Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Őszvégi intelem
  2013-12-08 23:45:11, vasárnap
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Decemberi lombszőnyeg
  2013-12-08 23:35:12, vasárnap
 
 



Decemberi lombszőnyeg (fotó: Török Máté)
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
December
  2013-12-08 23:33:01, vasárnap
 
  Rakovszky Zsuzsa: December
(részlet)






Birtokba venni miért kívánjam
e meddő és sötét időt? E nyirkos és
villanyfények között imbolygó délutánban
kinek érzékei ne sejtenék meg az év
legmélyebb pontját - a várakozás idejét,
az átmenetét? A közt vagy átjárót két ismeretlen
tér közt... A vonulást a kiszáradt medren át.
Az üzletek fölött, fenyőgallyak közé fűzötten
mezítelen villanyégők világolnak a ködben,
melynek sem centrumát, sem szilárd
partját nem érezni. Érzékeim is alacsony lángra csavartan
égnek. Miért akarjam
lángba borítani e homályos téli órát,
az alkonyét? E szétfolyó időt, amely sem
vágyát a szívnek, sem örömét az elmének, sem elragadtatását
a léleknek nem ismeri? Szélbe vetetten
az ellenállás nélküli közegben
elúsznak tetteim. A hídon, a fekete víz felett,
ritkítva a ködöt, a sárga kandeláberek
lobbantják föl a szél testét. Ki mint folyóba fog
lépni a mi időnkbe, majd a sötéten
áradó, vízszagú szélben
érez először önmagára. Most
nincs tárgya még a vágynak. Várakozz...
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
December
  2013-12-08 23:11:03, vasárnap
 
  Csorba Győző: December





Tél van, meztelen ág-bogak
kúszálják a kerek holdat; a rettegő
földön félve kisér rideg
árnyékom. Valahol bárcsak akadna meg!

Mért juttatja eszembe, hogy
senkim sincs, egyedül járom az életet,
mért juttatja eszembe, hogy
nincs jól így, valamit kellene tenni már.

Vígan tartja elém meleg
karját néhol a fény, átnyul az ablakon. -
Ó, én nem mehetek be: más
nyugszik székemen és más gyüri ágyamat.

Szél ingatja a fák fejét,
rebbenten riadoz, fut föl-alá az árny,
mint a bánat a szívemen:
rebbenten riadoz, s jaj, soha nem hagy el.
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Fedjük be a rózsát
  2013-12-08 22:43:54, vasárnap
 
  Ady Endre: Fedjük be a rózsát





Utálom a rózsát, sok kerti csatán
Sziven-szurt már, de jön a December:
Fedjük be a rózsát, édesapám.

Jön, jön a December s a rózsa is él,
Rossz virág-asszony, céda, pozsgás nő,
De tündér lehet más valakinél.

Fedjük be a rózsát, egy-két év előtt
Orchidea volt nekem a rózsa
S ma is élhetnek boldog képzelők.

Ma is bajt hozhat egy rózsa-senyvedés.
Édesapám, valakit megmentünk,
Nászágy lehet még e rózsa-fedés.

Mert kert az Élet s asszony minden virág
S a póri, pozsgás, nagy, buja rózsák
Szűlik a Tavasz minden víg fiát.

Óh virágos Élet, beszép a csoda:
Mindenkinek van kedvese, nője
S párját megleli korhadt fa moha.

Minden virágnak van ittasa, párja
És utszéli fűnek, nyurga gyomnak,
Mert szól a kert. föl, nászágyra, ágyra.

Utálom a rózsát, sok kerti csatán
Sziven-szurt már, de jön a December:
Fedjük be a rózsát, édesapám.
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
December
  2013-12-08 22:36:58, vasárnap
 
  Dsida Jenő: December





A horizont ma ködökbe vesző,
s a nagy világ egyetlen
csöndes hómező.

Pelyhet kavarva dudorász a szél
és nagy titokról halkan
meséket mesél.

...Merő szemekkel nézek lefele,
mert énbennem talán
most minden fekete,

s reszkető térdem csöndben földet ér
és megcsókolom a havat
csak azért, - mert fehér.

(1925)


Link

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Decemberi reggel
  2013-12-08 22:28:20, vasárnap
 
  Radnóti Miklós: Decemberi reggel





A vastag ég szobánkba lép
és puhán feldőlnek tőle mind
aprócska tárgyaink.

