Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megváltó születésének ünnepe Szombathely 12.25
  2019-12-25 13:46:40, szerda
 
  Videó Link

Magyar kurír oldalon
December 25-én Isten Fiának, Jézus Krisztusnak földi születését ünnepeljük. Az örömünnep tárgya a megtestesült Ige földi születése a Boldogságos Szűz Máriától Betlehemben. E születés az üdvtörténet központi eseménye, mert aki született, nemcsak egy az emberek közül, hanem Ő az Atyától a Szentháromságban az idő kezdete előtt születő Fiú. A megváltó Jézus születése mindenki számára üdvösséget hoz, aki engedi, hogy lelkében a kegyelem által megszülethessék. A szombathelyi Székesegyházban dr. Székely János megyéspüspök mutatta be az éjféli szentmisét.
Mi karácsony ünnepének az igazi lényege, üzenete? - tette fel a kérdést prédikációja elején Székely János. Isten kezébe vette a világot, az ember szívét és a világ ettől az érintéstől felragyogott, megkapta az igazi fényét, távlatát, adta meg a választ a megyéspüspök. Isten magához ölelt minket, emberi szívvel akart minket szeretni, egészen közel akart hozzánk jönni, rámosolygott a világra a betlehemi gyermekben. Innen tanulta meg az emberiség az emberi méltóság nagyságát. Azt, hogy az ember nem csak egy nagyon ügyes fajtája az élővilágnak, hanem minden egyes ember a teremtő Isten végtelenül szeretett gyermeke. Az Ő remekművei vagyunk, és számára mindenki fontos. Értünk is megszületett. Az emberi élet alapja, hogy az ember az Isten számára értékes.
Karácsony által értjük meg az emberi történelem értelmét, mondta Székely János. Ha a világot csak egy zárt egységnek gondoljuk, akkor új esemény, többlet a világban nem is tud történni, akkor igazán történelem nincs. Csak akkor van igazi történelem, ha a világ nem zárt, hanem nyitott rendszer. Ha az az Isten alkotott minket és hozzá térünk vissza. Létünk nem a semmiből a semmibe tart, hanem Isten szeretetéből vagyunk és hozzá is térünk vissza, mondta Székely János.
Mi maradna az emberi történelemből, ha kivonnánk belőle Krisztust és a karácsonyt, eltüntetnénk belőle az evangéliumot? - tette fel a kérdést a megyéspüspök Akkor eltűnnének az ókorból az első eresztények hősiessége, az első ingyenes kórházak, az első keresztények szerető közössége. A középkorból eltűnne Szent Ferenc, Szent Erzsébet, eltűnnek az ingyenes iskolák, egyetemek, a gregorián zene. A legutolsó évszázadokból eltűnne Don Bosco, Teréz anya, vagy a misszionáriusok erőfeszítései, vagy Széchenyi István, Ady Endre, József Attila mély Istenhite. Helyette maradna a sok emberi szenvedés, a birodalmak, az önzés.
Karácsony arra hív, hogy ahogyan az Isten szeretet felragyogtatta az ember értékességét, adott létének távlatot, úgy mi is vegyük kezünkbe egymás életét. Sok olyan ember van akinek az életében a kincset, az értéket senki nem tudta felragyogtatni, előhozni, nem volt senki aki a szeretet szemeivel nézze őket. Legyünk mi azok, akik megváltoztatjuk a másik ember életét.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde visszahallgatható itt. Link

