|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2007-11-25 15:03:33, vasárnap
|
|
|
,,A szeretet nem adó, nem követelés,
mely mögött áll végrehajtó.
A szeretet úgy árad, mint a napfény:
csöndesen és állandóan - egyedül
a maga csodatévő hevétől."
|
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2007-11-25 14:47:44, vasárnap
|
|
|
A grófnő nászéjszakája előtt megkérdezi ujdonsült férjét:
- Most, hogy összeházasodtunk, áruld el nekem, hogy mi az a pénisz ?
A gróf szemérmesen letolja a nadrágját.
- Aha, ezek szerint olyan, mint a fasz, csak kisebb.
|
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
2007-11-25 14:46:22, vasárnap
|
|
|
Egy férfi megszólít egy nőt az utcán:
- Mondja hölgyem, lefeküdne velem egymillió dollárért?
- Egymillió dollárért? Le!
- És húsz dollárért?
- Na de uram! Mit gondol, mi vagyok én?
- Hogy ön micsoda, azt már megbeszéltük. Most már csak az áron vitatkozunk. |
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
2007-11-25 14:28:10, vasárnap
|
|
|
Házi szalámi
Hozzávalók:
10 kg sertéshús (comb, lapocka, dagadó)
4 kg nyers szalonna
6 dkg őrölt fekete bors
10 dkg só
20 dkg fokhagyma
15 dkg pirospaprika (fele csípős is lehet)
8 dkg őrölt kömény
vastag műbél
hurkatöltő feltét darálóra
közepesen vékony zsineg
Elkészítés:
A kolbászkészítéshez hasonlóan kell eljárni. A húst és a szalonnát alaposan megmossuk és leitatjuk, majd 2-3 cm vastag hosszú csíkokra daraboljuk. A húst a szalonnával nagylyukú darálón kell ledarálni, majd egy tisztára sikált asztalon, nylonfólián szétteríteni (kb. 10-15 cm magasságban). A fűszereket próbáljuk meg egyenletesen rászórni (a fokhagymát sóban kell összevagdalni, majd megtörni). Ezután kézzel többször alaposan forgassuk át, alaposan belemarkolva az "anyagba", hogy jól elkeveredjen a fűszer. Ha egyszer átgyúrtuk, a fóliát megemelve, egymásra borítjuk a rétegeket, majd újra elterítve, elölről kezdjuk az átgyúrást. Ezt négyszer-ötször megismételve elmondhatjuk, hogy nemcsak izomlázat szereztünk, de a hús is jól elkeveredett. Ekkor beleszedjük valami óriási edénybe és 1-2 órán át pihentetjük.
Lényeges, mondhatni létfontosságú a fűszerek jó minősége. Csak friss, csomómentes fűszert használjunk, a fokhagyma hibáit pedig vágjuk ki.
Amíg a massza pihen, előkészítjük a műbelet, a húsdarálóra a tárcsa helyett felszereljük a hurkatöltőt.
A töltéshez két ember kell (nekem úgy tűnt, inkább három :-); egyik kezeli a darálót, a másik vezeti a belet. Egy kb. 50 cm hosszú belet felhúzunk a hurkatöltőre, a végét összesodorjuk és visszahajtva elkötjük. A spárgát bőven hagyjuk rajta, kössünk hurkot, hogy a füstöléshez fel lehessen akasztani. Ezután átnyomjuk a darálón a húsmasszát és közben nagyon vigyázunk, hogy úgy engedjük utána a belet, hogy az feszesen, lehetőleg légbuborékok nélkül töltődjék. Itt a kiszakadástól nem kell annyira tartanunk, inkább a kívűlről nem látható légbuborékoktól, különösen a végeknél kell ügyeskedni. Ha megtelt a bél, elkötjük a másik végét is, és egyenesen hagyva, óvatosan alányúlva selyempapírral, celofánnal vagy konyharuhával bélelt edénybe fektetjük egymás mellé. Az egyes rétegek közé szintén tenni kell valamit, legjobb a konyharuha. Ha látunk rajta buborékot, hegyes tűvel óvatosan kiszúrjuk és lesimítjuk.
A füstölést nem tudjuk a lakásban megoldani, mindenképpen ismerőst kell szerezni hozzá. Állítólag vannak, akik vállalnak "bérfüstölést", én sajnos nem ismerek ilyen embert. Füstölés után száraz, szellős, hűvös helyen felakasztva három-négy hónapig kell szikkasztani, hogy megfelelő állaga legyen. Vigyázzunk, szép piros zsírt fog csepegni. Nem árt hetenként megfordítani és a másik végén felakasztani, hogy a zsír egyenletesebben járja át. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-11-25 14:24:11, vasárnap
|
|
|
Babos káposzta csülökkel
Hozzávalók:
1 sertéscsülök (kb. 1 kilós),
1 kg savanyú káposzta,
25 dkg tarkabab,
1 kisebb tojás nagyságú zsír,
3 evőkanál liszt,
1 kávékanál pirospaprika,
1 fej vöröshagyma, só,
3 dl paradicsom ivólé
Elkészítés:
A csülköt éles késsel megkaparjuk, megmossuk és kockára vágjuk, hideg vízben feltesszük főni, gyengén megsózzuk, és lefedve gyengén forraljuk.
Ha a hús félig megpuhult, hozzátesszük a káposztát és közben a megáztatott babot külön edényben, bő vízben puhára főzzük. Ha a bab, a káposzta és a hús is puha, akkor egy edénybe összeöntjük (a babot a levével együtt). A zsírt fölhevítjük, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, keverés közben hozzá tesszük a pirospaprikát és a paradicsomlevet. Elkeverjük (ha kell, vízzel hígítjuk), felforraljuk és a leveshez adjuk. Rövid ideig főzzük együtt, ha kell, utána sózzuk.
Finom puha, ropogós héjú félbarna kenyérrel tálalom.
Dédi babos káposzta
Recept Nemesdédről
Helyi különlegesség a babos káposzta. Ezzel több főzőversenyen is elismerést arattak a dédi asszonyok. A tarkababot beáztatják, majd külön edényben megfőzik. Ugyanezt teszik a füstölt csülökkel is. A hús főzővizébe vöröshagyma, fokhagyma, szemes bors és babér kerül. Amikor puhára fő, a csontról levagdossák a húst, a főzőlét pedig félreteszik. Pörköltnek való húsból jó sűrű, vöröshagymás pörköltalapot készítenek, majd a füstölt csülök levével felöntik a pörköltet, és hozzáteszik a savanyú káposztát. Mikor megfőtt minden hozzávaló, beleteszik a főtt babot s a csülökkockákat, és alaposan összeforralják. Magyarborssal, köménnyel, bazsalikommal, majoránnával és borsikafűvel ízesítik.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2007. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
100 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2208
- e Hét: 6436
- e Hónap: 10840
- e Év: 42569
|
|
|