Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Caponata (szicíliai padlizsánragu)
  2018-01-04 23:14:15, csütörtök
 
  Caponata (szicíliai padlizsánragu)

Hozzávalók

1 db nagyobb padlizsán
4 db paradicsom
1 db vöröshagyma
3 szál zeller
1 ek mazsola

10 db fekete olívabogyó
20 db kapribogyó
6 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 ek cukor
3-4 db bazsalikomlevél
5 dkg fenyőmag


Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánt felkockázzuk, szűrőtálba tesszük, megsózzuk, és 30 percig pihentetjük. Majd leöblítjük, és lecsepegtetjük róla a vizet.
A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe mártjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, szelíden megnyomva eltávolítjuk a levét és a magjait, majd a húsukat felkockázzuk. A hagymát és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük, és felaprítjuk.
1 ek olajat felforrósítunk, rátesszük a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, a mazsolát, az olíva- és kapribogyót, és fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.
A maradék 5 ek olívaolajat felforrósítjuk, beletesszük a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve kb. 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot, a balzsamecetet és a cukrot. Élénk tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, és megszórjuk pirított fenyőmaggal.





Megjegyzés

Szicília a történelmi helyezkedésénél fogva sajátságos ötvözete az olasz, a görög és arab konyha jellegzetes vonásainak. Ételeik gyakran édes-savanyúak, és aszalt, és friss gyümölcsökkel társítják őket. Mártogatóként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk vagy grillezett húsok mellé.
zsuzsamama56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Narancsos palacsinta
  2018-01-04 23:11:37, csütörtök
 
  Narancsos palacsinta

Hozzávalók

A tésztához:
2 dkg vaj
2 db tojás
12, 5 dkg liszt
csipetnyi só
3,5 dl tej
1 narancs reszelt héja
A raguhoz:
2 db narancs leve
15 dkg cukor
10 dkg vaj (hideg, kockázott)
3-4 ek narancslikőr


Elkészítés

Felolvasztjuk a vajat. A tojásokat egy nagyobb keverőtálba ütjük, majd habverővel felverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre dolgozzuk, majd megsózzuk. Folyamatosan adagolva hozzákeverjük a tejet, valamint az olvasztott vajat és egy narancs lereszelt héját. Forró palacsintasütőben, olvasztott vajon 8 darab palacsintát sütünk. A kész palacsintákat háromszög formára hajtjuk.
Egy serpenyőben a két lédús narancs kifacsart levét közepes lángon felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Ha felolvadt, magasabb hőfokra állítjuk a főzőlapot, és 2 perc alatt besűrítjük a szirupot. A hideg, felkockázott vajat felolvasztjuk benne, majd beletesszük a palacsintákat, átmelegítjük őket, és az egészet meglocsoljuk 3-4 evőkanál narancslikőrrel (Cointreau vagy Grand Marnier).





Megjegyzés

Fotó és recept: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség
MME
FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

Ha látványosan akarjuk tálalni, akkor óvatosan gyújtsuk meg az alkoholt, és várjuk meg, amíg elalszik a láng.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Töltött paprika light
  2018-01-04 23:08:06, csütörtök
 
  Töltött paprika light

Hozzávalók

3 ek cukor
1 fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 csipet bors
1 db tojás
1 tk só
1 ek olaj
40 dkg Gallicoop darált pulykahús
6 dkg barna rizs
6 db t.v. paprika
80 dkg passzírozott paradicsom

Elkészítés

A barna rizst kb. 25 perc alatt félpuhára főzzük, majd lehűtjük és félretesszük. A paprikákat megtisztítjuk, eltávolítjuk a szárát és a magokat.
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és megsózzuk, -borsozzuk.
Egy tálban összekeverjük a darált húst a hagymával, a rizzsel és a tojással. A masszát a paprikákba töltjük, ami kimarad, abból gombócot formálunk.
A passzírozott paradicsomot beleöntjük egy lábosba, hozzáadjuk a cukrot, beletesszük a paprikákat, gombócot, és kb. 30 perc alatt közepes lángon készre főzzük.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Minestrone - a klasszikus recept
  2018-01-04 23:05:23, csütörtök
 
