Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Ferenc pápa homíliája virágvasárnapon:
  2019-04-14 16:23:39, vasárnap
 
  Jézus előttünk járt a hit útján!
2019. április 14., vasárnap | 13:28
Április 14-én délelőtt a Szentatya a Szent Péter téren mutatta be a nagyhetet megnyitó ünnepélyes szentmisét, amelyen mintegy negyvenezer hívő vett részt. Beszédében hangsúlyozta, hogy Jézus az alázat, az Atya akaratára való ráhagyatkozás útját választotta a diadalittas győzelem útja helyett.
Ferenc pápa homíliája:
A jeruzsálemi bevonulás éljenzései és Jézus megaláztatása. Az ünneplő kiáltások és az ádáz düh. Minden évben ez a kettős misztérium kíséri belépésünket a nagyhétbe, e szertartás jellegzetes momentumaiba: az elején körmenet a pálma- és olajágakkal, azután a szenvedéstörténet ünnepélyes felolvasása.
Engedjük magunkat bevonódni ebbe a Szentlélek által vezetett tevékenységbe, hogy elnyerjük, amit az imában kértünk: hogy hittel kísérjük Megváltónkat útján, és mindig szem előtt tartsuk kínszenvedésének nagy tanítását: az életpéldát és a gonosz szelleme fölötti győzelmet!
Jézus megmutatja, hogyan nézzünk szembe a nehéz pillanatokkal és a legálnokabb kísértésekkel úgy, hogy megőrizzük szívünkben a békét, amely nem közöny, nem szenvtelenség vagy emberfelettiség, hanem bizakodó ráhagyatkozás az Atyára, az ő életet és irgalmat hordozó, üdvözítő akaratára; és Jézus egész küldetése során mindig átment azon a kísértésen, hogy a ,,saját művét hozza létre", hogy ő maga válassza ki a módot, és hogy elszakadjon az Atyának való engedelmességtől. Az elejétől, a negyvennapos pusztai harcban, a végéig, a kínszenvedésben, Jézus ellenáll ennek a kísértésnek, az Atyába vetett engedelmes bizalommal.
...... ......


