Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa üzenete az ápolók világnapja alkalmából
  2020-05-13 17:30:40, szerda
 
  Jelképei vagytok a tábori kórház jellegű Egyháznak, amely folytatja Jézus Krisztus küldetését, aki közel lépett, és meggyógyította a szenvedőket bármiféle bajból, és aki lehajolt, hogy megmossa tanítványai lábát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2020-ra meghirdetett ápolók és szülésznők nemzetközi éve keretében május 12-én tartják az ápolók világnapját. Ferenc pápa üzenetet írt ebből az alkalomból.
Ezen a napon emlékezünk Florence Nightingale születésének 200. évfordulójára. Az angol ápolónő teremtette meg a betegápolás etikai alapjait, indította el a modern nővérképzést és a kórházi betegellátás reformját. Ennek elismeréseként minden év május 12-én, az ő születésnapján ünneplik világszerte az ápolók világnapját.
A koronavírus-járvány történelmi időszakában újra felfedeztük, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az ápolók és a szülésznők életünkben - kezdi üzenetét Ferenc pápa. Nap mint nap megtapasztaljuk az egészségügyi dolgozók bátor tanúságtételét és áldozathozatalát, közülük kifejezetten is az ápolókét, akik szakértelemmel, odaadással, felelősségtudattal és szeretettel gondozzák a vírussal megfertőződött betegeket, kockára téve saját egészségüket is. Ezt a tényt bizonyítja sajnos az is, hogy magas az életüket vesztett egészségügyi dolgozók száma, akik szolgálatuk hűséges teljesítése közben haltak meg. Imádkozom értük - akik nevét az Úr ismeri - és ennek a járványnak minden áldozatáért. A feltámadt Krisztus adja meg nekik a paradicsom világosságát és családjaiknak a hit vigaszát - írja üzenetében a pápa.
Az ápolók kezdettől fogva központi szerepet töltenek be az egészségügyi ellátásban. A betegekkel való kapcsolatukban mindennap megtapasztalják azt a traumát, amit a szenvedés okoz az ember életében.
Az ápolók igent mondtak egy különleges hivatásra: arra, hogy irgalmas szamaritánusok legyenek, akik gondjukba veszik embertársuk életét és sebeit.
Az élet védelmezői és szolgálói ők, akik a szükséges terápiák végrehajtása közben bátorítást, reményt és bizakodást nyújtanak.

Kedves ápolók! Erkölcsi felelősség vezérli szakértelmeteket, amely nem korlátozódik pusztán a tudományos és technikai ismeretekre, hanem folyamatosan áthatja a betegekkel való emberi és emberséges kapcsolat. Gondját viselitek férfiaknak és nőknek, gyermekeknek és időseknek, embereknek életük minden szakaszában a születéstől a halálig. Készek vagytok arra, hogy mindig meghallgassátok és megértsétek a beteg szükségleteit. Minden helyzet egyedi, emiatt sosem elegendő az előírt eljárást követni, hanem szükség van az állandó és fáradságos megkülönböztetésre és az odafigyelésre minden személyre.
Ti és a szülésznők közel álltok az emberekhez létük meghatározó pillanataiban, a születés, a halál, a betegség és a gyógyulás idején, hogy segítsétek őket legyőzni a legmegrázóbb helyzeteket. Előfordul, hogy mellettük vagytok a haldoklás idején, és vigaszt, megkönnyebbülést nyújtotok az utolsó pillanatokban. Önzetlen szolgálatotok miatt ti vagytok a ,,szomszédban élő szentek" - hangsúlyozza Ferenc pápa levelében.
Jelképei vagytok a tábori kórház jellegű Egyháznak, amely folytatja Jézus Krisztus küldetését, aki közel lépett, és meggyógyította a szenvedőket bármiféle bajból, és aki lehajolt, hogy megmossa tanítványai lábát.