  Minestrone - a klasszikus recept

Hozzávalók

1 marék tarkabab
1 marék vörösbab
1 marék gyöngybab
2 marék borsó
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 db karalábé
1/2 db zeller
1/2 fej hagyma
1/2 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 db tojássárgája
1,5 dl tejszín
1 ek olívaolaj
1,2 l húsleves
A tálaláshoz:
reszelt sajt


Elkészítés

A babokat előző este beáztatjuk, főzés előtt leszűrjük. A répákat, a karalábét, a zellert, a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot 1/2 centis kockákra vágjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, pár percig kevergetjük, majd beletesszük a fokhagymát. Pár perc múlva hozzáöntjük a húslét, és amikor felforrt, beletesszük a babokat, a zellert, a karalábét, és a répákat. Fedő alatt, alacsony lángon puhára főzzük a zöldségeket. A végén beleszórjuk a borsót, még öt percig forraljuk, majd takarékra vesszük a lángot.
A tojássárgát kikeverjük a tejszínnel, a levesből előbb egy, majd két merőkanállal beleszedünk, simára keverjük, végül visszaöntjük a levesbe. Egyet forralunk rajta, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, majd tálalhatjuk is. Reszelt sajttal kínáljuk.





Megjegyzés

Anyukám gyakran készítette gyerekkoromban, de sokáig nem tudtam, hogy vajon ez az eredeti recept. Több helyen utánanéztem, és kiderült, hogy nincs egységes recept, tartományonként, sőt, családonként különböző képen készítik.
bluesun

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Viharciklon érte el Nyugat-Európát
  2018-01-04 22:59:57, csütörtök
 
  Viharciklon érte el Nyugat-Európát





140 km/órát is meghaladó széllökésekkel pusztított több országban is az Eleanor viharciklon.

Carmen után egy nappal, szerdán hajnalban érte el Nyugat-Európa partjait az Eleanor névre keresztelt viharciklon. Franciaországot, Nagy-Britanniát, Hollandiát, Spanyolországot, Németországot és Svájcot is érintette a pusztító károkat okozó vihar, melyet zivatarok, jégeső és 140 km/óránál nagyobb széllökések is kísértek.

Nagy mértékű a pusztítás

A közlekedési fennakadásokon, vasutak, autópályák lezárásán kívül több sípályát és az Eiffel-tornyot is átmenetileg le kellett zárni a látogatók elől, egyes repterek járatai törlésre kerültek, több mint 200 ezer ember maradt áram nélkül. A Brit-szigeteket áradás sújtotta, sokfelé csavart ki fákat, oszlopokat az orkán erejű szél.




Forrás: thesundaily.my

Narancs riasztás van érvényben

Franciaország nagy részén elsőfokú, a part menti tartományok területén másodfokú riasztást adtak ki árvízre, nagy mennyiségű csapadékra, viharos szélre, többfelé hegyomlásra is. A ciklon legyengülve délkelet felé folytatja útját, azonban a vihar elvonultáig az Alpok egyes síterepei elővigyázatosságból zárva tartanak.

Link
Szélsebesség a vihar területén. Forrás: windy.com

Link
Orkán erejű szél Franciaországban. Forrás: Severe Weather Europe

Egy hónapon belül ez a negyedik viharciklon, ami eléri Európa nyugati partjait. Hazánkat tekintve a napokban jellemző enyhe időjárás is részben hatásuknak tulajdonítható, ugyanis amíg nem épül ki tőlünk északra egy, a ciklonokat távoltartó ún. blokkoló anticiklon, addig döntően délnyugat felől enyhe, óceáni légtömegek áramlanak Közép-Európa területére, megakadályozva a hidegebb légtömegek betörését Skandinávia és Szibéria felől.

