Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Balaton Titanicja
  2011-05-30 09:11:19, hétfő
 
  1954 évben A Balaton "Pajtás" nevű Titanicja elsüllyed
2011.05.30. 07:16 Hír 24

........


Pajtás műszaki adatai:
.......


Gyártási éve: 1917 (Budapest)
Hossza: 27,15 méter
Szélessége: 5,2 méter
Balatonra kerülésének időpontja: 1946
Rekonstrukciók időpontja: 1956
A hajó későbbi neve: Siófok, Dömsöd
A Dunára kerülésének időpontja: 1959
Selejtezés időpontja: 1980

A magyar hajózás történetének legnagyobb tragédiája történt egy nyár napon, 1954. május 30-án. A helyszín a Balaton, az ok az emberi felelőtlenség.
A Pajtás névre keresztelt csavargőzös kishajót a Dunáról vezényelték a Balatonra 1946-ban, és később kibővítették befogadóképességét 150 főről 200 főre, mindenfajta műszaki felülvizsgálat nélkül. A személyzet a feljegyzések szerint értesítette a feletteseket a hajó bizonytalanságáról (a súlypont megemelkedésének lehetőségéről), de ők nem reagáltak érdemben.
A hajó délelőtt negyed 11-kor indult el Siófokról Tihanyba, Balatonfüreden keresztül. Füredig semmi nem történt, onnan 11 óra 30-kor indult tovább. 176 (vagy 178?) utas és 6 fős személyzet tartózkodott a fedélzeten - legtöbben a gyereknapot ünnepelték a hajókázással, és figyelték az abban a percben a startpisztoly lövésére elindult vitorlásversenyt. A kikötőből a Tagore sétány felé indult el a hajó, és először balra, majd jobbra billent. Heisz Pál kapitány el akarta fordítani a kormányt, hogy megállítsa a borulást, de nem sikerült: a hajó a bal oldalára dőlt, és süllyedni kezdett, miközben kitört a pánik. A gőzhűtő, Vámosi Gyula, aki kabinjában ragadt, halála előtt nem sokkal még kiengedte a kazánból a gőzt, hogy a hajó ne robbanjon fel.
.........


.......


A baleset következtében 23 ember (22 utas és a fűtő) vesztette életét és több mint 50 ember megsérült, annak ellenére, hogy a közelben zajló vitorlásverseny résztvevői gyorsan megkezdték a mentést. A tragédia súlyát a korabeli politikai vezetés megpróbálta enyhíteni, a Szabad Nép című lapban jelent meg egyetlen hír, 12 halottról beszámolva - Rákosi Mátyás pedig hírzárlatot rendelt el.
A katasztrófára a balatonfüredi Tagore-sétányon szobor emlékeztet. A hajót később kiemelték, és a rekonstrukció után még szolgálatba is állt.
...... .....


...... .......




Pajtás csavargőzös története
Az akkor II. számú dunai csavargőzös névre hallgató, 120 LE-s gőzgéppel készült hajó, 1946-ban került a Dunáról a Balatonra.
- A hajó a jelentős háborús károk után Siófokon épült újjá, és így nézett ki 1954-es balesetéig...
...... ......


- - 1953-ban a Füredi hajógyár és a Tihanyi kikötő vonalában a, Ciprián forrás közelében lévő kőpadon leütötte a hajócsavarját és elgörbült a hajó kormánya is.
- 1954. május 30-án vasárnap 10.15-kor a Pajtás gőzhajó a füredi mólót elhagyva bal oldalára dőlt. Ez az esemény Magyarország eddigi legnagyobb vízi tömegszerencsétlenségét jelentette. A balesetben 23-an haltak meg és több mint ötvenen szenvedtek sérüléseket...
.....


Tragédiáról képek, KLIKK a linkre Link
- A tragédiához hozzá tartozik, hogy a Dunáról a Balatonra ideiglenesen áthelyezett hajót átépítették, és az engedélyezett utasbefogadó képességét 150-ről 200 főre emelték fel úgy, hogy nem végeztek rajta állékonysági vizsgálatot. Az átalakítás után a Pajtás személyzete észlelte és jelentette is a veszélyes labilitását, de az illetékesek valószínűleg a "szabotázs" vádjától tartva nem tettek semmit... Végezetül meg kell jegyezni, hogy a tragédiáról összesen egy rövid hírben számoltak be akkoriban - a Szabad Nép hasábjain - ott is jelentősen elferdítve a valóságot 12 áldozatot, és néhány könnyebb sérülést említve. A Pajtás tragédiája 30 évig tiltott téma volt, ezért különösen fontos, hogy most, az 50. évfordulón megemlékezzünk róla.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani Simonné Zákonyi Tündének, a Nők a Balatonért Egyesület elnökasszonyának, a segítségéért és a képanyag felhasználásának lehetőségéért.
/forrás: hajokanno.hu - pajtastrg/

