Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Milliós fecskefelhő Dél-Baranyában
  2014-10-18 10:12:55, szombat
 
  Több mint ötszáz pár füsti fecskét számoltak tíz baranyai településen a Magyar Madártani Egyesület megyei munkatársai, több tucattal többet, mint tavaly. Sumonyban rekordot döntöttek a gyülekező fecskék: szeptember első hétvégéje magasságában 2,5 millió csivitelő madártól volt hangos a terület.
Tíz településen - Basalon, Csarnótán, Helesfán, Molványon, Somogyapátiban, Somogyhatvanban, Újpetrén, Zókon, Martonfán és Drávaszerdahelyen - végeztek fecskeszámlálást a Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportjának munkatársai az elmúlt időszakban - derült ki a szervezet hírleveléből. Az említett települések közül Martonfa és Drávaszerdahely adatait nem vonták be az összehasonlításba, mivel előbbinél ezelőtt 1996-ban, utóbbi esetében pedig idén először monitorozták az állományt.
A figyelembe vehető nyolc településen füsti fecskéből a tavalyi 466 pár helyett idén 504 pár költött, ami 8,2 százalékos növekedést jelent, míg molnárfecskéből ugyanannyi - 195 pár - fészkelt, mint egy évvel korábban. Martonfán füsti fecskéből az 1996. évi 29 pár helyett 42 pár, molnárfecskéből 12 pár helyett 18 pár költött. Drávaszerdahelyen az idei alapfelmérés során 30 pár füsti fecskét és 15 pár molnárfecskét találtak.
- A molnárfecske és a füsti fecske is védett madár, példányonként 50 ezer forint eszmei értéket képviselnek.
Molnár fecske


Füsti fecske


Idén korán elkezdődött a fecskék gyülekezése a sumonyi halastavaknál. A tavak nádasaiban éjszakázó madarak számát augusztus 9-én még csak 20 ezer példányra, a hónap végén viszont már egymillió példányra becsülték az egyesület szakemberei. Az ősz első hónapja azonban ennél is nagyobb fecsketömeget hozott: a legóvatosabb becslésünk szerint szeptember 6-8. között 2,5 millió fecske éjszakázhatott Sumonyban, ami rekordnak számít. Ezt követően folyamatosan csökkent a madarak száma, az utolsó jelentősebb fecskecsapat - hozzávetőlegesen 200 ezer példány - szeptember 22-én hagyta el a térséget.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
kiskutyák életükben először találkoznak macskával
  2014-10-18 10:02:08, szombat
 
  Cuki videó Link  
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Így törj fel egy tojást fél kézzel!
  2014-10-18 09:59:37, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  receptek  
Csak a kutyáját akarta megsétáltatn
  2014-10-18 09:54:07, szombat
 
  Forrás: vezess.hu
Lehet, hogy egész életére lebénult az a kerékpáros, aki egy közparkban bringázva beleesett egy egy méter mély lyukba.
.........


Csak a kutyáját akarta megsétáltatni az az 52 éves új-zélandi kerékpáros, aki jelenleg nyaktól lefelé mozgásképtelen, és az orvosok szerint nem biztos, hogy valaha is visszanyeri egészségét.
David esés közben eltörte a nyakát, és bár nagyon megütötte magát, eszméletét csak rövid időkre veszítette el. Így tisztában volt azzal, hogy megsérült a gerince, és érzékelte, amint a közeli teniszpályán befejeződik az edzés, leoltják a lámpákat, és hazamennek az emberek.
"Ott voltak tőlem néhány méterre, de nem tudtam kiáltani, levegőt is alig kaptam. Tudtam, hogy egész éjjel ott leszek a földön."
A férfit, aki családja szerint imádott sportolni, végül hajnali negyed öt körül találta meg egy kertészeti alkalmazott. Addigra veszélyesen lehűlt a teste; helikopterrel szállították kórházba, ahol három órás életmentő műtétet hajtottak végre rajta.
David Keys csütörtök este indult útnak a közeli parkba, hogy kerékpározzon egyet a kutyájával. Nem találta a fejlámpáját, de mivel a parkban működött közvilágítás, úgy gondolta, ez nem lesz nagy baj.
A parkhoz tartozó parkoló mellett haladt el, amikor egyszer csak megnyílt alatta a föld - a hatóságok nem tudják, mióta lehetett ott a hatalmas lyuk, amibe a kerékpáros fékezés nélkül belezuhant. "Amint tudomást szerzünk az ilyen lyukakról, azonnal betemetjük őket, de erről nem tudtunk." - mentegetőzött a helyi városgazdálkodás vezetője.
Az ember méretű lyukat azóta elkerítették
.........

