Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vigasztaló szentháromság
  2019-06-16 07:08:46, vasárnap
 
  ...... ......


Vigasztaló szentháromság Itt olvasható Link

*
- Ki lakik a Szentháromság szívében?
Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Gáncs Péter
Úgy illik, hogy a megújult Evangélikus Élet magazinba írott első Égtájoló-cikkemet az ősi liturgikus invokációval kezdjem: az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. De mit is jelent ez a megszokott mondat, amelyre igazán talán már oda sem figyelünk? ,,Isten nevének segítségül hívása" - olvassuk a Liturgikus könyvben a klasszikus definíciót. Nem varázsige, hanem kicsit profánabbul fogalmazva, mai hasonlattal: az invokáció olyan, mint egy jelszó (password, PIN-kód), amely megnyitja a kapcsolat lehetőségét, esélyt kínál a kommunikációra Isten és ember között. Ha nem figyelünk rá, ha elfelejtjük, lefagy a rendszer, nem jön létre az élő és éltető kapcsolat.
Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében.
...... ..........


Hitünk egyik legnagyobb misztériuma a Szentháromság. Immár kétezer éve, hogy teológusok sokasága igyekszik érthetővé, megfoghatóvá tenni ezt a titkot, de csekély eredménnyel. A művészeteknek talán jobbak az esélyei. Gondoljunk Bach fenséges Esz-dúr prelúdium és fúgájára, amely az orgona hangjain keresztül hozza közel a Szentháromság dinamikus harmóniáját. De Andrej Rubljov jól ismert Szentháromság-ikonja is többet mond el a Szentháromság közösségéről, mint sok teológiai lexikon.
A Szentháromság vizuális ábrázolásának izgalmas mai kísérlete Caritas Müller svájci domonkos nővér kisplasztikája, amelynek sokat sejtető címe Az irgalmas Szentháromság. Erre a sajátos, merőben új ábrázolásra Martin Werlen Fókuszban - Egyházprovokációk című könyvének segítségével bukkantam rá (Bencés Kiadó, Pannonhalma, 2015). A Svájcban élő bencés apát, könyvének címéhez illően, provokatív módon értelmezi a kisplasztika üzenetét: ,,Középen van az ember. Ez persze tetszik nekünk. Itt azonban az ember nem felfuvalkodottságában, hanem teljes nyomorúságában van középen. Jobbra az Atyaisten, aki az embert karjába veszi. S aki hóna alá nyúl, hogy felsegítse... Balra a Fiúisten, aki a földig hajol, s megcsókolja az ember lábát. Ez az utolsó vacsora lábmosás jelenetére emlékeztet. A lábmosás lenyűgöző módon fejezi ki Isten ember iránti önátadását. S fenn a Szentlélekisten galamb vagy lángnyelv képében. A Szentlélek, aki az embert teljes nyomorúságában el akarja tölteni." (I. m. 47-48.)
Erről az embert körülölelő, gyógyító isteni irgalomról vall az ősi pünkösdi szekvencia is gyönyörű költői képekben, Sík Sándor veretes fordításában: ,,Jöjj, Szentlélek Istenünk, / add a mennyből érezenünk / fényességed sugarát! / Jöjj, szegények Atyja, te, / bőkezűség Istene, / lelkünk fényed hassa át! [...] Mosd meg, ami szennyezett, / aszúságra hints vizet, / orvosold a sebhelyet! / Simogasd a darabost, / fölmelengesd a fagyost, / útra vidd, ki tévelyeg!" (Éneklő egyház, 125)
Ebbe a terapikus, spirituális erőtérbe léphetünk be, hogyha őszinte hittel és bizalommal hívjuk segítségül Istent: az Atya, Fiú, Szentlélek nevében! Válaszként a szívből fakadó invokációra, befogadó lelki otthonra találhatunk a Szentháromság szíve közepében számunkra felkínált gyógyító, vigasztaló, megtartó közösségben.
Martin Werlen frappánsan fogalmazza meg ennek az örömteli lehetőségnek a lényegét: ,,Ez a mi igazi identitásunk, amikor Isten szeretete körülölel bennünket. Ebben a szeretetben van otthon az ember - minden egyes ember. Csak akkor lehetünk igazságosak az emberekkel szemben, ha Isten szeretetében látjuk őket. Istenhez hasonlóan nekünk is a konkrét embert kell szem előtt tartanunk, minden nagyságával és méltóságával, ugyanakkor nyomorúságával is." (I. m. 48.)
Súlyos és fontos gondolatok ezek, amelyek itt és most, éppen az Égtájoló rovatban is igencsak aktuális üzenetet hordoznak. Valóban felülről vezérelt tájolóként mutathatnak irányt, amikor egyrészt ökumenikus kontextusban, másrészt évi igénk fényében az irgalmasság és a vigasztalás esztendejeként szeretnénk intonálni 2016-ot. Erről olvashattunk már az új évfolyam első Égtájoló-cikkében is. (Fabiny Tamás: Irgalom és vigasztalás, Evangélikus Élet 2016/1., 14-15.)
Caritas Müller kisplasztikája és Martin Werlen gondolatai segíthetnek, hogy felfedezzük az irgalom és vigasztalás forrását, amelyből merítve mi is irgalmas és vigasztaló szeretettel tudunk egymás felé fordulni az Atya, Fiú, Szentlélek nevében.

