Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
Szabad magyarnak lenni!
  2016-06-23 05:55:27, csütörtök
 
  Örömmel látom a foci miatt az utcán, a házaknál, az autókon, az emberek kezében, öltözetén, stb... megjelenő magyar zászlókat, díszítéseket, kiegészítőket.

Örömmel nézem a hatalmas felvonulásokat, a közös szurkolásokat, a sok felnőttet, fiatalt, gyereket.

Örömmel hallom a skandálásokat, a tapsviharokat, a Himnusz énekét.

Szabad magyarnak lenni!

Erről eszembe jut egy személyes emlékem, amikor viszont még nem volt szabad magyarnak lenni.

2011. november 29-én a Kisalföld megyei napilapban jelent meg az alábbi írás:

A kollégium a magyarságtudat szellemében is nevel

Az '56-os mosonmagyaróvári sortűz emlékének ápolása,
a magyarságtudat erősítése mellett többek közt a környezeti, művészeti nevelést is fontosnak tartja az intézmény szakmai munkája során Simon Zsuzsanna, a városi kollégium vezetője.

2012. július 31-én több mosonmagyaróvári oktatási intézmény vezetőjének kinevezése is lejár. Az Éltes-, a Haller-, Ujhelyi-iskola, a Kossuth-gimnázium, a Kékcinke és a Lurkóvár Óvodák mellett a Városi Kollégium vezetőjének álláshelyét hirdeti meg decemberben az önkormányzat. Elsőként Simon Zsuzsannát - aki 2007-es alapítása óta vezeti a Városi Kollégiumot - kérdeztük az intézmény tevékenységéről.

- A mosonmagyaróvári kollégiumokat 2007-ben egy intézményben vonták össze, a Gorkij utca 3. szám alatti épületben. Jelenleg 68 férőhellyel működünk, többségében a Haller-iskola diákjainak adunk szállást a négyágyas szobákban - kezdte beszélgetésünket a kollégiumvezető, akinek munkáját három nevelőtanár segíti.
- Legerősebb területünk a magyarságra nevelés, ezen belül kiemelten a Trianon témakör és az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz. Diákjaink tagjai a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek, előadásokat, kiállításokat szervezünk a téma kapcsán. Németh Alajos nevelőtanár segédletével a fiatalok a Gyász téren a tereprendezésben, a kopjafák tisztításában vállalnak szerepet - sorolja Simon Zsuzsanna, aki idén a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje kitüntetést vehette át a területen kifejtett munkájáért. Az intézmény a környezeti nevelés terén is jelentős eredményeket ért el. Ezt a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott elismerő oklevél is bizonyítja. 2008-ban váltak ökoiskolává, a rá következő évben a közintézmények kategóriában ők tudhatták magukénak az év ,,legzöldebb" irodáját, tavaly pedig kiemelten ,,Kerékpárosbarát munkahely" címet kaptak. Továbbá testnevelés, sport, de a versmondás területén is jeleskedtek a megyében.
A napokban alakult meg a diákok képzőművészeti szárnybontogatását segítő Ars Collegium kör, melynek tagjai már az idei '56-os kiállítás keretében is bemutatkoztak. A kollégium négy honlapot működtet, az elmúlt közel öt év alatt mintegy félszáz országos, megyei és helyi pályázaton indultak sikerrel.

Arra a kérdésre, hogy kíván-e indulni a decemberben meghirdetendő álláspályázaton, a mosonmagyaróvári intézményvezető kifejtette: ,,A pályázati kiírás megismerése után hozok döntést erről. Az eddigi szakmai sikerek, elismerések lehetnek a biztosítékai a folytatásnak." Simon Zsuzsannát a Kollégium Szövetség idén áprilisban a megyei elnökévé választotta.

A cikkre a helyi mszp az alábbiakat reagálta, szintén a Kisalföldön ( 2011. december 1.) keresztül:

˝Politikai nevelés˝ a kollégiumban?

A Kisalföld 2011. november 29-i számában jelent meg "A kollégium a magyarságtudat szellemében is nevel" címmel egy írás a Városi Kollégium pedagógiai munkájáról.

Ennek nyomán Kovács Tamás megyei és városi MSZP-elnök, önkormányzati képviselő sajtónyilatkozatot juttatott el lapunkhoz.

