Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mária életéről tanító szentírási
  2018-08-13 14:06:32, hétfő
 
  Mária életéről tanító szentírási részletek után hallgatták meg a zarándokok Erdő Péter bíboros szentbeszédét.
...... .....


A homíliát teljes szövege:
Krisztusban Kedves Testvérek!
Különleges alkalom az idén Nagyboldogasszony ünnepe itt, Mátraverebély-Szentkúton, nemzetünk zarándokhelyén. Készülünk lélekben a 2020-as eucharisztikus világkongresszusra. A boldogságos Szűz Mária segítségét kérjük, hogy megtérjünk és lélekben újjászülessünk.
Ezért állítottuk fel ma itt a nemzetközi eucharisztikus kongresszus keresztjét, a missziós keresztet, amely a magyar szentek ereklyéit rejti. De mi köze van a boldogságos Szűz Máriának az Eucharisztiához és a kereszthez?
A mai evangéliumban arról olvasunk, hogy az angyali üdvözlet után Szűz Mária a kis Jézussal a szíve alatt meglátogatta Erzsébetet. Vagyis Krisztus teste, Krisztus emberi származása édesanyjához, Máriához kapcsolódik. De Jézus Isten-ember, aki képes arra, hogy felemelje, megújítsa, megváltsa az egész emberiséget. És Jézus az, aki nemcsak meghalt a kereszten, hanem fel is támadt, aki emberi testünket, egész emberségünket felvitte az isteni örökélet dicsőségébe. És róla valljuk, hogy édesanyját is részesítette ebben a dicsőségben, őt is testestől-lelkestől fogadta be az örök boldogságba.
Mert a mai ünnep nemcsak arról szól, hogy Mária az üdvözült szentek seregéhez tartozik, sőt ő Mindenszentek Királynéja, hanem hogy ő - Szent Fiához hasonlóan - már földi élete végén, már testben is részesült az örök dicsőségben. Mária mennybevétele tehát felfelé irányítja tekintetünket. Felfelé nem a szó egyszerű, fizikai értelmében, hanem felfelé az evilági életet meghaladó létrend titokzatos magassága irányában. (Quae sursum sunt quaerite - olvassuk Székesegyházunk Duna felőli homlokzatán.) ,,Az odafent valókat keressétek, ahol Krisztus ül az Atya jobbján" - írja Szent Pál apostol (Kol 3,1). Krisztus föltámadása valóságával és erejével magával ragad minket is, akik még a Földön járunk. Ha ő emberi testét már egy megdicsőült állapotban ragyogtatja fel, ahol ,,nincs többé halál, sem gyász, sem jajgatás, sem fáradtság" (Jel 21,4), akkor ezzel a mi jövőnk útját is kijelöli. Maga kérte az Atyától, mégpedig isteni tekintéllyel: ,,Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, s lássák dicsőségemet" (Jn 17,24).
De Jézus igehirdetése kezdettől arról szól, hogy meg kell térnünk, és hinnünk kell az evangélium örömhírében (Mk 1,15). Az üdvösség tehát nem automatikus, nem magától köszönt be az ember számára. Itt a földön kell megújítanunk szívünket. Itt kell ráhangolódnunk Isten és ember szeretetére
........


