Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten hozta Önöket az életben
  2010-10-15 00:08:00, péntek
 
  Így üdvözölte a chilei elnök a kimentett 33 bányászt.
"Isten hozta Önöket az életben"


Helyi idő szerint szerda éjfél előtt felszínre hozták a 33-ik bányászt is, teljes sikerrel ért véget a páratlan mentési akció a chilei San José réz- és aranybányában. A mentés kevesebb, mint egy napig tartott. A 33 bányászt Sebastian Pinera chilei elnök, hozzátartozóik, újságírók hada várta.
Az utolsó bányász, az 54 éves Luis Urzua helyi idő szerint 21 óra 55 perckor érkezett fel. Óriási tapsvihar, ujjongás közepette. Előtte a 29 esztendős Artiel Ticonát menekítették ki, akinek a föld alatti rabság 40-ik napján született gyermeke a reményt jelentő Esperanza nevet kapta.
Az első hírek szerint a bányászok - akik a föld alatt a több mint kéthónapos rabság idején rendkívüli fegyelemről, kitartásról, illetve egymás iránti szolidaritásról, valamint összetartásról tettek tanúbizonyságot - kielégítő egészségi állapotban érkeztek a felszínre.
A mentési akciót az egész világ figyelemmel kísérte Észak-Amerikától Európán át egészen a Közel-Keletig. A felszínre hozatalt közvetítette az iráni televízió is, az észak-koreai állami tévé külön stábot küldött a helyszínre. Üdvözölte a bányászok kimentését Barack Obama amerikai elnök, és imádkozott a sikerért XVI. Benedek pápa.
"Isten hozta Önöket az életben" - üdvözölte a felszínre hozott bányászokat a chilei elnök, utalva arra, hogy a több mint 2 hónapos, példátlan megpróbáltatások után most ténylegesen új szakasz kezdődik számukra. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a 69 napos föld alatti fogság után a 33 bányász számára aligha lesz könnyű a mindennapi életre való "átállás".
Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a 33 chilei bányásznál, mert egy olyan ijesztő, kihívásokkal teli időszak következik most az ő életükben, amire talán nem is lehet eléggé felkészülni még szakember segítségével sem.
A "harminchármak" ugyanis igazi hősökké váltak, akikből pénzt akarnak csinálni filmesek, írók. Claus Behn, a Chilei Egyetem fiziológus professzora szerint a bányászokra nehéz idők várnak, mert hősnek lenni nem olyan egyszerű. "ha lenéz az ember a hegycsúcsról, csak a mélységet látja, amely mindenkit megszédít".
A hepienddel végződött chilei bányabaleset bekerül a Guiness-rekordok könyvébe. Mindeddig ugyanis egyetlen egyszer sem fordult elő az ami most, nevezetesen, hogy ennyi bányászt ilyen mélységből és ennyi idő után sikerrel kimentettek volna.
Egy chilei lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az egészségügyi vizsgálatok után az ügyészség kihallgatja a vájárokat, hiszen a bánya tulajdonosai ellen ügyészségi és parlamenti vizsgálatok folynak.Chilében keresetet adtak be a földtani és bányászati szolgálat egyik volt felelőse ellen, aki a hiányos feltételek ellenére engedélyezte a bánya újbóli megnyitását.

Videók a mentésről Link
Az AFP jelentése szerint az örömöt beárnyékolta a média képviselőinek viselkedése. A francia hírügynökség jelentése szerint több száz újságíró igyekezett lerohanni a felszínre hozott első, majd második bányászt, hogy interjút készítsenek velük, a rohanás közben pedig mindent és mindenkit elgázoltak.
A "harminchármak" igazi hősök lettek, de hogyan tovább?
A tervezetthez képest mintegy 2 órás késedelemmel kezdődött a mentés a chilei Atacama-sivatagban lévő San José réz- és aranybányában, ahol 69 nap óta 33 bányász rekedt több mint 600 méteres mélységben.
