Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Zöldfűszeres tojásos nokedli bécsi salátával
  2016-11-15 23:42:12, kedd
 
  Zöldfűszeres tojásos nokedli bécsi salátával

Hozzávalók

40 dkg liszt
6 db tojás
1/2 tk só
2,4 dl víz
1 csokor petrezselyemzöld
10-12 szál snidling
3 ek tejföl
1 fej saláta
3 ek cukor
3 ek ecet


Elkészítés

Felteszünk forrni 4-5 liter vizet 1 ek sóval. A lisztet egy keverőtálba tesszük, ráütünk 4 tojást, megsózzuk, megfűszerezzük finomra aprított snidlinggel és petrezselyemmel, hozzáadjuk a vizet, majd kikeverjük. Nem baj, ha helyenként lisztes marad, akkor jó a tészta, ha nincs teljesen kidolgozva.
A nokedliszaggatót bevizezzük, és a forró vízben kiszaggatjuk a galuskákat. Megvárjuk, amíg feljönnek a víz felszínére, majd további 2-3 percig főzzük. Közben két tojást felverünk villával, és hozzákeverjük a tejfölt.
A megfőtt nokedlit leszűrjük, egy tálba tesszük, és hozzákeverjük a tejfölös tojást. Megsózzuk és megborsozzuk.
A cukrot egy tálban összekeverjük az ecettel, majd hozzáadjuk 4 dl hideg vizet. Megsózzuk, megborsozzuk. Beletesszük a negyedelt salátát, a tetejére reszelhetünk főtt tojást. A salátát a tojásos nokedli mellé kínáljuk.





Megjegyzés

Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Arra figyeljünk, hogy közvetlenül a szaggatás előtt keverjük össze a hozzávalókat.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Zabpelyhes túrógombóc joghurttal
  2016-11-15 23:34:19, kedd
 
  Zabpelyhes túrógombóc joghurttal

Hozzávalók

25 dkg túró
8 dkg apró szemű zabpehely
1 db tojás
4 dkg porcukor
natúr joghurt
A morzsához:
2 ek olaj
6 ek apró szemű zabpehely
6 ek zsemlemorzsa


Elkészítés

Az áttört túrót összkeverjük a zabpehellyel, a tojással és a porcukorral. Letakarva a masszát 30 percig pihentetjük. Ezután nedves kézzel 10-12 db gombócot formázunk belőle, és lobogó vízben a felszínre jöveteltől számított 3-4 percig főzzük. Végül szűrőlapáttal kiszedjük mindet, és lecsepegtetjük.
Serpenyőben olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a zabpehellyel elkevert zsemlemorzsát. Megforgatjuk a keverékben a gombócokat, azután egy kevés joghurttal meglocsolva tálaljuk őket.





KOCSIS BÁLINT
Mesterszakács, gasztronómiai tanácsadó és előadó

Ha nem kapsz a boltban apró szemű zabpelyhet, törd durvára a hagyományos változatot.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Vaddisznópörkölt borókabogyóval
  2016-11-15 23:31:57, kedd
 
  Vaddisznópörkölt borókabogyóval

Hozzávalók

70 dkg vaddisznóhús
15 szem borókabogyó
bors
köménymag

babérlevél
kakukkfű
1 fej salottahagyma
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 csemegpaprika
2 kk pirospaprika (füstölt, házi)
2 darab paradicsom
5 dl vörösbor (minőségi)


Elkészítés

1. A borókabogyót, szemes borsot és a köménymagot mozsárban összetörjük. Kacsazsíron megpirítjuk a fűszereket, majd rátesszük a hagymát és üvegesre pároljuk.

2. Ha a hagyma üveges, akkor rátesszük a húst és nagy lángon kérgesítjük. Amikor a hús szép piros, akkor visszavesszük a tűzhely hőmérsékletét.

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, amikor összerotyogtak, félrehúzzuk a tűzről és rátesszük a füstölt pirospaprikát. Hozzáöntjük a vörösbort, és 2-3 óra alatt puhára főzzük. Papardelle tésztával és savanyúsággal tálaljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tokaji aszúban párolt libamájpástétom házi kaláccsal
  2016-11-15 23:28:20, kedd
 
  Tokaji aszúban párolt libamájpástétom házi kaláccsal

Hozzávalók

1 kg hízott libamáj

bors
3,5 dl tokaji aszú
tej
Egyszerű kalácshoz:
35 dkg finomliszt
2 db tojássárgája
1 db tojássárgája a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
2 dkg vaj
2 dl tej (lehetőleg házi)
2 evőkanál barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
1,5 dl fügelekvár (házi)
1 tk dijoni mustár


Elkészítés

A májat lebenyeire szedjük, óvatosan, éles késsel lehártyázzuk, kiszedjük a vénákat. Egy éjszakára tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap kivesszük a májat a tejből, megtörölgetjük, egy tálba tesszük és ráöntjük a tokaji aszút és 4-5 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd szeletenként beletesszük a májat. Rétegenként sózzuk, borsozzuk, a májat úgy vágjuk, hogy teljesen kitöltse a formát.
A tetejét fedjük be sütőpapírral és súlyozzuk le egy-két konzervvel. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy órát, mielőtt a sütőbe tennénk.