Ó, vasárnap reggel, te édes!
hat érdes reggel gondja ring
s kiúszik ablakunkon.

Mert hó ragyog kint és pehely
szöszös pehelyre szálldos ujra,
fehérre hófehér.

Az utcai csenden át gyerek
piroska orráról beszél
sok gyöngyös szippanás.

Ó, lassú ébredés, óra
csengése nélkül, jó piszmogás
és hűvös, tiszta ing.

S mint a szabadság szerszámai,
csendben várnak ránk léceink
mélázó szíjaikkal.

*

Az ég a földig ér!
vonulj a hallgatag erdők felé,
komisz jövőd úgyis kisér
és sorsod úgyis lankadó,
mint holtrasebzett őzeké.

És holnap már lehet,
hogy utólszor tétováz ajkadon
elillanó lehelleted
s halott arcodra sávokat
a hulló bombák árnya von.

1936


Link

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Tobozok
  2013-12-08 22:05:37, vasárnap
 
 


Tobozok (fotó: Bálint Eszter)
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Banán, a szupergyümölcs
  2013-12-08 21:49:47, vasárnap
 
  Banán, a szupergyümölcs

A banán nem csak finom, egészséges, hanem rendkívül sokoldalú is. Az emberiség egyik legkedveltebb gyümölcse régóta édesíti meg a napjainkat.

A banán eredete a régmúltra nyúlik vissza. Annyi bizonyos, hogy nagyjából i. e. 8000 környékén kezdték el a banánt háziasítani Új-Guinea területén. A banán termesztése nem csak itt indult útjára, hanem a finom és tápanyagokban gazdag gyümölcsöt hozó növények termesztésével egész Dél-kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni szigetvilág jelentős része is megpróbálkozott. Mivel a háziasítás nagyon hamar megkezdődött, így a gyümölcs biztos eredetének földrajzi és időbeli megállapítása igen nehézkes, de ha csupán az új-guineai banán megjelenése óta eltelt idővel számolunk, akkor is 10000 éve szolgálja az emberiség javát a banán.






A gyümölcs i.e. 1000 környékén már megjelent Indiában, Indonéziában, Ausztráliában, Madagaszkáron, sőt - egyes feltételezések szerint - kicsivel korábban már Kelet-Afrika partvidékein is otthonra lelt. Egyes buddhista írásokban felfedezhető a banán útja. A leírások alapján indiai kereskedők utaztak keresztül Malajzián, ők vitték magukkal, így terjedt el Indiában, Afrikában és Polinéziában a gyümölcs. Ha eltekintünk a feltételezésektől, akkor tényként kezelhetjük, hogy i.e. 500 környékén a banán magabiztosan bevette Afrikát. A banán még a spanyol és portugál hódítókat is jóval megelőzte, már az i. e. 2. században megjelent az Újvilágban, ahova délkelet-ázsiai hajósok révén jutott el. Kínában a 3. században kezdték el termeszteni.

Európában először Nagy Sándornak köszönhetően jelent meg a banán, aki i. e. 327-ben Indiában kóstolta meg ezt a szokatlan gyümölcsöt, s mivel ízlett neki, ezért a nyugati világba is magával vitte. Theophrastus, a görög filozófus és természettudós az i. e. 4. században a világ első hivatalos botanikus könyvében már említést tesz a banánról. Idősebb Plinius rá hivatkozva említi a banánt a Historia Naturalisban. A második században pedig a kínai Yang Fu enciklopédiájában említi meg, hogy Dél-Kínában terem a banán.

Az igazi európai áttörésre azonban a 11. századig kellett várni, amikor a banán megjelent a mór uralom alatt lévő Spanyolországban, s innen terjedt tovább. A korábbi hódítások ellenére a spanyol és portugál konkvisztádoroknak is akadt dolguk: nekik köszönhetően jelent meg Brazíliában és a Karib-térségben a banán. Ezeknek a telepeknek a létrehozásában nem elsődlegesen a banánban látott potenciál játszott szerepet, hanem a növény felépítése, amely ideális árnyékolóvá tette néhány nagyobb volumenű, értékesebb növény számára, hogy azok jobban fejlődhessenek, jobb termést adhassanak.