Ma is, amikor bevonul Jeruzsálembe, ő megmutatja nekünk az utat. Mert abban az eseményben a gonosznak, a világ fejedelmének még volt egy kijátszható kártyája: a triumfalizmus kártyája, az Úr viszont azzal válaszolt, hogy hűséges maradt útjához, az alázat útjához.
A triumfalizmus kiskapukon keresztül, hamis kompromisszumokkal akarja a célt elérni. A győztes szekerére próbál felkapaszkodni. A triumfalizmus olyan gesztusokkal és szavakkal él, amelyek nem mentek át a kereszt olvasztótégelyén; a másokkal való összehasonlítás táplálja, akiket mindig rosszabbnak, gyarlónak, bukottnak... ítél. A triumfalizmus kifinomult formája a spirituális világiasság, amely a legnagyobb veszély, a legalattomosabb kísértés, mely az Egyházat fenyegeti (Henri de Lubac). Kínszenvedésével Jézus elpusztította a triumfalizmust.
Az Úr valóban együtt örvendezett a néppel, a fiatalokkal, akik nevét kiáltották és királynak, messiásnak nevezték. Szívében örült, amikor látta Izrael szegényeinek lelkesedését és ünneplését. Olyannyira, hogy a farizeusoknak, akik kérték tőle, hogy feddje meg tanítványait a botrányos kijelentésekért, azt válaszolta: ,,Ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani" (Lk 19,40). Az alázat nem a valóság letagadását jelenti, valóban Jézus a messiás, valóban ő a király.
Ugyanakkor Jézus szíve más úton van, azon a szent úton, amelyet csak ő és az Atya ismer: ez az az út, amely az ,,isteni állapotból" a ,,szolgai állapotba" vezet, az engedelmességben való megalázkodás útja ,,a halálig, mégpedig a kereszthalálig" (Fil 2,6-8). Ő tudja, hogy a valódi diadal eléréséhez teret kell adnia Istennek, teret adni Istennek pedig csak egy módon lehetséges: ez a lemeztelenedés, az önkiüresítés. Hallgatás, imádkozás, megalázkodás. Testvéreim, a kereszttel nem lehet alkudozni, vagy átöleli az ember, vagy elutasítja. És megalázkodásával Jézus meg akarta nyitni nekünk a hit útját, és előttünk akart járni rajta.
Őmögötte az első, aki a hit útját végigjárta, az ő édesanyja, Mária, az első tanítvány volt. A Szűznek és a szenteknek meg kellett szenvedniük, hogy hitben, Isten akaratát követve járjanak. Hogy az élet kemény és fájdalmas eseményeire hittel tudjunk válaszolni, az ,,a szív különleges fáradságába" kerül (vö. Szent II. János Pál: Redemptoris mater enciklika, 17). Ez a hit éjszakája. De csak ebből az éjszakából ragyog fel a húsvét hajnala! A kereszt lábánál Mária visszagondolt azokra a szavakra, amelyekkel az angyal meghirdette Fiát: ,,Nagy lesz ő [...]; az Úristen neki adja majd atyjának, Dávidnak a trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, és uralmának nem lesz vége" (Lk 1,32-33). Mária a Golgotán azzal szembesül, hogy ez az ígéret egyáltalán nem teljesült: Fia bűnözőként haldoklik egy kereszten. Így a Jézus megalázkodása által elpusztított triumfalizmus ugyanúgy megsemmisült az édesanya szívében; mindketten csendben tudtak maradni.
- Mária elöl járt, utána pedig számtalan szent nő és férfi követte Jézust az alázat és az engedelmesség útján. Ma, az ifjúság világnapján szeretnék megemlékezni a sok fiatal szentről, különösen a ,,szomszédunkban" élőkről, akiket egyedül Isten ismer, és akiket ő szeret meglepetésként felfedni előttünk. Kedves fiatalok, ne szégyelljétek megmutatni Jézus iránti lelkesedéseteket, ne szégyelljétek kiáltani, hogy ő él, hogy ő az életetek! Ugyanakkor attól se féljetek, hogy kövessétek őt a kereszt útján. És amikor azt kéri, hogy mondjatok le magatokról, hogy hagyjátok el életetek biztonságos kereteit, hogy teljesen a mennyei Atyára bízzátok magatokat, akkor, kedves fiatalok, örvendezzetek és ujjongjatok! Isten országának útján jártok.
Ünneplő kiáltások és ádáz düh; lenyűgöző Jézus csendje kínszenvedése folyamán, azt a kísértést is legyőzi, hogy válaszoljon, hogy ,,előtérbe kerüljön". A sötétség és a nagy megpróbáltatás pillanataiban hallgatni kell, bátran csendben kell maradni, ám ennek szelíd és nem haragvó hallgatásnak kell lennie. A csend szelídsége még gyengébbnek, még megalázottabbnak mutat majd minket, és akkor az ördög, bátorságra kapva színre lép. Csendben kell neki ellenállni, ,,helyünkön maradva", de magának Jézusnak a magatartásával. Ő tudja, hogy a háború Isten és e világ fejedelme között zajlik, és hogy nem kell kardot rántani, hanem nyugodtnak kell maradni, szilárdan a hitben. Ez Isten órája. És abban az órában, amikor Isten harcba indul, engedni kell neki, hogy ezt megtegye. A mi biztonságos helyünk Isten szent anyjának köpenye alatt lesz. És miközben arra várunk, hogy az Úr eljöjjön és lecsillapítsa a vihart (vö. Mk 4,37-41), csendes, imádságos tanúságtételünkkel tárjuk fel magunk és mások előtt a ,,bennünk élő remény okát" (1Pét 3,15)! Ez segít majd, hogy az ígéretekre való emlékezésnek, a kereszt ádáz dühe jelen valóságának és a feltámadás reményének szent feszültségében éljünk.

Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Ferenc pápa virágvasárnap délben:
  2019-04-14 16:11:12, vasárnap
 
  Imádkozzátok a rózsafüzért a békéért!
2019. április 14., vasárnap | 15:00
Április 14-én a Szentatya a délelőtt ünnepelt eucharisztia végén imádkozta el mintegy ötvenezer hívővel a déli Úrangyalát. Ehhez kapcsolódó beszédében a nemrég megjelent apostoli buzdításának olvasására és életre váltására, valamint a rózsafüzér imádkozására buzdította a jelenlévőket.
Ferenc pápa beszéde:
- Kedves testvéreim!
Köszöntelek mindannyitokat, akik részt vettetek ezen a szertartáson, és mindazokat, akik tömegkommunikációs eszközökön keresztül követtek bennünket. Köszöntöm továbbá az összes fiatalt is, akik ma püspökeik körül az ifjúsági világnapot ünneplik a világ minden egyházmegyéjében. Kedves fiatalok, arra hívlak benneteket, hogy tegyétek magatokévá és éljétek meg a mindennapokban a nemrég megjelent Christus vivit apostoli buzdítás útmutatásait. Ez a buzdítás annak a szinódusnak a gyümölcse, amely sok kortársatokat is bevonta munkájába. Ebben a szövegben valamennyien találhattok használható szempontokat életetekhez, a hitben és testvéreiket szolgálatában való növekedésetekhez.
A mai vasárnap alkalmából szeretnék egy különleges rózsafüzérrel megajándékozni mindnyájatokat, akik összegyűltetek a Szent Péter téren. Ezt a rózsafüzért olajfából készítették a Szentföldön, kifejezetten a januári panamavárosi ifjúsági világtalálkozóra és a mai világnapra. Ismételten arra bátorítom a fiatalokat és arra buzdítok mindenkit, hogy imádkozzátok a rózsafüzért a békéért, különösen a Szentföld és a Közel-Kelet békéjéért.
Most pedig forduljunk Szűz Máriához: segítsen bennünket, hogy jól tudjuk megélni a nagyhetet.

Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
* *
- Az Úr angyala imádság - Anhelus
Ez az imádságunk a megtestesülés szent titkáról emlékezik meg. Három versből (verziculusból) áll, ezekhez Üdvözlégy kapcsolódik, majd zárókönyörgéssel fejeződik be.
Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát, és ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát.
1.
Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes!
Az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között,
és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus.
Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja,
imádkozzál érettünk bűnösökért, most és halálunk óráján! Ámen.
Íme, az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint!
2.
Üdvözlégy Mária ...
És az ige testté lőn, és miköztünk lakozék.
3.
Üdvözlégy Mária ...
Imádkozzál érettünk, Istennek szent Anyja!
Hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire!

Könyörögjünk! Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent kegyelmedet, hogy mi, akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a föltámadás dicsőségébe vitessünk! Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.
(Este még hozzátesszük:) Imádkozzunk a megholt lelkekért!

Mi Atyánk ...
Üdvözlégy Mária ...
Adj Uram, örök nyugodalmat nekik!
És az örök világosság fényeskedjék nekik!
Nyugodjanak békében!
Ámen!
* *
- Az Úrangyala helyett a húsvéti időben a "Mennynek Királyné Asszonya" (Regina caeli) Mária-antifonát imádkozzuk.
Mennynek Királyné asszonya, örülj szép Szűz, alleluja,
Mert kit méhedben hordozni méltó voltál, alleluja.
Amint megmondotta vala, feltámadott, alleluja.
Imádd Istent, hogy lemossa bűneinket, alleluja.

Örülj és örvendezz Szűz Mária, alleluja!
Mert valóban feltámadott az Úr, alleluja!
Latinul:
Regina caeli, laetare, alleluia:
Quia quem meruisti portare, alleluia,
Resurrexit, sicut dixit, alleluia,
Ora pro nobis Deum, alleluia.

Gaude et laetare, Virgo Maria, alleluia.
Quia surrexit Dominus vere, alleluia.
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Esztergomban mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros ....
  2019-04-14 16:02:43, vasárnap
 
  Esztergomban mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros virágvasárnap.
.........