*
- Facebook oldalon:
Krisztus születésének ünnepén december 25-én Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a Székesegyházban. Szentbeszédében utalt rá: a betlehemi kisded ma is tant minket.
Karácsonyi szentbeszédben Székely János arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy mik azok az értékek amiket a világ megtanulhat a Betlehemben megszületett Krisztustól. Pl. a szeretet tudományát, létünk igazi értelmét és célját. Azt, hogy Isten teremtette a világot, benne az embert, utalt az evangéliumra Székely János. Isten 10 igével teremti a világot a Biblia szerint, ezzel utal a 10 parancsolatra is. Ezzel azt akarja mondani, hogy a 10 parancsolat és a teremtés törvénye ugyanaz: Isten beleteremtett a világba egy gyönyörű harmóniát. Az erkölcsi törvény nem más, minthogy és az ember lassan kiolvassa ezt az isteni rendet a világból. János evangélista ezt úgy folytatja: ez az Ige, amellyel Isten alkotta a mindenséget ugyanaz, mint aki testet öltött a betlehemi istállóban. A világ alaptörvénye, szíve Jézusban, a betlehemi kisgyermekben tárult fel. Aki érteni akarja a galaxisok titkát, hogy miért vagyunk mi emberek, annak Jézus jászlához kell lépnie, akiben Isten titka feltárult előttünk, mondta Székely János.
A betlehemi gyermek tanít minket, hogy van Atyánk, aki vár minket: aki eléje fut a bűnösnek, aki ott vár majd minket halálunk kapujában is.
A betlehemi gyermek tanít minket, hogy a világ szeretetéből van: Atya, Fiú, Szentlélek örök szeretetéből. És mi emberek arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, odaadni magunkat másoknak.
A betlehemi gyermek tanít minket, hogy szeretet és irgalom egymástól nem elválaszthatók.
A betlehemi gyermek tanít minket, hogy a bűnt utáljuk, a bűnöst szeressük.
A betlehemi gyermek tanít minket,, hogy ne menjünk el vakon, süketen a szegény, szenvedő, a beteg mellett, hanem álljunk meg mint az irgalmas szamaritánus.
A betlehemi gyermek tanítja a házastársakat, hogy a házasság nem emberi, hanem isteni dolog. A házasság a végtelen, örök Isten hűségének, nagylelkűségének földi mása, csodája, megvalósulása.
A betlehemi gyermek tanít minket, hogy nyissuk ki lelkünket nap mint nap felfelé, az ég felé, táplálkozzunk az imádságból.
A betlehemi gyermek tanít minket szenvedni, azzal ahogy Ő hordozta a maga keresztjét.
Szüksége van a világnak erre a titokzatos karácsonyi fényre, hogy felépítsük a szeretet civilizációját, amelyről Szent II. János Pál pápa is sokat beszélt. Mit jelent ez? Pl. hogy a gazdaság, a termelés legfőbb célja nem a haszon, a pénz, hanem a Földön élő minden ember boldogsága, kiteljesedése.
A szeretet civilizációja jelenti azt is, hogy fiatalokat, a gyerekeket nem csak technikai tudásra tanítjuk, esetleg világnézetileg semleges, értékmentes, célmentes nevelést adunk számukra, hanem lelkükben megpróbáljuk a tüzet, a lelkesedést, a célt felgyullasztani, táplálni. Egy gyermek akkor lesz boldog ha megtanul szeretni, nagylelkűnek lenni, ha megérti léte okát, célját, ha megtanulja hogyan kell emberhez méltóan élni. A szeretet civilizációja azt is jelent, hogy az ember nem tehet meg mindent a Földdel, sem saját magával.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: szentháromságban, nagylelkűségének, székesegyházban, megszülethessék, misszionáriusok, szentbeszédében, megváltoztatjuk, felgyullasztani, civilizációját, világnézetileg, szentbeszédben, elválaszthatók, felragyogtatta, felragyogtatni, parancsolatra, beleteremtett, táplálkozzunk, civilizációja, kisgyermekben, évszázadokból, kiteljesedése, erőfeszítései, történelemből, házastársakat, megvalósulása, keresztények, szeretetéből, szentbeszéde, felragyogott, evangéliumra, eltüntetnénk, megszületett, értékességét, születésének, megpróbáljuk, szamaritánus, örömünnep tárgya, üdvtörténet központi, megváltó Jézus, kegyelem által, szombathelyi Székesegyházban, éjféli szentmisét, igazi lényege, kérdést prédikációja, ember szívét, világ ettől, érintéstől felragyogott, igazi fényét, betlehemi gyermekben, emberi méltóság, nagyon ügyes, teremtő Isten, Isten Fiának, Jézus Krisztusnak, Boldogságos Szűz Máriától Betlehemben, Székely János, Szent Ferenc, Szent Erzsébet, Széchenyi István, József Attila, Szent II, János Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mi lenne ha  Neked tudnod kell  Png férfi  Alvó cicák  Még csak most kezdődik a nap  A kételkedés kezelése  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 19  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Akarat  Png férfi  Png virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Radikális szeretet  Esti kép  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Png telefon  Szívem  Alázat  Rátalálsz  Nagyon különös  Az engedelmesség miért nem vál...  Leonardo da Vinci gondolata  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Egy hatékony szolga  Adakozás  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  A másik dolog,  Bertolt Brecht -től idézet  Neked tudnod kell  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete-erdő desszert  Nem számIt  Szívem  Próbálj meg ...  Szívem  Akarat  Alázat  Png kutya  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Nevem  Alázat  Szívem  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nevem  Sokan azt tartják  Fekete István - Akác  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Julian Brass gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Bounty krémes  Soha ne kedvezz...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Alvó cicák  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Idő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
örömünnep tárgya, üdvtörténet központi, megváltó Jézus, kegyelem által, szombathelyi Székesegyházban, éjféli szentmisét, igazi lényege, kérdést prédikációja, ember szívét, világ ettől, érintéstől felragyogott, igazi fényét, betlehemi gyermekben, emberi méltóság, nagyon ügyes, teremtő Isten, emberi élet, emberi történelem, világot csak, zárt egységnek, semmibe tart, emberi történelemből, megyéspüspök Akkor, első eresztények, első ingyenes, első keresztények, középkorból eltűnne, ingyenes iskolák, gregorián zene, legutolsó évszázadokból, misszionáriusok erőfeszítései, ember értékességét, értéket senki, szeretet szemeivel, másik ember, betlehemi kisded, hívek figyelmét, értékek amiket, világ megtanulhat, szeretet tudományát, evangéliumra Székely, teremtés törvénye, gyönyörű harmóniát, erkölcsi törvény, ember lassan, isteni rendet, mindenséget ugyanaz, betlehemi istállóban, világ alaptörvénye, betlehemi kisgyermekben, galaxisok titkát, betlehemi gyermek, világ szeretetéből, bűnt utáljuk, bűnöst szeressük, beteg mellett, irgalmas szamaritánus, maga keresztjét, világnak erre, titokzatos karácsonyi, szeretet civilizációját, termelés legfőbb, szeretet civilizációja, célt felgyullasztani, gyermek akkor, szentháromságban, nagylelkűségének, székesegyházban, megszülethessék, misszionáriusok, szentbeszédében, megváltoztatjuk, felgyullasztani, civilizációját, világnézetileg, szentbeszédben, elválaszthatók, felragyogtatta, felragyogtatni, parancsolatra, beleteremtett, táplálkozzunk, civilizációja, kisgyermekben, évszázadokból, kiteljesedése, erőfeszítései, történelemből, házastársakat, megvalósulása, keresztények, szeretetéből, szentbeszéde, felragyogott, evangéliumra, eltüntetnénk, megszületett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 526
  • e Hét: 35512
  • e Hónap: 68666
  • e Év: 302413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.