A banánfa mutatós és praktikus is, nálunk szobanövényként működik csupán

A banán biztosított menedéket a kávé, a kakaó és a bors ültetvények számára. Emellett ideális megoldást jelentett, hogy a növény termésével lakathatták jól az ültetvényeken dolgozó rabszolgákat. Ez a tulajdonsága tette a banánt a cukornádültetvények elengedhetetlen mellékszereplőjévé. A könnyen emészthető, magas kalóriatartalmú és egyéb tápanyagokban is igen gazdag növény tökéletes energiaforrásnak bizonyult a kemény fizikai munkát végző rabszolgák számára. Éretlen formájában főzve ették, ha kellő mértékben beérett, akkor pedig nyersen fogyasztották. A banánt azonban nem csak a termése miatt termesztették és fogyasztották, hanem a növény rostjainak felhasználásával textíliákat, ruhákat készítettek.

A korai háziasításnak, a sokfelé megtalálható ültetvényeknek köszönhetően a világon sokféle banán található. Az általunk legjobban ismert és leggyakrabban fogyasztott banán azonban egy őstől származik, s ez az úgynevezett Cavendish banán. Ez a növényfajta William Spencer Cavendish-ről, Devonshire uráról kapta a nevét. Feltételezések szerint ugyanis a Mauritiusról származó növényt Angliában egy bizonyos Joseph Paxton, Cavendish kertésze nemesítette Chatsworthben 1829-ben. A legenda úgy tartja, hogy a kertészt már korábban ámulatba ejtette a kastélyban található banánnövényt ábrázoló kínai tapéta, így kapva kapott az alkalmon, amikor az urának karácsonyi ajándékként banánt és banánnövényt küldtek, s elkezdett kísérletezni a növénnyel. A kikísérletezett fajtából Cavendish 2 tő banánt adott John Williams misszionáriusnak. Neki köszönhető, hogy a növények elkerültek Samoa szigetére, ahonnan továbbterjedtek a környező szigetekre is. Williams ezt már nem érhette meg, 1839-ben megették a bennszülöttek.




Létezik főzőbanán is, leginkább a krumplihoz hasonlóan használják

A 20. századra a Cavendish banán lett a világ legnépszerűbb banánfajtája, nem kizárólag az ízének és a gyümölcs méretének köszönhetően, hanem legfőképpen azért, mert jól ellenáll a különféle megbetegedéseknek, és a gyümölcse jól szállítható.
Vásárlás, tárolás, érlelés

A banán vásárlása rendkívül egyszerű. Bármilyen sérülésmentes, foltmentes példány megvásárolható, az sem jelent problémát, ha zöldes, éretlen külsejű a gyümölcs. Ha szerencsénk van és olyan élelmiszerüzletbe botlunk, ahol más fajtákat is árulnak, ott is a hibátlan, foltmentes héjjal rendelkező banánokat vásároljuk meg.

A túlhűtött banán héja szürkés, tompa fényű, ezeket a példányokat érdemes elkerülni, lehet, hogy a gyümölcs előbb rohad meg, mint hogy utóérne a konyhai tartóban. Az éretlen banánt ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten hagyjuk beérni, a hideg ugyanis gátolja az érés folyamatát. Az érett banánok tárolására azonban épp ezért ideális megoldás lehet a hűtőszekrény.





Ma már mindenhol kapható, egészséges, tápláló, babáknak, táplálékérzékenységben szenvedőknek is tökéletes, laktató gyümölcs

Ha a még zöld banánjainkból gyorsan szeretnénk érett példányokat varázsolni, akkor célszerű almával vagy paradicsommal összezárni a gyümölcsöket egy papír vagy műanyag zacskóban, és a konyhapulton hagyni, hogy a gyümölcsök kifejthessék a hatásukat. A banán, illetve a banán felhasználásával készített fogások jelentős része jól fagyasztható.
Egészséges banán

A banánról köztudott, hogy egészséges, csak azt nem tudják sokan, hogy mennyire az. A banán ugyanis afféle szupergyümölcs, amelynek fogyasztásával rengeteg jót tehetünk magunknak. A banán fontos energiaforrás, az aktív életmódot folytatók számára bármilyen energiaszelettel felér, s emellett számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne.

A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.





Vitamin-kínálás: ennek egyetlen gyerek sem tud ellenállni!

