Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A szezon eddigi leghidegebb reggele jöhet
  2018-01-14 23:29:15, vasárnap
 
  A szezon eddigi leghidegebb reggele jöhet





A derült, hófedte területeken hétfőn hajnalban akár -13 fokig hűlhet a levegő.

A hétvégén hozzánk is megérkezett a Kárpátokon átszivárgó hideg levegő, mely főként az ország északi felén okozott jelentős havazást, helyenként 10 centimétert elérő hótakaró alakult ki.

Északkelet felől egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet és a derült, szélcsendes, hóval borított tájakon gyors csökkenésnek indul a hőmérséklet. Hétfő reggelre a leghidegebb tájakon (főként az Északi-középhegységben és a fagyzugos völgyekben) akár -13 fokig hűlhet a levegő.

Ilyen hidegben már a sózott utak is jegesek lehetnek, vezessünk óvatosan!




A hétfőn reggel várható minimum-hőmérséklet (az Időkép WRF modell alapján)

Írta: Szente-Varga Bálint

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alma
  2018-01-14 23:15:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Bulgursaláta
  2018-01-14 00:57:14, vasárnap
 
  Bulgursaláta

Hozzávalók

6 dl víz
1 tk só (+ a zöldségekhez)
30 dkg bulgur
2 db paradicsom
1/2 db kígyóuborka
1 csokor petrezselyem
15 dkg feta sajt

Elkészítés

A vizet a sóval felforraljuk. A bulgurt egy tálba tesszük, ráöntjük a vizet, és lefedjük fóliával. 20 percig állni hagyjuk, majd eltávolítjuk a fóliát, átkeverjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A paradicsomot, az uborkát és a petrezselymet megmossuk, leszárítjuk, és felaprítjuk. Megsózzuk, és a bulgurhoz keverjük. Végül a salátához adjuk a felkockázott fetát, és néhány órára a hűtőbe tesszük.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Almás-diós francia pite (galette)
  2018-01-14 00:53:17, vasárnap
 
  Almás-diós francia pite (galette)

Hozzávalók

Három darab pitéhez :
20 dkg liszt
2 ek cukor
1 csipet só
10 dkg vaj
víz
1 db tojás
1 ek barna cukor
A töltelékhez:
12,5 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj
6 dkg dió
3 db alma
0,5 db citrom
1,25 dkg vaj

Elkészítés

A tésztához a lisztet elvegyítjük a cukorral, valamint a sóval, és összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. Ezután simára dolgozzuk 6 cl jéghideg vízzel, majd folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát.
A töltelékhez először 1,25 dl vizet felforralunk a cukorral és a fahéjjal, majd fedő nélkül sűrű sziruppá főzzük kb. 20 perc alatt. Közben a diót durvára aprítjuk. A meghámozott és negyedelt almákat a magház eltávolítása után vékony cikkekre vagy kockákra vágjuk, és azonnal meglocsoljuk a citromlével. A szirupot selymesre keverjük az 1,25 dkg vajjal, majd beleforgatjuk a diót és az almát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből, három részre osztjuk, és sütőpapíron mindet vékony kerek lappá nyújtjuk.
Az almás keveréket a lapok közepére halmozzuk, és a szélek felé eloszlatjuk úgy, hogy körben egy 2-3 cm-es sáv üresen maradjon. Ezt ráhajtjuk a töltelékre, majd megkenjük az elkevert tojássárgájával és megszórjuk a barna cukorral. Végül a pitéket az előmelegített sütő középső részében sütjük 25-30 percig.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sólet egyszerűen II.
  2018-01-14 00:50:41, vasárnap
 
  Sólet egyszerűen II.

Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
25-30 dkg füstölt sertéshús (comb, lapocka, tarja)
15 dkg gersli (árpagyöngy)
4 db tojás
2 db közepes vöröshagyma
1 púpos evőkanál sertés- vagy libazsír
2 csapot evőkanál liszt


Elkészítés: Előző nap beáztatom a babot, a gerslit és a húst.

Másnap felaprítom a hagymát, összedarabolom a húst 4-5 centis kockákra, alaposan megsikálom
a tojásokat, figyelve, hogy ne legyenek repedtek.

Ha ezzel elkészültem, már alig akad munka, mert a főzőedényt felteszem a tűzre, és a forró zsírban üvegesre dinsztelem a hagymát. A lángot takarékra állítom, hozzáadom a húsokat, összekeverem és 5-6 percig sütöm, majd megszórom 1 kanál liszttel.

Leszűröm a babot, ráterítem a húsra,
megszórom még 1 kanál liszttel.
Ezután óvatosan sózom, ráterítem a gerslit, majd belenyomom a tojásokat az ételbe, befedem, és 3 óra alatt készre főzöm.

A kész ételből kiveszem a tojásokat, a héját lebontom, mindegyiket negyedelem.

Mély cserép vagy jénai tálba adagolom az összekevert sóletet, és a szélére rakom a tojáscikkeket.





