Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 5. vasárnap 04.07
  2019-04-07 07:52:24, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Új dolgot visz végbe az Isten: vizet fakaszt népének a pusztaságban, és megnyitja számára a kegyelem forrását.
Ezt mondja az Úr: aki egykor utat készített a tengeren át és ösvényt a nagy vizekben, aki kivezette a harci szekereket és lovakat, a hadsereget és a hőst: elbuktak és nem keltek föl többé, odavesztek, és kialudtak, mint a mécses lángja:
,,Most már ne arra gondoljatok, ami régen történt, és ne a múlt dolgaira figyeljetek! Nézzétek: én valami újat viszek végbe, és már sarjadóban is van, nem látjátok? Valóban, utat készítek a pusztában, és folyókat a sivatagban.
Dicsőíteni fog a mező minden vadja, a sakálok és a struccok, mert vizet fakasztok a pusztában és folyókat a sivatagban, hogy inni adjak népemnek, az én kiválasztottamnak. A nép, amelyet magamnak alkottam, hirdetni fogja dicsőségemet."
Ez az Isten igéje. Iz 43,16-21

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
Tekintsünk Krisztusért mindent értéktelennek, és így hasonlóak leszünk hozzá a halálban.
Testvéreim!
Krisztus Jézusnak fönséges ismeretéhez mérten mindent hátránynak tartok. Érte mindent elvetettem, sőt szemétnek tekintek, csakhogy Krisztust elnyerhessem és hozzá tartozzam. Hiszen nem a törvény útján váltam igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit révén. Isten ugyanis a hit által tett igazzá, hogy megismerjem őt és feltámadásának erejét, de a szenvedésben is vállaljam vele a közösséget. Így hasonló akarok lenni hozzá halálában, hogy ezáltal eljussak a halálból a feltámadásra is.
Nem mintha már elértem volna, vagy már a célban lennék, de futok utána, hogy magamhoz ragadjam, ahogy Krisztus is megragadott engem.
Testvéreim, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.
Ez az Isten igéje. Fil 3,8-14

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!
...... ......


Abban az időben Jézus kiment az Olajfák-hegyére. Kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köréje sereglett, ő pedig leült, és tanította őket.
Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: ,,Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?" Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, és vádolhassák.
Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön. Ők azonban tovább faggatták. Erre fölegyenesedett, és azt mondta nekik: ,,Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!" Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön. Azok meg ennek hallatára egymás után eloldalogtak, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középen álló asszonnyal.
Jézus fölegyenesedett és megszólította: ,,Asszony, hol vannak, akik vádoltak téged? Senki sem ítélt el?"
,,Senki, Uram" - felelte az asszony.
Erre Jézus azt mondta neki: ,,Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!"
Ezek az evangélium igéi.Jn 8,1-11

Imádság
Irgalmas Jézus! Te nem a bűnös asszony múltjára voltál kíváncsi, ezért nem faggattad őt. Ő nem állt neki mentegetőzni, nem akarta titkolni bűnét és nem volt szándékában személyes felelősségét kisebbíteni. A te figyelmed a múlt helyett a jövőre irányul. A bűnt helyteleníted, elítéled, de az embert nem akarod elítélni. Te azért jöttél, hogy megmentsd a bűnösöket és megtérésre indítsd őket. A te isteni irgalmasságod túllép a mi bűnös múltunkon és elindít minket a remény, a megigazulás útján. Elismerjük, hogy az emberi ítélkezések a porba alázzák a másik embert, de a te irgalmasságod felemel, talpra állít, lehetőséget ad egy új életre.