A banánnak magas a kálium, ellenben alacsony a nátrium tartalma, így a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is segít fenntartani. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres banánfogyasztással csökkenthető a vérnyomás. A folyadékháztartáshoz az is hozzájárul, hogy a banán 75%-ban vizet tartalmaz. Ezen kívül magnézium és foszfor is található a gyümölcsben, amely főleg a gyerekek esetében izgalmas, hiszen ezek az anyagok csontok, izmok, idegek működésében, növekedésében játszanak fontos szerepet.

Egy átlagos méretű banán nagyjából 100 kalóriát, 27 g szénhidrátot és 3 g elemi rostot tartalmaz. Ennek fényében elmondhatjuk, hogy a banán ugyan tényleg több kalóriát tartalmaz, mint egy normál méretű alma, de igazán nem hizlaló, kivéve ha mértéktelenül fogyasztjuk. Édességének köszönhetően ugyanis könnyedén kiválthatóak vele a sokkalta több kalóriát és szénhidrátot tartalmazó édességek, így fogyókúrás programokba is tökéletesen beilleszthető, hiszen a benne lévő tápanyagoknak, a vízhajtó hatásnak és a természetes édességének köszönhetően igazán belefér bármilyen fogyókúrába.

A sportolók, gyerekek számára pedig azért ideális, mert magasabb kalóriatartalma mellett a glükózból, fruktózból és szacharózból felépülő cukortartalma hosszan elnyújtva biztosít energiát a szervezet számára.





Gyerekeknek, sportolóknak és egészségre vágyóknak is ajánlott a banán

A banánban található triptofán nevű fehérjének köszönhetően nem csak jóllakottak és egészségesek leszünk, hanem boldogok is. Ez a fehérje ugyanis segít a szervezetnek szerotonint és dopamint előállítani, amely vegyi anyagok részben felelősek a boldogságérzetünkért.

A banán magas élelmi rost tartalmának köszönhetően a különféle emésztési problémákra is megoldást jelenthet. Serkenti és normalizálja a bélműködést, a benne lévő anyagok táplálják a vastagbélben található baktériumokat, így nem csak az emésztésünk javul, hanem az immunrendszert is támogathatjuk egy-egy banánnal. Napi egy banánnal az időskori látásromlást is megelőzhetjük, és a szélütés ellen is tehetünk, sőt a gazdag antioxidáns tartalomnak köszönhetően a banánfogyasztással a veserák kialakulásának kockázata is csökken, magas vastartalma jóvoltából pedig a vérszegénység ellen küzdhetünk a banánnal. A banán ezen kívül természetes savlekötő, így gyomorégés esetén is remek megoldás, ha megeszünk egy kisebb banánt.

A banán húsán kívül a banán héját is érdemes felhasználni. Bőrproblémákra, a hajszerkezet javítására, a haj természetes fényének visszaadására ideális megoldást jelenthet a luteinben és káliumban gazdag banánhéj.





A banán tejjel vagy joghurttal turmixolva tartalmas uzsonna

Banán - a gyümölcstől a desszertig

A banán fogyasztásának rengeteg módja van. Az alacsony cukortartalmú főzőbanánt úgy használhatjuk, mint bármilyen más zöldséget, felhasználása leginkább a krumplira emlékeztet. Az édes ízű, érett banánt pedig inkább gyümölcsként hasznosítjuk. A főzőbanánt leggyakrabban sütve vagy főzve kínálják. Az általunk vásárolt édes banánból azonban főleg desszertek készülnek.

A banán nagyon jó alapanyaga lehet az édes, fűszeres szószoknak, édes hangvételű leveseket ízesíthetünk, sűríthetünk vele, de legjobban a sütemények készítésekor tudjuk a banánban rejlő potenciált érvényre juttatni. A banánnal készített desszerthez ugyanis sokkal kevesebb zsiradékra és cukorra van szükség, hiszen a gyümölcs saját nedvesség- és cukortartalma pótolja mindezt, mint például a banánkenyérnél. A banánnal készített édességek nem csak egészségesebbek, hanem hosszabb ideig frissek. Ezekhez a desszertekhez tökéletesen megfelelnek a már majdnem túlérett példányok is.