Megjegyzés

Főzés közben nem keverjük, legfeljebb
hirtelen megforgatjuk a lábost, a főzés alatt az étel teteje csak mozoghat, nem forrhat. Az összekeverés kíméletes legyen, ne törjük össze se a babot,
se a húst.
Fotó AS
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Vörös-lencse krémleves cukkinis pulykanyárssal
  2018-01-14 00:46:34, vasárnap
 
  Vörös-lencse krémleves cukkinis pulykanyárssal

Hozzávalók

1 db salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg vörös lencse
víz
bors
1 ek halszósz
3 cm gyömbér
0,5 tk őrölt római kömény
1 tk currypor
1 tk koriander (egész)
chilipaprika
4 dl kókusztej
1 tk olaj
30 dkg pulykamell
1 db cukkini

Elkészítés

Egy lábosban, olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Rádobjuk a vörös lencsét, majd felöntjük háromszor annyi vízzel, mint a lencse, végül borsozzuk és hozzáadjuk a halszószt. Ezután hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért, a római köményt, a curryt.
Az egész koriandert megtörjük mozsárban, és a leveshez adjuk, a chilivel együtt. Letakarva puhára főzzük kb. 10 perc alatt.
Összeturmixoljuk a levest, hozzáöntjük a kókusztejet, és abbahagyjuk a forralást. Ha nem elég sós, tehetünk még bele halszószt.
A pulykahúst nagyobb kockára vágjuk. A cukkinit vastagon felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, nyársra húzzuk. Serpenyőben kevés olajon folyamatosan forgatva átsütjük. A levessel tálaljuk.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szív
  2018-01-14 00:42:43, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
A szív törvénye
  2018-01-14 00:40:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
A szív erényei
  2018-01-14 00:32:33, vasárnap
 
  A szív erényei


Szavaim időtlenek, márványlapra vésve élnek tovább. Hallgasd meg tanácsom:
1. Ha már tudod, mi végre születtél, megtudtad magadról a legfontosabbat.
2. Bár bánat a szívnek távoli dolgok után vágyódni, vágyaidat ne tekintsd hiábavalónak: ami mára megvalósult, tegnap még képzelet volt.
3. Ember számára nem létezik nehéz helyzet, csupán helyzetek vannak. A nehézség leküzdéséhez kell egy kis idő, a lehetetlennek tűnőhöz valamivel több.
4. Boldog életre vágyik minden ember. Ha élni akarsz, hagyj másokat is élni. Boldogságodat soha ne tedd függővé másoktól, így nem állod útját sem mások, sem a magad boldogságának.
5. Tudd, hogy szavadat félreérthetik. Olykor tetteidet is. A félreértés épp úgy hozzátartozik az emberhez, mint fához a levél, tengerhez a víz, törzshöz a kar, fejhez a gondolat. A félreértés oly természetesen jár-kel a világban, mintha együtt született volna a megértéssel. Ne magyarázkodjunk, ne szépítsük a történetet. Az igazság aranyból van és kiállja az idő próbáját.
6. A hallgatás tudománya: az istenek tudománya.
7. Állj az igazság pártján, de ne védd mindenáron a magad igazát. Semmi sem oltalmaz jobban a tévedéstől a nyitott szemnél, az értő fülnél, a mások iránti figyelemnél.
8., Hallgassunk meg másokat is, mert aki hallgatni tud, azt esetleg mások is meghallgatják.
9. A jót nehéz felismerni, ha nincs mihez viszonyítanunk. Az élet tanít meg erre a tudományra: kezedben a választás lehetősége jó és rossz között.
10. Az öröm képessége: az életrevalóság nagy képessége.
11. A jobb mindig a jó ellensége marad. Ne törekedj elsőségre, a dicsőség önelégültté, pökhendivé, lenézővé tesz. Akiket az élet mások fölé emelt, nagy árat fizettek érte. Légy kiváló hétköznapi életedben, és légy kiváló a szív erényeiben. A tülekedés meghasonlottá teszi a lelket: nem szép elsőség az, amelyet mások vére árán szereztünk meg.
12. Amikor a sors a szerencse trónusára ültet, akkor váltál a legszerencsétlenebbé... Fortuna kegyeltjének lenni múlandó királyság.
13. Vigyük végbe saját jótetteinket, ne várjunk rá, hogy mások tegyék meg helyettünk. A legkisebb jótett is elnyeri jutalmát.
14. Vegyük a dolgokat könnyedén, de mégse vegyük túl könnyen őket. Ami fontos és komoly dolog, az megfontolt döntést igényel. Az élet balgaságain, pedig tudjunk nevetni...
15. Mindennek adjuk meg, ami neki jár. A szemnek a látványt, a fülnek a muzsikát, a gondolatoknak a szárnyalást, a testnek a felüdülést, az igazságnak az elismerést, barátnak a barátot, az embernek a megbecsülést.
16. A nagy lélek megtisztul mások szeretete által és szeretetével másokat a fénybe emel. Élj a nagyság, e mindenki számára hozzáférhető formájával.
17. Nincs csodálatra méltóbb az embernél. Bánj vele ezen érdeme szerint.
(Tatiosz)

Fordította: Vágó Gy. Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
A legnagyobb jó...
  2018-01-14 00:30:58, vasárnap
 
 



Fordította: Vágó Gy. Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 360 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3421
  • e Hét: 12924
  • e Hónap: 26829
  • e Év: 156536
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.