Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ma délelőtt eltemették Jókai Anna írónőt.
  2017-06-26 21:39:46, hétfő
 
  Forrás: hír6
Jókai Anna (1932-2017)
...... ........... ........... .....


Ma délelőtt Budapesten a Magyar Szentek Plébánián búcsúztatták Jókai Annát.
Ma délelőtt Budapesten a Magyar Szentek Templomában búcsúztatták Jókai Annát. A Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a Nemzet Művésze életének 85. évében, június 5-én hunyt el. A szertartáson Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, valamint a művészeti élet vezetői is megjelentek és méltatták munkásságát.
- Jókai Anna időtálló életművet hagyott hátra, amellyel a magyar irodalomtörténet része lett - erről beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester is Jókai Anna ravatalánál. MInt mondta, az a féltés, az az aktuális jelenlét, amellyel a közélet, a világpolitika minden rezdülését követte, homo politicusszá tette Jókai Annát - fogalmazott.
Mint az emberi erőforrások minisztere hozzátette, Jókai Anna ezért tudott beleszólni a közéletbe, beszédeket tartani, előlépni vagy visszahúzódni; erejét az a szilárd meggyőződés adta, hogy amit mond, amit ír, az rábízatott, azt "a legmagasabb létezőtől kapta".
Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy Jókai Anna Átvilágítás című, utolsó könyvének megjelenése szinte egybeesik az író halálával. Az utókor feladata, hogy ne engedje elhallgattatni Jókai Annát, aki immár része lett a 20-21. század irodalomtörténetének - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.
Életműve igazi erkölcsi minta.
Tarlós István búcsúbeszédében felidézte, hogy évtizedes barátság kötötte össze a Budapest díszpolgára címmel is kitüntetett alkotóval. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Jókai Anna életműve igazi erkölcsi minta; munkáiban mindig a jóra igyekezett felhívni a figyelmet. Jókai Anna magyar író volt, a miénk és minden olyan emberé, aki hisz a társadalom, a közösség összetartó erejében - hangsúlyozta.
Tarlós István elmondása szerint Jókai Anna mély emberi érzéseket felszínre hozó alkotásai sok irodalmi élményre vágyó embernek jelentettek emlékezetes élményt. Az író teljes életművet hagyott hátra, munkásságát maga is lezártnak tekintette. Halálával mintha a saját életművébe lépett volna át - méltatta Jókai Annát a főpolgármester.
Műveivel együtt kér bebocsátást az örökkévalóságba
Jókai Anna halála a nemzet nagy vesztesége - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a Kossuth Nagydíjas író, a nemzet művésze búcsúztatásán.
Hozzáfűzte: Jókai Anna makacs tényeket mondott fontos részletekkel, amelyeket nagy életszemlélettel összegzett. Most műveivel együtt kér bebocsátást az örökkévalóságba.
Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője hangsúlyozta: Jókai Anna fordulatos, sokszor nagyon keserves és nehéz életútjának egyik legfontosabb gondolata, hogy nem másokban és a külső körülményekben kell keresni a hibát, rosszat, a torzultságot, a bűnt, hanem saját magunkban.
Mint fogalmazott, Jókai Anna nemrég megjelent utolsó, Átvilágítás címet viselő memoárregényében "nem a megszépítő messzeség opálos szemüvegén át nézi a maga, a családja és környezete történetét", hanem a műfajban is szokatlan őszinteséggel és önkritikával ír, nem tagadva el az elkövetett bűnöket és hibákat.
"Jókai Anna egész életművében benne rejlő, de önélet írásában legmarkánsabban megnyilatkozó tanítása számomra az, hogy ha mindenki először saját magában venné észre és igyekezne kigyomlálni a rosszat - kezdve a rosszindulaton, a tehetetlenségen át a mások okolásáig, mások hibáztatásáig és tovább -, akkor valóban jobbá lenne a világ. Több lenne benne a megértés, a megbocsátás és a szeretet" - hangsúlyozta Mezey Katalin.

