Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Sárgadinnye, az egészséges desszert
  2014-08-14 12:15:27, csütörtök
 
  Sárgadinnye, az egészséges desszert

Illatos, csábító formájú gyümölcs, a globalizációnak köszönhetően lassan egész évben az asztalunkra kerül, mégis igazi szezonja a nyár.





Önmagában is hűsítő, kiváló, mézédes desszert

Az Ázsiából származó gyümölcsöt már az egyiptomiak is ették, majd ezt a sort folytatták a görögök, és természetesen a rómaiak asztaláról sem hiányozhatott a sárgadinnye.

A római birodalom bukása után az arabok kezdtek foglalkozni termesztésével és nemesítésével. Az édesebb, nemesített hibridek a 16. században vették be Európát. Errefelé a mérsékelt klíma miatt üvegházféleségekben vagy speciálisan kialakított gödrökben termesztették a dinnyét.

Amerikába Kolumbusz Kristóffal került a dinnye, 1494-ben, méghozzá azért, mert a dinnye a napi fejadag részét képezte, hogy a legénység ne kapjon skorbutot. A 17. században hódította meg a dinnye Afrikát és Ausztráliát.

A sárgadinnyéből igen sokfajta létezik. Az európai sárgadinnye enyhén bordázott, szürkés héjú, a szintén Európában, Franciaországban nemesített mézharmat dinnye is nagyon kedvelt, hiszen lédús, kifejezetten édes fajta. Épp ezért előszeretettel használják desszertek alapanyagaként.





Rengeteg fajtája létezik, ezeknek színe és aromája is különböző

Észak-Amerikában a sárgadinnye hálós héjú, narancsszín húsú és nem túl édes. Ebből a fajtából létezik vörösesebb és sárgásabb árnyalatú húsú is, de nem gyakori. Amerikában reneszánszát éli a perzsa dinnye montreáli változata is, amit már a 17. század végén termesztettek a jezsuiták, de a 19. században a város növekedésével eltűnt a környező földekről, ám a 20. század végén újraélesztették ezt a világoszöld húsú, fűszeres ízű dinnyét. Kínában a Hami dinnye közkedvelt, rózsaszínes, ropogós húsával.

Izrael is szerepel a nagy dinnyetérképen, hiszen 1970 körül itt nemesítették a Galia dinnyét, ami a mézharmat és a klasszikus sárgadinnye keveréke, általában 1 kg körül mozog. Annyira sikeres nemesítés volt, hogy manapság már Spanyolországban is termesztik.

Nemesített sárgadinnyék a teljesség igénye nélkül: Juan Canary, Santa Claus, Pepino, Persian, Casaba, Kantalup, Crenshaw, Honeydew, Emerald Pearl...

Egészséges dinnye





Lédús, egészséges gyümölcs, kiváló szomjoltó

A sárgadinnye rendkívül tápláló étel. Jó a bélrendszernek, a szív és érrendszernek és az immunrendszernek. Egyes kutatások szerint fogyasztásával megelőzhető a rák kialakulása. Tápanyagokban igen gazdag. Többek között az alábbiak találhatóak meg benne: kalcium, foszfor, magnézium, réz, króm, A-, C- és E-vitamin, folsav. Emellett még a béta-karotin tartalma is igen magas.

A napi ajánlott C-vitamin mennyiségünket 20 dkg sárgadinnye tökéletesen fedezi. A sárgadinnye édessége ellenére nem egy kalóriadús étel, hiszen negyed kilónyi dinnyében nagyjából 230 kalória található. Épp ezért sárgadinnye-kúrákat is szoktak tartani fogyókúra címén. Nagyon magas a víztartalma, emiatt vízhajtónak is használható.

Hogyan vegyünk dinnyét és hogyan tároljuk?

A súlya és az illata alapján válasszunk. A dinnye héja legyen hibátlan, ne legyen rajta repedés vagy puha folt. Az édes illatú dinnyéket keressük, aminek pézsmaszaga van, azt ne vegyük meg, mert túl érett. Sajnos a szalmonella elleni kezeléshez használt szerek sokszor elnyomják a túlérés szagát.