Szentháromság - Himnusz
Legfőbb Atyának, született Igének,
Szent Leheletnek, egy Urunknak vallunk
mind, kiket földön fűzött egy családba
édeni kertünk.

Élsz, de a Három s ugyanakkor Egynek
titka titoknak marad a világon,
ámde az égben téged dicsérőket
fényed betölti.

Énekli mind már: ,,Te vagy a Teremtő",
mennyei tűzzel igazítasz mindent,
és fölséges-szent, szerető Szívedtől
lángol a szívünk.

Emberi hadnak akarattal adtad,
égi karokhoz, hogy odaszegődjék,
s vágyai célját, az örökös békét
boldogan élje. Ámen.

*
Te, mérhetetlen Hármas-Egy,
mindent hatalmad alkotott,
időknek rendjét megszabod,
idők előtt örökre élsz.

Te önmagadban Teljes-Egy,
boldog magadban teljesen,
tündöklőn tiszta, egyszerű:
a mennyet, földet átfogod.

Atyánk: kegyelmek kútfeje,
Fiú: fényének sugara,
s kettő közt, Lélek, szent Kapocs:
véget nem érő Szeretet!

Ősforrás, boldog Hármas-Egy,
belőled támad az Erő,
mely mindent éltet, létrehoz,
s minden teremtményt feldíszít.

Fogadj örökbe minket is,
s te koronázd meg életünk,
örökre híven hadd legyünk
fényben tündöklő templomod.

Az angyalokhoz társul adj
az égi Házban minket is,
hogy hálás szívünk énekét
zengjük nevednek szüntelen! Ámen.

*
Három személyben örökös Urunknak
szálljon az égig szüntelen dicséret,
ős szeretettel ölelje, éltesse
szomjas szívünket.

Mindenek Atyja, hatalom, erősség,
lényedbe, élő tenmagadba zárj be,
és add meg nekünk szent hitünk jutalmát
égi hazádban.

Nem apadó Fény tükre és világa,
Egyszülött-Isten, tieid vagyunk mi,
dús venyigék, kik eleven tövedből
termik a szőlőt.

Tűz, Szeretet, Láng, hatalmas erőddel
mérd a világot, igazítsad útját,
Lélek, te lelkünk szerelme, virága,
minket is ápolj!

Mézízű vendég, Egyetlen, de Három,
szent hajlamokkal rügyeztesd szívünket,
s himnuszaiddal egyre csak daloljunk
élvezetedben. Ámen.

*
- Szentháromság vasárnapja - Imák itt olvashatók Link

*
- Wikipedia oldalon Link
A Szentháromság (latinul Sancta Trinitas) a legtöbb keresztény felekezet tanítása szerint a három isteni személy (Atya, Fiú, Szentlélek). A szentháromságbeli személyek egységéről, egyenlőségéről és különbözőségéről szóló tan a Szentháromságtan. Isten hármas tagolódása más, nem keresztény vallásoknál is feltűnik, de ezt a nyugati kultúrkör nyelvein nem szokás a hagyományos értelemben vett Szentháromságnak nevezni.
Képen Zalaegerszeg főtér
...... .............