Ezért jár városról városra a missziós kereszt, hogy felhívja a figyelmünket Krisztus áldozatára és feltámadására. Hogy emlékeztessen arra, kivel is kötjük össze az életünket, ha igazán és örökre boldogok akarunk lenni. A kereszt nemcsak a szenvedés jele, hanem a feltámadásé is. (,,Vexilla regis prodeunt"- ,,Királyi zászló jár elől".) A keresztet mi győzelmi jelvénynek tekintjük. Isteni védelemnek, a feltámadás ígéretének, emléknek és emlékeztetőnek. És a mi missziós keresztünkben ott rejlenek Magyarország és a környék vértanúinak és többi szentjeinek ereklyéi. Az ő maradványaik felidézik életük, szenvedésük, tanúságtételük példáját. Fogadjuk imádsággal ezt a keresztet. Kísérjük elmélkedéssel, szentségimádással és ha lehet, a segítő szeretet cselekedeteivel a missziós kereszt útját. Kérjük az ő közbenjáró segítségüket is, hogy példájukat mi is követni tudjuk.
A magyar szentek között voltak a hivatásuknak élő nagyszerű családapák, mint Batthyány Stratmann László, a szegények orvosa. Voltak édesanyák, akiknek szeretete túláradt még a családjukon is, és átölelte a betegeket, a szegényeket és a rászorulókat; ilyen volt Szent Erzsébet. Voltak régi és modern szerzetesek és engesztelők, mint Szent Margit, aki királylány létére a leprásokat ápolta, vagy Boldog Salkaházi Sára szociális testvér, aki áldozatosan segítette a szegényeket, és életét adta az üldözöttekért. Voltak vértanú püspökök, főleg az újabb időkben, akik a 20. század nagy keresztényüldözései során életük árán is hűségesek maradtak Krisztushoz. Istennek hála sokan voltak ezek a hősök. Olyanok, mint Scheffler János, Bogdánfy Szilárd, Romzsa Tódor, Gojdics Péter Pál, Apor Vilmos, Meszlényi Zoltán, és mások. De voltak szentjeink közt munkások is, mint Boldog Sándor István, aki a munkás fiatalokat szalézi világi testvérként a sztálini diktatúra idején hittanra tanította. Ezért pedig az életével kellett fizetnie.
Krisztus mindenkit életszentségre hív. Nem csupán valami kisebb-nagyobb jó próbálkozásra. Nem csupán bátortalan megtérési kísérletekre, amelyek sikerében talán magunk sem bízunk. Hanem a tökéletességre hív minket, mint a szenteket, és felajánlja hozzá végtelen isteni kegyelmének forrását, a saját lándzsával átvert szívét, amelyből vér és víz folyt ki, amelynek szeretetéből a keresztség és az Oltáriszentség kiapadhatatlan forrása fakad. Ebben teljesedik be a zsoltár titokzatos ígérete a fénylő, az örök Jeruzsálemről: ,,Minden forrásom belőled fakad" (Zsolt 87, 7). Ebbe a városba kap meghívást minden nemzet. Ez az örömhírünk tartalma. Ez a missziónk üzenete. Nincs olyan keresztény, aki ne kapna hivatást, hogy ezt az örömhírt továbbadja minden embernek.
Mert a világnak Krisztus kell. A világnak kellünk mi is, mert Krisztushoz tartozunk. Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Címkék: cselekedeteivel, székesegyházunk, eucharisztiához, tanúságtételük, újjászülessünk, zarándokhelyén, eucharisztikus, ráhangolódnunk, emlékeztetőnek, életszentségre, oltáriszentség, tökéletességre, kiapadhatatlan, mátraverebély, próbálkozásra, emberségünket, mindenszentek, mennybevétele, tekintetünket, feltámadására, jeruzsálemről, elmélkedéssel, keresztünkben, üldözöttekért, emlékeztessen, szentbeszédét, evangéliumban, részesítette, édesanyjához, szeretetéből, meglátogatta, igehirdetése, maradványaik, rászorulókat, hivatásuknak, magyarország, zarándokok Erdő, homíliát teljes, idén Nagyboldogasszony, 2020-as eucharisztikus, boldogságos Szűz, nemzetközi eucharisztikus, missziós keresztet, magyar szentek, angyali üdvözlet, szíve alatt, egész emberiséget, isteni örökélet, örök boldogságba, üdvözült szentek, örök dicsőségben, evilági életet, Erdő Péter, Krisztusban Kedves Testvérek, Szűz Mária, Szűz Máriának, Vagyis Krisztus, Jézus Isten-ember, Mindenszentek Királynéja, Szent Fiához, Székesegyházunk Duna, Szent Pál, Batthyány Stratmann László, Szent Erzsébet, Szent Margit, Boldog Salkaházi Sára, Scheffler János, Bogdánfy Szilárd, Romzsa Tódor, Gojdics Péter Pál, Apor Vilmos, Meszlényi Zoltán, Boldog Sándor István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kaffka_Margit  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png cica  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Fekete-erdő desszert  Az igazi szeretetért rendszeri...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Ne kapaszkodj magasabbra,  A televizió nem a kultúrát kép...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ágai Ágnes – Csendélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Png férfi  Nem méltó hozzád  A sors  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 19  Egy lelki imádság  Éretlen vers  A Megváltó szolgálatában  Png nő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einstein gondolata  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A kételkedés kezelése  Radikális szeretet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jó éjszakát  A sors  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 21  Szabolcska Mihály – Ákác...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A kételkedés kezelése  Mai harmónia kártyám  Ágai Ágnes – Csendélet  Elköszönt  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szívem  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Albert Einstein gondolata  Png nő  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kutya  Kaffka_Margit  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Lóhere  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
zarándokok Erdő, homíliát teljes, idén Nagyboldogasszony, 2020-as eucharisztikus, boldogságos Szűz, nemzetközi eucharisztikus, missziós keresztet, magyar szentek, angyali üdvözlet, szíve alatt, egész emberiséget, isteni örökélet, örök boldogságba, üdvözült szentek, örök dicsőségben, evilági életet, odafent valókat, megdicsőült állapotban, evangélium örömhírében, üdvösség tehát, ember számára, földön kell, missziós kereszt, figyelmünket Krisztus, kereszt nemcsak, szenvedés jele, feltámadás ígéretének, környék vértanúinak, segítő szeretet, szegények orvosa, leprásokat ápolta, újabb időkben, munkás fiatalokat, sztálini diktatúra, életével kellett, saját lándzsával, zsoltár titokzatos, örök Jeruzsálemről, örömhírünk tartalma, missziónk üzenete, örömhírt továbbadja, világnak Krisztus, világnak kellünk, cselekedeteivel, székesegyházunk, eucharisztiához, tanúságtételük, újjászülessünk, zarándokhelyén, eucharisztikus, ráhangolódnunk, emlékeztetőnek, életszentségre, oltáriszentség, tökéletességre, kiapadhatatlan, mátraverebély, próbálkozásra, emberségünket, mindenszentek, mennybevétele, tekintetünket, feltámadására, jeruzsálemről, elmélkedéssel, keresztünkben, üldözöttekért, emlékeztessen, szentbeszédét, evangéliumban, részesítette, édesanyjához, szeretetéből, meglátogatta, igehirdetése, maradványaik, rászorulókat, hivatásuknak, magyarország, megújítanunk, kísérletekre, dicsőségemet, segítségüket, tekintéllyel, figyelmünket, szeretetére, valóságával, föltámadása, boldogságos, automatikus, feltámadásé, kegyelmének, emberiséget, dicsőségben, szentjeinek, homlokzatán, vértanúinak, szenvedésük, krisztusban, kapcsolódik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2760
  • e Hét: 37746
  • e Hónap: 70900
  • e Év: 304647
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.