A sárgadinnye szobahőmérsékleten 2-3 napig tárolható, hűtőben maximum 4-5 napig célszerű tárolni. A megkezdett dinnyét minden esetben a hűtőben tároljuk, lehetőleg becsomagolva és 2-3 napnál ne tovább.

Fogyasztás vagy felhasználás előtt a dinnyét alaposan meg kell mosni, mert a héján sok esetben megtalálható a szalmonella baktérium.





Mézzel is ízesíthetjük, de jó hozzá a bors, a citrom vagy a menta is

Dinnye a konyhában

Behűtve önmagában tökéletes desszert, de sokféle módon el is készíthetjük. Lehet belőle igazi, nyári, szomjoltó leves, pármai sonka alatt kanapé, salátákban izgalmas betét. Készíthetünk belőle fagylaltot, vagy dinnyegömbökkel tarkíthatunk egy clafoutis-t.

Elegáns és könnyen elkészíthető a dinnye souvlaki, ilyenkor 3-4 féle dinnyekockából állíthatunk össze látványos és finom nyársakat.

A dinnyét fűszerezhetjük sóval, frissen őrölt feketeborssal, gyömbérrel, cayenne borssal, bazsalikommal, vagy meglocsolhatjuk egy kis citromlével.

Hideg sárgadinnye-krémleves

Hozzávalók:
2 közepes sárgadinnye
2,5 dl tejszín
1 bő evőkanál Cointreau

1-2 evőkanál méz

Elkészítés: A sárgadinnyét botmixerrel krémesítem. Hozzáadom a tejszínt, egy pici sót, mézet, egy kevés narancslevet, és az egészet megbolondítom egy kis Cointreau-val. Az egészet alaposan elkeverem, majd hűtőbe teszem. Hidegen, vaníliafagylalttal gazdagítva tálalom.

Dinnyefagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl 30%-os tejszín
12 dkg cukor
1 közepes méretű, érett sárgadinnye
1 lime leve

Elkészítés: A tejszínt felmelegítem, hogy elolvadjon benne a cukor, majd félrehúzom kihűlni. A dinnyét apró kockákra vágom, majd összeturmixolom a kockákat. A gyümölcsre csorgatom a lime levét, és az egészet összekeverem a már kihűlt tejszínnel. A krémet a fagylaltgépbe teszem. Ha nincs fagylaltgép, akkor egy üres fagylaltos dobozba öntöm a krémet, és a mélyhűtőbe teszem, majd félóránként átforgatom.





A melegben tökéletes folyadékpótló a dinnye

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A görögdinnye
  2014-08-14 11:55:22, csütörtök
 
  A görögdinnye

Mindannyian tudjuk, hogy nehéz, kívül zöld, belül piros, nagy a víztartalma, és Lőrincig érdemes jóllaknunk vele. De van itt még pár érdekes tudnivaló a görögdinnyéről...

A görögdinnye ellentmondásos növény. Három ok miatt is. Egyrészt: meglepő módon a tökfélék családjához tartozik, testvérei az uborka, a cukkini és - a méretben hozzá közelebb álló - tök. Családjában tehát szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk.

Másodszor a neve. Sem a görgésnek, sem a görögöknek nincs közük a görögdinnye nevéhez, valószínűbb, hogy egy áthallás miatt lett görögdinnye, talán a vörös dinnyét érthették félre.


Harmadrészt: honnan származhat egy több mint 90%-os víztartalmú, óriási méretű gyümölcs?




Önmagában is remek desszert a görögdinnye

A Kalahári-sivatagból! Innen terjedt el - valószínűleg a magok széthurcolásával - a világon mindenütt.

A világon mindenütt

Egy egyiptomi hieroglifa már ötezer évvel ezelőtt megemlít egy görögdinnye szüretet. A fáraók a túlvilági utazásukhoz gyakran kapták útravalóul sírkamráikban. Egyesek szerint még az egyiptomi zászló vörös, fehér és fekete színeit is a görögdinnye ihlette. Európában az 1500-as évektől említik, ide valószínűleg a mórok közvetítésével került.


A világ legnagyobb dinnyetermelője Kína. A japánoknál is óriási a kultusza, olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben szállítható, tárolható, szeletelhető és nem gurul el, amikor letesszük a nehéz cekkert a zebránál. A másik a densuke dinnye, mely a világ legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően. A közelmúltban egymillió forintért kelt egy szép példány.

