Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
Hamvazószerda. - Csíksomlyó 2020.02.26
  2020-02-26 10:04:53, szerda
 
  Videó Link

...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Nagyböjti ráhangoló: 3 nagyböjti gyakorlat az evangélium ...
  2020-02-26 07:29:31, szerda
 
  Nagyböjti ráhangoló: 3 nagyböjti gyakorlat az evangélium útján - Hamvazószerda

Videó Link

Ma estig döntsd el, hogy mit szeretnél gyakorolni nagyböjtben
Kiért szeretnél imádkozni?
Miről szeretnél lemondani?
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Hamvazószerdával megkezdődik a húsvéti előkészületi idő, ...
  2020-02-26 07:23:44, szerda
 
  Hamvazószerdával megkezdődik a húsvéti előkészületi idő, a nagyböjt.
A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február 26-ára esik. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadása, a húsvét megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.
...... ............


A böjt a Szentírásban soha sem öncélú, hanem mindig a bűnbánat, a gyász vagy az Istenhez forduló kérés vagy pedig a nemzeti tragédiákra való emlékezés kísérőjeként jelenik meg. Így történik ez az ószövetségi Szentírásban, amikor a nép Saul halála után hét napig böjtölt (1Sám 31,13), ilyen volt Dávid király bűnbánati böjtje is, de keresztény szempontból a legfontosabb Mózes személye, aki mielőtt átvette volna a Tízparancsolatot, mint az Istennel kötött szövetség alapokmányát, negyven napon át böjtölt (Kiv 34,28). A böjtöt illetően az Ószövetségben nem találunk egységes előírásokat, viszont voltak külső jellemzői, úgy mint a bűnbánó öltözék, a hamu fejre szórása vagy épp az ételtől, italtól való tartózkodás. A böjt célja az ember Isten előtti megalázkodásának kifejezésre juttatása volt. Ugyanakkor a próféták különösen is hangsúlyozták azt, hogy a külső, fizikai böjtnek a belső megújulást kell szolgálnia, azaz ennek a felebaráti szeretet cselekedeteiben is meg kell nyilvánulnia (vö. Iz 58,3 kk).
Az Újszövetségben Anna próféta asszony böjttel és imádsággal szolgálta Istent és várt a megígért Messiásra (Lk 2,37). Lukács evangéliuma szerint Jézus nyilvános működésének kezdetén negyven napra elvonult a pusztába (vö. Lk 4,1 kk), illetve az Ő példája nyomán az első keresztény közösségek számára is alapvető volt a böjt és az imádságos lelkület: ezt teszik az apostolok elküldésekor (vö. ApCsel 13,2-3) és a keresztény elöljárók kiválasztása kapcsán is (vö. ApCsel 14,23). Mindennek az az üzenete, hogy a böjt és az imádság megtisztítja és felemeli a testet és a lelket, így az ember alkalmasabbá válik Isten szavának befogadására, és tudja, hogyan kell helyesen cselekedni.
A negyvennapos böjt a 4. századra vált általánossá a keresztény világban. A vasárnapot - mivel e napon az Úr feltámadását ünnepeljük, tehát örvendezünk - az Egyház nem tekinti böjti napnak, így a 7. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt. Hamvazószerdától húsvétvasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki. A 11. századig olyannyira szigorú volt a böjt, hogy késő délutánig semmit sem ettek; húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.
Napjainkra az Egyház enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek lehetőleg csak egyszer étkezzenek, és még kétszer vehetnek magukhoz élelmet (hazánkban ez a szabály abban a formában honosodott meg, hogy csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk). E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az Egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.
A görög katolikus egyházban már a hamvazószerda előtti hétfőn megkezdődik a nagyböjti időszak.
Fontos azonban rámutatni arra is, hogy a húsételtől való tartózkodás nem önmagában tekinthető böjti cselekménynek. Egyszerűen a hús fogyasztása az ókori-középkori ember számára sokszor ritka, ünnepi alkalomnak számított, vagyis az erről való lemondás az adott kultúrában valóban a bánat és az önmegtagadás alkalmas kifejezőeszközének bizonyult. E gondolatot tovább folytatva, kiegészítve azzal, hogy az ószövetségi gyakorlatban az egyéni bánatnak is számos formája lehetett, kérdésként áll a külső böjt gyakorlata a modern ember előtt - azaz, mi az az érték, szokás az életemben, amihez általában ragaszkodom, és az Isten előtti meghajlás jeleként szívesen lemondanék róla? Ez nagyböjtben nemcsak a hústól, hanem a dohányzástól, az édességtől, a szórakozástól, a wellnestől stb. való tartózkodás is lehet, hozzáfűzve azt, hogy nagyobb figyelmet fordítunk embertársaink szükségleteire is.
A Jézus tanítása szerinti böjt Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nem a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyvennapos lelki méregtelenítés, amelynek végén Istenhez kerülünk közelebb.
Böjtölésünk során forgassuk elménkben az evangélium szavait: ,,Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. (...) Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van!" (Mt 6,16-18)
Böjtölésünk során legyünk alázatosak, ne várjunk elismerő szavakat, pillantásokat, így húsvét vasárnapján mi is újjászülethetünk Jézus feltámadásának titkában.
Ferenc pápa minderre így hív meg minket 2020-as nagyböjti üzenetében:
,,Az idei év nagyböjtjében azt szeretném üzenni minden kereszténynek, amit a Christus vivit kezdetű apostoli buzdításban a fiataloknak már megírtam: »Tekints a megfeszített Krisztus kitárt kezeire, hagyd magad mindig újra megváltani. És amikor közeledsz, hogy megvalld bűneidet, higgy szilárdan az irgalmasságban, ami megszabadít téged a bűntől. Szemléld Krisztus vérét, amelyet nagy szeretetében kiontott, és hagyd magad megtisztítani általa. Így mindig újjászülethetsz« (CV 123). Jézus halála és feltámadása nem egy múltbeli történés: a Szentlélek erejében a húsvéti esemény mindig aktuális, és lehetővé teszi, hogy Krisztus testét szemléljük és megérintsük a sok szenvedő emberben."
Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke február 26-án, hamvazószerdán 18 órakor Győrben, a Nagyboldogasszony-székesegyházban celebrál szentmisét.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat
Fotó: Lambert Attila
Magyar Kurír 2020.02.26
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
2020. február 26., hamvazószerda - Útravaló
  2020-02-26 07:20:47, szerda
 
