Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
vega lasagne
  2012-06-27 21:51:31, szerda
 
 



Érdemes tudni: Az oregánó, amit már az ókorban is ismertek, ízében a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. Az olasz konyha leggyakrabban használt zöldfűszerei közé tartozik. Fantasztikusan jól illik a paradicsomhoz, ezért sokféle ételbe - levesekbe, salátákba, pizza- és makaróniszószok ízesítésére, valamint bab- és húsételek fűszerezésére - használhatjuk. Étvágyjavító és idegnyugtató hatású.

Kockákra vágott lasagnét látunk a képen, körülöntve paradicsomszósszal, bazsalikomlevéllel a tetején.

A lasagne tésztát csak roppanósra főzzük, így lesz az igazi.

Hozzávalók:

25 dkg csiperkegomba
4 paradicsom
1 nagy vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 cikk zeller

őrölt fekete bors
oregánó
1 csomag lasagne tészta
olívaolaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
15 dkg reszelt sajt

A gombát megtisztítjuk és ledaráljuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A megtisztított és felaprított vöröshagymát a felforrósított olajban megfuttatjuk, a gombát beletesszük és megpirítjuk. A paradicsomot, a kis kockákra vágott paprikát és a zellert rádobjuk, majd együtt pároljuk. Ha szükséges, egy kevés vizet hozzáöntünk. Sóval, borssal és oreganóval ízesítjük. Közben a lasagne tésztát forró, sós vízben roppanósra főzzük. Tűzálló tálat olívaolajjal vékonyan kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd a tésztát és a mártást úgy rétegezzük, hogy a tetejére vékonyan gombás massza kerüljön. Végül reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. A tálat a 180 °C-os (légkeveréses sütőben 165 °C) sütőbe tesszük, jól átsütjük, és a sajtot a tetejére olvasztjuk. Paradicsommártással vagy házi ketchuppal körülöntve, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
zöldbab paradicsommal
  2012-06-27 21:45:39, szerda
 
 



Zöldbab paradicsommártásban

Érdemes tudni: Talán nem is szükséges bemutatni a magyar konyhában rendkívül kedvelt, gyakran és ötletes változatossággal készített zöldbabot. Amikor azonban a nyurga, zsenge zöldségből varázsolt főzeléket kanalazzuk, vagy a remek salátát, köretet, illetve egytálételt falatozzuk, nem töprengünk el azon, hogy a dél-amerikai indiánok kultúrnövénye volt, ahonnan Kolumbusz hozta Európába, majd a termesztők több fajtát nemesítettek belőle. A népi gyógyászat szerint fogyasztásával megelőzhető a vastagbélgyulladás.

Gazdagon díszített paradicsommártással leöntött zöldbabot látunk a képen feta sajttal, bazsalikomlevelekkel.

Igazi vegetáriánus csemege zöldbabból, fetából és paradicsomból.

Hozzávalók (4 személyre):

2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma megtisztítva és apróra vágva
20 dkg paradicsom megmosva, leforrázva, héjától megfosztva, nagy darabokra vágva
2 dl paradicsomlé

őrölt fekete bors
1 csipet cukor
0,5 dl száraz fehérbor
1 csokor bazsalikom, néhány levél a díszítéshez, a többi finomra aprítva
60 dkg zöldbab megtisztítva
15 dkg feta sajt kis kockákra vágva

Az olajat megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. A feldarabolt paradicsomot rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, leheletnyi cukorral ízesítjük, majd a paradicsomlevet ráöntjük, és majdnem készre pároljuk. Mielőtt teljesen megfő, a borral felöntjük, és a felaprított bazsalikommal megszórjuk, majd mártás sűrűségűre beforraljuk. Közben a zöldbabot enyhén sós, forró vízbe rakjuk, pár perc múlva leszűrjük és lecsöpögtetjük. Tálra halmozzuk, a paradicsommártással nyakon öntjük, majd feta sajttal, nagy kockákra vágott paradicsommal és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
majom
  2012-06-27 21:11:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1096
  • e Hét: 5324
  • e Hónap: 9728
  • e Év: 41457
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.