Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vászon fölhasad.
  2019-07-28 15:55:02, vasárnap
 
  Mágikus film a száz éve elhunyt Csontváryról
...... ..............


Festő, színész, filmrendező - három ember sorsa fonódik össze eltéphetetlenül az 1980-as Csontváry című moziban, mely, miközben főhőse művészetének titkát próbálja megfejteni, számot ad a főszerepre eredetileg szánt Latinovits Zoltán és rendezője, Huszárik Zoltán tragikus sorsáról is.
1919 Magyarországának vészterhes kora nyarán egy krisztinavárosi lakásból érkezik különös beteg a Szent János Kórházba. Csont és bőr, mozdulni alig tud, csak a tekintete lángol különös fénnyel. A folyosó betegei különc művészemberről suttognak, s gúnnyal, kuncogva osztják meg a pletykát: élete derekán az iglói patikus egyszerre piktornak képzelte magát, beutazta a világot, hatalmas vásznakat festett tele furcsa vízióival, ám végül mindene odalett - bizonyára a józan esze is. Az orvos vészes kiszáradást állapít meg. Rokon vagy ismerős nincs, ki hallgatná a diagnózist, a beteg viszont, mielőtt távozna az árnyékvilágról, lassú, szaggatott zihálással elkezdi mesélni élete történetét.
Ha Huszárik szokványos életrajzi filmet forgatott volna Csontváry Kosztka Tivadarról (1853-1919) a bevált műfaji sémák szerint, bizonyára így festett volna a nyitójelenet. Neki azonban eszébe sem jutott ilyesmi: egyrészt addigi alkotói pályája, másrészt választott főhősének sorsa is egészen másfelé terelte gondolkodását. Hála Istennek. Csontváryhoz ugyanis - akiről már életében (sőt, utóéletében) legendák keringtek - méltatlan volna a mítosz-szipolyozás. A rejtély megfejtése, s ezáltal profanizálása. Nem, Huszárik ambíciói sokkal komolyabbak: amint a Szindbád képköltészetében a múló idő melankóliáját szerette volna körberajzolni, itt a teremtő alkotás titkát próbálja fölfedezni. Nem véletlen a metaforikus nyitókép: felröppenő, majd a földön vergődő galamb. Szigorúan véve (a film ajánlásán kívül) ez az egyetlen, Huszárik által is (egy interjúban) bevallott utalás Latinovitsra.
A tragikus hirtelenséggel elhunyt színész árnyéka mégis ott lebeg az egész film fölött, amely a készítése során mintha el lett volna átkozva: Huszárik váltott írótársakkal dolgozik a folyamatosan alakuló forgatókönyvön (többek között Tornai József, Dobai Péter, Császár István, Gyurkovics Tibor, valamint Pertorini Rezső pszichiáter is besegít), Latinovits 1976-os halála lesújtja, ám folytatná filmtervét. Innokentyij Mihajlovics Szmoktunovszkijt viszont a szovjet rezsim nem engedi el a szerepre, végül kényszerűségből Ichak Finci bolgár színészt választja. A film másfél évig forog nyomasztó pénztelenség, ihletett pillanatok (Taormina) és fájó kudarcok mellett (Libanonba nem sikerül eljutni). A végül 1980. október 2-án közönség elé kerülő film csúnyán megbukott. A kétszázezres nézőszám ugyan azt mutatja, hogy a közönséget foglalkoztatta a különc magyar festőről készült alkotás, de a kortárs kritika, néhány józan hangtól eltekintve, szinte egységesen ítélte el Huszárik második egész estés játékfilmjét, bizonyos vélemények szerint ezzel is hozzájárulva a rendező halálához.
