Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A pápák hatalma - több részben
  2017-08-03 10:11:46, csütörtök
 
  - A pápák hatalma - XII. Piusz és a tömegmészárlás
színes, fekete-fehér, hang alámondásos, német dokumentumfilm, 1997
Megakadályozhatta volna a pápa szava a zsidók halálba küldését a második világháború idején? Érvek és ellenérvek az ellentmondásos XII. Piusz pápáról és a vészkorszakról.
Videó Link

- Vatikán - A pápák hatalma - XXIII. János és a megújulás Videó Link
Ma már kétségtelen tény, hogy 1958-ban XXIII. Jánossal és az általa összehívott reformzsinattal új korszak kezdődött a pápaság és a katolikus egyház történetében. Angelo Guiseppe Roncalli velencei bíboros eszményi átmeneti pápának tűnt. Rendkívüli alkalmazkodóképessége és magas kora zálog volt arra, hogy pontifikátusa nem nyúlik túl hosszúra. XXIII. János tökéletes ellentéte volt elődjének. Az egyszerű családból származó Roncalli kedélyes és jóságos ember volt, aki a pápai trónon is megőrizte emberségét. Egy 14 gyermekes családban született, negyedikként. 1925-ben szentelték püspökké. 1934-ig Bulgáriában, a következő tíz évben Törökországban és Görögországban teljesített apostoli delegátusi szolgálatot. 1944-tol 1953-ig apostoli nuncius volt Párizsban, majd velencei pátriárkává nevezték ki. Ellenezte a kommunizmust és az ateizmust, de a katolikusokat toleranciára intette. Féltette az egyházat a modernizmustól, de párbeszédet kezdett a tudománnyal. Megválasztása percétől a reményt sugározta. Érsekként már pápaságának programját vallotta: inkább kereste azt, ami egyesít a világgal, mint azt, ami elválasztja tőle az egyházat. XXIII. János pápa a több irányból érkező ellenálláson felülkerekedve sziklaszilárd akarattal egyetemes zsinatot hirdetett. Bejelentése szenzációként hatott. Bár a zsinatot nem ő fejezi be, ötéves pápasága végül is a jelenkor korszakalkotó pontifikátusa lett.

- Vatikán - A pápák hatalma - VI. Pál és az élet védelme Videó Link
Giovanni Battista Montini bíboros 1963-as pápává választása nem okozott meglepetést egyházi körökben. Sokan már 1958-ban azt gondolták, ő lesz XII. Pius utóda. VI. Pál programja János pápa művének, a zsinatnak eredményes befejezése és döntéseinek a gyakorlatba való átültetése volt. VI. Pál jómódú észak-olasz családból származik. Tanulmányait gyenge egészségi állapota miatt nagyrészt magánúton végezte. Úgy lett belőle pap, hogy egyetlen szeminárium lakója sem volt és úgy lesz belőle pápa, hogy sohasem volt lelkipásztori funkciója. Mesterének tekinti XII. Piust, akivel később megromlik kapcsolata. VI. Pál realista volt, a világ szükségleteiből indult ki. Nagy diplomáciai tapasztalata és kompromisszumkészsége ideális vezetővé tette. A fontolva haladás híve. Rá várt a világra való nyitás, a más vallásokkal való párbeszéd megkezdése, az egyház belső reformja és a szocialista országokkal való kapcsolatok rendezése. Felismerte, hogy a hallgató egyház halálra van ítélve. A papi nőtlenség, a születésszabályozás és a vegyes házasságok kérdésében azonban a konzervatív állásponton maradt.

- Vatikán - A pápák hatalma - I. János Pál és a halál Videó Link
I. János Pált a nevető pápaként emlegeti az egyháztörténelem. VI. Pál halála után számtalan találgatás kelt szárnyra a leendő pápa személyéről. Sokan úgy gondolták, hogy a diplomata pápa után ismét egy karizmatikus, lelkipásztor pápa kerül Szent Péter trónjára. A konklávé végül Albino Luciani bíboros, velencei patriarchát választotta pápának. A bíboros annyira megdöbbent az eredménytől, hogy csak társai biztatására fogadta el a választást. Személyében a munkásosztály adott pápát a katolikus egyháznak. Egy kis észak-olaszországi faluban született, apja üveggyári munkás volt. Szegényes körülmények között tanult. VI. Pál pápa nevezte ki Velence patriarchájának. Luciani bíboros főpapként is megmaradt joviális, kedélyes, egyszerű léleknek, aki Velencében már idegennek érezte magát. I. János Pál eltörölte a koronázási szertartást és lemondott a tiaráról. Folytatni kívánta a XXIII. János és a VI. Pál által megkezdett utat. A Vatikáni Bank körül kirobbant botrány azonban nehéz helyzetbe hozta a pápát. A bank elnökének, Roberto Calvinak a meggyilkolása pedig még tovább növelte a feszültséget. Számos forrás a botránnyal hozza összefüggésbe I. János Pál rejtélyes halálát. Mindössze 33 napig uralkodott.

