Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Háromzöldséges quiche
  2014-01-04 23:34:49, szombat
 
  Háromzöldséges quiche

Hozzávalók:

egy 26 cm-es kerek lepényformához:
18 dkg finomliszt
12 dkg hideg vaj, vagy Rama
1/2 teáskanál só
kevés bors
1-2 evőkanál jéghideg víz a tészta összeállításához
A töltelékhez:
1 kis csokor friss sárgarépa
20 dkg csiperkegomba
15-20 dkg rózsáira bontott brokkoli
2 teáskanál olívaolaj
2 dl tejföl
1 nagy méretű egész tojás (vagy 2 kicsi)
15-20 dkg ementáli sajt (ízlés szerint trappistára, edámira is cserélhető)
Ízlés szerint: só, bors, kakukkfű

Elkészítés:

A lisztet tálba szitálom, hozzáreszelem a kemény vajat, sózom, borsozom, majd gyors mozdulatokkal tésztává formálom, közben a liszt és a vaj minőségétől függően 1 vagy 2 evőkanálnyi hideg vizet adagolok hozzá, hogy jól formálható, de elég kemény tésztát kapjak. Folpackba csomagolva kb. 20 percre pihenni küldöm a hűtőbe.

Közben nagyon apróra csíkozom a megtisztított zsenge sárgarépát, a brokkolit rózsáira szedem, a gombát alapos sikálást követően vastagabb szeletekre vágom. A brokkolit kevés sós vízben kb. 5 perc alatt félpuhára főzöm, szűrőlapáttal tányérra szedem. A vizet újraforralom, 2-3 percre beledobom a sárgarépát, amit egy másik tányérra szedek. A gombát felforrósított serpenyőben az olívaolajon néhány perc alatt megpárolom, hűlni hagyom.A tejfölt a tojással és a fűszerekkel alaposan kikeverem, hozzáadom a sajt nagy részét, egy keveset félreteszek a lepény szórásához.

A hideg tésztát lisztezett felületen kb. 2-3 mm vékonyra nyújtom, sütőpapírral borított lepényformába igazítom úgy, hogy a széleire is bőven jusson. A túllógó részeket levágom úgy, hogy a sodrófát végighúzom a lepényforma szélein. A tésztát a formában villával megszurkálom, majd egy másik sütőpapírral lefedem, sütőbabot szórok rá. Ez persze lehet akármilyen száraz hüvelyes, rizs. Csak annyi a szerepe, hogy az elősütés folyamán lapos maradjon a tészta. Az így előkészített tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőbe teszem 8-10 percre. Ezalatt épp csak sülni kezd, de a tészta felszíne már nem lesz nyers, így a mártás és a zöldségek nem fogják ellágyítani.

Az elősütött tésztáról eltávolítom a sütőpapírt és a babot, majd 3 körbe rendezem a zöldségeket: kívülről a közepe felé haladva előbb a sárgarépacsíkokból formálok széles peremű kört, aztán a gombaszeletekből egy kisebbet, majd a közepére halmozom a brokkolit.





Egyenletesen beborítom a mártással, majd a maradék reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Langyosan és hidegen egyaránt remekül szeletelhető, ha marad belőle, másnap is nagyon finom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Juhtúrós sült gomba
  2014-01-04 23:31:50, szombat
 
  Juhtúrós sült gomba

Hozzávalók:

50 dkg Bonduelle kerekfejű gomba
25 dkg juhtúró

csipet bors
olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítés:

A gombát megpucoljuk, szárát eltávolítjuk. (Azt a másnapi gombás tojáshoz használhatjuk fel.) A fejeket megtöltjük a juhtúróval, majd picit megszórjuk borssal. Ezután nagyon forró zsiradékon kb. 2-3 perc alatt kisütjük. A gombát a kalapnyílásával felfelé helyezzük az edénybe, mert a megolvadó juhtúró másképp kifolyik. Utólag enyhén sózzuk, de ez el is maradhat. Ragyogó előétel, de igazán csak friss melegében jó.

Megjegyzés:

Erdélyben tanultam. A legfinomabb - ottani szokás szerint - a boronatárcsán sütött flekken zsírjában, parázs felett kisütni.

A receptet Finn küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Expressz tojásmentes körtés csokitorta
  2014-01-04 23:30:06, szombat
 
  Expressz tojásmentes körtés csokitorta

Hozzávalók:

egy 23 cm-es tortaformához:
30 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé
20 dkg cukor
1 evőkanál instant kávépor
6 g (fél csomag) sütőpor
1 teáskanál ecet
2,5 dl víz
0,5 dl Vénusz olaj (napraforgó, repce)
30 dkg apróra kockázott körte
1/2 teáskanál só
Vénusz olaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

Első lépésben a sütőt előmelegítjük.