A késedelmet Laurence Golborne bányaügyi miniszter azzal indokolta, hogy változtatásokat kellett végrehajtani a mentőkapszulában elhelyezett kommunikációs rendszeren, amely a cső alakú kabinban a felszínre emelkedő vájárokkal való kapcsolattartást biztosítja. A hatóságok minden eshetőségre felkészültek, ezért a kabinban audio-berendezést, valamint egy kamerát is elhelyeztek. Mindez nem csupán a párbeszédet teszi lehetővé a több mint két hónap után kiszabaduló bányászokkal, hanem azt is, hogy a kamerán keresztül a "fentiek" ellenőrizzék a kabinban egyenként helyet foglaló bányászok állapotát.
A chilei elnök, Sebastián Pinera mellett a hírek szerint a helyszínre érkezett a bolíviai államfő, Evo Morales is, mivel a 33 bányász között egy bolíviai is van. Külön érdekesség, hogy Pinera elnök népszerűsége az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnövekedett, párhuzamosan azzal, hogy mind inkább kézzelfogható közelségbe került a bányászok felszínre hozatala.
A krónikák megemlítették azt is, hogy a bányászat történetében még nem fordult elő hasonló eset, azaz, hogy 33 bányász 69 napon keresztül rekedt a mélyben, és páratlan akaraterővel, illetve kitartással túlélte a történteket. Egyes források rámutattak arra is, hogy régóta nem volt ilyen méretű szolidaritás a chilei társadalomban, az ország szinte egy emberként állt ki a több mint 600 méteres mélységben rekedt bányászok mellett.
A mentési akció sok kockázatot rejt magában. A hatóságok hetek óta nemcsak a felszínre hozatal műszaki és egészségügyi biztosítása érdekében tették meg a szükséges előkészületeket, hanem rendkívül alaposan felkészültek a bányászok fogadására is. A 33 vájár a föld felszínén a visszaérkezett űrhajósoknak kijáró orvosi vizsgálat után rövid időre találkozhat a rokonokkal egy külön erre a célra felállított sátorban, amelyet a remény sátrának neveztek el. Utána már alaposabb orvosi vizsgálat következik egy közeli kórházban.
Az elmúlt napokban sok szó esett arról, milyen sorrendben hozzák felszínre a bányászokat. A hírek szerint az a megoldás alakult ki, hogy "első körben" a pszichikailag legerősebbek, a legbátrabbak jönnek fel, így ők ösztönözhetik társaikat is, mintegy lelket öntve beléjük. Őket - legalábbis az előzetes forgatókönyv szerint a leggyengébbek, a legelesettebbek követik, míg a végére azok a bányászok maradnak, akik a legjobb fizikai állapotban vannak. A 31 éves, kétgyermekes Florencio Ávalos műszakvezető - aki a tervek szerint az első "utas" lesz - egy csapásra híressé, a chileiek kedvencévé vált.
Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a 33 chilei bányásznál. A tervek szerint a hét végére boldog családtagok és kíváncsi újságírók gyűrűjében találja magát már az összes, eddig a mélységben tengődő bányász, akiknek szabadulása egyúttal új élet kezdetét is jelenti, és elképzelhető, hogy ez legalább olyan nagy próbatétel lesz majd számukra, mint a több hónapos elszigeteltség a külvilágtól.
Egy olyan ijesztő, kihívásokkal teli időszak következik most az ő életükben, amire talán nem is lehet eléggé felkészülni még szakember segítségével sem. Egy pszichológusokból álló mentőcsapat eddig a lenti körülmények elviselésében volt segítségükre. A múlt héten - a közelgő szabadulásra való tekintettel - már a felszínen őket váró újságírók esetleges kínos és túl diszkrét kérdéseire és a különböző médiaszereplésekre készítették fel őket.

A "harminchármak" ugyanis igazi hősökké váltak, akikből pénzt akarnak csinálni filmesek és könyvírók egyaránt. Elnöki palotákba kaptak meghívást, minden költségüket fedező nyaralásokat ajánlottak fel nekik, tévéstúdiókba várják őket. Persze amelyiküknek ehhez nincs kedve, és nem akar celebbé válni, az már most elkezdhet gondolkodni azon, mire költi, és miként használja fel a csak az aláírására váró nagy összegről kiállított csekkeket.
