Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Ma, 1956-os kaszinó - városi történelmi vetélkedő
  2017-10-25 05:05:39, szerda
 
  Visszatérve a régi hagyományhoz, idén újra megrendezi a Hunyadi Iskola az 1956-os kaszinó városi történelmi vetélkedőjét. Ugyan a kollégium nem indul, de több kollégista tagja iskolája csapatának, így a tegnapi ötvenhatos "dömpingem" a kollégiumban, minden bizonnyal hasznukra válik majd ma. Vetítettem a diákoknak három filmet és elvittem néhányukat a művház. '56-os fotó -és tárgy kiállítására is. Délután valószínű, hogy benézek az iskolába én is, a kiállításuk miatt, hogy megnézzem, a volt ipari tanuló sortűz áldozatokról írt tanulmányunkat mennyire mutatják be. De érdekel fiam kaszinós szereplése is, ugyanis Ő általános iskolás kora óta részt vesz az iskola kaszinó ( 1848, 1956) vetélkedőin és végzős gimnazistaként ezt az utolsó alkalmat, tizennyolc évesként is fontosnak tartja, ahogy a csapattársai is. Drukkolok nekik a jó helyezésért!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os megemlékezések Mosonmagyaróváron
  2017-10-24 05:49:23, kedd
 
  2017. 10.23. hétfő után, 10. 24-én, kedden nem lesz semmiféle ötvenhatos esemény Mosonmagyaróváron. Viszont meg lehet nézni a Flesch-ben az 56-os fotó kiállítást vagy a múzeum visszaállított, sőt kicsit kibővített 56-os állandó kiállítását illetve a Levélen nyílt 56-os kiállítást.

10. 25-én, szerdán már lesz program, kettő is.

13 óra, Hunyadi Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola, A épület: '56-os kaszinó - diákvetélkedő és kiállítás. ( A kiállításra kíváncsi vagyok, mert engedélyeztem az ipari tanulókról írt kiadványunkat kinyomtatni és bemutatni, de csak, ha minden oldalát kihelyezik a tárlókba. Ezért ezt ellenőriznem is kell.)

18 óra, Szent Gotthárd-plébániatemplom: Requiem '56 - gyászmise az '56-os mosonmagyaróvári sortűz áldozataiért.Közreműködik a Halmos László Énekegyüttes.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Látlelet egy kórházról – Tétényi 1956
  2017-10-23 07:37:34, hétfő
 
  A magyarhirlap.hu weboldalon 2017. október 19-én megjelent cikk (Gulyás Gergely: Az orvosok és ápolók is a forradalom hősei voltak - Megemlékezés volt a Szent Imre Kórházban) utolsó mondata, ,, A megemlékezés végén ... levetítették a Látlelet egy kórházról - Tétényi-1956 című dokumentumfilmet."

Amit a filmről mindenkinek tudnia kell: "Filmünk a Tétényi - ma Szent Imre - Kórház '56-os tevékenységét mutatja be, azt a feltáratlan missziót, mely során valóságos hadikórházzá vált az intézmény. Páratlanul ritka, archív anyag segítségével bontja ki azt a történetet, melyet a ma nyolcvan év körüli egykori képzőművészeti gimnazistákból lett önkéntes ápolók - ma neves képzőművészek -, és sérültek (pl. Ágh István költő) mesélnek el. A Tétényi Kórházban történtekről a nyilvánosság előtt nemigen esett szó, dokumentumfilm pedig nem készült róla.

Történész-forgatókönyvíró: Ferenczy Erika
Rendező-producer: Kinyó Ferenczy Tamás
Gyártó: Art Opus 2017
Támogató: 1956-os Emlékbizottság" - in.: Kinyó Ferenczy Tamás

Ezt a filmet Mosonmagyaróvárnak is látnia kell!

Egyrészt azért, mert az 1956. október 26-ai sortűz után a magyaróvári kis kórház is heroikus küzdelmet folytatott a sok száz sérült mielőbbi ellátásában, operálásában, ideiglenes ellátóhely kialakításában, a sérültek továbbküldésében győri, budapesti,de még ausztriai kórházakba is, ahogy a vöröskeresztes szállítmányok átvételében a határon. A magyaróvári kórház orvosai, nővérei, ápolói, dolgozói helytállását, emlékét, 2006 óta, Dr. Székelyhidi László javaslatára, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület által állíttatott fekete márványtábla őrzi (,,Ebben a kórházban látták el 1956-ban a gyilkos sortűz sebesültjeit"), melynél azóta, a Városi Gyásznapon, október 26-án, a város és a kórház mai dolgozói is megemlékezhetnek.