- Vatikán - A pápák hatalma - II. János Pál és a szabadság Videó Link
A világon kb. egymilliárdra teszik a keresztények számát. A kereszténység központja a Vatikán, mely története során rendkívül sok kritikát kapott. 1978. október 16-án az egész világ megdöbbent, mikor az egyház élére egy - a bíborosok átlag életkorához képest - fiatal, lengyel bíborost választott a konklávé Szent Péter utódjának. Karol Wojtyla krakkói érsek neve ismeretlen volt a hívek számára. Egy született lengyel pápává választása akkor valóságos provokációnak számított Moszkva számára és mint később kiderült, félelmük jogos volt. II. János Pál a végsőkig kiállt az elnyomás alatt élők emberi- és szabadságjogaiért. Személyében egy humánus, emberszerető pápa került a Vatikán élére, aki soha nem felejtette el, hogy mind az egyház, mind az emberiség záloga a fiatalság. A dokumentumfilm II. János Pál pápaságának legfontosabb eseményein keresztül mutatja be, hogy "Ki is volt tulajdonképpen Karol Wojtyla".
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: egyháztörténelem, szükségleteiből, reformzsinattal, patriarchájának, vészkorszakról, modernizmustól, ellentmondásos, tulajdonképpen, dokumentumfilm, törökországban, görögországban, felülkerekedve, tömegmészárlás, katolikusokat, pontifikátusa, munkásosztály, egymilliárdra, meggyilkolása, sziklaszilárd, provokációnak, kereszténység, megválasztása, összefüggésbe, szenzációként, lelkipásztori, korszakalkotó, olaszországi, tanulmányait, negyedikként, ellenálláson, kommunizmust, feszültséget, tapasztalata, toleranciára, karizmatikus, történetében, pápák hatalma, pápa szava, zsidók halálba, második világháború, megújulás Videó, általa összehívott, katolikus egyház, egyszerű családból, pápai trónon, katolikusokat toleranciára, reményt sugározta, több irányból, jelenkor korszakalkotó, élet védelme, zsinatnak eredményes, gyakorlatba való, Angelo Guiseppe Roncalli, Giovanni Battista Montini, János Pál, János Pált, Szent Péter, Albino Luciani, Vatikáni Bank, Roberto Calvinak, Karol Wojtyla,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Még csak most kezdődik a nap  Nem számIt  Alázat  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Reménység és erő Krisztustól e...  Adakozás  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png telefon  Nagyi telefonál  Mindig jusson idő nevetni  Radikális szeretet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Még csak most kezdődik a nap  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Próbálj meg ...  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Png csokor  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Erdőn  Kerüld el az evangélium örömén...  Esti kép  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Alvó cicák  Bounty krémes  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Neked tudnod kell  Png csokor  Idő  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szívem tiéd  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Egy lelki imádság  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Zsolnay Vilmos világhírű kera... 
Bejegyzés Címkék
pápák hatalma, pápa szava, zsidók halálba, második világháború, megújulás Videó, általa összehívott, katolikus egyház, egyszerű családból, pápai trónon, katolikusokat toleranciára, reményt sugározta, több irányból, jelenkor korszakalkotó, élet védelme, zsinatnak eredményes, gyakorlatba való, világ szükségleteiből, fontolva haladás, világra való, egyház belső, szocialista országokkal, hallgató egyház, papi nőtlenség, vegyes házasságok, konzervatív állásponton, nevető pápaként, leendő pápa, diplomata pápa, konklávé végül, bíboros annyira, munkásosztály adott, katolikus egyháznak, koronázási szertartást, bank elnökének, meggyilkolása pedig, botránnyal hozza, keresztények számát, kereszténység központja, egész világ, egyház élére, bíborosok átlag, konklávé Szent, hívek számára, született lengyel, végsőkig kiállt, elnyomás alatt, emberiség záloga, egyháztörténelem, szükségleteiből, reformzsinattal, patriarchájának, vészkorszakról, modernizmustól, ellentmondásos, tulajdonképpen, dokumentumfilm, törökországban, görögországban, felülkerekedve, tömegmészárlás, katolikusokat, pontifikátusa, munkásosztály, egymilliárdra, meggyilkolása, sziklaszilárd, provokációnak, kereszténység, megválasztása, összefüggésbe, szenzációként, lelkipásztori, korszakalkotó, olaszországi, tanulmányait, negyedikként, ellenálláson, kommunizmust, feszültséget, tapasztalata, toleranciára, karizmatikus, történetében, lelkipásztor, emberszerető, legfontosabb, keresztények, tudománnyal, biztatására, eredménytől, személyében, kapcsolatok, meglepetést, bulgáriában, életkorához, konzervatív, választotta, diplomáciai, szeminárium, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10221
  • e Hét: 33281
  • e Hónap: 66435
  • e Év: 300182
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.