Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Epres-túrós pohárkrém
  2014-06-28 23:23:02, szombat
 
  Epres-túrós pohárkrém

Hozzávalók:

50 dkg sovány tehéntúró
40 dkg eper
1 dkg zselatin
2 dl natúr joghurt
8 evőkanál víz
5 evőkanál kristály cukor
4 evőkanál eperlekvár

Elkészítés:

Az epret megmossuk, megtisztítjuk, és 4 szép szemet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk.

A túrót összeturmixoljuk a vízzel, a cukorral, a joghurttal és a zselatinnal. Az epret is összeturmixoljuk. A túrókrémet két részre osztjuk, és a felébe beleforgatjuk az eperpürét.

A lekvárt kevés forró vízzel simára keverjük, és 4 üvegpohár vagy kehely aljára csurgatjuk. Rákanalazzuk az epres túrót, ismét lekvárt, végül elosztjuk a poharakban a fehér túrót is.

Az elkészült epres túrókrémet 30 percre hűtőbe rakjuk, ha lehűlt, a félretett eperrel díszítjük.





Megjegyzés:

A receptet Sándor Pálné küldte, fotó: AS.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Spárgás lasagne
  2014-06-28 23:20:09, szombat
 
  Spárgás lasagne

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg zöldspárga
1 csokor friss bazsalikom (vagy 2 evőkanál szárított)
1 csokor petrezselyem
12 lap lasagne tészta (előfőzés nélküli)
10 dkg reszelt emmentáli sajt
5 dkg vaj + a tálhoz
A sajtmártáshoz:
6 dkg vaj
3 evőkanál liszt
7 dl tej
1 csipet őrölt szerecsendió
5 dkg parmezán sajt

Elkészítés:

A spárgát megtisztítjuk, végeit levágjuk, megmossuk, egészben hagyjuk. Enyhén sózott, cukrozott vízben kb. 5 percig, főzzük, majd lecsepegtetjük. A bazsalikomot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.

Sajtmártás: A besamelhez a 6 dkg vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, állandóan kevergetve fehér rántást készítünk, majd felöntjük a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, beleszórjuk a parmezán sajtot, összekeverjük, és sűrű főzzük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A tésztát, a spárgát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a reszelt Pannónia sajtot, a sajtmártást a tálba rétegezzük. Mártás kerüljön a tetejére, amit megszórunk a maradék sajttal. Apróbb darabokban rászórjuk a vajat. A sütőben kb. 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.





Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 518 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Zellersaláta gombával
  2014-06-28 23:18:22, szombat
 
  Zellersaláta gombával

Hozzávalók:

4 darab új zeller
20 dkg gomba
tökmagolaj
citromlé


Elkészítés:

A zsenge zellert megtisztítjuk, gumóját vékony metéltre, szárát csíkokra, leveleit apróra vágjuk, és hozzákeverjük a szeletekre vágott gombát. Ízesítjük citromlével, ízlés szerint sóval, hozzáöntjük a tökmagolajat és összekeverjük.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Joghurtos málnahab
  2014-06-28 23:17:04, szombat
 
  Joghurtos málnahab

Hozzávalók 1 személyre:

6 dkg friss vagy fagyasztott málna
1 kis pohár joghurt
1 kávéskanál zselatinpor
édesítőszer

Elkészítés:

A zselatint kevés vízzel kikeverjük, és a joghurthoz adagoljuk az édesítőszerrel együtt. A málnát villával összetörjük, a joghurthoz adjuk, majd hűtőben hagyjuk megdermedni.Megjegyzés:

Béres Alexandra receptje a Súlykontroll diétához.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fűszeres grillezett haldarabok
  2014-06-28 23:15:34, szombat
 
  Fűszeres grillezett haldarabok

Hozzávalók 4 személyre:

3 gerezd fokhagyma
4 mogyoróhagyma
3 szál fenyérfű fehér része
1 teáskanál őrölt kurkuma
2 teáskanál öt fűszer-keverék
2 piros csili paprika
2 evőkanál Vénusz olaj
50 dkg fehér húsú halfilé
1 evőkanál szójaszósz
Egyéb: alufólia

Elkészítés:


A fokhagymát, a hagymát és a fenyérfüvet megtisztítjuk, a fűszerekkel, és negyed tk. sóval és ugyanennyi borssal, a csilivel és az olajjal együtt mixerbe tesszük, és megőröljük.