"A jelenleg - még - hatályos törvény a közoktatásról kimondja többek között, hogy az állam és a helyi önkormányzat a nevelés és az oktatás terén vállalt feladatainak gyakorlása során köteles tiszteletben tartani a szülőknek azt a jogát, hogy vallási és világnézeti meggyőződésüknek megfelelő oktatásban és nevelésben részesülhessenek gyermekeik.

Az intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás vagy világnézet mellett sem, továbbá az iskola pedagógiai programjában biztosítani kell az ismeretek, a vallási, illetve világnézeti információk tárgyilagos és többoldalú közvetítését.

Véleményem szerint a Városi Kollégium által végzett politikai szocializáció a diákok közösségi, társadalmi beilleszkedésének, szociális tanulásának részeként értelmezhető, ami jelen esetben nem más, mint egy adott jobboldali közeg politikai kultúrájának átadása és átvétele egy önkormányzati intézményben.

Az egyoldalú politikai nevelés, tájékoztatás révén a diákok csak a jobboldal alapértékeit ismerik meg, ami helytelen, mivel az egyoldalúan befolyásolja a diákok történelmi, politikai szemléletét, és ami a közoktatási törvényt alapjaiban sérti" - állítja Kovács Tamás.

A sajtóközleményre Dr. Székelyhidi László reagált az alábbiakkal:

" Politikai nevelés " a kollégiumban?

Kovács Tamás megyei és városi MSZP-elnök,önkormányzati képviselő a
fenti cím alatt sajtónyilatkozatot juttatott el az Önök lapjához, a
Kisalföld napilaphoz.
A viszontválasz jogán engedtessék meg ,hogy a Mosonmagyaróvári ´56-os
Egyesület, nevezett írásához észrevételt tegyen.

Elnök Úr!

Az Ön véleménye , melyet a sajtónyilatkozatában közzé tett köszönő
viszonyban sincs / mászóval rosszindulatú csúsztatás /a
magyarságtudatra nevelés, a Trianon témakör,de különösen az 1956-os
mosonmagyaróvári sortűz a politikai nevelés, a vallási és
világnézeti meggyőződéssel. Sajnálatos, mi több elítélendő az ország
még be nem gyógyított megcsonkítását, a városunk kommunizmus véres
drámáját, a még fájdalmas tragédiáit oktató, előadásokat,
kiállításokat , a Gyász- téri munkálatokat szervező intézményt,
annak igazgatóját , diákjait holmi" politikailag szocializációs"
bélyeggel ellátni és e mögé hatályos törvényeket felsorakoztatni. Az
egyoldalú politikai nevelés az ön sajtónyilatkozatából árad,melyből
sem a fiatalság, sem a felnőtt lakosság többsége többé nem kér, hiszen
éppen a sortüzek sokasága az Ön öröklött politikai felfogásának lett a
következménye. Elvárjuk , hogy bocsánatot kér a " balul sikerült"
nyilatkozatáért a város és az ország lakosságának többségétől. Ezt
követően szívesen látjuk Önt a Gyász-tér karbantartó fiataljai között.

Mosonmagyaróvári ´ 56-os Egyesület nevében Dr. Székelyhidi László

Mosonmagyaróvár,2011. december 16.


Remélem most, öt évvel később, legalább a focin keresztül, a ,,kovácstamások" és ,,elv-társai" is felszabadulnak korlátaik alól, hisz szabad magyarnak lenni!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy tanév, három nagy ’56-os rendezvény
  2016-06-23 04:50:42, csütörtök
 
  A mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium a 2015/2016-os tanévben három nagy '56-os rendezvényt szervezett.

Az elsőt 2015. október 14-én, mely Dr. Bank Barbara történész
a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjának
SORTÜZEK VIDÉKEN - MOSONMAGYARÓVÁR 1956 -
című előadása volt.

A másodikat 2016. február 17-én, mely egy képzőművészeti kiállítás volt Ötvenhatunk vásznon és papíron címmel, s az ötvenhatos emlékév idején végig megtekinthető. ( 2016. november 4.)

