Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Bonifác püspök és vértanú
  2018-06-05 08:28:47, kedd
 
  Igenaptár:
SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Krisztus világosságot hirdet népének és a pogányoknak.
Agrippa király előtt Pál apostol így beszélt:
Amikor Damaszkusz előtt megjelent nekem az Úr, nem kételkedtem a mennyei látomásban. Először a Damaszkuszban levőknek, aztán Jeruzsálemben és Júdea egész tartományában, végül a pogányoknak hirdettem, hogy tartsanak bűnbánatot, és térjenek Istenhez, végezzék a bűnbánat méltó cselekedeteit.
Emiatt fogtak el a zsidók, amikor a (jeruzsálemi) templomban voltam, és meg akartak ölni. De Isten oltalma megsegített, és a mai napig helytálltam mint tanú, kicsik és nagyok előtt. Nem mondok semmit sem azon kívül, amiről Mózes és a próféták, mint eljövendő dolgokról beszéltek: hogy Krisztus szenvedni fog, elsőnek támad fel a halottak közül, és világosságot fog hirdetni az ő népének és a pogányoknak.
Ez az Isten igéje. ApCsel 26,19-23

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A jó Pásztor életét adja juhaiért.
Abban az időben Jézus így szólt:
Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
Én vagyok a jó pásztor. Ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, - mint ahogy az Atya ismer engem, és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is vezetnem kell. Hallgatni fognak szavamra, és egy nyáj lesz és egy pásztor.
Ezek az evangélium igéi. Jn 10,11-16


Szent Bonifác püspök és vértanú
...... ........... ............


A Winfried névre keresztelték az 672/675 közötti években, Exeter közelében, Wessex királyságának nyugati részében. Életének első negyven évéről nem sokat tudunk. ,,Életrajzát'' az angolszász Willibald pap a hithirdető halála után tíz évvel írta Mainzban. De ebből is csak élete általános körvonalait tudjuk kivenni.
Az Exeter és Nursling bencés kolostoraiban nevelkedő Winfried belenőtt hazája műveltségi viszonyaiba. Itt néhány évtizede indult virágzásnak a Rómához hűséges helyi egyház. A képzést, amelyben Winfried részesült, meghatározta a szerzetesség fegyelme és bölcsessége, a szilárd egyházi jogrend, a Róma iránti hűség és a Szentírás alapos ismerete. Harminc éves lehetett, amikor pappá szentelték. Winfriedet nyilvánvalóan különösen lelkesíthette környezetének irodalomba ágyazott tanítói buzgósága. Maga is tanár lett Nurslingben, és írt egy grammatikát meg néhány költeményt. Ugyanakkor szónokként is működött a lelkipásztorkodásban, és alkalomszerűen egyházi missziókat is bíztak rá.
Negyven éves volt már, amikor vágya arra ösztönözte, hogy a misszióba menjen a szárazföldön élő rokon germán törzsek közé. Aszketikus céllal kereste a hontalanságot: ,,Isten iránti szeretetből'', ,,az Úrért'', ,,az örök hazába jutásért'', ,,a lelkek megmentéséért'' -- ezek voltak az ír, skót és angolszász szerzetesek indítékai, amikor elhagyták szeretett hazájukat. Ez a szellem lelkesítette Winfriedet is, amikor 716 kora tavaszán a frízek országába indult. Jóllehet Radbod fríz király előretörése éppen akkor zúzta szét ott Willibrord missziós művét, a missziós munka kemény valósága nem szegte kedvét. Amikor még ugyanannak az évnek az őszén ott kellett hagynia a frízeket, fontos tapasztalatokkal gazdagon tért vissza Nurslingbe, balsikere a későbbi próbálkozások hasznára vált.