- Egyházi vezetők búcsúztatták
Az urna szenteltvízzel meghintése előtt tartott szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott: Jókai Anna evangéliumi bátorságra tanító okos mondatai sok ember életében csillantották meg a félelmet elűző, halálon túlmutató reményt.
A szertartáson Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke mondott hálaadó és könyörgő imát.
Jókai Anna életének 85. évében június 5-én hunyt el hosszú betegség után. A hamvait rejtő urnát a búcsúztató szertartás után a család kísérte végső útjára.
- A gyászszertartáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: memoárregényében, irodalomtörténet, életszemlélettel, tehetetlenségen, örökkévalóságba, legmarkánsabban, szentbeszédében, búcsúbeszédében, szenteltvízzel, rosszindulaton, miniszterelnök, elhallgattatni, főpolgármester, körülményekben, hibáztatásáig, világpolitika, őszinteséggel, megnyilatkozó, visszahúzódni, búcsúztatásán, emlékeztetett, egyházkerület, magyarországi, csillantották, torzultságot, önkritikával, hangsúlyozta, részletekkel, köztársasági, legfontosabb, szertartáson, búcsúztatták, országgyűlés, politicusszá, munkásságát, ravatalánál, szertartáson Orbán, művészeti élet, magyar irodalomtörténet, emberi erőforrások, világpolitika minden, legmagasabb létezőtől, utókor feladata, főpolgármester emlékeztetett, jóra igyekezett, közösség összetartó, saját életművébe, nemzet nagy, nemzet művésze, külső körülményekben, megszépítő messzeség, elkövetett bűnöket, Jókai Anna, Magyar Szentek Plébánián, Jókai Annát, Magyar Szentek Templomában, Kossuth Nagydíjas, Nemzet Művésze, Orbán Viktor, Áder János, Balog Zoltán, Tarlós István, Jókai Anna Átvilágítás, Fekete György, Magyar Művészeti Akadémia, Mezey Katalin, Irodalmi Tagozatának, Ternyák Csaba, Gáncs Péter, Magyarországi Evangélikus Egyház, Steinbach József, Dunántúli Református Egyházkerület, Kövér László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Régi emberek, akikre máig büsz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png lepke  Png kislány  Akarat  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mai harmónia kártyám  Bounty krémes  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 20  Png fotel  Alázat  Facebookon kaptam  Png kislány  Kaffka_Margit  Png csokor  Lóhere  Paul David Tripp Április 19  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png férfi  Alázat  Egy bizonyos határt  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Szép álmokat!  A televizió nem a kultúrát kép...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Őrizkednünk kell...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Adakozás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nagyi telefonál  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Png férfi  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  képre írva  Png kutya  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Soha ne kedvezz...  Nem méltó hozzád  Szívem  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Reménység és erő Krisztustól e...  A sors  Hiányzik  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Próbálj meg ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Hazára minden embernek szükség...  Albert Einsteinről  Szép estét  Szívem  Facebookon kaptam  Fehér virág  Lóhere  Kerüld el az evangélium örömén...  Zilahy Lajos gondolata  Soha ne kedvezz...  Popper Péter szavai  Ne kapaszkodj magasabbra,  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png nő 
Bejegyzés Címkék
szertartáson Orbán, művészeti élet, magyar irodalomtörténet, emberi erőforrások, világpolitika minden, legmagasabb létezőtől, utókor feladata, főpolgármester emlékeztetett, jóra igyekezett, közösség összetartó, saját életművébe, nemzet nagy, nemzet művésze, külső körülményekben, megszépítő messzeség, elkövetett bűnöket, mások okolásáig, urna szenteltvízzel, félelmet elűző, szertartáson Gáncs, hamvait rejtő, búcsúztató szertartás, család kísérte, gyászszertartáson részt, memoárregényében, irodalomtörténet, életszemlélettel, tehetetlenségen, örökkévalóságba, legmarkánsabban, szentbeszédében, búcsúbeszédében, szenteltvízzel, rosszindulaton, miniszterelnök, elhallgattatni, főpolgármester, körülményekben, hibáztatásáig, világpolitika, őszinteséggel, megnyilatkozó, visszahúzódni, búcsúztatásán, emlékeztetett, egyházkerület, magyarországi, csillantották, torzultságot, önkritikával, hangsúlyozta, részletekkel, köztársasági, legfontosabb, szertartáson, búcsúztatták, országgyűlés, politicusszá, munkásságát, ravatalánál, fogalmazott, erőforrások, megjelenése, átvilágítás, kitüntetett, meggyőződés, díszpolgára, jelentettek, legmagasabb, tagozatának, bebocsátást, emlékezetes, életútjának, evangéliumi, templomában, megbocsátás, életművében, megjelentek, kigyomlálni, evangélikus, összegzett, összetartó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5225
  • e Hét: 28285
  • e Hónap: 61439
  • e Év: 295186
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.