A harmadikat pedig 2016. május 11-én, mely egy megemlékezés és előadás volt Gulyás Lajos ötvenhatos mártír református lelkész újratemetésének 25. évfordulója tiszteletére.
Az előadó Erdős Kristóf, tudományos kutató, (Nemzeti Emlékezet Bizottsága)doktorandusz (ELTE BTK) volt. Előadásának címe:
,, Istenem, adj lehetőséget a népemért való szolgálatra!" - Gulyás Lajos református lelkész élete (1918-1957)

Mindegyiken sok-sok érdeklődő, megemlékező vett részt. Hogy mivel készülünk a 2016/2017-es tanévben az egyenlőre még maradjon titok.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Radír 2016 - országos szépirodalmi pályázat
  2016-06-22 06:50:27, szerda
 
  MAGYAR RADÍR 2016

A Kisalföld napilap és a Tarandus Kiadó az idei Győri Könyvszalonra ORSZÁGOS SZÉPIRODALMI PÁLYÁZATOT HIRDET.
NOVELLA, ESSZÉ, ELBESZÉLÉS, BLOG, HUMORESZK, RIPORT KATEGÓRIÁBAN VÁRJUK A PÁLYAMŰVEKET, MELYEK KÖZÜL A LEGJOBBAKAT KÖNYV ÉS E-KÖNYV FORMÁJÁBAN IS MEGJELENTETJÜK.
A pályázat beküldési határideje: 2016. AUGUSZTUS 31.

A pályaműveket elektronikus úton várjuk a következő e-mail címre:info@tarandus.hu
A pályázókat kérjük, hogy a beküldött e-mailben tüntessék fel a pályamű címét, a szerző nevét, elérhetőségeit és lakcímét.

A műveket Word formátumban kérjük. Az írásmű címe előtt szerepeljen a szerző neve. A fájl neve egyezzen meg a mű címével.
A PÁLYÁZAT FELTÉTELEI:

Tematikus megkötés: a művek a mai Magyarországról, a társadalmat érdeklő eseményekről, folyamatokról szóljanak. Egy szerző legfeljebb egy írásművet küldhet be. Korhatár: betöltött 16. életév. Kizárólag olyan műveket várunk, amelyeket eddig még sem nyomtatásban, sem internetes felületen nem közöltek. A szerző a pályázat beküldésével felelősséget vállal, hogy a beküldött pályamű saját szellemi terméke. Egy pályamű maximális terjedelme a 12.000 leütést nem haladhatja meg, beleértve a szóközöket is.

A PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSA:

A beérkezett műveket irodalomban jártas szakemberek bírálják el.

A zsűri tagjai:

Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító
Darvasi László József Attila-díjas író, költő
Werner Krisztina újságíró, szerkesztő, Kisalföld
Réti Attila író, kiadóvezető, Tarandus Kiadó

A megjelenésre érdemes művek szerzőit szeptember 30-ig e-mailben értesítjük.

Nevezési díj 3000 Ft, diákigazolvánnyal (a számát kérjük közölni!) rendelkezőknek 1500 Ft. Az almanachba kerülő írások szerzői egy egy példányt ingyenesen kapnak, további öt-öt példányt a bolti ár 50%-áért vásárolhatnak meg.

A részvételi díjat legkésőbb augusztus 31-ig az alábbi számlaszámra kérjük befizetni, a pályázó nevével és a ,,Magyar Radír 2016" jeligével: Tarandus Kft., MKB 10300002-10504337-49020040

AZ ANTOLÓGIA:

A pályázat legjobb műveit közös kötetben adjuk ki. Az antológia nyomtatott és e-könyv formátumban is megjelenik. A kötet országos terjesztésben lesz elérhető. A pályázók írásaik beküldésével hozzájárulnak, hogy műveik a pályázati kiírásban megnevezett kiadványban megjelenhessenek, és az érintett írások szerzői joga öt évre a Tarandus Kiadóra szálljon át. A kötet megjelenési dátuma: 2016. november 18. Ünnepélyes díjátadó a Győri Könyvszalonon,
Győri Nemzeti Színház, 2016. november 20-án 14 órakor.
DÍJAK:

A Magyar Radír 2016 Szépirodalmi Pályázat Nagydíja:
bruttó 250.000 Ft pénzbeli támogatás és 50.000 Ft értékű könyvcsomag, a győztes novella az antológián túl megjelenik a Lapcom Zrt. napilapjaiba - Kisalföld, Bors, Délmagyarország - fűzött Regényújság magazinban.

A Magyar Radír 2016 Szépirodalmi Pályázat, II. helyezett:
bruttó 150.000 Ft pénzbeli támogatás és 25.000 Ft értékű könyvcsomag, a győztes novella az antológián túl megjelenik a Lapcom Zrt. napilapjaiba - Kisalföld, Bors, Délmagyarország - fűzött Regényújság magazinban.