Egy edénybe vizet öntünk, és fölé egy másikat helyezünk. Ne érjen a felső edény alja a vízbe. Majd a csokit beletördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk.

Levesszük a tűzről, a cukrot, az instant kávét, az olajat, a sütőport, az ecetet és a sót hozzáadjuk az olvadt csokihoz, és elkeverjük. Ezután az előbbiekhez adjuk a lisztet és a vizet is. Sima tésztát kavarunk ki.

A körtét héjával együtt, kimagozva kis kockákra összedaraboljuk, és a tésztához keverjük.

A sütőformát vékonyan kiolajozzuk, majd beleöntjük a masszát. Közepes fokozaton kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a tészta a tűre/késre, akkor ki lehet venni a sütőből.

Hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük. Magában vagy karamellizált körtével tálaljuk. Ha az élvezeteket fokozni szeretnénk, akkor egy kis frissen felvert tejszínhabbal koronázhatjuk meg a süteményt.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót BoldogAgi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette,hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csirke január első hetében (Pezsgős csirke)
  2014-01-04 23:27:41, szombat
 
  Csirke január első hetében (Pezsgős csirke)

Hozzávalók:

személyenként 2 db csirke felsőcomb
5 dl pezsgő
2 dl főzőtejszín
1 nagyobb vereshagyma szálasra vágva
10 szem feketebors
4 babérlevél

kevés olívaolaj

Elkészítés:

A lesózott combokat kevés olajon pirosra sütöm, majd félreteszem. A visszamaradt olajba dobom a szálasra vágott hagymát, és kis ideig pirítom. Ráöntöm a szilveszterről megmaradt pezsgőt, és kevergetve felforralom, beleteszem a borsot, babérlevelet meg a csirké. Lefedve, lassú tűzön puhára párolom. Hozzáadom a tejszínt, és összeforralom. Párolt rizzsel tálalom.

Megjegyzés:

Egy mód a szilveszterről maradt pezsgő alternatív felhasználására. Ha a szaftját hígnak érzed, sűrítheted liszttel vagy keményítővel.

A receptet Vakbagoly küldte. Köszönjük!

Forrás?Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tárkonyos gombaleves
  2014-01-04 23:18:24, szombat
 
  Tárkonyos gombaleves

Hozzávalók:

30 dkg gomba
1 csokor leveszöldség
1 fej hagyma
1-2 tojásból nokedlitészta
1 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl vagy tejszín
ételízesítő
bors
tárkony
olaj

Elkészítés:

Olajon megdinsztelünk 1 jóképű kemény fej hagymát. Majd belerakjuk a gombát (én fagyasztott sampipit szoktam), de lehet üveges vagy friss is. Azzal is dinsztelem, ízesítem, tárkonyt szórok rá, óvatosan, mert elég intenzív az íze. Felöntöm vízzel, majd 10 percnyi főzés után beleteszem a répát és a fehérrépát.

Ha készre főtt, beleszaggatom a nokedlit, ha az is megfőtt,
behabarom a lisztes tejföllel vagy tejszínnel. Én az előbbit kedvelem mert savanykás! Összeforralom, és már tálalom is.

Megjegyzés:

Ezt a levest úgy szeretem, ha a belevalókból van benne bőven! Utána pár palacsinta vagy fánk, és kész egy komplett, tartalmas menü. Hétvégére ajánlom, utána lehet jóllakott macskaként ejtőzni! :-) Jó étvágyat!

A receptet Wadno73 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Fonott kalács IV.
  2014-01-04 23:16:31, szombat
 
  Fonott kalács IV.

Hozzávalók:

1 db tojás
0,5 csésze olaj (a csésze 2,5 dl-es)
1 teáskanál só
0,4 csésze cukor
2 dkg élesztő
7 csésze liszt
2 csésze meleg víz
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Alaposan (legalább 20 percig) dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve 40 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, majd azokat részenként 6 részre. 6-os fonással befonjuk, így kapjuk meg a kalácsokat.

Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk a már befont kalácsokat, és letakarva még ott is hagyjuk fél órát kelni, majd egész tojással lekenve 180 fokon fél óra alatt megsütjük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábasba vizet teszünk, így gőzben sütjük a kalácsokat.