  Jó cselekedet, böjt, imádság. Olyan áldozatvállalások, melyek sokak tiszteletét kiváltják. Jézus mégis azt kéri tőlünk, tudatosan mondjuk ellent ennek a kiváltságnak. De ne úgy, hogy durván utasítsuk vissza, vagy ne tudjuk elfogadni mások irántunk tanúsított megbecsülését, hanem művészibb módon: azért, mert mi jót cselekszünk, böjtölünk, imádkozunk, ne követeljünk kiváltságokat, hanem napjaink megszokott rendjét szőjük át ezek gyakorlásával. Így porrá vált hétköznapjaink lesznek újjáteremtve a húsvét titkában.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Hamvazószerda 02.26
  2020-02-26 07:19:07, szerda
 
  OLVASMÁNY Joel próféta könyvéből
Isten büntető ítélete gyakran buzdítás a hozzá való őszinte visszatérésre. Megtérésünk gyökeres, komoly cselekedet legyen!
A bűnbánatra így figyelmeztet a próféta: Térjetek meg! Teljes szívetekből hozzám térjetek! Böjtöljetek, hangos szóval sirassátok bűneiteket! A szíveteket szaggassátok meg, és ne a ruhátokat; keressétek Isteneteket, Uratokat! Ő jóságos és irgalmas, türelemmel gyógyítgatja sebeiteket. Ki tudja, hátha visszatér és újra megbocsát, s áldás fakad a nyomában; így az Úr, a ti Istenetek elfogadja majd étel- s italáldozataitokat. Fújjatok meg minden harsonát a szent hegyen! Üdvös böjtöt is hirdessetek! Népemet gyűjtsétek egybe, szent közösséggé legyen! Hívjátok az öregeket, hozzátok a gyermekeket, még a csecsemőket is! Nászházát hagyja el most a vőlegény, és a menyasszony is! A papok, az Úr szolgái, hangos szóval sírjanak, az előcsarnok és az oltár között így kiáltsanak: ,,Könyörülj, Uram, könyörülj népeden, ne tűrj ilyen gyalázatot örökségeden! Ne uralkodjanak rajtunk pogány nemzetek! Ne mondhassák gúnyolódva: »Hol van hát Istenetek?«" Erre az Úr féltő szeretettel tekintett országára, és népének megkegyelmezett.
Ez az Isten igéje. Joel 2,12-18

