Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szobrot állítottak a Szent István-bazilikában II. János Pál
  2020-05-18 23:09:58, hétfő
 
  Snell György Esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa május 18-án reggel szentmise keretében áldotta meg Szent II. János Pál pápának a főtemplom papi bejárójánál felállított életnagyságú szobrát, Kotormán László és testvére, a Munkácsy-díjas Kotormán Norbert alkotását.
Szobrot állítottak a Szent István-bazilikában II. János Pál pápának
...... ............


Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ......


Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa hétfőn, május 18-án reggel a hét órakor kezdődő szentmise keretében áldotta meg Szent II. János Pál pápának a főtemplom papi bejárójánál felállított életnagyságú szobrát, Kotormán László és testvére, a Munkácsy-díjas Kotormán Norbert szobrászművész alkotását - írja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala.
A mű Snell György személyes ajándéka, felállításának gondolata néhány évvel ezelőtt, a volt Szent Jobb-kápolna átalakítása közben merült fel benne. Az öntött bronzszobor egy éven át készült Hódmezővásárhelyen. Az elhelyezés koncepcióját Bukta Norbert festőművész és Galina Zoltán építész dolgozta ki.
Éppen száz éve, 1920. május 18-án született Szent II. János Pál, aki 1978 és 2005 között a 264. római pápaként ült Szent Péter trónján. Személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő Magyarországra, hivatalos apostoli út keretében. 1991. augusztus 20-án felkereste a szobrának mostantól otthont adó székesegyházat is.
A ma reggeli szentmise ITT tekinthető meg felvételről. Link

Korábban a Częstochowai Fekete Madonna-kegykép másolata köszöntötte a papi bejárón érkezőket - ez a festmény most a Szent Jobb-kápolnában található.
* * *
Lipótváros gyors fejlődésére való tekintettel a pesti tanács 1845. április 8-án bízta meg az esztergomi és egri bazilikát is tervező Hild Józsefet, hogy készítse el egy reprezentatív templom terveit. A földmunkák 1848 februárjában kezdődtek meg, de a szabadságharc miatt félbeszakadtak.
A bazilika alapkövét 1851. október 4-én tették le. Hild József 1867-es halála után a tervezés folytatásával és a művezetéssel Ybl Miklóst bízták meg, aki átdolgozta az eredeti terveket. Ezért amíg a kelet-nyugati homlokzat az eredeti klasszicista felfogást tükrözi, addig a főhomlokzat és a mai Bajcsy-Zsilinszky útra néző, félköríves hátsó homlokzat, amely mögött az egykori Szent Jobb-kápolna húzódik, már neoreneszánsz stílusban készült.
A főtemplom folyamatos karbantartást igényel. Tavaly márciusra újították fel a budapesti Szent István-bazilika legrégebbi szakrális terét, a Szent Jobb-kápolnát. A bazilika szentélye mögött húzódó félköríves kápolna a templom elsőként megépült, 1861-ben felszentelt szakrális tere, amely a bazilika 1905-es felszenteléséig a lipótvárosi hívek plébániatemplomaként működött. A felújításra készülve államalapító királyunk ereklyéje, a Szent Jobb még 2017-ben került a templom főterébe, a Nagyboldogasszony-oltár elé.
A bazilika rendkívül gazdag képzőművészeti alkotásokban. A főbejárat előcsarnokában Senyei Károly Szent István-domborműve, valamint Székely Bertalan és Than Mór mozaikjai láthatók. A szentély fölötti kupola körmezejében az Atyaisten, a tambur felületén Krisztus, valamint a próféták, a kupola és a középtér találkozásánál az evangélisták képei Lotz Károly alkotásai. A szentélyboltozaton a szentmise allegóriái sorakoznak Benczúr Gyula mozaikjain, valamint Szent István életének fontosabb állomásai elevenednek meg Mayer Ede bronz dombormű sorozatán. A Kauser József tervezte baldachinos főoltárt Strobl Alajos műve, Szent István szobra díszíti.
A szószék szintén Kauser József munkája; figyelemre méltók a bazilika iparművészeti remekei is. Az üveg- és az üvegfestészeti munkákat Róth Miksa készítette, a templom orgonája pedig a korban elismert pécsi Angster József gyárának terméke. A belső tér díszítményeinek festési és főként aranyozási munkálatait Scholtz Róbert végezte.


Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala
Fotó: Bielik István/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala
Magyar Kurír 2020.05.18
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: felszenteléséig, díszítményeinek, magyarországra, székesegyházat, képzőművészeti, üvegfestészeti, előcsarnokában, felállításának, találkozásánál, félbeszakadtak, karbantartást, folytatásával, neoreneszánsz, szabadságharc, főegyházmegye, reprezentatív, iparművészeti, februárjában, evangélisták, körmezejében, alkotásokban, életnagyságú, klasszicista, államalapító, művezetéssel, koncepcióját, fejlődésére, segédpüspök, felvételről, főhomlokzat, átalakítása, bronzszobor, tekintettel, felújításra, felállított, lipótvárosi, főtemplom papi, volt Szent, öntött bronzszobor, elhelyezés koncepcióját, szobrának mostantól, papi bejárón, festmény most, pesti tanács, reprezentatív templom, földmunkák 1848, szabadságharc miatt, bazilika alapkövét, tervezés folytatásával, eredeti terveket, eredeti klasszicista, egykori Szent, Szent István-bazilikában II, János Pál, Snell György Esztergom-budapesti, Szent István-bazilika, Szent II, Kotormán László, Munkácsy-díjas Kotormán Norbert, Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala, Szent Jobb-kápolna, Bukta Norbert, Galina Zoltán, Szent Péter, Częstochowai Fekete Madonna-kegykép, Szent Jobb-kápolnában, Hild Józsefet, Hild József, Szent Jobb-kápolnát, Szent Jobb, Senyei Károly Szent István-domborműve, Székely Bertalan, Than Mór, Lotz Károly, Benczúr Gyula, Szent István, Mayer Ede, Kauser József, Strobl Alajos, Róth Miksa, Angster József, Scholtz Róbert, Bielik István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  A Megváltó szolgálatában  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png cica  képre írva  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Reggel van  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Png cica  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Makszim Gorkij gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Éretlen vers  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png ház  Csak a fogyatkozás látható  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 20  Bertolt Brecht -től idézet  Kövesd a cowboyt!  Png ház  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Szép álmokat!  Egy maradéktalanul uralt világ  Mai harmónia kártyám  Nevem  Lóhere  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Őrizkednünk kell...  A televizió nem a kultúrát kép...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A sors  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  képre írva  Kerüld el az evangélium örömén...  Még csak most kezdődik a nap  Boldog születésnapot a ma ünne...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png csokor  Erdőn  Paul David Tripp Április 20  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág... 
Bejegyzés Címkék
főtemplom papi, volt Szent, öntött bronzszobor, elhelyezés koncepcióját, szobrának mostantól, papi bejárón, festmény most, pesti tanács, reprezentatív templom, földmunkák 1848, szabadságharc miatt, bazilika alapkövét, tervezés folytatásával, eredeti terveket, eredeti klasszicista, egykori Szent, főtemplom folyamatos, budapesti Szent, bazilika szentélye, templom elsőként, bazilika 1905-es, lipótvárosi hívek, felújításra készülve, templom főterébe, bazilika rendkívül, főbejárat előcsarnokában, szentély fölötti, tambur felületén, középtér találkozásánál, evangélisták képei, szentmise allegóriái, szószék szintén, bazilika iparművészeti, üvegfestészeti munkákat, templom orgonája, korban elismert, felszenteléséig, díszítményeinek, magyarországra, székesegyházat, képzőművészeti, üvegfestészeti, előcsarnokában, felállításának, találkozásánál, félbeszakadtak, karbantartást, folytatásával, neoreneszánsz, szabadságharc, főegyházmegye, reprezentatív, iparművészeti, februárjában, evangélisták, körmezejében, alkotásokban, életnagyságú, klasszicista, államalapító, művezetéssel, koncepcióját, fejlődésére, segédpüspök, felvételről, főhomlokzat, átalakítása, bronzszobor, tekintettel, felújításra, felállított, lipótvárosi, festőművész, felszentelt, bejárójánál, köszöntötte, baldachinos, elevenednek, munkálatait, személyében, bazilikában, alkalommal, elhelyezés, félköríves, zsilinszky, figyelemre, kápolnában, felkereste, készítette, átdolgozta, szobrászmu, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 34986
  • e Hónap: 68140
  • e Év: 301887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.