Ha tojássárgájával szeretnénk lekenni, akkor 5 perccel azelőtt, hogy készre sülne kihúzzuk, lekenjük a kalácsokat és visszatoljuk.
Így kérges lesz, egész tojással lekenve pedig csak egy kis színt kap.
Miután kivesszük, vízzel megspricceljük, hogy jó puha maradjon.





Megjegyzés:

Ebből a mennyiségből 4 kalácsot kapunk. Készíthetünk egy csapásra mazsolásat, kakaós-vaníliásat és sima vaníliás fonott kalácsot is.









Nagyon finom, lágy kalácsokat kapunk! Aki szereti a fonott kalácsot, annak feltétlenül ki kell próbálnia ezt a receptet!

A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Heti útravaló Müller Pétertől - 106. rész
  2014-01-04 18:21:03, szombat
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 106. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.


"Mi van akkor, ha valami nem úgy van, ahogy gondolom?"






Ez a mondat mindig a legnagyobb rémülettel tölt el. Nemcsak engem, téged is. Mindenkit. Önvédelemben élünk. És ehhez kell a biztonságtudat. Van egyfajta kialakult tapasztalatod. Aztán jön valami új, valami ismeretlen, s nem mered előtte kinyitni magad. Amikor a könyvemet írtam a "Férfiélet"-ről, sokszor éltem meg azt a tiltakozást, amikor valaki másnak a tapasztalata megzavarta az enyémet. Nem! Az nem igaz!... Téved!... Tudom, amit tudok!

Nem mertem kimondani magamnak azt a könyörtelen mondatot, hogy "Hallgass! Ne bizonygasd az igazadat! Hallgasd meg, mit mond a másik! Add föl legalább egy pillanatra azt a meggyőződésedet, hogy te tudod jobban! Hátha ő?"

Így élünk. Ezért nem tudunk lelkileg megérni. Nem tudunk fejlődni. Mert ez azt jelentené, hogy minden nap le kellene vedleni egy túlélt igazságot. És felölteni vagy magunkra növeszteni valami egészen újat. Hogy később majd azt is levessük. És megint újba öltözzünk. Ahhoz, hogy lelkileg gazdagodj, mindig el kell dobni valami régit, hogy megkaphasd az újat. Mindig gyermeki szemmel kell fogadni egy gondolatot. Nyitott szemmel. Elfogulatlanul. (Milyen jó szó! Elfogottak vagyunk!) Mintha először hallanád!

Ha egy öreg visszanéz, derűsen tapasztalja, hogy mennyi mindent tartott igaznak, ami nem volt igaz. Kinőtt belőle. Látja, hogy mindig a saját ketrecében élt. Amiben akkor hitt, azt tartotta végső igazságnak. Nem volt az. Az sem, amiben most hisz. Engedd magad tágulni. Növekedni. Szabadnak lenni!

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
10 milliószoros napok 2014-ben
  2014-01-04 18:14:02, szombat
 
  10 milliószoros napok 2014-ben


Tudtad, hogy a teliholdak és az újholdak hatalmas energiákat rejtenek? Ám ezek az energiák kedved szerint formálhatók, a te szellemed, akaratod és erőd teszi ezeket pozitívvá vagy negatívvá.

Nem mindegy hát, mit kívánsz, hogyan cselekszel, mire gondolsz. Nemcsak a pozitív, hanem bizony a negatív gondolatok is képesek sokszorozódni, amilyen rezgéseket kibocsátasz, ugyanolyanok érkeznek vissza hozzád. Nem véletlen, hogy nemcsak az öröm, a szenvedély, az adakozási vágy nő meg, de ezeken a napokon, a balesetek, a bűnözés, a műtéti komplikációk, koraszülések is nagyobb számban fordulnak elő.






Tízmilliószoros napok 2014-ben

Évente négy kiemelkedően csodás nap van a tibeti hagyományok szerint. A tibeti "Nagy" Buddha napokat hívják 10 milliószorosnak, ezek mindegyike jelentős buddhista vallási ünnepnapokhoz kötődik. Az ünnepségek során meg is emlékeznek Shakyamuni Buddha életének legfontosabb állomásairól. Hitük szerint ezeken a napokon a pozitív és negatív cselekedetek hatása tízmilliószorosára hatványozódik - és egyenesen köszönnek vissza a cselekedetek. A jó jót, a rossz rosszat vonz. A spirituális gyakorlatok végzése erősen ajánlott. Próbáld ki és vonzz be általa örömöt, boldogságot, elégedettséget te is!


A négy nap:

- Február 15.

- Június 13.

- Július 31.

- November 13.