Elkészítés:
1. A halat nagy falatnyi darabokra vágjuk, tálba tesszük a fűszerkrémmel, jól összeforgatjuk, és lefedve 15 percre a hűtőbe tesszük pácolódni.
2. Alufóliával kibélelt grilltálcára tesszük a halat, és forró grill alatt 3-4 percig, vagy a 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegített sütőben 5-8 percig sütjük. Közben a haldarabkákat megfordítjuk, hogy mindenütt jól megbarnuljanak.
3. A halat tálra rendezzük, megcsepegtetjük a szójaszósszal, és tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 235 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Tárkonyos-tejfölös gombaleves
  2014-06-28 23:13:09, szombat
 
  Tárkonyos-tejfölös gombaleves

Hozzávalók:

1-2 liter víz
Vénusz olaj
gomba
ételízesítő
levestészta
tárkony
bazsalikom
1 kis bögre tejföl
1-2 evőkanál liszt

Elkészítés:

A gombát egy kis olajon pároljuk meg, majd öntsük fel vízzel, adjunk hozzá ételízesítőt, és forraljuk fel. Ha felforrt, adjuk hozzá a tésztát, a tárkonyt, a friss bazsalikomot, és addig főzzük, amíg a tészta megpuhul. Ezalatt a tejfölt keverjük simára a liszttel egy kis vízzel. Kavarjuk bele a levesbe, és együtt főzzük még pár percig.

Megjegyzés:

Bocsánat, hogy nem írtam pontos mennyiségeket, de ezt ízlésre és szemre kell csinálni.

A receptet Lery94 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Nyári körözött
  2014-06-28 23:11:51, szombat
 
  Nyári körözött

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
1 pohár tejföl

őrölt fűszerpaprika
pici tökmagolaj
2 gerezd fokhagyma
1 db piros paprika
1 db tv paprika
olívabogyó

Elkészítés:

A túrót és a tejfölt villával kikeverjük. Hozzátesszük a fűszerpaprikát, a fokhagymát, a tökmagolajat, sózzuk.

Egy tányér közepére halmozzuk. A paprikákat vékony csíkokra vágjuk, és a körözöttet körbe rakjuk vele. Olívabogyóból elkészítjük a szemeit, a szája vékony paprikaszelet.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Scsilluka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Kneipp-kúra: gyógyszer helyett víz?
  2014-06-28 22:49:00, szombat
 
  Kneipp-kúra: gyógyszer helyett víz?

Sebastien Kneipp német plébános az elsők között volt, aki alkalmazta a vizet terápiás célokra, a beteg szervezet gyógyítására, erősítésére, illetve a betegségek megelőzésére. A róla elnevezett gyógykúra a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Nézzük, miért!






Gyógyulás vízzel

Már az ókori egyiptomiak is felhasználták a víz erejét a gyógyításban, de igazán csak a XIX. századbanterjedt el az orvosok között az e módszerrel történő betegellátás gondolata.

Kneipp megállapításai szerint a megfelelő helyen, időben és módon alkalmazott vízkúra, kiegészítve a megfelelő mozgással, diétával, pihenéssel, és gyógynövényekkel, alkalmas lehet a gyógyításra, és az immunerősítésre. A Kneipp-vízgyógyászat lényege, hogy az ember és a környezete között felborult egyensúly helyreállítása bizonyos ingerkezelésekkel történjen. Ezek a fény-, a nap-, a levegő-, a klíma-, és a hideg-meleg ingerek, a pihenés, a mozgás és a hidroterápiás beavatkozások.
Üdítő módszerek

A Kneipp-kúra legismertebb és ma is alkalmazott kezelési módszerei közül a legegyszerűbb a mezítláb járás. A pár percig mezítláb, természetes talajon végzett járás erősíti a lábboltozatot, és a talp reflexzónáin át hat a belső szervek működésére is. Ennek egy változata a kora reggeli nedves talajon történő harmatos fűben járás, ami után a megszárított lábakat melegen kell tartani. Vízparton használjuk ki a nedves kavicson járás lehetőségét, hiszen pár perc taposás aktiválhatja a belső szerveket.

Minden tekintetben üdítő a víztaposás módszere, amelyet akár otthoni fürdőkádban, akár természetes vizekben, vagy a ma oly divatos spa- és wellness központokban is megtehetünk. Utóbbiak egy részében külön Kneipp-víztaposó is áll ehhez a vendégek rendelkezésére. A legjobb hatást a térdig érő vízben való taposással érhetjük el.

Jó módszer vérnyomásproblémák, fejfájás, szédülés esetén a hideg vízbe merített kar, vagy láb tornáztatása is. Ez a kar- és lábfürdő néhány perc alatt segít a panaszok enyhítésében. A Kneipp-kúra részei még a különböző testfürdők, a gőzfürdők, a szaunák, a hideg-meleg zuhanyok, a borogatások és a pakolások.

