Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Idén is ezrek szenteltették meg a húsvéti ételt Csíkszereda
  2019-04-25 14:41:51, csütörtök
 
  Ezrek szenteltették meg a húsvéti ételt Csíkszereda főterén.
2019. április 21., vasárnap | 22:54
Tamás József segédpüspök végezte idén is a húsvétvasárnapi ételszentelést Csíkszereda főterén, a hívők pedig a hagyományokhoz híven fegyelmezetten és rendezett sorokban hallgatták ünnepi köszöntőjét.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Lezárult a regisztráció a csíksomlyói pápalátogatásra
  2019-04-25 14:27:32, csütörtök
 
  2019. április 24., szerda | 15:19
A Pontifex.ro regisztrációs felületén feltöltött nagyszámú regisztrációs adat feldolgozása még zajlik, ezért a közölt számadatok nem véglegesek.
...... ........


Az egyéni regisztrációk feldolgozása mintegy 90 százalékos, a csoportos jelentkezések feldolgozása is meghaladta az 50 százalékot. A jelenlegi állás szerint a regisztráció lezárása után még körülbelül másfél hétig tart az adatok feldolgozása, tiszta és végleges kép csak ezután lesz, összesen 13 509 jelentkezést kell feldolgozni. Az összesítés jelenlegi stádiumában a regisztrált személyek száma átlépte a 110 ezer főt, ebből a létszámból csoportosan regisztrált több mint 75 674 személy, egyénileg, illetve családosan 34 592-en. A jelentkezők közt van 362 pap/diakónus/kispap, 161 szerzetesnő, illetve szerzetes, továbbá 95 beteg, mozgáskorlátozott személy.
A csoportos regisztrációk száma: 1334 (2-3 fős csoporttól a legnagyobb létszámú, 4000-es csoportig). Felhívják a figyelmet, hogy csoportos regisztrációt csak a csoportvezető adataival ellátott névsorral lehet véglegesíteni, erre egy minta található a Pontifex.ro oldalon a Letöltések menüpont alatt. A csoportvezető adatai mellett a csoport tagjainak csak a nevét és keresztnevét kell megadni, és a listát a pontifex@romkat.ro e-mail-címre kell mielőbb megküldeni.
26 329 egyéni zarándok és 56 789 csoportban regisztrált zarándok Romániából érkezik. Magyarországról 7 687 egyéni és 17 364 csoportban regisztrált zarándok érkezik. Más országokból 526 egyénileg regisztrált és 1521 csoportban érkező zarándok jön. Jelentkeztek csoportok Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről is.

A csoportosan regisztráltak top 3-as listája:
1. Csíkszereda, Szent Kereszt-plébánia: 4092 személy
2. Csíkszereda, Szent Ágoston-plébánia: 1618 személy
3. Moldvai Csángómagyarok Szövetsége: 1300 személy. A csángók több mint harminc busszal érkeznek.

Forrás és fotó: Romkat.ro
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Casciai Szent Rita a reménytelen ügyek szentje
  2019-04-25 14:23:59, csütörtök
 
  Casciai Szent Rita gyermekkora óta apáca szeretett volna lenni, ám idős szülei odaígérték kezét egy erőszakos embernek. Férje természetét mindig alázattal, türelemmel viselte, engedelmessége és jámborsága pedig a férfit is elvezették Istenhez. A 15. század közepén elhunyt Szent Ritához (aki homlokán viselte Krisztus töviskoszorújának sebét) azóta is szüntelenül imádkoznak a kétségbeejtő helyzetbe került emberek, főként a rossz házasságban élők.  
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Az Ötödik Evangélium
  2019-04-25 14:21:06, csütörtök
 
  Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral
2019. április 24., szerda | 19:59
A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi ,,előkutatásokra" visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az ,,Ötödik Evangélium" üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.
...... ........... .....


- A Machaerus III. monográfia a területen, a hegyen, illetve a citadella környékén végzett korábbi régészeti kutatások történetének és fellelt tárgykörének ismertetésén, elemzésén túl a királyi rituális fürdő (mikve) megtalálásától és feltárásától veszi fel a szálat. A kötet borítóján látható, akár az elmúlt években zajló munkák szimbólumának is tekinthető mikve lépcső milyen felismerések felé vezetett?
...... .......


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Mária úti piros tojás
  2019-04-25 14:17:00, csütörtök
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
A pápai szentmise június 1-jén magyar idő szerint 10.30-kor
  2019-04-25 14:13:21, csütörtök
 
  A pápai szentmise június 1-jén romániai idő szerint 11 óra 30 perckor (magyar idő szerint 10.30-kor) kezdődik a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál.
...... .....