- Szent Asztrik tanítványa volt, majd vele együtt jött hazánkba, Magyarország szent hegyén lévő Szent Márton apátságba.A korai középkorban egész Európában elterjedt bencés szerzetesség 996-ban jutott el Magyarországra is, amikor az országát a keresztény Európába bekapcsolni kívánó Géza fejedelem monostort alapított a bencés szerzetesek számára ,,Pannónia Szent Hegyén" (Mons Sacer Pannoniae) Szent Márton tiszteletére, a mai Pannonhalmán.
...... ............


sztrik kalocsai érseki kinevezésekor Bonifác lett a pannonhalmi bencés kolostor apátja. Nem tölthetett sok időt a kolostor békéjében, mert Szent István, aki egész országát meg akarta téríteni, 1004 körül Alsó-Pannóniába rendelte (ahol még nem volt mindenki keresztény). Apostoli feladatát oly komolyan vette, hogy nem csupán a keresztényeket gyarapította Isten igéjének hirdetésével, hanem a pogányoknak is hirdette az evangéliumot.
Egy prédikációja közben csúfolni kezdték, s mivel nem hagyta abba a beszédet, karddal súlyos sebet ejtettek rajta. Bár nem halt meg azonnal, mégis vértanúnak kell tartanunk, miként halála után a hívők tisztelték. Az Úr 1007. esztendeje körül hunyt meg. Halálával kapcsolatban nem tisztázott teljesen, hogy magyar pogányok, vagy külhoniak által szenvedett vértanúságot.

- Katolikus oldalon Link
Nem tudta, meddig olvasott, amikor hirtelen fölriadt. Lárma verte föl a reggel csöndjét, lódobogás és hangos kiáltozás. A kereszteltek azok, akik bérmálásra jöttek? Csodálkozva lépett ki Bonifác a sátrából, még kezében a könyvvel. Istenes énekek és dicséretek helyett vad fegyvercsörgést és durva lármát hallott. Karddal és dárdával törtek a lovasok a szerzetesekre. Elsőnek a hűséges szakácstestvért terítették le, aki szembefordult a támadókkal. Egyes szerzetesek fegyvert ragadtak, de az ősz püspök rájuk kiáltott: ,,El a fegyverekkel! Nem azért jöttünk ide, hogy harcot hozzunk, hanem a békét! Isten megmenti lelkünket. Legyetek bátrak és hősök, jöjjetek velem a halálba!'' Ekkor azonnal egy fríz rontott Bonifácra. A könyvet önkéntelenül is feje fölé tartotta oltalmul. Akkor lesújtott egy kardcsapás, és kettéhasította a könyvet Isten hű szolgájának fejével együtt.
...... ........... .........



- Germánia apostola - Szent Bonifác Link
754 júniusában Bonifác mintegy ötven kísérőjével Frízország északi részén prédikált és keresztelt, egészen a tengerpartig. Június 5-én, pünkösd hétfőjén Dokkum közelében pogányok támadták meg a bérmálás szentségének kiszolgáltatására érkező Bonifác püspököt: miközben társait a véres halál elviselésére buzdította, egy kard halálosan megsebesítette. Zsinatokat is tartott, és törvényeket hozott. Amikor a frízeket térítette, a pogányok megölték 52 társaival együtt 754. június 5-én. Holttestét előbb az utrechti székesegyházba, majd Mainzba vitték. Végül az általa alapított fuldai monostorban temették el. Vértanúsága helyén templomot építettek.
Halála után gyorsan terjedt tisztelete; június 5-én emlékeztek meg róla. A római kalendáriumba 1874-ben vették föl ünnepét. Az Angliából jött bencés misszionárius küldetése teljesítése közben föláldozta magát a germán népekért, és ezért a németek apostola nevet viseli. Életéről saját levelei, munkatársainak leírásai és a hívő nép körében élő különféle hagyományok tájékoztatnak

- Szent Bonifac a németek apostola vértanú püspök
...... ...........



- Kérünk, Istenünk, engedd, hogy Szent Bonifác vértanúd legyen a közbenjárónk, hogy a hitet, amelyet hirdetett és vére ontásával is tanúsított, ..
...... .......


Bővebben Link

- Ünnepe: június 5. Szent Bonifác püspök és vértanú
...... ........... .......