Az 1954. május 30-i füredi balesete után, 1956-ban teljesen átépítették. 170 lóerős Diesel motort kapott és mint kétcsavaros motoroshajó állt ismét szolgálatba Siófok néven. Itt már az 1956-os átépítése után, Siófok néven befut a fonyódi kikötőbe.
1959-ben Dömsödként visszakerült a Dunára, majd 1980-ben kiselejtezték.

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Címkék: megemelkedésének, vitorlásversenyt, elnökasszonyának, felhasználásának, vitorlásverseny, rekonstrukciók, balatonfüreden, felülvizsgálat, megemlékezzünk, katasztrófára, startpisztoly, lehetőségéért, következtében, lehetőségéről, engedélyezett, balatonfüredi, felelőtlenség, rekonstrukció, hajócsavarját, kiselejtezték, történetének, hajókázással, magyarország, valószínűleg, feletteseket, segítségéért, ideiglenesen, utasbefogadó, visszakerült, állékonysági, tartózkodott, kibővítették, feljegyzések, szolgálatba, csavargőzös, személyzete, hajó későbbi, magyar hajózás, nyár napon, emberi felelőtlenség, feljegyzések szerint, súlypont megemelkedésének, hajó délelőtt, fedélzeten –, gyereknapot ünnepelték, startpisztoly lövésére, baleset következtében, közelben zajló, tragédia súlyát, korabeli politikai, balatonfüredi Tagore-sétányon, hajót később, Balaton Titanicja, Siófokról Tihanyba, Heisz Pál, Vámosi Gyula, Szabad Nép, Rákosi Mátyás, Simonné Zákonyi Tündének, Balatonért Egyesület,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Környezetvédelem  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Maradék idő  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  György napra  Fodor Ákos költő,  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Föld napja április 22  A Mester kezének érintése  Jó éjszakát  A fák lelke  Facebookon kaptam  Volt egy...  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Életművészet  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Álom  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  A boldogság ült a világvégén  Minden szülő a lényével nevel.  Alakot vált...  Fodor Ákos költő,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Aki szeret, annak senki sem id...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Fodor Ákos költő,  Aki szeret, annak senki sem id...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Vannak arcok  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Maradék idő  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  William Shakespeare idézet 
Bejegyzés Címkék
hajó későbbi, magyar hajózás, nyár napon, emberi felelőtlenség, feljegyzések szerint, súlypont megemelkedésének, hajó délelőtt, fedélzeten &#8211, gyereknapot ünnepelték, startpisztoly lövésére, baleset következtében, közelben zajló, tragédia súlyát, korabeli politikai, balatonfüredi Tagore-sétányon, hajót később, rekonstrukció után, jelentős háborús, hajó kormánya, füredi mólót, esemény Magyarország, balesetben 23-an, tragédiához hozzá, engedélyezett utasbefogadó, átalakítás után, veszélyes labilitását, illetékesek valószínűleg, tragédiáról összesen, rövid hírben, képanyag felhasználásának, 1956-os átépítése, fonyódi kikötőbe, megemelkedésének, vitorlásversenyt, elnökasszonyának, felhasználásának, vitorlásverseny, rekonstrukciók, balatonfüreden, felülvizsgálat, megemlékezzünk, katasztrófára, startpisztoly, lehetőségéért, következtében, lehetőségéről, engedélyezett, balatonfüredi, felelőtlenség, rekonstrukció, hajócsavarját, kiselejtezték, történetének, hajókázással, magyarország, valószínűleg, feletteseket, segítségéért, ideiglenesen, utasbefogadó, visszakerült, állékonysági, tartózkodott, kibővítették, feljegyzések, szolgálatba, csavargőzös, személyzete, áthelyezett, motoroshajó, értesítette, tragédiáról, átépítették, vezényelték, illetékesek, kerülésének, gyereknapot, sérüléseket, hírzárlatot, vizsgálatot, mindenfajta, labilitását, megpróbálta, kétcsavaros, tragédiához, személyzet, megállítsa, átalakítás, jelentette, legnagyobb, balesetéig, fedélzeten, ünnepelték, jelentősen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7175
  • e Hét: 42161
  • e Hónap: 75315
  • e Év: 309062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.