Az előző tervekkel ellentétben a Szentatyát szállító helikopter nem a csíkszeredai stadionban, hanem a hegyimentők légibázisán fog leszállni. A pápai szentmise június 1-jén romániai idő szerint 11 óra 30 perckor (magyar idő szerint 10.30-kor) kezdődik a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál.
Ferenc pápa délután 4 óra 10 perckor (magyar idő szerint 3.10-kor) indul majd tovább Csíksomlyóról helikopteren Jászvásárra. Másnap Balázsfalván a 11 órakor (magyar idő szerint 10 órakor) kezdődő Szent Liturgia keretében avatja boldoggá a hét görög katolikus vértanú püspököt. Délután háromnegyed 4-kor (magyar idő szerint 2.45-kor) a helyi roma közösséggel találkozik. Nagyszebenben vesz búcsút az országtól, és indul vissza Rómába.

Forrás: Romkat.ro
Fotó: Csúcs Endre
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Az erőszak csapdájából Isten erőterébe – Kozma Imre OH
  2019-04-25 13:25:17, csütörtök
 
  Az erőszak csapdájából Isten erőterébe - Kozma Imre OH húsvéti üzenete
Képen: Peter Paul Rubens: Krisztus feltámadása (1611-12)
...... .......


2019. április 21., vasárnap | 14:00
,,Embertől emberig is keresztút visz." Kozma Imre irgalmas rendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének húsvéti üzenetét olvashatják.
Csapdában vergődünk, mert az erőszakra rosszul válaszolunk. A rosszat rosszal viszonozzuk.
Sajátos tere ennek a szabadverseny, amit az általános igény álarca fedez. Jelen van a hétköznapi terrorizmus, ami rátelepedett minden napunkra, és félelmet, bizonytalanságot gerjeszt. Új jelenségként berobbant világunkba a ,,forradalmi erőszak" is, ami alig értelmezhető.
Van-e kiút ebből a helyzetből? Felismerjük-e az új lehetőséget, amit az isteni erőtér kínál?
A ,,programfelelős" Jézus Krisztus, aki minden rossz élét, erejét azzal veszi el, hogy a rosszat jóval viszonozza. Jézus töri meg először és egyedül az erőszak hatalmát, amikor irgalmasságot hirdet, és áldozati bárányként magára veszi a világ bűneit.
Az ember szereti abszolutizálni igazságait és erkölcsi normáit: a bűnös bűnhődjön, a jótevő kapjon jutalmat!
Isten meghív bennünket, hogy emelkedjünk a magunk emberi szintje fölé embertársi kapcsolatainkban. Kövessük őt, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt. A szeretetnek ezt a rendkívüli formáját ajánlja nekünk, mint mindent újjáteremtő erőt. Az Istenre hivatkozó éber szeretet nem csodálkozik, hanem előnyt ad, megbocsát.
Kapcsolatunkat Istennel és egymással a nagyböjti szent idő és a húsvét a kereszt titkába utalja. A titkot Isten és ember között a kereszt függőleges ága mutatja. Az ember fölnyúl a boldogsága felé, Isten pedig lehajol hozzá, és találkoznak és összeölelkeznek, amit igazol, hogy csurom vér a fa.
Szemmel látható zavaraink az emberi kapcsolatainkban vannak, s ezt a kereszt vízszintes ága mutatja. Embertől emberig is keresztút visz.
Úgy látszik, hogy keresztjeinket nem az ácsolat fogja össze, hanem a rajtuk meghozott áldozat, amelyen múlik a kereszt egyensúlya, életünk egyensúlya, a világ egyensúlya.
Be kell látnunk, Isten üzenete alig ,,fér bele" szűk keblekbe. Keresztény közösségi hivatásunkat nem lehet lelki ,,magángazdálkodássá" lealkudni.
Nagyon is jól tudjuk, hogy a szeretet inkább jelent küzdelmet, mint érzelmeket. A szeretet életösztön, nem mondhatunk le róla, ahogy önmagunkról sem, s a világról sem.
Jézus Húsvétja megtörte az erőszak erejét és hatalmát, és lehetővé tette az isteni erőtérben a Lélek szerinti életet, amelynek gyümölcsei: szeretet, béke, öröm.
,,Jézus törekvése - J. Sulivan szerint -, hogy minden embert saját bensőjébe vezessen vissza, ahol elhatározásai születnek."
2019 húsvétján kívánom, hogy a feltámadásban született új életünket Isten erőterében éljük.