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Itt az alkalmas idő, hogy kiengesztelődjünk Istennel.
Testvéreim!
Krisztus követségében járunk. Isten maga buzdít titeket általunk.
Krisztus nevében kérlek, engesztelődjetek ki az Istennel! Ő a bűn hordozójává tette értünk azt, aki bűnt nem ismert (Jézust), hogy általa Isten igaz voltának részesei legyünk.
Mint az ő munkatársai, figyelmeztetünk titeket, hogy Isten kegyelmét ne vegyétek hiába. Azt mondja ugyanis az Úr: ,,Amikor az időt alkalmasnak látom, meghallgatlak, és ha eljön az üdvösség napja, segítek rajtad." Nézzétek, most van itt az alkalmas idő! Most van itt az üdvösség napja.
Ez az Isten igéje. 2Kor 5,20-6,2

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jó cselekedeteinkkel ne az emberek elismerését keressük, hanem egyedül Istentől várjunk értük jutalmat!
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.
Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
Ezek az evangélium igéi. Mt 6,1-6.16-18
...... ........



Imádság
Jézus, reményünk! Téged követve azt választjuk, hogy szívünk mélyéből szeretünk. Te az Evangélium örömét adod nekünk, bármily kicsinynek érezzük is azt. És mégis, mikor ellentmondások támadják meg lelkünket, add nekünk, hogy rád bízhassuk magunkat, ó Krisztus, és mi igyekszünk megosztani veled mindazt, ami az életben ránk nehezedik

Elmélkedés
A mai nappal új időszak kezdődik az egyházi évben. Hamvazószerdával belépünk a nagyböjtbe, a húsvéti előkészület idejébe. Ez a negyven nap minden bizonnyal a legkomolyabb idő az esztendő folyamán, az önfegyelmezésnek, az önmegtartóztatásnak, a lemondásoknak az időszaka. A nagyböjt a tavaszi hónapokra szokott esni, amikoris megújul, újjáéled a természet, s mi évről évre rácsodálkozunk az Isten által teremtett világ újjászületésére. De az Isten által teremtett és az üdvösségre hívott embernek is szüksége van a megújulásra. Nyilvános működésének kezdete előtt Jézus negyven napra a pusztaságba vonult, ott készült fel küldetésére. Az evangéliumi beszámolók szerint ezen idő alatt nem evett és nem ivott, azaz böjtölt, és böjtölésével példát adott nekünk arra, hogy testünket, testi vágyainkat megfékezve törekedjünk a lelki elcsendesedésre és elmélyülésre. A böjt nagyszerű lehetőséget teremt nekünk, hogy Istenre tudjunk figyelni, akitől a lelki megújulást kérjük és várjuk.
Nem csak az életünket, de a szabadságunkat is Istennek köszönhetjük. És mivel szabadok vagyunk és szabadon dönthetünk, ezért hibázni is tudunk. Hozhatunk helytelen, rossz döntéseket, amelyek eltávolítanak minket Istentől és embertársainktól. Főként az fájó számunkra, amikor ráébredünk, hogy saját jövőnket, örök sorsunkat illetően hoztunk helytelen döntést. De a rossz döntések nem végzetesek, hiszen Istentől lehetőséget kapunk bűneink megbánására és arra, hogy új életet kezdjünk. Engedjük, hogy megújító ereje megérintsen minket!
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
A nagyböjt
  2020-02-25 10:15:35, kedd
 
  A megváltás ünnepeinek közelebbi előkészülete
Szunyogh Xavér misszálé Itt olvasható Link

"Éljünk tehát mérsékeltebben
Szóval, étellel, itallal,
Álommal, tréfával. És fegyelmezettebben
Álljunk önmagunk megőrzésére."