Milyen hát ez a Huszárik-életműből, sőt a magyar filmtörténetből is szelíden félretolt alkotás? Legalább annyira szabálytalan, mint hőse, ez a két század határán magányosan álló, előzmények és utódok nélküli képzőművész. Az életét körülvevő (hol ámulatos, hol mulattató) anekdoták közül szinte egy sem kerül be a filmbe, helyette két karakter együttes gyötrődését látjuk: a festőét, aki rendületlenül járja a Mediterráneum és a Közel-Kelet tájait, keresve ,,a nagy motívumot"; illetve Z.-ét, a színészét, aki élete legnagyobb próbatételére készül: el kell játszania a zsenit. Finci kettős szerepe tudatos alkotói döntés, játéka láttán azonban találó párhuzamok helyett mégis megkettőződést érzünk. Nagyvilág és lélek-mély: ezen a két színtéren kavarognak a teremtő erők, s nem csoda, hogy a harmónia gyorsan fölborul. Huszárik Zoltán fantasztikus vizuális képzettársításokkal csengeti egybe a két sorsot, s megpróbálja Csontváry látomásos festészetét is továbbgondolni - hihetetlen, de sikerül neki. Jankura Péter operatőrrel gyakorlatilag filmvászonra festik a lángoló napot, legyen szó Taormina misztikus vöröséről vagy Baalbek tűzforrón csorgó sárgájáról. S ezzel néhány pillanatra bekukkantanak a vászon mögé: miféle tonnás terhet cipelhetett ez a bogaras patikus, aki a családi hivatás kényelmét hátrahagyva az univerzum erőivel viaskodott. De hogy mindez mennyire közel járt a színtiszta őrülethez, azt a másik történetszál kísérli meg bemutatni: színészünk már a játékidő elején a zsenik felsőbbrendűségéről szaval magából kikelve a színpadon, majd nemsokára egy lakályos elmegyógyintézetben ébred. Sokat elmond Z. lelkiállapotáról - s egyúttal filmünk hangvételéről -, hogy szeretteitől elhidegülve immár a bolondokházát tartja otthonának, ám rögeszméitől mégsem képes szabadulni.
Huszárik Zoltán filmje innentől kezdve végleg elhagyja a racionális történetvezetés logikáját. Virtuóz asszociációk és rejtélyes értelmű jelenetváltások sorakoznak; megvilágító erejű szimbólumok és ügyetlennek tűnő metaforák követik egymást - a láthatóan roppant törekvéssel létrehozott képdzsungelben csakhamar elveszettnek érzi magát a néző. Van-e mélyebb, elemibb rend, ami a racionalitáson túl szervezi ezeket a jeleneteket? Az élettelen életre kel, a színek fülsüketítő erővel harsognak, Kocsár Miklós zenéje szíven üt, megidéződik a Szentírás, Dante, Schopenhauerés Nietzsche, ám természet és lélek, külső és belső kozmosz hiánytalan tükröztetése mégsem sikerül: a vászon fölhasad. A bibliai Édenkert-történet közelében járunk: valami történt, s már egy sajgó lyuk tátong a lét szövetén.
Ha létezik még ok-okozatiság ebben a szédítő örvénylésben, akkor bizonyára ez az eredője annak, amiért nem koherens film a Csontváry. Olyan misztérium előtt állunk megilletődve, amit egyszerűen nem lehet egy befejezett történet keretei közé szorítani. Az Elégia, a Szindbád és az A piacere alkotója megérezte ezt, és vállalta a lezárhatatlanságot. A rontottságot, a bukást. A sebzettséget - s mint főhőse, ő is belehalt.