Április 14-én, virágvasárnap megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Az ünnepen Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk.
Esztergomban Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét; beszéde:
- Krisztusban Kedves Testvérek!
Hallottuk Jézus szenvedésének drámai történetét Szent Lukács írása szerint. Ennek a történetnek a nyitánya Jézus imádsága az Olajfák hegyén. Ebben az imádságban mintegy összesűrűsödnek azok az események, amelyek majd ténylegesen is lejátszódnak a következő napok során. Az Üdvözítő magányosan imádkozik, tanítványait is kéri, hogy imádkozzanak vele, de ők elalszanak. Látja maga előtt, átérzi a rá váró szenvedést, a megaláztatást, a fizikai fájdalmat. Verejtékének cseppjei, mint megannyi vércsepp hullanak a földre.
De Jézus nem csak a saját szenvedését és halálát éli át előre. Lelki fájdalmának mélyebb oka is van. Ránehezedik a világ minden bűne. Ahogy a költő fogalmazta:

"Mintha újra hallanók a pusztán
A lázadt ember vad keserveit,
Gyilkos testvér botja zuhanását,
S az első árvák sírbeszédeit."

Látta az ókori birodalmak szörnyű vérengzéseit, Babilont és Asszíriát és minden világrész kegyetlen bűneit. Látta és átérezte a jövő szörnyűségeit is, az egyéni gonoszságokat és a világháborúkat, az atombombát, az Isten iránti gyűlöletet, vagy a sok káromlást és rágalmat, amellyel a történelem során majd az ő személyét illetik. Átérzett minden igazságtalanságot és elnyomást, minden pusztító önzést, minden bűnös lustaságot. Múltat és jövőt, olyan helyzeteket, amelyeket szóval nem is tudunk leírni. ,,Testében hordozta bűneinket" (1 Pt 2,24). Róla írta Izaiás próféta: ,,Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentől) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott." (Iz 53,4)
...... .......


Ránehezedtek a mi mostani bűneink is. Az ő átható tekintete behatol a mi életünkbe is. Ha vele virrasztunk, ha vele imádkozunk, ha ezekben a napokban követjük őt a keresztúton, ha nagycsütörtökön, vagy nagypénteken részt veszünk az imádásban vagy meglátogatjuk a szentsírt, akkor kifejezzük, hogy társai akarunk lenni, hogy nem akarjuk magára hagyni őt az értünk vállalt szenvedésben. De alkalom ez arra is, hogy valóban megvizsgáljuk életünket. A hétköznapjainkat, azokat a helyzeteket, amikor azt gondoljuk, hogy minden rendben van. Rá fogunk jönni, hogy mennyi önzés és szívtelenség maradt az életünkben. Most van ideje az önvizsgálatnak, a bűnbánatnak, a jó elhatározásoknak, a jó szentgyónásnak. Ne gondoljuk, hogy nem tudunk megváltozni. Az első keresztény vértanúk is Krisztus erejében viselték el a szenvedést. ,,Mindenre képes vagyok abban, aki erőt ad nekem" - írja Szent Pál (Fil 4,13). Megváltozni, Jézushoz szeretetben csatlakozni sohasem késő. A jobb lator már a keresztfán kéri Jézust, hogy emlékezzen meg róla. Ott, a közös szenvedés közepette vallja meg hitét Krisztusban, amikor azt mondja: ,,Emlékezzél meg rólam országodban." (Lk 23,42). Jézus pedig ott, a kereszten mindenható úrként elfogadja ezt a hitvallást és megígéri neki az üdvösséget, mégpedig azonnal. Nemcsak az utolsó ítélet után, hanem ,,még ma" - a földi időszámítás szerint.
Legyünk hát társai Jézusnak a szenvedésben és a szeretetben. Ez már most földi életünkben célt, biztonságot, erőt ad nekünk. És megnyitja számunkra az utat az örök üdvösség felé.