Másrészt, azért kell Mosonmagyaróvárnak is látnia ezt a filmet, mert a helyi születésű és lakosú Magyar Katalin (1940-1956) hős diáklányra hosszan és részletesen emlékeznek a budapesti képzőművészetis volt iskolatársai, barátai, akikkel a forradalom idején önkéntes ápolónőként a Tétényi Kórházban dolgozott és november 7-én, fiatal életét egy sebesült fiú szállítása közben, a mentőautójukat ért belövések törtek ketté. A film rendkívüli jelentőségű Mosonmagyaróvár részére továbbá még azért, mert az archív felvételeken megjelenik Magyar Katalin is, akit osztálytársai egyértelműen felismertek, s a sors még azt a hihetetlen fordulatot is elénk tárta, hogy húga, Magyar Piroska idén, Magyarországra költözött és a Magyar Katalin emlékét őrző, mai Bolyai Iskolával felvette a kapcsolatot.

Nekem, akinek volt szerencsém a film készítésének kétéves munkáját nyomon követni és már látni is az elkészült alkotást, most az a legfőbb feladatom, hogy Kinyó Ferenczy Tamás legújabb filmjét megismertessem Mosonmagyaróvár érző, Ötvenhat iránt elkötelezett, lokálpatrióta közösségével.

De addig is, ajánlom a rendező, egy ma ( 2017. október 23.) látható filmjét: HÍR TV, 11:05, Triptichon - Három filmballada


 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróváron egy hétig tart a megemlékezés.
  2017-10-22 04:39:32, vasárnap
 
  Ezt nem én írom, hanem olvasom a kisalfold.hu Október 23. - Ünnepi megemlékezések Győrtől Mosonmagyaróváron át Sopronig c. összeállításuk alcímeként.

Íme:

Mosonmagyaróvár
10. 22., vasárnap
9.45 óra: Ünnepi szentmise a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban. 10.45 óra: Megemlékezés a mosoni temetőben.


10. 23., hétfő
15 óra, Flesch-központ: ,,Megtalált emlékek". Fotókiállítás. 16 óra, Flesch-központ - színházterem: In memoriam 1956 - Hivatalos városi ünnepség. Tűzben és rongyban - ünnepi műsor a Theatrum Ad Flexum - Ars Lunga Stúdió előadásában.


10. 25., szerda
13 óra, Hunyadi Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola, A épület: '56-os kaszinó - diákvetélkedő és kiállítás. 18 óra, Szent Gotthárd-plébániatemplom: Requiem '56 - gyászmise az '56-os mosonmagyaróvári sortűz áldozataiért.


10. 26., csütörtök - városi gyásznap
12 óra, a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: Koszorúzás az '56-os emléktáblánál. 12.30 óra, a Hunyadi-iskola udvara: Tisztelgés az '56-os diákáldozatok emléke előtt. 13 óra, Karolina Kórház és Rendelőintézet (Csaba utcai bejárat felől): Koszorúzás az épületen elhelyezett emléktáblánál. 13.20 óra, Gulyás Lajos-emléktábla, Bolyai-iskola: Koszorúzás és megemlékező beszéd. 14 óra, Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Kar: Megemlékezés és koszorúzás a várépület előtt. 15 óra, Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal: Megemlékezés és koszorúzás a városházán lévő emléktáblánál. 16 óra, magyaróvári temető (Városkapu tér): Megemlékezés és koszorúzás. 16.30 óra: Gyalogos felvonulás a Gyász térre. 17 óra, '56-os emlékpark és Gyász tér: Kegyeleti megemlékezés.


10. 28., szombat
10 óra, magyaróvári temető: Koszorúzás a feltételezett tömegsír helyén felállított obeliszknél.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróváriak!
  2017-10-21 06:11:19, szombat
 
  2017.10.20-án, pénteken délután, végre felkerültek a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak temetéséről készült archív filmbevágások is a magyaroktober.hu weboldalra.