Az érett, pépesített banán süteménybe is kerülhet, kevesebb zsiradékra lesz szükségünk így

A banánnal édesíthetünk különféle turmixokat is. Indiában kedvelt a joghurt alapú banán lassi, amit kis kardamommal fűszereznekek és pisztácia- vagy mandulatörttel kínálnak, mi általában tejjel turmixoljuk össze. A kínai konyha egyik kedvelt fogása a bundában kisütött banán, ami szintén remek és gyors desszert, bár a tészta és a sütéshez használt olaj eléggé megterhelővé teszik.

A friss banánt felhasználhatjuk különféle gyümölcssalátákba, pohárkrémekbe, illetve müzlik ízesítéséhez, édesítéséhez is tökéletes.

Klasszikus desszertnek számít az Amerikában született, de azóta igazi diadalutat bejárt Banana Split, amelyet 1904-ben készítettek el először. A két vagy három gombóc fagylalttal megpakolt, tejszínhabbal és csokoládéöntettel kínált banános desszert mind a mai napig világszerte igen nagy ismertségnek és népszerűségnek örvend.





Banana Split, ma már legenda a fagyis-banános desszert

A banán termésén kívül a leveleit is előszeretettel használja a gasztronómia. A banánlevél ideális a különféle alapanyagok párolására, s az elkészült étel tálalására is szolgál.

Néhány furcsa tény a banánról
- A banán lebeg a vízen.
- A banánhéj természetes fogfehérítő, belső oldalát kell a fogakhoz dörzsölni. Ha a homlokunkat dörzsöljük be vele, enyhül a fejfájásunk.
- A banánhéj belső része segít tisztán és fényesen tartani a bőrcipőket, sőt az ezüst tisztítására is alkalmas.
- A banán a negyedik legnépszerűbb mezőgazdagsági termék.
- Ugandában eszik a legtöbb banánt, itt a lakosok fejenként közel 500 kilónyit fogyasztanak el ebből a gyümölcsből.
- Állítólag a banánról több dal született, mint bármilyen más gyümölcsről.

Kivis-banános smoothie

Hozzávalók:
1 nagyobb lédús narancs
1/2 banán
1 kivi
1 teáskanál méz

Elkészítés: A kivit megpucolom, feldarabolom és a turmixba teszem. Hozzáadom a banánt, majd ráreszelem a narancs héját. Ezután kifacsarom a narancsot és a levét, a gyümölcshússal együtt a turmixolandókhoz öntöm. A géppel összesimítom, frissiben kínálom.
Jemeni palacsinta

Hozzávalók:
7 g szárított élesztő
1 teáskanál méz
2 evőkanál víz
4,5 dl tej
2 tojás
35 dkg finomliszt
csipetnyi só
5 dkg vaj
Feltét:
méz
eper
banán

Elkészítés: Az élesztőt egy kisebb tálba szórom, elkeverem a mézzel és a vízzel, majd meleg helyre teszem, és hagyom 20 percet pihenni. Ezután felütöm a tojásokat, habosra keverem a tejjel, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, egy csipetnyi sót, és apránként beledolgozom a lisztet. Háromnegyed órát hagyom pihenni.
Egy nagyobb serpenyőben kis vajat olvasztok, majd egy nagyobb merőkanálnyi tésztát elterítek a serpenyőben és közepes lángon 4-5 perc alatt átsütöm. Nem forgatom, ügyelek rá, hogy ne legyen túl nagy a láng, mert akkor megég a feneke, mielőtt átsülne a teteje. A kész palacsintát tányérra csúsztatom, egy teáskanálnyi mézzel megkenem és karikára szelt banánnal, valamint nyolcadra szelt eperrel borítva kínálom.





A banánchips is nagyon kellemes ropogtatnivaló, de kalóriadús, mert zsiradékban sütik ropogósra

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Burgonyapürével töltött pritaminpaprika
  2013-12-08 21:36:04, vasárnap
 
  Burgonyapürével töltött pritaminpaprika

Hozzávalók:

1 kg burgonya
vaj
tej

pritaminpaprika

Elkészítés:

1.) A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd levágjuk a tetejüket, hogy tölthetők legyenek.

2.) A burgonyát megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük, és annyi vajjal és tejjel összemixeljük, hogy szép habos legyen.

3.) Belekanalazzuk a pürét a paprikákba, majd jénaiba tesszük, kis vizet öntünk alá, fóliával lefedjük, és 200 fokon 10 perc alatt grill fokozaton átsütjük. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 928
  • e Hét: 15800
  • e Hónap: 29705
  • e Év: 159412
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.