Minden egyes stáció elmondásakor az alábbi szöveget mondjuk:
Imádunk Téged, Krisztus és áldunk Téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Mudrák Attila
Magyar Kurír

- Facebook oldalon
"Ha vele virrasztunk, ha vele imádkozunk, ha ezekben a napokban követjük őt a keresztúton, ha nagycsütörtökön, vagy nagypénteken részt veszünk az imádásban vagy meglátogatjuk a szentsírt, akkor kifejezzük, hogy társai akarunk lenni, hogy nem akarjuk magára hagyni őt az értünk vállalt szenvedésben. De alkalom ez arra is, hogy valóban megvizsgáljuk életünket. A hétköznapjainkat, azokat a helyzeteket, amikor azt gondoljuk, hogy minden rendben van. Rá fogunk jönni, hogy mennyi önzés és szívtelenség maradt az életünkben. Most van ideje az önvizsgálatnak, a bűnbánatnak, a jó elhatározásoknak, a jó szentgyónásnak. Ne gondoljuk, hogy nem tudunk megváltozni..." Részlet Erdő Péter bíboros szentbeszédéből. A bíboros, prímás ma virágvasárnap Esztergomban mutatott be szentmisét.
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Budapesten a családok huszadik keresztútja 04.13
  2019-04-14 15:56:00, vasárnap
 
  Április 13-án tartották meg Budapesten a családok huszadik keresztútját.
,,Utad, Jézus, veled járjuk" - családok keresztútja az Andrássy úton
2019. április 14., vasárnap | 11:11
Április 13-án tartották meg Budapesten a családok huszadik keresztútját. A Regnum Christi mozgalom meghívására az Oktogontól indulva jutottak el a keresztútjárók a Hősök teréig. Imával, énekkel kísérték Jézust a szenvedés útján. Az út, ahol munkába járós hétköznapjainkat éljük, ezen a hűvös áprilisi szombat délutánon három órára szakrális térré változott. Pedig nem állt meg a város élete. Sűrű forgalom, rengeteg turista járt az Andrássy úton, miközben az Oktogontól elinduló és folyamatosan duzzadó sokaság végigimádkozta a Hősök teréig tartó két kilométert.
...... .....


A Regnum Christi mozgalom kezdeményezésére huszadik alkalommal végezték el a húsvéti bűnbánati és érzelmi előkészületnek ezt a hagyományos gyakorlatát, a keresztutat a főváros szívében. A keresztútjárás amellett, hogy egyesülésre hív az önmagát értünk önként feláldozó és feltámadó Jézussal, itt, Budapest közepén hitünk megvallását is jelenti ezen a virágvasárnapot megelőző szombaton. ,,Terveinket, örömeinket, sikereinket Neked ajánljuk fel, bűneinket, sebeinket és fájdalmainkat Szent Kereszted tövébe szeretnénk letenni. Világosíts és erősíts meg minket" - fohászkodtak a résztvevők induláskor.
Legelöl a kereszt és Szász Csaba LC halad. Hosszú a menet, sok idős ember mellett családok kisgyerekkel jönnek velünk az úton. Nagy számban vannak jelen a Szent II. János Pál Iskolaközpont diákjai, akik tevékenyen bekapcsolódtak a szervezésbe is.
...... ......