Borítókép: stv.tv

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jéggé dermedt a Niagara-vízesés
  2018-01-04 22:45:30, csütörtök
 
  Jéggé dermedt a Niagara-vízesés





Mesébe illő látványt nyújt a negyed évszázad óta nem látott hidegben megdermedt Niagara-vízesés.

Karácsony óta tombol a rendkívül hideg idő az Atlanti-óceán túlpartján, olyannyira, hogy az óév utolsó és az új év első napjaiban Kanadában és az USA északi-északkeleti felén nem volt ritka a -30, -40 fokos fagy sem.

Link
Forrás: Time/Youtube

A keményen fagyos időben a két ország határán található Niagara-vízesés is jéggé dermedt, mely fenséges látványt nyújt. A vízesés még nincs mindenhol befagyva, mivel azonban a következő napokban is folytatódik az extrém hideg, így még nagyobb vízfelület fagyhat meg, ami tovább fokozza majd a mesébe illő látványt.

Borítókép: Catherine Mcloughlin/Instagram

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A természet is érzi a januári tavaszt
  2018-01-04 22:39:07, csütörtök
 
  A természet is érzi a januári tavaszt





Az enyhe időben számos növény rügyei megpattantak, virágzik a hóvirág, Zalában a repceföldek is sárgállanak.

A március elejének megfelelő enyhe idő bizony a természetet is megviccelte: sok helyen virágzanak az egyébként kora tavasszal szirmot bontó lágyszárú virágok, így például a hóvirág, szellőrózsa, százszorszép vagy a primula, de virágzó aranyvesszőről, rózsáról és japán birsről is küldtek észlelőink Képtárunkba fotókat.

Legkorábban a hóvirág nyílik, a védettnek számító kora tavaszi virág számos helyen szirmot bontott:












Erus, Pazsizsuzsa és Rónai Zsolt fotói Ófehértóról, Polgárdiból és Budapestről, köszönjük!

A kora tavasziasan enyhe időben néhol a szellőrózsa, százszorszép és primula is kivirágzott:




Virágzó szellőrózsa Komlón - Zotya222 fotója, köszönjük!








Százszorszépek Jánoshalmán és Fonyódon - Szergej57 és Stibor13 képei, köszönjük!




Parádsasváron a primula is szirmot bontott - Salamonné Sz. Kata fotója, köszönjük!

A repce a mezőgazdaságból jól ismert növény, jó esetben április közepén kezd virágzani. Nos, a Zala megyei Hahót közelében január 3-án már így néztek ki a repcemezők:




Fotó: MTI/Varga György

A tavasziasan enyhe idő legalább jövő hét közepéig folytatódik, sőt a hétvégén rá is kapcsol egy lapáttal a januári március, délnyugaton akár 15 fokot is mutathatnak a legmelegebb órákban a hőmérők.

Borítókép: Piszter Nikolett /Gödöllő/

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Töltött sült sampion
  2018-01-04 00:13:37, csütörtök
 
  Töltött sült sampion

Hozzávalók

6 db sampion gomba
15 dkg zöld fűszeres fűszervaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg sajt



Elkészítés

A fűszervaj 1/3-át félrerakjuk. A megtisztított gombákból kiszedjük a szárát, és félretesszük. A gombafejeket megsózzuk, és megtöltjük a fűszervajjal. Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráfektetjük a gombafejeket, és 160-170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd kivesszük, és félretesszük.
A maradék félretett fűszervajban megpároljuk és megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és a gombaszárat. Ekkor beletöltjük a gombafejekbe, és megszórjuk reszelt sajttal. Visszatoljuk a forró sütőbe, és 170 fokon 10-15 percig sütjük (ameddig a sajt szépen megpirul a tetején).