A Magyar Radír 2016 Szépirodalmi Pályázat, III. helyezett:
bruttó 100.000 Ft pénzbeli támogatás és 5000 Ft értékű könyvcsomag, a győztes novella az antológián túl megjelenik a Lapcom Zrt. napilapjaiba - Kisalföld, Bors, Délmagyarország - fűzött Regényújság magazinban.

A Magyar Radír 2016 Szépirodalmi Pályázat 4-10. helyezettjei:
5000 Ft értékű könyvcsomag, a novella az antológián túl megjelenik a Lapcom Zrt. napilapjaiba - Kisalföld, Bors, Délmagyarország - fűzött Regényújság magazinban.

A Magyar Radír 2016 Szépirodalmi Pályázat 11-50. helyezettjei:díszoklevél, megjelenés az antológiában és meghívás az ünnepélyes díjkiosztóra.

A kiírók fenntartják maguknak a jogot, hogy díjazottakat csak megfelelő mennyiségű és minőségű pályamű beérkezése esetén hirdetnek, ugyanígy az antológia kiadásának feltétele is a megfelelő mennyiségű és minőségű pályamű beérkezése. A pályázaton a kiírók munkatársai és közvetlen hozzátartozói nem vehetnek részt.

In.: tarandus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szombat, Pest
  2016-06-22 05:15:49, szerda
 
  Legalábbis ez a tervem. Míg fiam, a Papp László Sportarénába megy Judo Grand Prix-ra, addig én megnézem a Néprajzi Múzeum 25 millió forint támogatásból készített ötvenhatos kiállítását, az országgyűlési múzeumot és újra lemegyek a Kossuth téri ötvenhatos emlékhelyre.

De addig még lesz itthon Kult Utca, Szent László király jegyében, oda kértek segíteni, de jövőhéten már kiállító leszek, Kincs, ami van címmel, Mosonmagyaróvárt fogom bemutatni Kumpf Antal fotográfiáin keresztül. Addigra már lesz elnevezve utca is Kumpf-ról!

A hétköznapok különben még munkával telnek, a kollégiumban intézzük a jövő tanévi beiratkozásokat, adminisztrációs feladatokat.

Közben azért egy-egy kulturális eseményre is elmegyek. Így elvoltam Proity Olga helyi művész festmény kiállításának megnyitóján, akit régóta kérek, biztatok ötvenhatos témában az alkotásra, s talán nem hiába. A vendégek között sok-sok ismerős, akik között ( mily meglepő!) még vannak olyanok, akik nem látták az Ötvenhatunk vásznon és papíron c. kiállításunkat! Gyors szervezés, telefoncsere és csak szóljanak, én bármikor megmutatom nekik a tárlatot!

Június azonban a hiábavaló dolgok hava is volt. Június 16-ra Ipartelepi építészeti konferenciát hirdettek be, így én lemondtam az 56-os Mártírok Napi filmvetítés szervezéséről. Erre két nappal 16-a előtt lefújták a konferenciát (érdeklődés hiányában) én meg fújhattam az ötvenhatos filmvetítést. Egyikből se lett semmi. Ilyen többet nem lesz. Mindenki szervezze a magáét, még, ha azok ugyanarra a napra is esnek.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Váratlan elismerés a kiállításunknak
  2016-06-21 15:57:43, kedd
 
  Még 2016. február 17-én nyitottuk meg a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban az Ötvenhatunk vásznon és papíron c. kiállításunkat, melyet az Emlékév november 4-éig szeretnénk megtartani. A megnyitója óta nagyon sokan megnézték és elismerően szóltak róla.

De, ami a múlt hétvégén történt, az még engem is meglepett.

Szállóvendégek érkeztek Budapestről egy éjszakára hozzánk. Az idősekből álló természetjáró szakosztály tagjai miután elhelyezkedtek és körbenéztek a kollégiumban, felfedezték a kiállítást is.
Egymásnak szólva járták körbe a tárlókat, tablókat, paravánokat és olvasták el a szövegeket. Volt, aki még jegyzetelt is. Mindannyiuknak nagyon tetszett a tárlat, s gratuláltak hozzá. Eközben maguk is felidézték és elmesélték tizenéves koruk budapesti ötvenhatos emlékeit.