Jézust kísérjük Poncius Pilátus palotájától a Golgota hegyére vezető úton, megfeszítéséig, majd a sírig. Szembesülünk Jézus életének és rajta keresztül valamennyi emberi életnek a drámájával. Minden egyes stáció egy megállás. Élőképek fogadják az imádkozókat. A gyerekek nagy komolysággal és teljes odaadottsággal jelenítik meg Jézus passiójának állomásait. Gondolatainkat azok az elmélkedések vezetik, melyek Ferenc pápának olasz fiatalokkal végzett keresztútján hangzottak el. Rátekintünk Jézus útjára, és egy-egy kérdéssel a lelkünkben járjuk az utat.
- Tizennégy találkozás a szenvedés útján Jézussal. Látjuk, ahogy Pilátus előtt áll, a tömeg döntésére várva, amikor még megfordulhatott volna a sorsa. Nyitott-e a fülünk a jóra való hívásra? Látjuk, ahogy vállára veszi a keresztet. Áldozata ígéretként áll előttünk: minden halálból élet támad. Nyitottak vagyunk-e vállalni, amit az élet ad? Látjuk az először eleső Jézust. Súlyos a kereszt, el lehet esni a teher alatt. Van bátorságunk alázattal mindig újra kezdeni? Látjuk Jézust édesanyjával találkozni. Mária szemében ott van az anya gyermeke miatt érzett fájdalma, de ott van az is, hogy nem a semmibe tekint. Sokszor készületlenek vagyunk mi is az élet megpróbáltatásaival való találkozásban, tudjuk-e, hogy ott van a fény, vagy lehorgasztott fejjel járunk?Látjuk a Jézus mellé lépő Cirenei Simont. Amikor az Úr egyedül marad a megpróbáltatás pillanatában, egy idegen nyújt segítő kezet. Remélhetjük, hogy nekünk is lesz egy Cirenei Simonunk, és mi is Simonok lehetünk mások számára? Látjuk, ahogy Veronika megtörli a szenvedő arcot. Egy pillanatban találkozik egyik szerető lélek a másikkal. Meglátjuk-e a szenvedő arcokban Jézus arcát?
- Látjuk, amikor másodszor is összeroskad a kereszt súlya alatt. Újra elesik és újra feláll. Újból és örökké kész vállára venni az emberek bűneinek terhét. Van-e erőnk újra és újra indulni? Látjuk, ahogy megáll a síró asszonyokat vigasztalni. Megszólít, beszél, megtalálja a szükséges szót. Ki merjük-e mondani a szót, ha nehéz, hogy saját javára ösztökéljük embertársunkat? Látjuk, ahogy Jézus harmadszor is elesik, és harmadszor is feláll. Tudjuk-e életünk kihívásait azzal a reménnyel és hittel nézni, mely segít, hogy végül mégis felálljunk? Látjuk Jézust, amint megfosztják ruháitól. Elveszik földi méltóságának utolsó foszlányait, és megértjük, van valami, ami szemmel nem látható, amit nem vehetnek el az embertől. Meglátjuk-e, becsüljük-e embertársunk méltóságát? Látjuk Jézust, amint megfosztva mindentől a keresztre szegezik. A legnehezebb órában is tanít - az Atyába kapaszkodik, az emberre figyel. Tudok-e a nehéz helyzetekben bizalommal az Atyára tekinteni? Látjuk, ahogy Jézus meghal a kereszten. Kiáltása erőteljes, fájdalmas. Hiszünk-e a nehézséget, áldozatot vállaló szeretetben? Látjuk, ahogy Jézus testét leveszik a keresztről. Az őt szeretők még egyszer átölelik a megtört testet. Megtaláljuk-e a mindennapok forgatagában azt, hogy mit vár tőlünk az emberség parancsa? Végül ott vagyunk, ahol Jézust a sírba fektetik. Szeretettel, tisztelettel veszik körül, és helyezik nyugalomra a kihűlt testet. Be tudok-e lépni a mélységekbe, meg tudok-e pihenni Istennél?
...... .....


- Így kísértük Jézust az úton. Mindenki életében vannak állomások, amikor megtorpan, amikor szenvedés, gyász vagy betegség akasztja meg, amikor úgy érzi, hogy nem megy tovább. A Jézus szenvedéséről való elmélkedés megerősít saját keresztjeink hordozásában, és ha életutunkon irányt tévesztettünk, ha megtántorodtunk, tovább lendít.
Az út szentmisével fejeződik be. A Hősök tere templommá alakul, középen egyszerű oltár, előtte székek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Michael Duffy LC. Mellette Attila atya koncelebrál, és ott van Justin Prigge, a Legio Christi szentelés előtt álló diakónusa.
...... .......