P. Kozma Imre OH
Prior, Delegát

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Korunk mártírjainak vére áztatta Srí Lankán a feltámadt ....
  2019-04-25 13:19:38, csütörtök
 
  Korunk mártírjainak vére áztatta Srí Lankán a feltámadt Krisztus szobrát.
2019. április 24., szerda | 17:00
A több mint 350 áldozatot követő merényletsorozat részeként április 21-én Srí Lanka fővárosában, Colombóban a Szent Antal-templomban robbant bomba. A húsvéti misén összegyűltek a vérükkel is hitet tettek.
...... .......


A húsvétvasárnap öröme töltötte be a templomokat, a hívők a feltámadást ünnepelték Srí Lanka szigetének templomaiban, amikor három helyen bomba robbant, kiontva a hívek vérét, akik Krisztus győzelmét ünnepelték a halál felett. Colombóban, a Szent Antal-templomban húsvétvasárnap a mai vértanúk vére áztatta a feltámadt Krisztus szobrát. Egy Srí Lanka-i fiatal ezzel a bibliai idézettel osztotta meg a Twitteren a véráztatta Krisztus szobrának fotóját: ,,Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban."
Egy olyan országban, ahol a vallások békében élnek egymás mellett, egy olyan multikulturális világban, ahol a keresztények hidat jelentenek a különböző emberek között, a terroristák éppen a keresztényeket veszik célkeresztbe. Colombóban a Szent Antalról elnevezett katolikus templomot nemcsak keresztények látogatják, hanem buddhisták, hinduk és muszlimok is, tiszteletüket teszik a szent szobránál, amelyet 1828-ban hoztak ide Goából. A templom a béke és az együttélés helye.
,,Tény, hogy az elmúlt években a keresztény templomok célpontjaivá váltak azoknak, akik a terrorizmussal megosztottságot akarnak kelteni és magukra akarják irányítani a közvélemény figyelmét. A világ bizonyos részein, így Egyiptomban, Pakisztánban, Nigériában és másutt a keresztények számára a templomba járás nemcsak rítus, hanem tanúságtétel is a bátorságról. A vértanúság nem csupán a kereszténység első évszázadaira volt jellemző, hanem számos keresztény életében ma is jelen lévő valóság" - írta kommentárjában Andrea Riccardi egyháztörténész.

Forrás: TG1; Avvenire; Facebook
Fotó: Avvenire
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Húsvétvasárnapi tojásosztás Szabadka plébániai közösségeiben
  2019-04-25 13:16:18, csütörtök
 
  2019. április 23., kedd | 13:42
Idén ötödik alkalommal rendeztek tojásosztást a vajdasági Szabadka több plébániáján húsvétvasárnap, április 21-én. Az immár hagyománnyá vált esemény lelkes önkéntesek ötletéből született.
...... .......


Az év folyamán különböző helyekről - tésztagyúró, tortakészítő asszonyoktól - gyűjtötték össze az önkéntesek a kifújt tojásokat, és maguk is igyekeztek a rántotta, sütemény elkészítése során e technikával megőrizni a tojáshéjat, és így gyarapítani a közel 800 darabos készletet. A meleg nyári napokon aztán piros-fehér díszbe öltöztették a tojásokat, egy-egy baráti összejövetel alkalmával; a hosszú téli délutánok során pedig felfűzték, befoltozták az ,,ékszereket". Így várták a húsvétot.
Az ünnepen a templomok előtt osztották ki a gondosan kosarakba rendezett festett tojásokat. Sok ember arcára csalt mosolyt a kedves gesztus. A mosoly, a nyitott, várakozó kezek, mind apró visszajelzések, melyek erőt és motivációt adnak arra, hogy évről évre megvalósuljon a húsvétvasárnapi tojásosztás. Hisz örömet szerezni öröm, ami csakis kölcsönösen működik.
...... ......


Külön köszönet az önkéntes csapatnak a fáradhatatlan munkáért, szervezésért, szétosztásért, valamint a Szent Teréz-székesegyház és a Kisboldogasszony-templom plébánosainak, hogy befogadták a kezdeményezést és biztosították a helyszínt.

Szöveg és fotó: Fiser Annamária, Szabadka
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvét vigíliája a külhoni egyházmegyékben
  2019-04-25 13:12:27, csütörtök
 
  Magyar kurír oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10770
  • e Hét: 33830
  • e Hónap: 66984
  • e Év: 300731
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.