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Szent Lukács evangélista
  2014-10-18 09:23:58, szombat
 
  Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: ,,Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességetek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!
Lk 10,1-9

Imádság
Szentséges Szűz Mária, Isten Anyja, Te ajándékoztad a világnak az igaz világosságot, Jézust, a te Fiadat - Isten Fiát. Te teljesen ráhagyatkoztál Isten meghívására, s így a jóság forrásává lettél, mely Istenből fakad. Mutasd meg nekünk Jézust. Vezess minket Őhozzá. Taníts meg minket megismerni és szeretni Őt, hogy mi magunk is valóban szerető emberek és az élő víz forrásai lehessünk egy szomjazó világban.
XVI. Benedek pápa


Szent Lukács evangélista


Lukács (lat. Lucas, valószínűleg a görög Lukanosz személynév latinos formája) személyéről, életének eseményeiről nagyon keveset tudunk, noha írói-történetírói tevékenységét jól ismerjük: két szentírási könyv, egy evangélium és az ősegyház első éveit elbeszélő Apostolok Cselekedeteinek szerzője. A Kr. u. I. század második felében élt és a két könyv (mivel Lukács ismerte és használta Márk evangéliumát) megírása Kr. u. 80-85 körül történhetett. A valószínűleg szír származású pogány ifjúból hellenista műveltségű, az Ószövetségben járatos keresztény író lett, aki Farkasfalvy Dénes megállapítása szerint az evangélisták közül legsikeresebben hajtotta végre a keresztény üzenet ,,inkulturációját" (vagyis Lukács evangéliuma vezeti be legsikeresebben a keresztény tanítást a hellénista világba).
A korai keresztény hagyomány szerint Lukács Akhájában szolgált püspökként, majd Patara városában szenvedett vértanúságot. Földi maradványait 357-ben Konstantinápolyba vitték.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Istenem, bocsásd meg gyermekkorom sértéseit
  2014-10-18 09:20:12, szombat
 
  Istenem, bocsásd meg gyermekkorom sértéseit, felnőttkorom sok rettenetes bűnét, mindazt, amit a mai napig elkövettem a jelen pillanatig. Segíts, Istenem, ítéld bennem halálra a régi gonosz, langyos, hűtlen, gyönge, határozatlan, elbágyadt embert, és "teremts bennem új szívet"! Neked szentelem életem második felének minden pillanatát. Add, hogy jövőm teljes ellentétben legyen múltammal, hogy jövőm fizessen a múltért, hogy mindig a te akaratodat tegyem, hogy minden pillanatban megdicsőítselek a te akaratod mértéke szerint.
Boldog Charles de Foucauld
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gellért fürdő - őszi estén
  2014-10-18 09:15:23, szombat
 
  .........


Nagyobb kép Link
A Gellértben nem csak fürdőzhetünk: péntek este Őszi Borkert.
A Gellért és a bor kapcsolata már hosszú évekre nyúlik vissza, hiszen a négycsillagos szálloda nem először rendez a borkultúra köré szervezett gasztronómiai programot. Azt meg talán még kevesebben tudják, hogy a fürdőzőknek vörösboros fürdőrituálét is kínál.
No, nem borral töltik fel a privát fürdőt, de az exkluzív környezetben egy üveg jó fajta vörösbor is dukál a meghitt fürdőzés mellé. Csábító ajánlat, mely biztosan megteremti az intimitást a párunkkal! Hogy mire nem jó egy fürdő...Ami az Őszi Borkert újdonsága, hogy nem az épületen belül, hanem a hangulatos, teraszos strandon kínálják a nedűket. Szép idő esetén Budapest legszebb panorámájú teraszán élvezhetjük a remek italokat és a társaságot szeptember 26-án, pénteken 16 órától 22 óráig. A több mint száz különböző bor mellett gasztronómiai örömök is várják a látogatókat! A Gellért Szálloda bemutatja retro konyháját, lesz vörösboros szarvaspörkölt, meg lehet kóstolni Budapest legjobb sóletjét, desszertnek mákos gubát kínálnak borsodóval és lesz kapros, juhtúrós pogácsa, valamint sajttál is.:

- A Szigetközi Friss Víz a rendezvényen korlátlanul fogyasztható.
Az eseményt - melyre a Bor és Piac szervezésében kerül sor - már megelőzte egy sikeres nyári főpróba: a Nyári Borkert. Korlátlan kóstolás egyetlen belépőjeggyel: elővételben 3490 Ft, a helyszínen megváltva 3.990 Ft.
- Zene: Suri Imre, a Jazzy rádió műsorvezetője
- Koncert: Pesti Sikk zenekar
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Kozma Anna Lídia szerkesztése
  2014-10-18 09:04:10, szombat
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Fjodor Tyutcsev: A szép őszi estében
  2014-10-18 09:02:19, szombat
 
  /Kozma Anna Lídia - tól kaptam/

...... ..............


A szép őszi estében valami
titokzatos és megható varázs van.
A fák rikító, szilaj színei,
a harsány rőt lomb a halk hervadásban,

a komorodó, fáradt föld felett
a kék ég, s a fátyolnyi köd az arcán,
a le-lecsapó borzongó szelek,
melyek mögött már tél sejlik s vad orkán:

mind hanyatlás, s mindenen ott a tűnt
élet szelíd mosolya, búcsúfénye -
az, amit embernél úgy nevezünk,
hogy: a fájdalom fenséges szemérme.
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 250 db bejegyzés
e év: 3406 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8520
  • e Hét: 31580
  • e Hónap: 64734
  • e Év: 298481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.