Michael Duffy a napi evangéliumi szakaszhoz, a Lázár feltámasztását követő eseményekhez kapcsolja gondolatait, és ezt a kérdést teszi fel: hogyan született meg a döntés, hogy Jézusnak meg kell halni? Itt a kocka már el volt vetve, csak a mikor és a hogyan volt a kérdés. A szemben álló erők harcának vagyunk tanúi: az egyik oldalon a hitre ébredés öröme, a másikon a hitetlenségből fakadó irigység. Jézusról megszületett a döntés.
Azonban még nem érkezett el az ő órája, Jézus visszavonult. Az emberek keresik. Miért? És mi mit várunk tőle? Csodát? Gyógyulást? Vezetőt? Földi királyt? Jézus eljött, emberré lett, helyettem, értem és miattam élt. Nem az élet pillanatnyi jobbra fordulását kell kérnünk tőle, hanem a megtisztulást. Egészen és teljesen - hangsúlyozta Michael atya.

Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Szent István rádió - Virágvasárnap
  2019-04-14 15:41:38, vasárnap
 
  Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.
...... ........... .........


Virágvasárnappal megkezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket.
- A virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik, amelynek során a hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt. Sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták: ,,Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!" (Mt 21, 8). A virágvasárnapi liturgia része az a körmenethez szorosan kapcsolódó szertartás, amelynek során a hívek által hozott barkákat a pap megáldja: ,,Mindenható, örök Isten, szenteld meg áldásoddal ezeket az ágakat, hogy mi, akik most örvendezve lépünk Krisztus Király nyomába, őáltala egykor az örök Jeruzsálembe is eljussunk."
- Ez a vasárnap az Úr szenvedésének vasárnapja néven ismert a liturgiában és hallhatjuk Krisztus szenvedéstörténetét, a passiót. Az Egyház kifejezi hitét, miszerint a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be. Ezáltal hozva el a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja minden hívőben.
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Leállt a Facebook, az Instagram és a WhatsApp
  2019-04-14 15:34:41, vasárnap
 
  A cím valójában álhír!!!, mert ebben a pillanatban is be tudtam lépni a facebook oldalamra  
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Ferenc pápa virágvasárnap
  2019-04-14 15:29:44, vasárnap
 
  ...... ........


A hit éjszakájából támad fel a Feltámadás hajnala - Ferenc pápa virágvasárnap
Katolikus ma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Krisztus a kereszten függ
  2019-04-14 08:52:23, vasárnap
 
  Krisztus a kereszten függ - cikk itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Egy kilencéves gyermeket is tiszteletreméltónak nyilvánított
  2019-04-14 08:50:32, vasárnap
 
  A hősies erények elismerésével az Egyház hét új tiszteletreméltó személlyel is gazdagodott. Ketten közülük világi hívők: egy brazil gyermek, Nelson Santana, valamint az olasz Gaetana Tolomeo
Egy kilencéves gyermeket is tiszteletreméltónak nyilvánított az Egyház.
Újabb boldoggal gazdagodik az Egyház Donizetti Tavares de Lima brazil pap személyében. Két világi hívőt - egy brazil kisfiút és egy olasz nőt - pedig tiszteletreméltónak nyilvánítottak.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Virágvasárnap a nagyhét ünnepélyes megnyitása
  2019-04-14 08:15:31, vasárnap
 
  2019. április 13., szombat | 18:50
Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház. Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket.
Képen: Jézus bevonulása a palermói Capella Palatina mozaikján
...... .......


A virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik, amelynek során a hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt. Sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták: ,,Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!" (Mt 21, 8).
A virágvasárnapi liturgia része az a körmenethez szorosan kapcsolódó szertartás, amelynek során a hívek által hozott barkákat a pap megáldja: ,,Mindenható, örök Isten, szenteld meg áldásoddal ezeket az ágakat, hogy mi, akik most örvendezve lépünk Krisztus Király nyomába, őáltala egykor az örök Jeruzsálembe is eljussunk."
Ez a vasárnap az Úr szenvedésének vasárnapja néven ismert a liturgiában, és hallhatjuk Krisztus szenvedéstörténetét, a passiót. Az Egyház kifejezi hitét, miszerint a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be. Ezáltal hozva el a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja minden hívőben.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6859
  • e Hét: 29919
  • e Hónap: 63073
  • e Év: 296820
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.