A héja és a magja is kincs

A dinnye minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk.





Önmagában is remek desszert a görögdinnye

Készíthetünk belőle turmixot és levest, sorbet-t, sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával. Ausztrál nagynéném grillpartikon minden alkalommal felszolgálja a görögdinnye kockákat szeletelt lilahagymával és frissen őrölt borssal.





Fetás dinnyesaláta frissen őrölt borssal és rukkolával

Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.

Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, vagy cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.

A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle. A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása, faládában, szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora tavaszig.





Ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, tökéletes méregtelenítő

A görögdinnye és Lőrinc

Ne higgyünk azoknak, akik augusztus 10. után már Lőrinccel riogatnak. Két Lőrinc nap is van, a dinnyére vonatkozó óvintézkedéseket a szeptember 5-i Lőrinc nap után érdemes betartani, de akkor is körültekintéssel. Még ilyenkor is kapható jó minőségű dinnye.

A görögdinnye és az egészség

Gyógyhatását víz, vitamin és ásványi anyag tartalma adja elsősorban. Miért érdemes még fogyasztani? Lábadozóknak gyengédsége miatt. Máj és vesebetegeknek tisztításra. Szoptatós anyáknak a tejtermelés fokozására. Érrendszeri betegségek esetén a sav-lúg egyensúly visszaállítására. Emésztési problémáknál a bélmozgásokat serkenti. Citrulin tartalma a libidóra is jótékony hatással lehet. Egyetlen esetben érdemes vigyázni vele, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre.






SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Rusztikus szilvapite
  2014-08-14 11:34:35, csütörtök
 
  Rusztikus szilvapite

Ezen a nyáron a szó legszorosabb értelmében szinte egymást érik a zamatos gyümölcsök. Még néhány kései sárgabarackfa termése éppúgy a piaci standokon van, mint az őszibaracké és a máskor augusztus közepén esedékes szilváé. Ha pedig már így alakult, mindegyikből érdemes minél többet nassolni - akár süteménybe töltve!

A friss szilvának nem is tudtam ellenállni, és egy része szinte azonnal pitében landolt. A gyümölcsös piték mindig jól jönnek. Ha egyszerű hétvégi desszertet szeretne az ember, ha vendégek jönnek, vagy társasági összejövetel készülődik. Szezonálisan variálható, és persze a tészta is sokféle lehet. Ezúttal klasszikus omlós pitetésztát készítettem, kis változtatással, és a szilva is találkozott párlatával az előkészítés során. Hm, és hogy ez milyen jót tett neki! Belátom, hogy nem lesz szépségdíjas desszert, de pont attól olyan remek, hogy egyszerűen elkészíthető, és igazán rusztikus megjelenésű. Néha kifejezetten szórakoztató ilyesmivel előrukkolni.





A friss szilva és a pirított dióbél fantasztikus páros

A magas víztartalmú gyümölcsök gyakran eláztatják a tésztát. Ennek kiküszöbölésére sokféle módszer létezik. Nem árt megszórni a pite alját némi zsemlemorzsával vagy valamilyen őrölt csonthéjassal, de ha biztosra akarunk menni, jót tesz, ha a gyümölcsöt kissé előkészítjük.





Dió a tésztában, dió a rétegek közé

Volt még raktáron gyönyörű dióm, amit kissé megpirítottam, így nem csupán a tésztába, valamint a két borzas réteg közé került egy plusz réteg, ami magába vonzotta a gyümölcs levét, de gazdag aromái is hozzájárultak ahhoz a különleges ízélményhez, ami hidegen is olyan élvezetessé tette a pitét. Az már valóban bónusznak ígérkezett, hogy a szilvát egy kis szilvapálinkával pároltam össze - hát mit mondjak, minden várakozást felülmúlt!





Illatos, csillogó szilvatöltelék lett a pálinkával, vaníliával fűszerezett gyümölcsből

A dió és a pálinka némi vaníliával olyan ízekkel gazdagította ezt az egyszerű süteményt, hogy más fűszert nem is használtam hozzá.

