Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Elbeszélem 13.
  2016-08-02 17:18:18, kedd
 
  13. Lassie hazaért

A faluban minden család tartott házőrzőt, de valamennyi közül a legszebb, Kovácsék skót juhásza, Lassie volt. Fiúk, Laci mindennap megsétáltatta a környéken. Ők ketten minden útvonalat ismertek a határ felé s vissza.

1956-ban, a forradalom leverésekor a faluba a szovjet hadsereg egységei már november 2-án megérkeztek. A határra a páncélosok mellé másnap már a gyalogság is felsorakozott.
A séták abbamaradtak, Lassie csak az udvaron tudott le-fel rohangálni.

Laci, aki bőven kivette részét a falu forradalmi cselekményeiből, a növekvő fegyveres erőn és határzáron elgondolkodva, hasonlóan több barátjához, szintén a távozás mellett döntött, csak azt nem tudta még, hogy mikor induljon.

November 8-án a szovjetek már a határőrség parancsnokságát is átvették és a magyar személyzet teljes egészében átmenekült Ausztriába. Már tényleg nem volt mire várni.

A hónap végén, az éjszaka leple alatt, néhány utcabeli sráccal indult neki a határnak.Gond nélkül elértek az egyik kevésbé ismert átjáróhoz, mikor furcsa zajt hallottak. Hátrafordultak és legnagyobb meglepetésükre Lassie állt mögöttük.
Most mi legyen? - tanakodtak a fiúk. Forduljanak vissza? Vagy vigyék magukkal tovább a kutyát is? De nem volt idő a további gondolkodásra, mert az újabb zajok világossá tették számukra, hogy a kutyát valószínűleg a szovjet-magyar határőrök is észrevették és a nyomába eredtek. Nincs más út, csak az előre. Felpattantak és őrült rohanásba kezdtek. Lassie ugyanúgy. De hiába értek át szerencsésen az osztrák oldalra, üldözőiket ez nem állította meg. Vágtattak utánuk, sőt lőttek is rájuk. Csak az osztrák csendőrök fegyvereinek eldördülése fékezte le őket.

Néhány nap múlva, a menekültek részére megnyitott régi barakk táborban hallották, hogy azon a napon, mikor ők is menekültek, egy szovjet katonát lőttek le az osztrákok.
Tudták, hogy innen mielőbb tovább kell állniuk, mert ezért, még külön bosszút is állnának rajtuk az oroszok.

- De, mi legyen a kutyával? - kérdezték szinte egyszerre.
- Hazaküldjük. - mondta Laci.
- Gondolod, hogy hazatalál? - aggódtak a barátok.
- Ne feledjétek, ő Lassie! Olvastátok a könyvet, nem? Abban is hazaért.

Laci a kutya nyakára akasztotta nyakláncát, melyet teljesen betakart hosszú szőrzete. Kikísérte a táborból egészen a település végéig. Ott a fülébe súgta, hogy haza kell mennie, majd útnak indította. Lassie, megértette a fiú akaratát. Egy pillanatig még állt, aztán futni kezdett Magyarország felé.

Odahaza már tombolt a megtorlás. Sorra vitték el a faluból a férfiakat. Laci apjáért is jöttek, hogy vallomásra bírják fia kilétéről. De mivel apja valóban semmit nem tudott róla, így elengedték. Épp felesége borogatta arcán a kihallgató tiszt ökölnyomait, mikor kaparászó hangokra lett figyelmes.
- Eredj, nézd meg mi az! - szólt az asszonynak.
- Uram Atyám! - kiáltott fel a nő, amint kitárta az ajtót és megpillantotta Lassie-t.
- Kiskutyám! Drága kiskutyám! - örvendezett a férfi is, majd boldogan ölelte, simogatta a kimerült kutyát. S ekkor, az ujjai közé akadt a nyaklánc.

Feleségével könnyek közt akasztották le róla, s boldogan nézték gyermekük életben maradásának bizonyítékát.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Százötvenhat beszéd Ötvenhatról
  2016-08-02 04:06:23, kedd
 
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére indított Százötvenhat beszéd Ötvenhatról című blogomba a mai napon töltöttem fel a 126. bejegyzést. A hátralévő harminc helyre 2016. október 26-ig, a mosonmagyaróvári sortűz eldördülésének napjáig, a Gyásznapig, adtam magamnak határidőt.

A beszédek az alábbi linken keresztül érhetők el:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
(Be)mutatványszám
  2016-08-02 03:23:44, kedd
 
  Hetek óta letölthető az internetről (mosonvarmegye.eoldal.hu) egy új ,,független, polgári lap" mutatványszáma, melynek címoldaláról, egy keretbe írva, megtudjuk,
hogy ,,Pro Urbe 2016: dr. Kuroli Géza". Ugyan a hír nagyon örvendetes, de több, mint furcsa,
hogy a mosonmagyaróvári képviselő-testület zártkörű ülésén hozott döntést ilyenformán és ennyivel előbb ( augusztus 20-án adják át) bárki is nyilvánosságra hozza. Csak remélni tudom,
hogy Prof. Dr. Kuroli Géza nem ismeri a ,,lapot"!

Prof.Dr. Kuroli Géza:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem voltam a halottak között ( 1947-1956)
  2016-08-02 02:40:39, kedd
 
  A jánossomorjai L. Burda Zsuzsanna író, költő, képzőművész barátnőm jóvoltából, Kádár Margit: Nem voltam a halottak között (1947-1956) című családregényét olvasom.( Accordia Kiadó, 2001)

Ezt írják róla:

" Kádár Margit olvasmányos, romantikus, kalandos regényében egy fiatal lány igaz történetét meséli el gyermekkorától egészen az 1956-os Bécsbe való meneküléséig. A történetben nyomon követhetjük a főszereplő gyermekkori élményeit: viszonyát mostohaanyjával, bátyja halálát, majd megismerhetjük szerelmét, akit üldöznek és megfigyelnek, végül megtudhatjuk, milyen kalandos körülmények között jut át Ausztriába. A dokumentumjellegű családregény azoknak ajánlható, akik a történelmi háttér által beárnyékolt, behatárolt emberi sorsokat, családi és más viszonyokat nem elmélyült szociológiai, pszichológiai szemszögből nézik, hanem a hétköznapi tudásanyagból, tényekből, ismeretekből kiindulva."

A könyv hátlapján pedig ezt:

"A családregény nemes hagyományát eleveníti fel Kádár Margit kifejezetten izgalmas, olvasmányos könyve. Napjainkban egyre több olyan írásmű, film hódít, amelyekben - álmítoszok keretei között - különböző "sztáradottságokkal", de inkább sztárallűrökkel megáldott, megvert hősök brillíroznak... Kádár Margit nem ezt a hamis, szemfényvesztő írásmódot választja, hanem valós életutakról, párhuzamosan futó, egymást keresztező életpályákról beszél, melyek hitelességéhez nem fér kétség. Ámulatba ejt, anélkül, hogy talmi fényekkel ámítana. És talán ez a legtöbb, amit egy olyan családregényről mondani lehet, amelynek szereplői ugyan drámai sorsot éltek át..." - Balázs Tibor



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1209
  • e Hét: 4377
  • e Hónap: 9258
  • e Év: 31311
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.