Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Összegyűltek Jézus köré a farizeusok
  2017-02-07 11:29:46, kedd
 
  Abban az időben: Összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.
A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: ,,Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?"
Ezt a választ adta nekik: ,,Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van: Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem. Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok."
Azután így folytatta: ,,Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az ,,korbán" vagyis Istennek szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek."
Mk 7,1-13

Imádság
Kérlek, Uram Jézus Krisztus, aki valóságosan és lényegedben jelen vagy a kenyér és a bor színe alatt: táplálj engem, vigasztalj és erősíts engem mindig, különösen utolsó órámon. Engedd, hogy téged, akit most a kenyér fátyola alatt imádok, ez élet után színről színre láthassalak!

Elmélkedés - Horváth István Sándor atya
A Jézust kereső lelkes néptömeg után színre lépnek az ellenfelek is, róluk olvasunk a mai evangéliumban. Fellépésüket így vezeti be Márk evangélista: ,,Összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből." Az ,,összegyülekezés" arra utalhat, hogy fellépésük szervezett. Nem véletlenszerűen találkoznak Jézussal, hanem kifejezetten hozzá jönnek, mégpedig elég nagy utat tesznek meg Jeruzsálemtől a galileai országrészig.
Világosan látszik az evangélista szándéka: az olvasó még véletlenül se gondolja azt, hogy kivétel nélkül mindenki elragadtatással volt Jézus iránt vagy lelkesedéssel kereste a vele való személyes találkozást. Az is látszik, hogy Jézus tanításának és csodáinak híre viszonylag nagyobb távolságra, a fővárosig is eljutott, így a korabeli uralkodók és a vallási élet vezetői is tudomást szereztek róla. A leírás alapján nem feltételezhetjük azt, hogy a zsidó főtanácsban már ekkor megvitatták volna a Jézus körül kialakult helyzetet és annak kivizsgálására hivatalos küldöttséget küldtek volna, de az szembetűnő, hogy az írástudók és a farizeusok fellépése határozott, amely abból fakad, hogy ők tartották magukat a vallási élet irányítóinak és a törvények helyes értelmezőinek.
Jézusnak viszont az a határozott véleménye róluk, hogy helytelenül értelmezik a mózesi törvényeket, nem értik és nem is teljesítik azok lényegét, vallásosságuk csak a látszatra törekszik.
A rendszeres lelkiismeret vizsgálat megóv a képmutató lelkülettől és segít a vallásosság helyes gyakorlásában.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: feltételezhetjük, elragadtatással, összegyülekezés, véletlenszerűen, megtarthassátok, kivizsgálására, hagyományokhoz, evangéliumban, leöblítéséhez, gyakorlásában, jeruzsálemből, értelmezőinek, vallásosságuk, segíthetnélek, jeruzsálemtől, lelkesedéssel, hagyományával, küldöttséget, összegyűltek, hagyományait, országrészig, irányítóinak, hagyományhoz, ragaszkodnak, kijátsszátok, fellépésüket, tanítványaid, ragaszkodtok, lelkiismeret, kifejezetten, megkérdezték, mosakszanak, lényegedben, főtanácsban, találkoznak, megvitatták, zsidók ugyanis, kezüket könyékig, ősök hagyományait, választ adta, szíve távol, emberi hagyományokhoz, magatok hagyományait, magatok hagyományával, kenyér fátyola, galileai országrészig, evangélista szándéka, vele való, korabeli uralkodók, vallási élet, leírás alapján, zsidó főtanácsban, Összegyűltek Jézus, Uram Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Reggel van  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 20  Adakozás  Neked tudnod kell  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einsteinről  Akarat  Szép napot kívánok  Hazára minden embernek szükség...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép estét  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Zilahy Lajos gondolata  Nagyi telefonál  A sors  Hiányzik  Éretlen vers  Próbálj meg ...  Albert Einstein gondolata  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Rátalálsz  Erdőn  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Szívem tiéd  Png lepke  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A boldog családok mind hasonló...  Tanuld meg ezt a versemet  Popper Péter szavai  Nem számIt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Irgalom és ítélet  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Png ház  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Bounty krémes  Irgalom és ítélet  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 21  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png telefon  Facebookon kaptam  Alázat 
Bejegyzés Címkék
zsidók ugyanis, kezüket könyékig, ősök hagyományait, választ adta, szíve távol, emberi hagyományokhoz, magatok hagyományait, magatok hagyományával, kenyér fátyola, galileai országrészig, evangélista szándéka, vele való, korabeli uralkodók, vallási élet, leírás alapján, zsidó főtanácsban, farizeusok fellépése, törvények helyes, mózesi törvényeket, látszatra törekszik, rendszeres lelkiismeret, képmutató lelkülettől, vallásosság helyes, feltételezhetjük, elragadtatással, összegyülekezés, véletlenszerűen, megtarthassátok, kivizsgálására, hagyományokhoz, evangéliumban, leöblítéséhez, gyakorlásában, jeruzsálemből, értelmezőinek, vallásosságuk, segíthetnélek, jeruzsálemtől, lelkesedéssel, hagyományával, küldöttséget, összegyűltek, hagyományait, országrészig, irányítóinak, hagyományhoz, ragaszkodnak, kijátsszátok, fellépésüket, tanítványaid, ragaszkodtok, lelkiismeret, kifejezetten, megkérdezték, mosakszanak, lényegedben, főtanácsban, találkoznak, megvitatták, lelkülettől, láthassalak, találkozást, tisztátalan, evangélista, valóságosan, vallásosság, törvényeket, helytelenül, tanításának, távolságra, viszonylag, parancsait, farizeusok, rézedények, szembetűnő, véletlenül, tisztelnek, tanítványa, teljesítik, ellenfelek, tanítjátok, elmélkedés, rendszeres, értelmezik, szervezett, vigasztalj, fellépésük, határozott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 526
  • e Hét: 35512
  • e Hónap: 68666
  • e Év: 302413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.