A jó időre tekintettel még csak nem is nyújtottam, hanem alaposan lehűtve reszeltem a tésztát. Ennek az egyszerű eljárásnak köszönhetően még ropogósabb lett a végeredmény. Mármint a tésztát illetően, mert a szilva tökéletesen fényes és puha, zamatos töltelékként terült el a két tésztaréteg között, méghozzá bőségesen!





Erre kerül még némi cukrozott dió, valamint újabb reszelt tésztaréteg

Kétségtelen, hogy érdemes kivárni, míg teljesen kihűl a pite, ami gyümölcsös variációnál kissé időt próbáló, de megéri, másnap is tökéletes, és a hűtőszekrényben töltött órák sem váltak a kárára.

Ha már érik a szilva, kerüljön bőségesen a desszertbe - nem is fukarkodtam vele, vékony tészta, sok töltelék, itt a konyhában ez a gyümölcsös piték alapelve.


Rusztikus szilva-diópite egyszerűen





5 cm-es kockákra szeletelve kínáltam

Hozzávalók egy 22 x 15 cm-es kisméretű tepsihez:
60 dkg friss szilva - magozva, negyedelve
15 dkg dió - zsiradék nélkül enyhén pirítva, őrölve
25 dkg süteményliszt
5 dkg porcukor + 5 dkg a dióhoz
15 dkg nagyon hideg vaj
2 evőkanál jéghideg víz
1 csipet só
½ dl szilvapálinka (elmaradhat)
1 teáskanál étkezési keményítő
5 dkg kristálycukor
1 teáskanál vanília-kivonat
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A szilvákat alaposan megmostam, kimagoztam, negyedekbe vágtam. Lábosba halmoztam, meghintettem 5 dkg kristálycukorral és főzni kezdtem, 1-2 perc elteltével hozzáadtam a ½ dl pálinkában előzetesen csomómentesre kevert keményítőt, valamint a vanília-kivonatot, és besűrítettem. Hűlni hagytam.
Közben a lisztet és 5 dkg porcukrot tálba szitáltam, hozzámértem 5 dkg őrölt, pirított diót, valamint megszórtam egy csipet sóval. Elkevertem, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat, összemorzsoltam. 2 evőkanál hideg víz hozzáadásával tésztává állítottam össze. Frissen tartó fóliába csomagolva az időtakarékosság okán 15 percre a frizsider mélyhűtőszekrényébe tettem, hogy kellően megkeményedjen. Amíg a mélyhűtő dolgozott, a maradék diót a maradék porcukorral alaposan elkevertem.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy kis tepsit sütőpapírral béleltem. A tészta 2/3-át nagylyukú reszelőn belereszeltem. Egyenletesen elosztottam a tepsi alján, majd meghintettem a cukrozott dió 2/3-ával. Erre kanalaztam az illatos szilvatölteléket, majd rászórtam a dió megmaradt 1/3 részét. Ezt követően ráreszeltem a maradék tésztát. A magas, kissé borzas sütemény indult a sütőbe jó 35 percre. Aranyszínűre sütöttem, még melegen meghintettem 1 evőkanál vaníliával kevert porcukorral.





Érdemes kivárni, míg teljesen kihűl, és csak akkor szeletelni

Hűlni hagytam. Bevallom, nem voltam elég türelmes, és már langyosan felszeleteltem, hogy mihamarabb meg lehessen kóstolni, de hidegen az igazi, és ha van türelem, tényleg jó kivárni, míg tökéletesen kihűl.

Mindkét tésztaréteg tökéletesen ropogós, az aromás szilvatöltelék pedig egyszerűen pompás!

Habliliom

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Áfonyás tejföltorta
  2014-08-14 11:26:56, csütörtök
 
  Áfonyás tejföltorta

Hozzávalók:

A piskótához:
2 tojás
4 dkg liszt
4 dkg cukor
A krémhez:
25 dkg tejföl ( 18%-os)
1,5 dl tejszín
30 dkg friss áfonya
6-8 dkg por cukor (ízlés szerint több-kevesebb)
7 lap zselatin
A tetejére:
15 dkg friss áfonya

Elkészítés:

1. A piskótához a tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, belekeverjük a tojásfehérjét és a lisztet. Sütőpapírral kibélelt formában, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk a papírt az aljáról, visszatesszük a formába, kihűtjük.

2. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre. Kicsavarjuk, majd pici vízzel felöntve kis lángon, kevergetve felolvasztjuk, pár percre félretesszük hűlni.

3. Az áfonyát megmossuk, leszárazzuk, botmixerrel pürésítjük, félretesszük.

4. A tejszínt kemény habbá verjük,majd hozzákeverjük kézi habverővel a tejfölt, a porcukrot és az áfonyapürét. Ekkor kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá cukrot.

5. A krémből vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit, és keverjük el a zselatinnal, majd adjuk a krémhez, és alaposan keverjük el.

6. Öntsük a krémet a kihűlt piskótaalapra, és 1 éjszakára, de min. 4-5 órára tegyük hűtőbe. Tetejét friss áfonyaszemekkel rakjuk ki tálalás előtt.









Megjegyzés:

Próbáljuk ki eperrel, málnával, szederrel is!

A receptet és a fotót Giuditta25 küldte. Köszönjük!

Forrrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tejfölös sztrapacska
  2014-08-14 11:23:28, csütörtök
 
  Tejfölös sztrapacska

Hozzávalók:

1 kg krumpli
2 egész tojás
liszt
1 nagy pohár tejföl
20 dkg sajt

bacon

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg a burgonyát, és a kislyukú sajtreszelőn reszeljük le.

2. Üssünk hozzá 2 egész tojást, sózzuk, keverjük össze.

3. Adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, tehát egy nokedli-állagú tésztát kapjunk.

4. Lobogó sós vízbe szaggassuk a nokedlikat. Ha kész, szűrjük le.

5. Kiolajozott tepsibe helyezzük a nokedlit, és 1 nagy pohár - sóval elkevert - tejfölt öntsünk rá. Óvatosan keverjük el, és szórjuk meg reszelt sajttal.

6. Előmelegített sütőben addig süssük, míg a sajt szépen rá nem pirul.

7. Tálaláskor pirított baconkockákkal szórjuk meg a tetejét.





Megjegyzés:

Az én Édesanyám gyerekkorom óta így csinálja a sztrapacskát. Isteni finom, és olcsóbb is, mint juhturóval.

A receptet és a fotót Giuditta25 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túrós-tejfölös sztrapacska sült szalonnával
  2014-08-14 11:21:24, csütörtök
 
  Túrós-tejfölös sztrapacska sült szalonnával

Hozzávalók:

A sztrapacskához:
1 kg burgonya
1 db tojás

40-50 dkg liszt

Valamint:
túró
tejföl
sült szalonna

Elkészítés:

1. A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, hozzákeverjük a tojást, csipet sót és annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk.

2. Egy fazékban vizet forralunk, és ha felforrt, galuskaszaggatón kiszaggatjuk a tésztát, és megfőzzük.

3. Közen a felkockázott szalonnát kisütjük, a megfőtt sztapacskát leszűrjük. A tetejére túrót morzsolunk, tejföllel meglocsoljuk, végül a szalonnakockákat is rászórjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Pattyy küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Fokhagymás zellerkrémleves szerecsendióval
  2014-08-14 11:19:28, csütörtök
 
  Fokhagymás zellerkrémleves szerecsendióval

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó
2-3 kisebb burgonya
1 kicsi sárgarépa
1 fehérrépa
2-5 gerezd fokhagyma
zellerzöld vagy petrezselyem
tejföl vagy tejszín
pirított zsemle- vagy kenyérkocka (ha más nincs, akkor levesbetét)

bors
őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Megpucoljuk a zellert, a krumplit, a sárgarépát és a fehérrépát is, kisebb darabokra vagdossuk mindet, hozzádobáljuk az ízléses mennyiségű fokhagymagerezdeket, és sós-borsos vízben feltesszük főzni.

Ha megpuhultak, botmixerrel leturmixoljuk az egészet, ha túl sűrű lett, akkor öntsük fel egy kevés vízzel. Adjunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót, ezután 1-1,5 dl tejfölt vagy tejszínt, forraljuk össze, és már tálalhatjuk is!

Tálaláskor megszórjuk a tetejét zellerzölddel vagy petrezselyemmel - és természetesen pirított zsemlekockával.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ywaine küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.