Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
húsvéti fonott kalács
  2013-03-28 19:07:09, csütörtök
 
 


Fonott kalács

Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg mazsola
3 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
2 evőkanál kristálycukor


Az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben futtasd fel. Dolgozd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással és csipetnyi sóval. Add hozzá a mazsolát is, és gyúrd össze.

A tészta akkor jó, ha sima. Szórd meg a tetejét vékonyan liszttel, konyharuhával takard le, majd hagyd megkelni. Lisztezett deszkán oszd három egyenlő részre a tésztát, és sodord őket a tepsi hosszára.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
locsolóvers
  2013-03-28 18:55:45, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
húsvéti nyuszik
  2013-03-28 18:48:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
zebra
  2013-03-28 16:55:42, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
müzli szelet házilag
  2013-03-28 11:13:49, csütörtök
 
 
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 10 dkg mazsola, 10 dkg darált dió, 3 tojás, 3-3 evőkanál méz, olaj és sárgabarack lekvár, 12 evőkanál tej, 1 kisebb narancs vagy citrom héja
A tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál olaj
A bevonáshoz: 15 dkg tejcsokoládé

A zabpelyhet a mazsolával és a dióval tálba töltjük. A tojásokat hozzáadjuk, majd ráöntjük az olajat, a mézet, a lekvárt és a tejet. A reszelt citromhéjjal ízesítjük, jól elkeverjük.

Egy kb. 25-ször 30 centis tűzálló tálat, vagy tepsit alufóliával kibélelünk, ezt olajjal kikenjük, majd a zabpelyhes masszát egyenletesen bele-nyomkodjuk.

Előmelegített sütőben közepes lánggal 16-20 percig sütjük. A sütőből kivéve vágódeszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és ezt az egészséges csemegét még melegen kétujjnyi szeletekre vágjuk. Ha kihűlt az egyik oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
gingko biloba
  2013-03-28 11:11:03, csütörtök
 
 



A Ginkgo biloba fát már a dinoszauruszok is ismerték volna, mivel az már jóval az ő idejük előtt is létezett. Nem csoda, hogy "élő kövület"-ként emlegetik.

A Ginkgo biloba nagymértékű alkalmazkodó képességének köszönheti, hogy túlélte az elmúlt évmilliókat. Mindenféle rovarral, gombás megbetegedéssel és élősködővel szemben ellenálló. Túlélte az iparosodott korszak levegőszennyezését, sőt még a Hirosima elleni atomtámadást is.

A Ginkgo biloba a Ginkgoaceae család tagja. Ez a család eredetileg az északi félteke teljes területén elterjedt volt, de a Ginkgo biloba az egyetlen olyan tagja, amely túlélte a jégkorszakot. Ma főként Kínában, Japánban és Koreában fordul elő, de már diadalmasan előretört Európában és Amerikában is, ahol parkokban és sugárutakon elterjedten termesztik díszfaként, szépsége és élősködőkkel és betegségekkel szembeni ellenállása miatt. Kétlaki növény, de az egyes fák neme nehezen határozható meg az első virágzás előtt, amely ritkán következik be 40 éves koránál hamarabb. A nőivarú fa kerek, fehér gyümölcsöt terem, amely kellemetlen szagú vajsavat tartalmaz, ezért részesítik előnyben díszfaként a hímivarú fát. A Ginkgo fa 40 méteresre is megnőhet, és 4000 évig is elélhet.

Magját, gyümölcsét és levelét évszázadok óta használják orvosságként a legkülönbözőbb indikációkban. A kutatók hosszú évek óta intenzíven vizsgálják, és ma főként leveleinek kivonatát használják fel. E kivonat fontos alkotóelemei között szerepelnek a flavonoidok, amelyek szabad oxigéngyököket kötnek (szabadgyökfogó aktivitás), valamint a terpénlaktonok, amelyek PAF (vérlemezke-aktiváló faktor)-antagonistaként működnek.

A Ginkgo biloba kivonat fő hatása az agyi véráramlás fokozása: csökkenti a vér viszkozitását, közvetetten hat az erek degeneratív elváltozásai ellen, javítja a vörösvértestek rugalmasságát, és növeli a véráramlás sebességét, ami kedvezően hat a mikrokeringésre. A fokozott véráramlás javítja az oxigénellátást, ezáltal előnyösen befolyásolva az éberséget, a koncentráló képességet, a memóriát és a szellemi frisseséget.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
ha sokat számítógépezel
  2013-03-28 11:03:06, csütörtök
 
  Minden este kilúgozottnak érzed magad, pedig nem is végeztél fizikai munkát, ,,csak" egész nap a számítógép előtt ültél?

Ne csodálkozz, a képernyőn végzett munka a legnehezebb munkák egyike. Különösen megterhelő a szemnek, mely ilyenkor csúcsteljesítményt nyújt.
Szakértők becslése szerint naponta 33 000-ig terjedő fej- és szemmozgás és 7000 pupillareakció szükséges a képernyő, a billentyűzet és az egér között - olvasható a Medipressen. Ezenkívül megterhelő a merev pillantás a képernyőre. E koncentrált, pontos pillantás miatt ritkábban csukod le a szemed: percenként csak háromszor-négyszer pislogsz a szokásos 10-12 helyett. Az emberek 40 százaléka, aki naponta több mint három órát dolgozik a képernyőn, szenved a fáradt, száraz és égő szemtől. Ezenkívül a képernyőn végzett tartós munka tarkómerevséget és fejfájást okozhat.
Mit tehetsz, hogy elkerüld a következményeket?

1. Ülj kényelmesen

Fontos feltétel az oldott munkához a jó üléstartás. Az alkarok feküdjenek vízszintesen a billentyűzet előtt. Ideális, ha a fel- és alkarok derékszöget alkotnak. Ez vonatkozik a combra és a lábszárra is.

2. A képernyő helyes pozíciója

A képernyőnek a helyes magasságban kell állnia. Ideális, ha a legfelső szövegsorok körülbelül szemmagasságban vannak. Állítsd be a monitort úgy, hogy frontálisan nézz a képernyőre. Ez megakadályozza a megcsavart testtartást, amely feszességhez vezethet a váll- és tarkókerületen.

3. Optimális fényviszonyok

Fordítsd a géped a helyes fénybe: a számítógépet úgy kell felállítani, hogy pillantásod párhuzamos legyen az ablakkal. Ideális egy egyenletes helyiségmegvilágítás. Este nem lehet a monitor az egyetlen fényforrás a helyiségben. Ez szükségtelenül terheli a szemet.

4. Tarts szüneteket

A szem minden kis szünetért hálás. Használd ki például a kis várakozási időket, amelyek a számítógépes rendszer révén keletkeznek, hogy szemed elfordítsd a képernyőről. Ésszerű ezenkívül nem túl hosszú időblokkokban dolgozni a számítógépen. Főszabály: két óra számítógépes munka után 15 perc szünetet kell beiktatni.

5. Lazító gyakorlatok a szemnek

Minden egy-kétóránkénti gyakorlási időszak megkönnyíti a munkát a képernyőn.
Masszázs: a hüvelyk- és középső ujjal fogd meg az orrgyökeret és helyezd a mutatóujjad a homlokodra. Ezt a helyet masszírozd néhány másodpercig enyhe nyomással. Ha szemüveget viselsz, különösen érezni fogod a hatását.









 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2444
  • e Hét: 6672
  • e Hónap: 11076
  • e Év: 42805
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.