Köszönet az emberiségért végzett szolgálatotokért!
A járvány számos országban rávilágított az egészségügyi ellátás hiányosságaira is. Ezért a világ minden nemzetének felelőseihez fordulok, hogy fektessenek be az egészségbe, ami elsődleges közjó; erősítsék meg a struktúrákat és alkalmazzanak több ápolót, hogy biztosítani tudják mindenkinek a megfelelő ellátást az emberi méltóság tiszteletben tartásával. Fontos, hogy ténylegesen felismerjük ennek a szakmának az alapvető szerepét a betegellátásban, a vészhelyzetek kezelésében, a betegségmegelőzésben, az egészség előmozdításában, a családi, a közösségi és az iskolai környezetben nyújtott ellátás terén.
Az ápolóknak és a szülésznőknek joguk van hozzá és megérdemlik, hogy jobban értékeljék őket és bevonják őket azokba a folyamatokba, amelyek az egyes ember és a közösségek egészségét érintik. Kimutatták, hogy ha befektetnek a betegápolás és a szülészet fejlesztésébe, akkor javul az ellátás és általánosságban az emberek egészsége. Növelni kell a egészségügyi dolgozók szakmai felkészültségét, megfelelő eszközök biztosításával, illetve tudományos, emberi, pszichológiai és spirituális szinten a képzésük érdekében. Javítani kell továbbá munkakörülményeiket, és biztosítani kell, hogy méltóságteljesen tudják végezni szolgálatukat. Az egészségügyi dolgozók szervezeteinek fontos szerepük van abban, hogy képzést kínálnak tagjaiknak, és hogy egy egységes testület részének érezzék magukat, így nem magányosan kell szembenézniük az etikai, gazdasági és emberi kihívásokkal szakmájukban.
A pápa levelében a szülésznőkhöz is fordul, akik a várandós nőket gondozzák és segítik, hogy világra hozzák gyermeküket: Az egyik legnemesebb foglalkozásotok van, amely közvetlenül az élet és az anyaság szolgálatában áll - írja. A Bibliában a Kivonulás könyvében (vö. 1,15-21) is megemlékeznek a bábákról. A Mennyei Atya ma is hálával tekint rátok!
Üzenete végén Ferenc pápa annak a reményének ad hangot, hogy ez a világnap középpontba helyezi az ápolók és a szülésznők méltóságát az egész társadalom egészsége érdekében. Imádkozik értük és családjaikért, és apostoli áldását adja rájuk.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2020.05.13
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: méltóságteljesen, áldozathozatalát, szolgálatotokért, megkönnyebbülést, szakértelmeteket, általánosságban, felkészültségét, megtapasztalják, meghallgassátok, betegellátásban, előmozdításában, megtapasztaljuk, foglalkozásotok, szakértelemmel, meggyógyította, szervezeteinek, tanúságtételét, elismeréseként, születésnapján, hiányosságaira, biztosításával, világszervezet, megfertőződött, kapcsolatukban, szamaritánusok, családjaiknak, alkalmazzanak, szolgálatában, családjaikért, szembenézniük, szülésznőkhöz, szülésznőknek, megemlékeznek, fejlesztésébe, évfordulójára, vészhelyzetek, tábori kórház, szenvedőket bármiféle, ápolók világnapját, napon emlékezünk, angol ápolónő, betegápolás etikai, modern nővérképzést, kórházi betegellátás, szülésznők életünkben, egészségügyi dolgozók, vírussal megfertőződött, tényt bizonyítja, életüket vesztett, járványnak minden, feltámadt Krisztus, paradicsom világosságát, Jézus Krisztus, Egészségügyi Világszervezet, Florence Nightingale, Mennyei Atya, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Png virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Éretlen vers  Szép estét  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akik bántanak téged  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Sose bánj semmit  A boldog családok mind hasonló...  Makszim Gorkij gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Png csokor  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einsteinről  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép álmokat!  Hiányzik  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png kislány  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  s immár én is felragyogva, ért...  Fekete-erdő desszert  Akarat  Szép álmokat!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Tanuld meg ezt a versemet  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyon különös  Neked tudnod kell  Garai Gábor - Takarítás  Adakozás  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png kutya  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Adakozás  Hazára minden embernek szükség...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Próbálj meg ...  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Egy hatékony szolga  Png virág  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Németh László tollából  Nem számIt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Reggel van  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Png nő  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyon különös  Lóhere  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tábori kórház, szenvedőket bármiféle, ápolók világnapját, napon emlékezünk, angol ápolónő, betegápolás etikai, modern nővérképzést, kórházi betegellátás, szülésznők életünkben, egészségügyi dolgozók, vírussal megfertőződött, tényt bizonyítja, életüket vesztett, járványnak minden, feltámadt Krisztus, paradicsom világosságát, ápolók kezdettől, egészségügyi ellátásban, betegekkel való, szenvedés okoz, ember életében, ápolók igent, különleges hivatásra, élet védelmezői, szükséges terápiák, beteg szükségleteit, előírt eljárást, odafigyelésre minden, szülésznők közel, emberekhez létük, gyógyulás idején, legmegrázóbb helyzeteket, haldoklás idején, utolsó pillanatokban, emberiségért végzett, járvány számos, egészségügyi ellátás, világ minden, megfelelő ellátást, emberi méltóság, alapvető szerepét, vészhelyzetek kezelésében, egészség előmozdításában, iskolai környezetben, szülésznőknek joguk, egyes ember, közösségek egészségét, szülészet fejlesztésébe, emberek egészsége, képzésük érdekében, egységes testület, pápa levelében, várandós nőket, egyik legnemesebb, anyaság szolgálatában, világnap középpontba, szülésznők méltóságát, egész társadalom, méltóságteljesen, áldozathozatalát, szolgálatotokért, megkönnyebbülést, szakértelmeteket, általánosságban, felkészültségét, megtapasztalják, meghallgassátok, betegellátásban, előmozdításában, megtapasztaljuk, foglalkozásotok, szakértelemmel, meggyógyította, szervezeteinek, tanúságtételét, elismeréseként, születésnapján, hiányosságaira, biztosításával, világszervezet, megfertőződött, kapcsolatukban, szamaritánusok, családjaiknak, alkalmazzanak, szolgálatában, családjaikért, szembenézniük, szülésznőkhöz, szülésznőknek, megemlékeznek, fejlesztésébe, évfordulójára, vészhelyzetek, pszichológiai, szolgálatukat, pillanataiban, odafigyelésre, szükségleteit, szolgálatotok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3560
  • e Hét: 26620
  • e Hónap: 59774
  • e Év: 293521
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.