Kérek MINDENKIT a megtekintésükre!

A látottak rádöbbenthetnek az IGAZSÁGRA, a halottak számát, (50 felett) a tömegsír létezését
(feltételezett) illetően!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A mai, levéli '56-os kiállításom a 15. lesz 2010-2017 között
  2017-10-20 06:25:17, péntek
 
  2017. október 20-án, 18 órakor nyitom meg Levélen, a Sváb Házban a 15. '56-os kiállításomat, melyeket 2010-2017 között önállóan vagy társakkal, partnerekkel rendeztem.

Régi tapasztalatom, hogy soha nem a kiállítás felállítása a nagyobb feladat, hanem a megnyitó beszédek írása az. A 15. kiállításét is már tegnap kora délután elkezdtem, de mégiscsak ma hajnalban tisztáztam le véglegesre.

De kész van! Elpróbáltam, 13 perc. Ideális tartam. Kellően részletes, figyelem felkeltő, előre mutató.

Ahhoz képest, hogy én nem belőle ( kiállítások, előadások rendezése ....) , hanem érte élek, ahhoz képest tényleg nagy szám ez a tizenöt. De nem bánom a sok beléjük fektetett időmet, energiámat, egyebemet, mert Gulyás Lajos '56-os mártír síremlékének felirata szerint (is) " ... az a fontos, hogy mindenki tegye meg, amit megtehet ..."

Nos, én ennek igyekeztem most is megfelelni. Remélem nem lesz hiábavaló a munkálkodásom!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ekker László verse Gulyás Lajos emlékére
  2017-10-19 07:20:58, csütörtök
 
  Ekker László: Az én hazám

Gulyás Lajos emlékére

Ahol ma zsarnok csizmája tapos,
hol börtönben szenved az igaz,
az az én hazám.
Hol anyák féltik gyermeküket,
hol ma is keresztre feszítenek,
körmüket tépik és vernek
hazát szerető embereket,
hol a börtönök zsúfoltságig telve,
embertelenségbe belegyömöszölve,
kínokba hajtva szenved, szenved az igaz,
hol bitófán halnak a hazafiak,
az az én hazám.


Hol lelkeket őrölnek börtönben,
bányában, pincék bűzös mélyén,
hol tenyésztik a rémült éjszakákat,
hol a nép felett a zsarnokság kering,
mint orosz tankok ezrei,
hol halál vár ezer meg ezerre,
hol ezreket zárnak kínba, börtönbe,
az az én hazám.


Barátom, ki most ott állsz
a halálnak árnyékában,
kuporodsz a cellád mélyén,
s halálod óráját várod,
a zsarnok, gyilkos állatörömet,
hangtalanul a világnak kiáltod: Van még remény!


Mert még ezren és ezren,
lélekben összetörve,
magukra hagyva, mint a haza,
cellában élve várjátok a hajnalt.


Itt idegenben élve a világnak kiáltom:
hol börtönök zsúfoltságig telve,
hol bitófán halnak a hazafiak,
hol anyák sírnak, apák reszketnek,
hol szadista gyilkosok dáridóznak,
idegen zsarnokok uralkodnak,
Az az én hazám.

/1958/

Ez a vers elhangzik majd Levél község 1956-os kiállítás megnyitóján, 2017. október 20-án, pénteken 18 órakor a Fő u. 2. sz. alatt ( Sváb Ház).

Ekker László 1956-ban a hegyeshalmi iskolában tanított. A forradalom leverése után Amerikába emigrált. Ma, 86 évesen is elhivatott őrzője '56 igaz történetének, különösen a mosonmagyaróváriénak. Visszaemlékezése 2017-ben a Veritas könyvek sorozatában (10.) Rácz János: Magyarországról jöttünk, mesterségünk címere: életrevalóak - Ötvenhatos menekültek - interjúkötet című könyvben jelent meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Adjunk tisztességes nevet!
  2017-10-18 07:59:24, szerda
 
  - Gyász tér? Így hívják?
- Dehogy. Csak mi nevezzük így, '56-osok. Közigazgatásilag ez a terület egyszerűen csak park.Ez a megjelölése: park. Ha véget ér a Dudás-per, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület kezdeményezni fogja: adjunk tisztességes nevet annak a helynek, ahol az ország történelmének egyik legnagyobb vérengzése folyt. Egyébként Mosonmagyaróváron '56-os hősről a mai napig egyetlen utca vagy tér sincs elnevezve. ( 2000. 10.25.)

