Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10 dolog a gyónásról, amit mindenkinek tudni kell
  2017-04-10 14:56:37, hétfő
 
  ...... ..............


Megdöbbentő, hogy milyen kevés katolikus él a gyónás szentségével - vajon miért? Talán azért veszett ki a szokás, mert korábbi generációknak kötelezővé tették gyerekként a hétről-hétre való gyónást anélkül, hogy elmagyarázták volna a gyógyító erőt, ami benne rejlik. Ők aztán felnőttként abbahagyták a szentség gyakorlását, és gyermekeiket sem buzdították. Az erőltetés helyett sokkal fontosabb lenne érteni, és szívből megszeretni az Istennel való kiengesztelődésnek ezt a gyönyörű formáját.

1) A gyónási titok abszolút. A pap nem csak mással nem oszthatja meg a gyónási titkaidat, hanem veled sem beszélhet róla a gyónáson kívül (ha csak te magad nem hozod fel gyónáson kívül is). A pap arról sem beszélhet, hogy ki volt gyónni és ki nem. Szülők, ne kérdezgessétek a paptól, hogy a fiacskátok mikor volt utoljára gyónni, vagy volt-e egyáltalán! Nem fogja elárulni.

2) A feloldozás objektív. Amikor a pap kiejti a feloldozás szavait, a bűneid meg vannak bocsátva. Ez egy tény és ez nem múlik az érzéseiden - hogy megbocsátva érzed-e őket, vagy sem. Ha maradnak bűntudatos vagy szégyenkezős érzések, ezekről is beszélhetsz a papoddal. Én mindig azt javasolom, hogy a mise felajánlási részében ajánljuk fel a rossz érzéseinket Istennek, és kérjük, hogy vegye őket el tőlünk. Isten segíteni fog az érzések feldolgozásában, ám önmagában az a tudat is, hogy a feloldozás objektíven rendezi az ügyeinket Istennel, felszabadító.

3) Jézus bocsát meg neked a papon keresztül. Az Egyház Jézus teste, és ebből következik, hogy az Egyház Jézus tevékenységét folytatja. Ő megbocsátotta a bűnöket és hatalmat adott az apostolainak, hogy ugyanígy tegyenek az ő nevében. A pap a szentelésekor kapja meg ezt a hatalmat az apostolok utódain, a püspökökön keresztül. Amikor a pap feloldoz, Jézusnak ezzel a kétezer éves ajándékával él, amelyet az Egyháznak adott. Élj vele te is, fogadd el a bűnbocsánat ajándékát!

4) A jó lelkiismeretvizsgálat követelmény. A jó gyónáshoz jó lelkiismeret vizsgálaton keresztül vezet az út. Emlékezz, hogy nem mindig azok a legsúlyosabb bűnök, amelyeket a legjobban szégyellsz, vagy amelyektől a legjobban tartasz. A bűntudat és a szégyenérzet nem a legjobb tanácsadók a lelkiismeret vizsgálathoz. Használj felnőtteknek szóló lelki tükröt (például ez jó)!

5) A saját bűneidet gyónd meg, ne másokét. A saját dolgoddal törődj! Nem azért jöttél, hogy a papnak a házastársad bűneiről beszélj... Nem is azért, hogy a saját jóságodról beszámolj... Még csak nem is azért, hogy a bocsánatos bűneidet ecseteld hosszan. Ha ilyenekkel van tele a gyónásod, kérd a papod segítségét, hogy a legközelebbire jobban felkészülhess. Nem fogja visszautasítani a kérésedet!

6) Imádkozz a gyónásod előtt. Ahogy sorban állsz, kérd a Szentlelket, hogy juttasson eszedbe minden bűnt, amiért még bocsánatot kell kérned. Csodálatos, hogy az Úr miként képes megnyitni az emlékezetet és a felszínre hozni elfelejtett bűnöket, amikkel még el kell számolnod.

7) A gyónás az emlékeidet is gyógyítja. Ha rossz dolgok történtek a múltadban és sebeket hordozol magadban, nos, mások bűneit nem gyónhatod meg, de a saját reakcióidat azokra igen. Ha valaki megsértett és bűnt követett el ellened, kérhetsz azért bocsánatot, hogy ezt te nem tudod megbocsátani neki. Meggyónhatod a negatív reakcióidat a történtekkel kapcsolatban, és ezzel együtt fel is szabadulhatsz, meg is gyógyulhatsz a fájó emlékekből.

8) A gyónás egészséges. A hitüket gyakorló katolikusoknak kevesebb szükségük van pszichológusra, kevesebb mentális és érzelmi zavarral küzdenek. Véleményem szerint ez azért lehet, mert a gyónás gyakorlata segít nekünk felelősséget vállalni a rossz dolgokért. A gyónás Jézus Krisztus gyógyító erejét hozza az életünkbe a lehető legegészségesebb, legtermészetesebb módon. A problémák egy része megelőzhető ezáltal, míg a továbbra is beálló bűnök mellékhatásai enyhíthetőek.