Köszönjük a megtekintést és a váratlan elismerést!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pénteken nyitják, szombaton már látogatható
  2016-06-21 05:44:50, kedd
 
  A Néprajzi Múzeum és az Országgyűlési Múzeum együttműködésében nyitják meg pénteken (06.24.) a Szabadság kódjai c. kiállítást a néprajziban. Szombattól (06.25.) már látogatható. Most többet nem írok róla, majd, ha már megnéztem.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új rendelet születik a Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjra
  2016-06-20 06:02:26, hétfő
 
  Olvasom a mosonmagyarovar.hu weboldalról letölthető június 23-ai képviselő testületi ülésre készült előterjesztéseket, köztük a "PRO URBE MOSONMAGYARÓVÁR" kitüntető érem és díj alapításáról szóló rendelet újraalkotását is.Mint gyakorló felterjesztés író nagy érdeklődéssel olvastam el a kitüntetésre vonatkozó előterjesztést. S valóban. Számtalan új elem jelenik meg a rendelet tervezetben. Elfogadása esetén az 2016. július 15. napján lép hatályba és az azt követően indult eljárásokban már azt kell alkalmazni.

Akit érdekel az új rendelet, az, az alábbi linken keresztül (2016.06.23.) elolvashatja, de le is töltheti:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Míg szombaton Nagy Imre, addig vasárnap Kádár János
  2016-06-19 11:46:08, vasárnap
 
  Míg szombaton a mosoni piacon egy, a Nagy Imre perről szóló 1958-as külföldi kiadású könyv magyar nyelvű 1989-es hasonmását vettem meg, addig vasárnap a győri piacon Kanyó András: Kádár János - végakarat című interjú-sorozatára bukkantam. Mindegyik sok-sok dokumentumot, levelet, újságcikket, az utóbbi képeket is tartalmaz. A riportkötet Kádár halála után nem sokkal jelent meg.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
In memoriam Németh István 1901-1957
  2016-06-19 04:26:24, vasárnap
 