Az irgalmas Isten előtt
A házasságtörő nő nem a maga akaratából, hanem az őt elítélők kényszerítése miatt találkozik Jézussal, és az ő személyén keresztül Isten irgalmával. A történet olyannyira szép üzenetet fogalmaz meg az irgalmasságról, hogy nem is János evangéliumába illik, hanem Szent Lukács művébe, aki az evangélisták közül a legnagyobb figyelmet szenteli az isteni irgalmasság bemutatásának Jézus példabeszédei és más tanításai során. Lényeges, hogy nem egy példabeszédről, nem egy kitalált történetről van szó, hanem egy olyan esetről, amely a valóságban is megtörtént.
A történet hátterét röviden mutatja be János evangélista. Jézus napközben tanít a templomban, az emberek szívesen hallgatják. Estére kimegy az Olajfák-hegyére, majd reggel visszatér a templomba. Újra köré gyűlnek az emberek, hogy hallgassák tanítását. Ekkor jelennek meg az írástudók és a farizeusok, akik magukkal hozzák a megvádolt asszonyt. Jézushoz intézett szavaikkal nyomban feszültséget keltenek. Olyan érzésünk támad, mintha teljesen mindegy volna nekik, hogy mi lesz az asszony sorsa, halálra kövezik vagy életben marad, nekik most az a fontos, hogy Jézus szavaiban kifogásolnivalót találjanak. Kérdésükben szembeállítják a mózesi törvényt és Isten irgalmasságát, amelyről Jézus oly sokat tanít. Mózes törvénye ugyanis úgy rendelkezik, hogy halált érdemel az a nő, aki házasságtörést követ el, meg kell őt kövezni. Ezt a törvényt idézik fel Jézusnak, aki persze az emlékeztető nélkül is jól ismeri a törvény rendelkezését. A farizeusok szándékosan keltenek feszültséget a törvény előírása és az irgalmasság között, szándékosan hoznak létre kérdésükkel egy csapdahelyzetet. Ha Jézus helyesli az asszony megkövezését, akkor azzal vádolhatnák, hogy az irgalmasságról, a megbocsátásról hirdetett tanítása üres és álszent. Ha pedig felmenti az asszonyt, akkor az a vád éri, hogy nem tartja tiszteletben a vallási és társadalmi élet alapjául szolgáló mózesi törvényt. Jézus azonnal átlátja a helyzetet, felismeri a kérdezők rossz szándékát, ezért nem válaszol azonnal, nem felel indulatból. Írni kezd a föld porába, hogy mindenki elgondolkozzon közben és megnyugodjon. A kérdezőket nem érdekli, hogy Jézus mit ír a porba, hanem tovább faggatják, választ sürgetnek tőle. És meg is kapják a feleletet: ,,Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!" Ez a válasz kifejezi, hogy nem akarja eltörölni, megszüntetni a törvényt, ugyanakkor jelzi azt is, hogy senkinek nincs joga ítélkezni a másik ember felett, mert valójában mindenki bűnös, és az ítélkezés Istenre tartozik.
Ez a válasz már elgondolkodtatja az írástudókat és a farizeusokat, ők is jól tudják, hogy nem vonhatják majd ki magukat az isteni ítélkezés alól. És a válaszból mi is megértjük: ha az igazságosságot tartjuk a legfőbb elvnek emberi kapcsolatainkban, akkor velünk szemben is az ő igazságosságát fogja érvényesíteni Isten, azaz megkapjuk majd tőle a bűneinkért járó büntetést. De ha az igazságosság könyörtelen hangoztatása helyett teret engedünk a megbocsátásnak, akkor mi is számíthatunk Isten irgalmára.
A történet Jézus bátorításával fejeződik be: ,,Menj, de többé ne vétkezzél!" Az irgalom új lehetőséget ad. Amikor megbocsátok embertársamnak, új lehetőséget adok neki. Amikor Isten megbocsát nekem, akkor új lehetőséget kapok tőle, hogy neki tetszően éljek.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kapcsolatainkban, kifogásolnivalót, elgondolkodtatja, fölegyenesedett, házasságtörésen, csapdahelyzetet, házasságtörést, szembeállítják, irgalmasságról, feltámadásának, megbocsátásnak, elgondolkozzon, igazságosságot, példabeszédről, igazságosságát, megbocsátásról, embertársamnak, rendelkezését, bemutatásának, érvényesíteni, irgalmasságod, példabeszédei, bátorításával, megszólította, helyteleníted, odaállították, irgalmasságát, kényszerítése, értéktelennek, evangéliumába, megnyugodjon, farizeusokat, eloldalogtak, tiszteletben, házasságtörő, feltámadásra, kegyelem forrását, nagy vizekben, harci szekereket, mécses lángja, múlt dolgaira, mező minden, törvény útján, célban lennék, első követ, időben Jézus, asszonyt házasságtörésen, ujjával írni, középen álló, evangélium igéi, bűnös asszony, múlt helyett, OLVASMÁNY Izajás, SZENTLECKE Szent Pál, Tekintsünk Krisztusért, Krisztus Jézusnak, Jézus Krisztusba, EVANGÉLIUM Szent János, Erre Jézus, Irgalmas Jézus, Szent Lukács, Amikor Isten, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
210 éve született a SZÓZAT meg...  A sors  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  képre írva  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kaffka_Margit  Egy lelki imádság  Radikális szeretet  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png csokor  Szívem tiéd  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akik bántanak téged  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Krisztinától  Png fotel  Őrizkednünk kell...  Akarat  Png kislány  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Elköszönt  Elköszönt  Irgalom és ítélet  Kövesd a cowboyt!  A boldog családok mind hasonló...  Png virág  Png cica  A sors  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png virág  Nagyi telefonál  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Alvó cicák  Ami embereknek lehetetlen, az...  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kutya  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Akik bántanak téged  Reggel van  Png nő  Nem méltó hozzád  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyi telefonál  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 21  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
kegyelem forrását, nagy vizekben, harci szekereket, mécses lángja, múlt dolgaira, mező minden, törvény útján, célban lennék, első követ, időben Jézus, asszonyt házasságtörésen, ujjával írni, középen álló, evangélium igéi, bűnös asszony, múlt helyett, jövőre irányul, bűnt helyteleníted, megigazulás útján, emberi ítélkezések, porba alázzák, másik embert, irgalmas Isten, maga akaratából, történet olyannyira, evangélisták közül, legnagyobb figyelmet, isteni irgalmasság, kitalált történetről, olyan esetről, történet hátterét, emberek szívesen, megvádolt asszonyt, asszony sorsa, mózesi törvényt, törvényt idézik, emlékeztető nélkül, törvény rendelkezését, farizeusok szándékosan, törvény előírása, irgalmasság között, asszony megkövezését, megbocsátásról hirdetett, kérdezők rossz, föld porába, válasz kifejezi, másik ember, ítélkezés Istenre, isteni ítélkezés, igazságosságot tartjuk, legfőbb elvnek, bűneinkért járó, igazságosság könyörtelen, történet Jézus, kapcsolatainkban, kifogásolnivalót, elgondolkodtatja, fölegyenesedett, házasságtörésen, csapdahelyzetet, házasságtörést, szembeállítják, irgalmasságról, feltámadásának, megbocsátásnak, elgondolkozzon, igazságosságot, példabeszédről, igazságosságát, megbocsátásról, embertársamnak, rendelkezését, bemutatásának, érvényesíteni, irgalmasságod, példabeszédei, bátorításával, megszólította, helyteleníted, odaállították, irgalmasságát, kényszerítése, értéktelennek, evangéliumába, megnyugodjon, farizeusokat, eloldalogtak, tiszteletben, házasságtörő, feltámadásra, megszüntetni, dicsőségemet, feszültséget, felelősségét, evangélisták, elnyerhessem, filippiekhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3025
  • e Hét: 26085
  • e Hónap: 59239
  • e Év: 292986
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.