A 4 ünnep:

Chotrul Düchen (vajmécsesek ünnepsége) - Shakyamuni Buddha csodatévő cselekedeteket mutatott be követőinek, hogy erősítse azok hitét.

Saka Dawa Düchen - A tibeti naptár negyedik holdhónapjának teliholdjakor aktuális. Shakyamuni Buddha megvilágosodását és a parinirvánát (a tökéletes kialvás, a lélekben való megállapodás, Buddha végső megvilágosodása) ünnepli.

Chokhor Düchen (chokhor - imakerék) - A tibeti naptár hatodik holdhónapjának negyedik napja. Shakyamuni Buddha először forgatja meg a dharma kerekét - ekkor hangzik el Buddha első szentbeszéde, a Négy Nemes Igazság tanítása.






Lhabab Düchen - A tibeti naptár kilencedik holdhavának 22. napja. 41 évesen Buddha a mennybe ment, hogy az isteneket tanítsa, valamint édesanyjának meghálálja, hogy hozzásegítette őt a szamszárából való szabaduláshoz.

Mit érdemes tenni?

Nagy terheid, hibáid, botlásaid, vétkeid feloldását ezekre a napokra időzítsd. Bátran kérj örömöt, elégedettséget, szépséget, jóságot, boldogságot magadnak, környezetednek, sőt - még az ellenlábasaidnak is! Küldj bőséget, fényt, szeretetet, tiszteletet, odaadást a Földnek és az egész társadalomnak! Kérj egészséget mindenkinek: a természetnek, az embereknek is. Fontos, hogy ne magadat helyezd a középpontba, ne csak magadnak kérj örömöt, hisz ez valójában már az önzőség megjelenését mutatja, ami semmiképpen sem lehet jó irány!

Szánd rá az egész napot!

Ne csak pár percet foglalkozz ezzel a témával, hanem egész nap. Kezdd a reggelt úgy, hogy kinyilvánítod az univerzum felé örömödet a léttel és az egészséggel kapcsolatban. Gondolataid, tetteid csakis jók legyenek, árassz magadból pozitivitást. Teremts a lelkedben és a környezetedben is harmóniát, békét, szeretetet. Ha ezt képes vagy megtenni, akkor érzékelheted, ahogy mások is átszellemülnek. Csakis arra gondolj, amit teremteni szeretnél, de csakis úgy, hogy azzal másoknak ne árts! Nem baj, ha jön néhány kellemetlen, negatív tartalmú gondolat! Ezeket küldd el, s próbáld átfordítani jóra.

Példa: ha anyagi gondokkal küzdesz, akkor ne az járjon a fejedben, hogy ,,Nem akarok örökké pénzhiánnyal küzdeni! Olyan rossz nekem...", hanem az, hogy ,,Megoldom a gondjaimat, eleresztem a problémáimat, s pótlom a hiányosságokat!" - érzed a kettő közti különbséget?






Tényleg működik?

A válasz: igen! Azzal a kitétellel, hogy nagyon tudatosnak kell lenned, s valóban a jóra, a fejlődésre, a növekedésre és a céljaidra kell koncentrálnod. Mindig jusson eszedbe, hogy az életedet te alakítod, a most és a jövő formálható. Te írod a saját sorsod könyvét, minden egyéb (asztrológia, numerológia, kártyavetés) csupán iránymutatás, ami segít pásztázni a jövő lehetőségeit, de nem determinálhat. Önmagadra, a megérzéseidre hallgass elsődlegesen.

A 10 milliószoros napokon bármire gondolsz, bármit tervezel, akármit cselekszel, az gyorsabban, erősebben, hatásosabban képes létrejönni, befejeződni, épp ezért fontos, hogy a rosszat iktasd ki a gondolataidból.

Top 10 tennivaló:

- Légy önzetlen

- Szeress

- Örülj

- Mosolyogj

- Adj

- Teremts jót

- Küldd el a rosszat

- Légy tudatos

- Légy belátó

- Maradj a realitás talaján

Fontos! Számos portálon jelzik 2014. 02. 14-ét az első 10 milliószoros napnak. Ám ez nem teljesen állja meg a helyét, ugyanis a telihold tetőzése már február 15. napjára tolódik át, ezért érdemes 14-én kezdeni, de 15-én befejezni a kívánságokat!

Forrás:http://www.life.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tanítások-Üzenetek-Írások   
Szeretetben eltöltendő hétvégét!
  2014-01-04 17:54:41, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2910
  • e Hét: 12413
  • e Hónap: 26318
  • e Év: 156025
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.