A sütőt melegítsük elő 100 fokra. A pihentetés után vegyük le a súlyt és a sütőpapírt, fedjük le alufóliával a májat, tegyük egy magas falú tepsibe, öntsük fel a tepsit vízzel, úgy, hogy a májjal teli forma feléig érjen és tegyük a 100 fokos sütőbe kb. 80 percre.

A sütési idő letelte után hagyjuk kihűlni a májat, majd ismét tegyük rá a sütőpapírt és a súlyokat és hagyjuk legalább egy éjszakán át, de lehetőség szerint még tovább a hűtőben préselődni.

A kalács elkészítése: a tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citrom héjat, a két tojássárgáját és a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg) vajat.

Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává. Mikor a tészta kidolgozásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc.

Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre. Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa.

Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük. Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük. Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni. Tálaláskor, a kalácsot megpirítottuk, rászeleteltünk egy darab libamájat, a tetejére pedig egy kevés dijoni mustárral elkevert házi fügelekvárt kanalaztunk.





Megjegyzés

A tokaji aszúban párolt libamáj a magyar konyha egyik emblematikus étele.
Szabó Veronika

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Hajnalban hó, aztán ónos eső eshet
  2016-11-15 22:01:55, kedd
 
  Na, ez aztán nem hiányzik!

Hajnalban hó, aztán ónos eső eshet






A csapadék halmazállapotának több formája is megmutatkozik szerdán, csütörtöktől enyhül az idő.



A front első hulláma a kedd délelőtti adatokból számolt Időkép WRF szerint

Szerda reggelre melegfront felhőzete borítja be térségünket, éjjel észak, északnyugat felől csapadék is érkezik. Eleinte az ország északi felén, napközben másutt is várható szórványosan csapadék. Kezdetben a Dunántúl északi felén helyenként, majd főként a magasabban fekvő tájakon az eső mellett ónos eső is eshet. Keletebbre havas eső, hó várható. A minimumok -6, +1 fok között alakulnak, napközben 0, +6 fokot mérhetünk. Helyenként az északi megyékben felélénkül a déli-délnyugati szél.

Ónos eső, havas eső, hó érkezik




Kovacshartaimadarasz fotója, köszönjük!

Csütörtökön még felhős időre ébredhetünk és elszórtan várható kisebb eső, a reggeli órákban északkeleten és a magasabb pontokon ónos eső. Napközben már csökken a csapadékhajlam és nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Melegebb légtömegek érik el hazánkat, hajnalban még az ország északkeleti, keleti felén csökkenhet fagypont alá a hőmérséklet, délután 3-12 fokig melegszik a levegő, északkeleten lesz hűvösebb. A Dunántúlon többfelé élénk lesz a délies szél.

Pénteken már sok napsütés, napközben száraz idő ígérkezik, csupán az esti óráktól alakulhat ki elszórtan eső. Sokfelé lesz élénk, a Dunántúl északi felén erős, néhol viharos a délies szél. Az enyhébb légtömegeknek köszönhetően hajnalban -1, +7, délután már 6-15 fok várható, nyugaton lesz melegebb.

Hétvégén csapadékos, szeles, de enyhe időre van kilátás.

Borítókép: Jambor

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Serpenyős krumpli gombás tojással
  2016-11-15 00:50:32, kedd
 
  Serpenyős krumpli gombás tojással

Hozzávalók

40 dkg burgonya
4 tk olaj
25 dkg gomba
10 dkg mangold

frissen őrölt bors
4 db tojás
néhány csepp csiliolaj
parmezán a díszítéshez


Elkészítés

A burgonyát majdnem puhára főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, majd hozzáforgatjuk a burgonyát, és néhány percig pirítjuk. Félretesszük.
Felforrósítjuk a megmaradt olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, felszeletelt gombát. Lefedjük, majd közepes lángon pároljuk 5 percig. Levesszük a fedőt, és nagy lángon aranyszínűre pirítjuk a gombaszeleteket.
Hozzáadjuk a burgonyát, a megtisztított, falatnyi darabokra tépett mángold leveleket, majd sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Lefedjük, majd addig pirítjuk, míg a tojások kissé megszilárdulnak. Egy kevés csiliolajjal, néhány parmezánforgáccsal és friss kenyérrel tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A mangoldot helyettesíthetjük spenóttal vagy zsenge kelkáposztával is.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rozmaringos-szilvás pite szuperegészségesen
  2016-11-15 00:47:51, kedd
 