Azóta van Gulyás Lajos utca és Dohy János utca.

A sortűz helyszínének azonban máig nincs tisztességes neve. ( 1992-ben az 1956-os emlékpark nevet kapta, a tér elnevezést elvetették.)

Az idei meghívón, plakáton, programfüzetben, újságban már ilyet írtak:

'56-os emlékpark és Gyásztér
Határőr utca

Tényleg itt az ideje a tisztességes névadásnak!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gulyás Lajos emlékezete - kiállítás Levélen 2017.10.20.
  2017-10-17 05:22:44, kedd
 
  Levél, Gulyás Lajos (1918-1957) református lelkész, '56-os mártír utolsó szolgálati helye.
Hol máshol kellene Gulyás Lajos emlékezetéről kiállítást rendeznem, mint Levél község!
Tegnap el is kezdtem a múzeum '56-os tabló kiállításával párhuzamosan.
Jól kiegészíti egymást a két kiállítás. Tablók a falon, kiállításom a tárlókban.

Megnyitó 2017. 10.20.péntek 18 óra, Levél, Sváb Ház, Fő u.2.
Megnyitó beszédet mond: Simon Zsuzsanna

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak a csillagot szeretnénk levenni
  2017-10-14 17:39:15, szombat
 
  ,, ... A nép a gyárak felé indult. A rendőrök leszedték a sapkájukról a csillagot, integettek, mosolyogtak. Az üzem munkásai csatlakoztak hozzánk. A bátyám, Gyuri is kijött a timföldgyárból, ahol lakatos volt. Együtt sétáltunk tovább. A laktanyánál megálltunk.

...

Három tisztet láttam. Az egyik megkérdezte: Mit akartok fiúk? - Csak a csillagot szeretnénk levenni - válaszolta a bátyám és rámutatott a kaszárnya homlokzatán lévő nagy vörös csillagra.

A tiszt ellépett tőlünk és különös mozdulatot tett a karjával, mintha intett volna.
Abban a pillanatban lőni kezdtek. ..."

(Gábor Józsefné Pandúr Ágnes visszaemlékezése 1956. október 26-ra, a mosonmagyaróvári sortűz napjára.
Részletek: Szabad Föld, 2000.10.25.)


Mosonmagyaróváron 1989 óta soha nem került vörös csillag egyetlen egy 1956-os meghívóra, programfüzetre, kiadványra, könyvre,plakátra, stb ...-re sem.

Erre 2017-ig ,,kellett várni", amikor is Mosonmagyaróvár és intézményei, valamint a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület hivatalos 1956-os meghívóira, programfüzetére, plakátjára nagyobb és kisebb méretben is felkerült a vörös csillag

az

1956
IN MEMORIAM

nem

IN MEMORIAM
1956

felirat mellé.

Kérdem én, hát ezért haltak hősi halált a sortüzekben a mosonmagyaróváriak és vidékiek?

Ezért szenvedték sebesüléseiket százak?

Ezért adták életüket mártírjaink?

Ezért szenvedték a megtorlások kínjait a családok évtizedeken keresztül?

Ezért? Hogy 2017-ben a sortűz 61. évfordulóján Mosonmagyaróvár a vörös csillaggal jelképezze 1956-os meghívóit?

Hát nem.

Ők azért haltak, szenvedtek, hogy ez az önkényuralmi jelkép ( napjainkra, mintha tiltott is lenne) örökre eltűnjön az életükből.

Amiért ők az életüket, a vérüket 1956-ban adták, azt most Mosonmagyaróvár 2017-ben hivatalosan is semmissé tette, emléküket meggyalázta.

Ez ellen nem szólni, ez ellen nem tiltakozni éppoly bűn, mint a vörös csillagot újra jelképpé emelni az idei meghívókon, programfüzeteken, plakátokon.

Fotók, a Képtáram Vörös csillag c. mappájában találhatók.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 34 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 272
  • e Hét: 3440
  • e Hónap: 8321
  • e Év: 30374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.