És latinul
Utamur ergo parcius
Verbis, cibis et potibus,
Somno, locis. Et arctius
Perstemus in custodia.

*
- Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Nagyböjti üzenet 2011-ben
  2020-02-25 10:13:41, kedd
 
  XVI. Benedek pápa - Raczinger bíboros
Benne temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel (vö. Kol 2,12)
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Nagyböjt kívül és belül
  2020-02-25 10:11:29, kedd
 
  Harminc kérdés és válasz segít a készületben
.....


Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát kérdeztük a nagyböjtről - a készületről és annak eszközeiről -, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is)
2018. február 13 Magyar kurír Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
A nagyböjt megmutatja az élet szépségét
  2020-02-25 10:07:15, kedd
 
  .......


Katolikus ma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Nagyböjt ideje és fogadalmak
  2019-03-19 12:13:00, kedd
 
  ,,A nagyböjt ideje kiváló alkalom a jó cselekedetekre, az irgalmasságra, amely szeretetből, nagylelkűségből fakad, vagyis lemondás gyümölcse. Szent Ágoston szerint ,,a böjt és az alamizsna az ima két hatalmas szárnya", amelyek által lendületet kap, és egészen Istenig repül. ,,Könnyebben száll egészen az égig az alázatos és szeretetteli ima, amelyet böjt és alamizsna kísér, illetve a minket ért bántalmak megbocsátása és a szeretetcselekedetek kísérnek úgy, hogy eltávolodunk a rossztól, és jót cselekszünk." (XVI. Benedek pápa)
*
Már az ószövetség prófétája, Izajás így közvetítette Isten üzenetét a helyes böjtölésről: ,,Tudjátok, milyen az a böjt, amelyet én kedvelek? Ezt mondja Isten, az Úr: Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől!" (Iz 58, 6a.7)
*
Megtérésünk és böjtölésünk idén is akkor lesz teljes, ha ezeket a szavakat szem előtt tartjuk.
Ima, böjt, adakozás: ez a három tanács legyen kísérőnk az idei nagyböjti utunkon.
Az első század keresztényei a szentmisére hozták magukkal a szegényeknek szánt adományaikat, és régi böjti hagyomány az Egyházban, hogy a böjtöléssel megtakarított javakat a szegényeknek ajánlották fel.
*
Nagyböjti fogadalmak::
Átgondolom, mit tehetek plébánia közösségemért: hogyan tudok szavaimmal,
tetteimmel segíteni?
Nagylelkűen adom az időmet, a mosolyomat, az ötleteimet, a munkámat a rászorulónak.
Ma inkább a mellettem lévő emberekre figyelek, nem magamra.
Böjtölök nemzetünk, Európa és a világ megtéréséért, és részt veszek a szentségimádáson és a keresztúton.
Mai döntéseimben a magam érdeke helyett különösen is a másik ember javát keresem.
Kritizálás helyett ma a jót keresem mindenkiben: dicséret, köszönet, elismerés a
pletyka és megszólás helyett. Imádkozom, hogy a Húsvétban a megváltottság öröme és a feltámadás reménye járja át családomat. Kiengesztelődöm család tagjaimmal és akivel feszültség van köztünk.
Átelmélkedem az Utolsó Vacsora és a lábmosás jelenetét. Részt veszek az esti ünnepi szentmisén. Böjtölök a bűnösökért, a börtönben lévőkért, a keresőkért és a megtérőkért. Részt veszek az esti ünnepi szertartáson.
Imádkozom a keresztségre készülőkért, hogy a feltámadás öröme járja át plébániaközösségünket, adjon reményt és békét. Kiengesztelődöm családtagjaimmal és együtt veszünk részt az esti ünnepi Vigília szertartáson.

 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
     3/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8381
  • e Hét: 43367
  • e Hónap: 76521
  • e Év: 310268
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.