A magyar származású chilei bányatulajdonos, Leonardo Farkas a szerencsétlenség bekövetkezte után ugyanis nem sokkal a mélyben rekedt 33 bányász minden egyes családjának egy 10 ezer dollár értékű csekket ajánlott fel az ágazat nevében, ezenfelül pedig létrehozott egy alapot a bajba jutott vájárok megsegítésére. További bevétellel kecsegtet az a 10 millió dolláros kártérítési per is, amelyet 27 érintett család indított a San José-i bánya tulajdonosai ellen.
Az egyik mélyben rekedt bányász lányát már korábban meghívták egy televíziós játékba, ahol több ezer dollár ütötte a markát. Az tehát biztos, hogy megélhetési gondokkal egy jó darabig nem kell majd számolniuk a 33-aknak. Sergio González, a Santiago Egyetem pszichológusa úgy véli, a többhetes megpróbáltatást átélő bányászok inkább áldozatok, mint hősök. A szakember arra figyelmeztet, hogy más emberekként térnek vissza a felszínre, és a családjuk is megváltozott.
Claus Behn, a Chilei Egyetem egyik fiziológus professzora a hirtelen és nagy mennyiségben az ember ölébe hulló pénz kapcsán hangsúlyozta: ilyen helyzetben rendkívül fontos az, hogy az illető megfelelő pénzügyi tanácsokhoz jusson, különben elfolyik a nagy vagyon. A szélsőséges körülményeket túlélt személyeknél fellépő rendellenességeket vizsgáló szakember szerint az ilyen helyzetbe került embereknek semmiféleképpen sem szabad feladniuk rendszeres napi tevékenységüket, és ebbe beleértendő a munka is.
A professzor szerint a bányászokra rendkívül megterhelő alkalmazkodási folyamat vár: először a média ostromát kell kiállniuk, hiszen az egész világ a legutolsó részletekről is tudni akar, és persze hírnevet és pénzt ajánl a legapróbb információmorzsáért is; és mindezt pedig csak tetézi a család túláradó figyelme. Behn szerint hősnek lenni nem olyan egyszerű, mert "ha lenéz az ember a hegycsúcsról, csak a mélységet látja, amely mindenkit megszédít". A chilei kormány előrelátását dicséri, hogy megígérték: legalább hat hónapon keresztül pszichológiai segítséget biztosítanak a 33 bányásznak.
Jaime Manalich egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányászoknak a felszínre jutva szembesülniük kell azzal, hogy életük megváltozott, és még a családjuk is átalakult ez alatt a nehéz és bizonytalan időszak alatt. A szaktárca vezetője szerint a vájárok közötti egység, a kialakult fegyelmezett csapatmunka nagy segítséget jelent majd az új kihívások kezelésében, és a legtöbb hozzátartozó is azt reméli, hogy a 33-ak a föld mélyén együtt átélt ijesztő pillanatok és hosszú órák után a jövőben igazi támaszt nyújthatnak majd egymásnak.
Brandon Fisher, aki a mentési munkálatok dandárját, a mentőalagút fúrását végző Center Rock vállalat elnöke azonban erősen kételkedik abban, hogy a bányászok barátsága kibírná a médiafigyelem és persze az így szerephez jutó pénz miatti nyomást, amelyet sokszor a családon belüli kapcsolatok is megsínylenek. A problémát illetően rendelkezik már némi tapasztalattal: a cég 2002-ben egy pennsylvaniai bányakatasztrófa mentési munkálataiban vett részt, és felszínre hozott kilenc férfit, akiket tévékamerák hada fogadott megmenekülésük pillanatában. Az intenzív médiaérdeklődés után azonban egyes esetekben a családi és baráti kapcsolatok nem bírták a nyomást. Fisher már csak emiatt is szkeptikus: "Ha egyszer a pénz is belekerül a történetbe, elfajulhatnak a dolgok."