  Rozmaringos-szilvás pite szuperegészségesen

Hozzávalók

A tésztához:
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre liszt ( tönköly fehér)
1 db tojás
1 csipet só
2 ek juharszirup vagy méz
20 dkg kockázott vaj
A töltelékhez:
1 kg szilva (magozott és kockázott)
6 ek juharszirup vagy méz
1 teáskanál fahéj
8 levél rozmaring
1 ek vaj
1 ek nádcukor
1 ek nyílgyökér liszt vagy keményítő
1 dl almalé (opcionális)


Elkészítés

1. A hozzávalókat a vaj kivételével egy műanyag edénybe tesszük és a hideg vajat hozzámorzsoljuk. Amikor összeállt a tészta folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. Megfelezzük, az egyik bucit lisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott és lisztezett tortaformába tesszük, úgy hogy kis pereme is legyen, villával kicsit megszurkáljuk, majd 10 perc alatt elősütjük.

3. A töltelékkel megpakoljuk, majd a másik bucit is vékonyra nyújtjuk, és a töltelékre fektetjük. A tésztaszéleket (alját-tetejét) összecsípjük, a tetejét is megszurkáljuk, majd 175 fokon addig sütöm, amíg aranybarna nem lesz.

4. A töltelék készítése: a szilvákra csurgatjuk a szirupot és a fahéjjal megszórjuk, majd 20 percig állni hagyjuk. A vajon a cukrot karamellizáljuk, a szilvát hozzáadjuk és közepes lángon főzzük. Ha nem lenne elég leve, akkor almalével felöntjük.

5. Majdnem lekvár állagúra főzzük, de ügyeljünk arra, hogy maradjanak benne puha, de szilárd darabok. Az aprított rozmaringgal megszórjuk és a nyílgyökér liszttel sűrítjük (fél dl almalében vagy vízben elkeverjük a nyílgökér lisztet és úgy adjuk hozzá).





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rakott krumpli kolbásszal
  2016-11-15 00:43:02, kedd
 
  Rakott krumpli kolbásszal

Hozzávalók

1,5 kg krumpli
10-12 db tojás
8 dl tejföl
25 dkg füstölt kolbász

olaj vagy zsír


Elkészítés

A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, és meghámozzuk. A tojásokat keményre főzzük, hideg vízbe tesszük, majd megpucoljuk. A krumplit, a tojásokat és a kolbászt karikára vágjuk.
Egy tepsi alját meglocsoljuk pár kanál olajjal vagy vékonyan kikenjük zsírral. A megfőtt, felkarikázott krumpli felét lefektetjük az aljába, megsózzuk, majd rátesszük a felszeletelt tojásokat és a vékonyan felkarikázott kolbászt.
Rákanalazzuk a tejföl felét, és egyenletesen eloszlatjuk a tetején. A tejfölös réteget befedjük a maradék krumplival, ízlés szerint megsózzuk, majd egyenletesen befedjük a maradék tejföllel.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. Salátával, savanyúsággal vagy csemege uborkával kínáljuk.





Megjegyzés

Füstölt kolbásszal és jó sok tejföllel az igazi.
Kard Sándorné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csirkeleves gazdagon
  2016-11-15 00:40:35, kedd
 
  Csirkeleves gazdagon

Hozzávalók

3 dkg vaj
2 fej hagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 l húsleves-alaplé
1 csokor kakukkfű
20 dkg főtt csirkehús
2 szelet kenyér
1/4 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

Felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát,és a felaprított répákat.Hozzáöntjük az alaplevet, hozzáadjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, és felforraljuk az egészet. Mérsékeljük a hőt, és kis lángon tovább főzzük a levest, 15 percig.
Hozzáadjuk a csirkehúst, és együtt főzzük további 5 percig. A leves felét turmixkehelybe kanalazzuk és pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, átforrósítjuk, majd pirított kenyérkockákkal és néhány levélke friss petrezselyemmel kínáljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4156
  • e Hét: 13659
  • e Hónap: 27564
  • e Év: 157271
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.