Aranyozott Szentháromság szoborcsoport
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: különbözőségéről, szentháromságtan, szentháromságnak, szentlélekisten, kisplasztikája, kommunikációra, nyomorúságával, nyomorúságában, esztendejeként, egyenlőségéről, szentháromság, művészeteknek, ábrázolásának, himnuszaiddal, szoborcsoport, olvashattunk, megfoghatóvá, fölmelengesd, kisplasztika, méltóságával, kontextusban, élvezetedben, fordításában, zalaegerszeg, invokációval, segítségével, odaszegődjék, szeretetében, közösségéről, lehetőségnek, identitásunk, elfelejtjük, megcsókolja, vigasztalás, nagyságával, ábrázolásra, megújult Evangélikus, megszokott mondat, klasszikus definíciót, invokáció olyan, kapcsolat lehetőségét, kommunikációra Isten, művészeteknek talán, orgona hangjain, irgalmas Szentháromság, kisplasztika üzenetét, embert karjába, földig hajol, ember lábát, utolsó vacsora, lábmosás lenyűgöző, embert teljes, Evangélikus Élet, Gáncs Péter, Gondoljunk Bach, Andrej Rubljov, Caritas Müller, Martin Werlen Fókuszban, Bencés Kiadó, Szentlélek Istenünk, Martin Werlen, Fabiny Tamás, Legfőbb Atyának, Szent Leheletnek, Mindenek Atyja, Sancta Trinitas, Képen Zalaegerszeg,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép napot kívánok  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Nem méltó hozzád  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Gonosz démon-álarc  Rátalálsz  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png nő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png fotel  Png férfi  Png rózsa csokor  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A televizió nem a kultúrát kép...  Kaffka_Margit  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Adakozás  Szép napot kívánok  Png cica  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A sors  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Fehér virág  Jó éjszakát  Rátalálsz  Hazára minden embernek szükség...  Hazára minden embernek szükség...  210 éve született a SZÓZAT meg...  A másik dolog,  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A sors  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Annuska bar...  Erdőn  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Elköszönt  Png csokor  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Kellemes délutánt kívánok  Nem tudhatod  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Bounty krémes 
Bejegyzés Címkék
megújult Evangélikus, megszokott mondat, klasszikus definíciót, invokáció olyan, kapcsolat lehetőségét, kommunikációra Isten, művészeteknek talán, orgona hangjain, irgalmas Szentháromság, kisplasztika üzenetét, embert karjába, földig hajol, ember lábát, utolsó vacsora, lábmosás lenyűgöző, embert teljes, embert körülölelő, mennyből érezenünk, szívből fakadó, örömteli lehetőségnek, ember &#8211, emberekkel szemben, konkrét embert, vigasztalás esztendejeként, égben téged, örökös békét, angyalokhoz társul, égig szüntelen, legtöbb keresztény, három isteni, szentháromságbeli személyek, nyugati kultúrkör, hagyományos értelemben, különbözőségéről, szentháromságtan, szentháromságnak, szentlélekisten, kisplasztikája, kommunikációra, nyomorúságával, nyomorúságában, esztendejeként, egyenlőségéről, szentháromság, művészeteknek, ábrázolásának, himnuszaiddal, szoborcsoport, olvashattunk, megfoghatóvá, fölmelengesd, kisplasztika, méltóságával, kontextusban, élvezetedben, fordításában, zalaegerszeg, invokációval, segítségével, odaszegődjék, szeretetében, közösségéről, lehetőségnek, identitásunk, elfelejtjük, megcsókolja, vigasztalás, nagyságával, ábrázolásra, találhatunk, invokációra, lehetőségét, mutathatnak, szeretettel, felfedezzük, misztériuma, hajlamokkal, angyalokhoz, szeretetben, fényességed, irgalmasság, evangélikus, teremtményt, harmóniáját, pannonhalma, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6859
  • e Hét: 29919
  • e Hónap: 63073
  • e Év: 296820
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.