Megjegyzés

A fűszervajat előre el lehet készíteni vaj, kakukkfű, fehér bors, egy kevés petrezselyemzöld és friss fokhagyma hozzáadásával.

Köretként szójaszószos rizottóval is tálalhatjuk. Elkészítése egyszerű. Egy kanál olívaolajra tegyünk fel 10-15 dkg rizst, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, illetve egy centi vízréteg legyen a rizs fölött. Sót egyenlőre ne adjunk hozzá. Majd pároljuk, és amikor forrni kezd, húzzuk le a tűzről, és fedő alatt tartsuk addig, amíg az összes vizet fel nem issza. Ekkor öntsünk hozzá még egy kevés vizet és szójaszószt, és 10 dkg zöldborsót . Forraljuk fel egy kicsit. A zsenge zöldborsónak 1-2 perc is elég, és ezután ismét fedjük le 4-5 percre, lehúzva a tűzről. Utólag egy kevés ételízesítővel és borssal ízesítjük. Vigyázzunk, mert a szójaszósz is sós! Egy tálra a rizottót ráhalmozzuk, és a finom fűszervajas gomba tepsijéből visszamaradt szafttal meglocsoljuk, torta formájúra lelapogatjuk, és feltesszük rá a töltött gombákat, majd díszítjük!
ambroziandi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Banános-nutellás croissant
  2018-01-04 00:10:48, csütörtök
 
  Banános-nutellás croissant

Hozzávalók

27 dkg konyhakész leveles tészta
8 tk mogyorókrém
1-2 db banán
1 db tojás

Elkészítés

A tésztát kitekerjük, és felvágjuk 8 db háromszögre, majd mindegyikre rákanalazunk 1-1 tk mogyorókrémet.
A banánt meghámozzuk,felkarikázzuk, és elrendezzük a tésztaháromszögeken. Mindegyiket feltekerjük, majd kiflit formázunk belőlük.
A kifliket elrendezzük a sütőpapírral bélelt tepsiben, megkenjük a tetejüket az 1 ek vízzel elhabart tojással, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre.





SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gombás-tejfölös csirkecomb
  2018-01-04 00:07:48, csütörtök
 
  Gombás-tejfölös csirkecomb

Hozzávalók

4 db csirkecomb

őrölt színes bors
2-3 ek olaj
2 tk ételízesítő
2 mk majoránna
1,5 dl fehérbor
1 db vöröshagyma (nagy)
60 dkg gomba
3 dl tejföl
1 tk liszt
1 tk pirospaprika


Elkészítés

A combokat kettévágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd belehelyezzük a combokat, és pár perc alatt mindkét oldalát elősütjük. Ezután kivesszük a zsiradékból, egy tepsibe tesszük, megszórjuk ételízesítővel és majoránnával, aláöntjük a bort, majd lefedjük a tepsit, és bő egy óra alatt puhára pároljuk a húst.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát felszeleteljük ízlés szerint. A visszamaradt zsiradékba üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés ételízesítővel és majoránnával, majd megpároljuk, és zsírjára sütjük.
A puhára párolódott húst kivesszük a sütőből, majd leöntjük róla a levet. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a lisztet, majd simára keverjük.
A megpárolódott gombát megszórjuk a pirospaprikával, összekeverjük, majd ráöntjük a tejfölös keveréket, és kiforraljuk. Ezután a combokra öntjük úgy, hogy mindenhol befedje a gombás szósz, majd visszatesszük a sütőbe, és pár perc alatt összesütjük.





Megjegyzés

Közben ízlés szerint készítsünk mellé köretet. Én rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a nokedli, tarhonya, vagy éppen a krumplipüré is. Tálaláskor szedjük a köretet a tányérba, majd helyezzük rá a húst, kanalazzuk mellé a gombás szaftot, majd úgy kínáljuk.
kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 360 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 9998
  • e Hónap: 23903
  • e Év: 153610
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.