9) A gyónás megerősít afelől, hogy egy erkölcsös univerzumban élünk. A társadalmunkban, ahol mindenki a ,,maga igazságát" követi, ahol az erkölcsi relativizmus az uralkodó eszme, szükségünk van emlékeztetőkre, hogy a világot Isten teremtette világos szabályokkal együtt, melyek kiteljesedésre és vibráló lelki életre vezetnek bennünket. A gyónás segít az életünket eme elveknek megfelelően berendezni.

10) A gyónás az, ahol ,,a szívedbe fogadod Jézust". Protestánsok hangoztatják főleg a ,,Jézussal való személyes kapcsolat" fontosságát. Az, hogy a katolikusok ezzel miért foglalkoznak kevesebbet, számomra is egy fájó kérdés. Ugyanis a gyónás az, ahol kialakítod, megújítod és ápolod a ,,személyes kapcsolatodat Jézussal". A gyónás négyszemközti beszélgetés vele. Protestáns imatalálkozókon felszólítják a tagokat, hogy jöjjenek ki, és mondják el a ,,bűnösök imáját". Ők ekkor vallják meg a bűneiket, és fogadják a szívükbe Jézust. A katolikusok ezt a gyónásban teszik meg. Gondold végig, hogy ugyanaz a dolog megy végbe emberi oldalról, csak nekünk érvényesen felszentelt pap adja a feloldozást.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: legegészségesebb, feldolgozásában, társadalmunkban, visszautasítani, imatalálkozókon, kérdezgessétek, kiteljesedésre, katolikusoknak, legközelebbire, emlékeztetőkre, pszichológusra, mellékhatásai, elmagyarázták, generációknak, négyszemközti, szentelésekor, kapcsolatodat, felkészülhess, tevékenységét, megbocsátotta, szabadulhatsz, kapcsolatban, történtekkel, felnőtteknek, hangoztatják, szégyenkezős, szabályokkal, gyógyulhatsz, apostolainak, relativizmus, protestánsok, enyhíthetőek, megbocsátani, univerzumban, foglalkoznak, gyermekeiket, gyónás szentségével, hétről-hétre való, gyógyító erőt, szentség gyakorlását, erőltetés helyett, gyönyörű formáját, gyónási titok, gyónási titkaidat, gyónáson kívül, fiacskátok mikor, feloldozás objektív, feloldozás szavait, érzéseiden –, mise felajánlási, rossz érzéseinket, érzések feldolgozásában, Egyház Jézus, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét  Nagyi telefonál  Julian Brass gondolata  Alvó cicák  Elköszönt  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png csokor  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png lepke  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csak a fogyatkozás látható  Popper Péter szavai  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  Nagyon különös  Mai harmónia kártyám  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A jó emberek mindig szépek mar...  Egy lelki imádság  Szép estét  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ne kapaszkodj magasabbra,  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem  Hazára minden embernek szükség...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 20  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem méltó hozzád  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Png férfi  Png csokor  Kövesd a cowboyt!  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bounty krémes  Alázat  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gyónás szentségével, hétről-hétre való, gyógyító erőt, szentség gyakorlását, erőltetés helyett, gyönyörű formáját, gyónási titok, gyónási titkaidat, gyónáson kívül, fiacskátok mikor, feloldozás objektív, feloldozás szavait, érzéseiden &#8211, mise felajánlási, rossz érzéseinket, érzések feldolgozásában, feloldozás objektíven, ügyeinket Istennel, papon keresztül, szentelésekor kapja, apostolok utódain, püspökökön keresztül, kétezer éves, bűnbocsánat ajándékát, legsúlyosabb bűnök, legjobban szégyellsz, legjobban tartasz, legjobb tanácsadók, lelkiismeret vizsgálathoz, saját bűneidet, saját dolgoddal, házastársad bűneiről, saját jóságodról, bocsánatos bűneidet, papod segítségét, legközelebbire jobban, gyónásod előtt, felszínre hozni, saját reakcióidat, negatív reakcióidat, történtekkel kapcsolatban, fájó emlékekből, gyónás egészséges, hitüket gyakorló, gyónás gyakorlata, rossz dolgokért, gyónás Jézus, lehető legegészségesebb, része megelőzhető, gyónás megerősít, erkölcsös univerzumban, erkölcsi relativizmus, uralkodó eszme, világot Isten, gyónás segít, szívedbe fogadod, katolikusok ezzel, fájó kérdés, gyónás négyszemközti, szívükbe Jézust, gyónásban teszik, dolog megy, legegészségesebb, feldolgozásában, társadalmunkban, visszautasítani, imatalálkozókon, kérdezgessétek, kiteljesedésre, katolikusoknak, legközelebbire, emlékeztetőkre, pszichológusra, mellékhatásai, elmagyarázták, generációknak, négyszemközti, szentelésekor, kapcsolatodat, felkészülhess, tevékenységét, megbocsátotta, szabadulhatsz, kapcsolatban, történtekkel, felnőtteknek, hangoztatják, szégyenkezős, szabályokkal, gyógyulhatsz, apostolainak, relativizmus, protestánsok, enyhíthetőek, megbocsátani, univerzumban, foglalkoznak, gyermekeiket, szégyenérzet, lelkiismeret, vizsgálathoz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6859
  • e Hét: 29919
  • e Hónap: 63073
  • e Év: 296820
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.