  Édesapám, Németh István Hegyeshalom nagyközség főjegyzője volt 1950-ig-a tanácsok
megalakulásáig. (tanácsok szovjet mintára)
1950-tőll 54-ig még meghagyták, mint tanácstitkárt (amíg betanította a párthoz hő utódját),
majd 1954-ben indoklás nélkül elküldték. A Lajta Hansági Állami Gazdaságban kapott állást,
mint bérelszámoló. Ott dolgozott 1956-ban is.
Apám köztiszteletben álló ember volt. Mindig nagy odafigyeléssel lelkiismeretesen végezte és
képviselte mindig a rábízottak érdekeit.
A falu küldöttsége 1956. október 29-én kereste fel, hogy megkérjék, álljon újra a falu élére és
intézze tovább a falu ügyeit, mert nagy szükség van tudására és szakértelmére. (korábban 54-
56- között megbízható párttagok un. ,,munkáskáderek" intézték a község ügyeit).
Édesapám hosszas vívódás után fogadta el a felkérést, mert édesanyám könyörgött, hogy ne
menjen vissza a községházára, mert İ rosszat sejt a közeli jövőre vonatkozóan (ami be is
igazolódott).
November 3-án megszállták hazánkat az oroszok. Édesapám akkor elhagyta a községházát és
visszament dolgozni Márialigetre korábbi munkakörébe.
Néhány békésnek tűnő hónap után 1957. március 14-én az éjszaka leple alatt ,,pufajkások"
jöttek érte és elhurcolták. (én akkor a győri Vagongyárban dolgoztam éjszakai műszakban
azon az éjjelen).
Pár nap múlva édesapám előkerült - megtörten - de hiába kérdeztük nem mondott semmit
fogva tartásának körülményeiről. (nyilván megtiltották, hogy még a családtagoknak sem
szabad semmit elmondani).
Életünk (látszólag) ismét a régi kerékvágásban folyt. Apám dolgozott, Anyám a háztartást
vezette, nővérem Bezenyén tanított, én a Vagongyárban dolgoztam, mint esztergályos, öcsém
még általános iskolába járt.
Egészen váratlanul 1957. április 30-án, (természetesen éjjel) ismét elhurcolták. Villanyt sem
engedtek gyújtani és el sem búcsúzhatott a családjától. (nem lehetett az sem véletlen hogy én
akkor is éjszakás voltam, tehát csak anyám, nővérem és kisöcsém voltak otthon).
Reménykedtünk, hogy - mint márciusban - pár nap múlva majd hazaengedik. Sajnos hiába
reménykedtünk. Édesanyám futott főhöz-fához, hogy valamit megtudjon apámról. Elment
Győrbe, a Pénzügyi Palotába, ami a karhatalmi központ volt, és korábban ott a pincében volt
fogva apám. Így anyám ott is próbált érdeklődni. A karhatalom és a rendőrség kijelentette,
hogy ilyen nevű fogvatartottról nem tudnak.
Végül, talán az Isten vetette útjába anyámnak Boros Laci bácsit, (aki hegyeshalmi rendőr volt)
és aki elmondta, hogy İ látta amint egy katonai mentőből kiemelték apámat a
honvédkórházban. Laci bácsi megeskette Anyámat, hogy el ne árulja, ki vezette nyomra.
Édesapámat a ,,pufajkások", Kádár pribékjei szabályszerűen agyonverték és az így szerzett
sérüléseibe egy nap múlva belehalt.
Én még láttam édesapámat a kórházban és ezt SOHA sem felejtem el, és SOHA nem
bocsátom meg a kommunista rendszernek és Kádár pribékjeinek.
Édesapámon nem volt egy tenyérnyi ép felület, a fejétől a sarkáig fekete véraláfutásos sebek
borították. Beszélni nem tudott már. Mint megtudtuk az első nap még őrizték ott a kórházban
majd mikor látták, hogy már beszélni sem tud, otthagyták).
Nagy huzavonával kaptuk meg édesapám holttestét, hogy titokban, Győrben eltemettethessük,
Hegyeshalomba hazahozatni nem engedték. Azt is kikötötték, hogy csak a legszűkebb
rokonság vehet részt a temetésen. Egy hegyeshalmi kispap Pápai Gyuri temette el.
Gyilkos szemét emberek, gerinctelen népség volt vezetőikkel együtt, különben
elképzelhetetlen, hogy legalább a családot illett volna a halálról - amit ők okoztak, mindenféle
bírói ítélet nélkül - értesíteni.
A megtorlás hosszú évtizedeit túléltük.
Sok megaláztatást kellet családunknak elszenvedni.
Komfortos szép lakásunkból kitelepítettek bennünket, egy a falu végén lévő teljesen
komfort nélküli lakásba (vízvezeték nem volt, WC hátul az udvaron). Járdán nevű
párttitkárnak kellett a lakásunk.
Édesanyámat hosszú évekig még segédmunkásnak sem vették fel, kitűnő tanuló öcsémet a
hegyeshalmi párttitkár (Fülöp ,,elvtárs") nem javasolta az általános iskolából továbbtanulásra.
Én gépésztechnikus létemre, csak esztergályos lehettem.
Ez tehát édesapám meggyilkolásának és a család meghurcolásának rövid története.

Lejegyezte: a meggyilkolt 56-os mártír fia, Németh Csaba

Hegyeshalom, 2007. január 29.

Képek a Képtáram Németh István c. mappában találhatók

Megj.: Németh Csabával régóta ismerjük egymást. Édesapja tragikus élettörténetét mi minden kiállításunkon bemutatjuk. Sajnos azonban előfordult, hogy az október 26-ai Gyásznapon édesapja neve nem szerepelt a mártírok, áldozatok névsorában, ezért nem olvasták fel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Két nappal Június 16-a után
  2016-06-18 08:41:14, szombat
 
  Az 1956-os Mártírok Emléknapja, június 16-a után két nappal jelent meg a megyei napilapban (Kisalföld) egy írás Pufajkások verték halálra címmel, mely a hegyeshalmi főjegyzőre, Németh Istvánra emlékezik. A közlést, fia, Németh Csaba bocsájtotta A forradalom emlékéve a Kisalföldben c. sorozat részére.

Ugyanúgy két nappal az emléknap után a mosoni piacon pedig kedvenc könyvárusom asztalán várt rám egy könyv, Az igazság a Nagy Imre ügyben (Századvég Füzetek 2., 1989)

" Csapataink harcban állnak.
A kormány helyén van." - A sírban.
S majd jön ideje a feltámadásnak -
Így hisszük. S mert hisszük - így van.

András Sándor: " Gyászmise a Hattyú - utcai kocsmában" című versből

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1845
  • e Hét: 5013
  • e Hónap: 9894
  • e Év: 31947
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.