Forrás: MTI
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: mentőkapszulában, megpróbáltatások, bányakatasztrófa, kapcsolattartást, szerencsétlenség, médiaérdeklődés, jellemváltozást, bányatulajdonos, megpróbáltatást, szolidaritásról, figyelmeztettek, változtatásokat, előkészületeket, semmiféleképpen, legelesettebbek, tanúbizonyságot, tevékenységüket, megmenekülésük, összetartásról, pszichológusok, elszigeteltség, alkalmazkodási, hozzátartozóik, tapasztalattal, visszaérkezett, elviselésében, médiafigyelem, megnövekedett, harminchármak, pszichológiai, pszichológusa, körülményeket, megsegítésére, szembesülniük, aranybányában, tévéstúdiókba, chilei elnök, 33-ik bányászt, páratlan mentési, mentés kevesebb, napig tartott, utolsó bányász, föld alatti, reményt jelentő, első hírek, föld alatt, több mint, mentési akciót, egész világ, felszínre hozatalt, iráni televízió, észak-koreai állami, Sebastian Pinera, Luis Urzua, Artiel Ticonát, Észak-Amerikától Európán, Barack Obama, Claus Behn, Chilei Egyetem, Laurence Golborne, Sebastián Pinera, Florencio Ávalos, Leonardo Farkas, Sergio González, Santiago Egyetem, Jaime Manalich, Brandon Fisher, Center Rock,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Alázat  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png nő  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 21  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuld meg ezt a versemet  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Alázat  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Egy lelki imádság  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Csak a fogyatkozás látható  Paul David Tripp Április 21  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Reménység és erő Krisztustól e...  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem  Jó éjszakát  Png virág  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png kutya  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Őrizkednünk kell...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png virág  Png csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Jó éjszakát  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  s immár én is felragyogva, ért...  Csak a fogyatkozás látható  Reménység és erő Krisztustól e...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Éretlen vers  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
chilei elnök, 33-ik bányászt, páratlan mentési, mentés kevesebb, napig tartott, utolsó bányász, föld alatti, reményt jelentő, első hírek, föld alatt, több mint, mentési akciót, egész világ, felszínre hozatalt, iráni televízió, észak-koreai állami, bányászok kimentését, felszínre hozott, mindennapi életre, olyan ijesztő, bányászokra nehéz, mélységet látja, hepienddel végződött, egészségügyi vizsgálatok, ügyészség kihallgatja, bánya tulajdonosai, hiányos feltételek, bánya újbóli, örömöt beárnyékolta, média képviselőinek, francia hírügynökség, rohanás közben, tervezetthez képest, késedelmet Laurence, mentőkapszulában elhelyezett, felszínre emelkedő, hatóságok minden, kabinban audio-berendezést, párbeszédet teszi, kamerán keresztül, kabinban egyenként, hírek szerint, helyszínre érkezett, bolíviai államfő, elmúlt hetekben, bányászok felszínre, krónikák megemlítették, bányászat történetében, chilei társadalomban, ország szinte, emberként állt, mentési akció, hatóságok hetek, felszínre hozatal, szükséges előkészületeket, bányászok fogadására, föld felszínén, visszaérkezett űrhajósoknak, külön erre, célra felállított, remény sátrának, közeli kórházban, elmúlt napokban, pszichikailag legerősebbek, legbátrabbak jönnek, előzetes forgatókönyv, legelesettebbek követik, végére azok, bányászok maradnak, legjobb fizikai, tervek szerint, csapásra híressé, chileiek kedvencévé, mélységben tengődő, több hónapos, pszichológusokból álló, lenti körülmények, múlt héten, közelgő szabadulásra, felszínen őket, aláírására váró, magyar származású, szerencsétlenség bekövetkezte, mélyben rekedt, ágazat nevében, bajba jutott, egyik mélyben, televíziós játékba, tehát biztos, többhetes megpróbáltatást, szakember arra, ember ölébe, illető megfelelő, nagy vagyon, szélsőséges körülményeket, ilyen helyzetbe, professzor szerint, bányászokra rendkívül, média ostromát, legutolsó részletekről, család túláradó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2171
  • e Hét: 37157
  • e Hónap: 70311
  • e Év: 304058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.