Fotó: Port.hu

Paksa Balázs
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: szmoktunovszkijt, magyarországának, lelkiállapotáról, képköltészetében, filmtörténetből, kényszerűségből, jelenetváltások, történetvezetés, eltéphetetlenül, krisztinavárosi, forgatókönyvön, schopenhauerés, művészemberről, továbbgondolni, megkettőződést, képdzsungelben, hirtelenséggel, foglalkoztatta, árnyékvilágról, racionalitáson, körberajzolni, gyakorlatilag, bekukkantanak, hangvételéről, gondolkodását, profanizálása, mediterráneum, bolondokházát, rendületlenül, próbatételére, melankóliáját, hozzájárulva, játékfilmjét, elveszettnek, folyamatosan, írótársakkal, 1980-as Csontváry, főszerepre eredetileg, krisztinavárosi lakásból, tekintete lángol, folyosó betegei, iglói patikus, józan esze, orvos vészes, beteg viszont, bevált műfaji, rejtély megfejtése, teremtő alkotás, metaforikus nyitókép, földön vergődő, film ajánlásán, tragikus hirtelenséggel, Latinovits Zoltán, Huszárik Zoltán, Szent János Kórházba, Csontváry Kosztka Tivadarról, Hála Istennek, Tornai József, Dobai Péter, Császár István, Gyurkovics Tibor, Pertorini Rezső, Innokentyij Mihajlovics Szmoktunovszkijt, Ichak Finci, Jankura Péter, Kocsár Miklós, Schopenhauerés Nietzsche, Paksa Balázs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 20  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Örülök, hogy látlak!  Mi lenne ha  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Neked tudnod kell  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Paul David Tripp Április 21  Fekete István - Akác  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png fotel  Nevem  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Popper Péter szavai  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy maradéktalanul uralt világ  Tanuld meg ezt a versemet  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Garai Gábor - Takarítás  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Alázat  Nevem  A jó emberek mindig szépek mar...  Akik bántanak téged  Rátalálsz  Gonosz démon-álarc  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Gonosz démon-álarc  Tanuld meg ezt a versemet  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A jó emberek mindig szépek mar...  Lóhere  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyon különös  Nem számIt  Mindig jusson idő nevetni  Png férfi  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Adakozás 
Bejegyzés Címkék
1980-as Csontváry, főszerepre eredetileg, krisztinavárosi lakásból, tekintete lángol, folyosó betegei, iglói patikus, józan esze, orvos vészes, beteg viszont, bevált műfaji, rejtély megfejtése, teremtő alkotás, metaforikus nyitókép, földön vergődő, film ajánlásán, tragikus hirtelenséggel, egész film, készítése során, folyamatosan alakuló, szovjet rezsim, film másfél, végül 1980, kétszázezres nézőszám, közönséget foglalkoztatta, különc magyar, kortárs kritika, rendező halálához, magyar filmtörténetből, életét körülvevő, nagy motívumot&#8221, teremtő erők, harmónia gyorsan, lángoló napot, vászon mögé, bogaras patikus, családi hivatás, univerzum erőivel, színtiszta őrülethez, másik történetszál, játékidő elején, bolondokházát tartja, racionális történetvezetés, láthatóan roppant, élettelen életre, színek fülsüketítő, vászon fölhasad, bibliai Édenkert-történet, sajgó lyuk, szédítő örvénylésben, eredője annak, befejezett történet, sebzettséget &#8211, szmoktunovszkijt, magyarországának, lelkiállapotáról, képköltészetében, filmtörténetből, kényszerűségből, jelenetváltások, történetvezetés, eltéphetetlenül, krisztinavárosi, forgatókönyvön, schopenhauerés, művészemberről, továbbgondolni, megkettőződést, képdzsungelben, hirtelenséggel, foglalkoztatta, árnyékvilágról, racionalitáson, körberajzolni, gyakorlatilag, bekukkantanak, hangvételéről, gondolkodását, profanizálása, mediterráneum, bolondokházát, rendületlenül, próbatételére, melankóliáját, hozzájárulva, játékfilmjét, elveszettnek, folyamatosan, írótársakkal, csontváryról, rontottságot, filmvászonra, csontváryhoz, szabálytalan, szeretteitől, sebzettséget, fantasztikus, nyitójelenet, tükröztetése, pénztelenség, rögeszméitől, örvénylésben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1159
  • e Hét: 24219
  • e Hónap: 57373
  • e Év: 291120
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.