Bővebben Link


- Vándor úton oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: tapasztalatokkal, fegyvercsörgést, szakácstestvért, cselekedeteiből, alkalomszerűen, keresztényeket, munkatársainak, megsebesítette, magyarországra, kettéhasította, székesegyházba, szembefordult, cselekedeteit, misszionárius, kalendáriumba, tartományában, jeruzsálemben, damaszkuszban, szerzetesekre, kinevezésekor, környezetének, megmentéséért, lelkesíthette, nyilvánvalóan, királyságának, kolostoraiban, tájékoztatnak, hontalanságot, próbálkozások, tengerpartig, meghatározta, önkéntelenül, fegyverekkel, szentségének, keresztelték, tiszteletére, mennyei látomásban, pogányoknak hirdettem, bűnbánat méltó, halottak közül, időben Jézus, béres azonban, farkas aztán, béres azért, akolból valók, nyáj lesz, evangélium igéi, angolszász Willibald, hithirdető halála, szerzetesség fegyelme, szilárd egyházi, misszióba menjen, Szent Bonifác, Apostolok Cselekedeteiből, Amikor Damaszkusz, EVANGÉLIUM Szent János, Jóllehet Radbod, Szent Asztrik, Szent Márton, Pannónia Szent Hegyén”, Mons Sacer Pannoniae, Szent István, Szent Bonifac,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Gordon Lord Byron: Inez...  Bounty krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szívem tiéd  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Png cica  Adakozás  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png kislány  Fehér virág  Kellemes délutánt kívánok  Egy bizonyos határt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kislány  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Sokan azt tartják  Png cica  Irgalom és ítélet  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png lepke  Png férfi  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Jó éjszakát  Png csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Bertolt Brecht -től idézet  Png kutya  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Elköszönt  Reggel van  Png csokor  Akarat  Png virág  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Mai harmónia kártyám  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A kételkedés kezelése  Albert Einsteinről  A sors  Idő  Egy lelki imádság  Png férfi  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jónás Tamás – Végtelen b...  Irgalom és ítélet  Albert Einsteinről  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
mennyei látomásban, pogányoknak hirdettem, bűnbánat méltó, halottak közül, időben Jézus, béres azonban, farkas aztán, béres azért, akolból valók, nyáj lesz, evangélium igéi, angolszász Willibald, hithirdető halála, szerzetesség fegyelme, szilárd egyházi, misszióba menjen, örök hazába, lelkek megmentéséért, szellem lelkesítette, frízek országába, missziós munka, későbbi próbálkozások, korai középkorban, keresztény Európába, bencés szerzetesek, pannonhalmi bencés, kolostor békéjében, keresztényeket gyarapította, prédikációja közben, hívők tisztelték, reggel csöndjét, kereszteltek azok, hűséges szakácstestvért, fríz rontott, könyvet önkéntelenül, könyvet Isten, bérmálás szentségének, véres halál, kard halálosan, frízeket térítette, pogányok megölték, utrechti székesegyházba, általa alapított, római kalendáriumba, germán népekért, németek apostola, tapasztalatokkal, fegyvercsörgést, szakácstestvért, cselekedeteiből, alkalomszerűen, keresztényeket, munkatársainak, megsebesítette, magyarországra, kettéhasította, székesegyházba, szembefordult, cselekedeteit, misszionárius, kalendáriumba, tartományában, jeruzsálemben, damaszkuszban, szerzetesekre, kinevezésekor, környezetének, megmentéséért, lelkesíthette, nyilvánvalóan, királyságának, kolostoraiban, tájékoztatnak, hontalanságot, próbálkozások, tengerpartig, meghatározta, önkéntelenül, fegyverekkel, szentségének, keresztelték, tiszteletére, elviselésére, pannonhalmán, szerzetesség, magyarország, kereszteltek, vértanúságot, hirdetésével, lelkesítette, szárazföldön, evangéliumot, gyarapította, világosságot, prédikációja, kapcsolatban, közbenjárónk, vértanúsága, monostorban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2483
  • e Hét: 25543
  • e Hónap: 58697
  • e Év: 292444
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.