A modern fizioterápiás kezelés lényege, hogy - akár hideg, meleg, száraz, vízi vagy elektromos kezelésről van szó - a gyógyítást a szervezet maga végzi, amihez a terápia csupán egy lökést ad. A megfelelő eredmény eléréséhez általában 20-30 kezelésre van szükség, de ez egyéntől és problémától függ.
Súlyos betegségeket szüntethet meg

Ezen ingerkezelésekkel kiváltott vegetatív reakciók révén kitűnő eredmények érhetők el egyes egészségügyi panaszok esetén. Szív- és érrendszeri megbetegedéseknél sikerrel alkalmazható terápia a Kneipp-féle módszer, de csak a kezelő orvossal egyeztetve, és csak kiegészítő kezelésként.

Bizonyos idegrendszeri betegségek, nőgyógyászati problémák ismétlődő gyulladásos, fertőzéses betegségek, anyagcsere betegségek, bőrbetegségek, ízületi gondok szintén orvosolhatók a Kneipp-kúrával, de fájdalom- és lázcsillapítóként is alkalmazható.

Nem javasolt azonban a kúra daganatos megbetegedéseknél, szívinfarktus után, pajzsmirigy túlműködésnél, vesebetegségnél és terhesség esetén. A hidroterápia mellett Kneipp felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára is.

Írta: Kármán Nikola

Forrás:http://www.almapatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Tetoválás - Jópofa divat helyett betegségforrás
  2014-06-28 22:41:05, szombat
 
  Tetoválás - Jópofa divat helyett betegségforrás

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző tetoválások, az orvosok azonban óvva intenek ezektől. Nemcsak azért, mert macerás és fájdalmas az eltávolításuk, ha az ember ráun egy idő után, hanem azért is, mert rendkívüli egészségügyi veszélyforrásokat rejtenek magukban.






Őskori trend a tetoválás

A tetoválást évezredek óta használják az emberek, és a különböző korokban eltérő jelentéseik és céljaik voltak a testdíszítés e formájának. A régészeti leletek szerint már az időszámításunk előtti időszakban is ismerték e módszert, és a hagyományok részeként, a törzsi hovatartozás jeleként, rangjelzésként viselték magukon az emberek.

Ma azonban már elsősorban az önkifejezés egyik módja. Felmérések szerint a 18-29 éves amerikai fiatalok felének van legalább egy tetoválása, de a 30-39 évesek körében is 28 százalékos ez az arány. Európában ugyan nem ennyire elterjedtek a tetoválások, de egyre inkább hódít e trend. Különleges, kreatív divatirányzatként tartják számon a modern világban, a veszélyeivel azonban a legtöbben nem számolnak.
Mérgező anyagok és halálos vírusok

Az elsődleges és talán legnagyobb probléma, hogy sem a tetoválást végzőket, sem a tetováláshoz szükséges alapanyagokat nem ellenőrzik megfelelően, és azok összetétele sem teljesen ismert, azaz nem tudni, mi kerül a bőrünkbe. Végeztek már arra vonatkozóan vizsgálatokat, hogy miket tartalmaznak ezek a festékek, és elrettentő eredmények születtek: találtak benne higanyt, grafitot, de még fagyállót is.

A tetoválás készítése azért sem veszélytelen, mert a tűszúrásokkal számtalan fertőzést is elkaphatunk, megbízhatatlan helyeken akár a HIV vagy Hepatitis vírussal is megfertőződhetünk. Amerikai kutatók megállapításai szerint a tetováló szalonokba betérők kilencszer nagyobb veszélynek vannak kitéve Hepatitis-C vírusfertőzéssel kapcsolatban, mint azok, akik nem tetováltatnak.

Európában végzett kutatások szerint a tetoválás feltetetése után a tetováltak egyharmadánál lép fel vérzés, viszketés, vagy bakteriális bőrfertőzés, de olyan esetek is előfordulnak, amelyek alkalmával szemölcsök jelennek meg és terjednek el a testen. Ha a tetováló ugyanis áthúzza a tűjét egy kis szemölcsön, azzal a szemölcsöket okozó humán papillóma vírust más területekre is átviheti.

A gyakran egyáltalán nem átgondolt testdíszítésnek egyéb súlyos következményei is lehetnek, hiszen a festék egész testre kiterjedő allergiát is okozhat, például fémallergiát, amelytől csak úgy szabadulhat meg az érintett, ha leszedeti a tetoválását.
Rák helyett válasszunk ideiglenes tetkót

Nemcsak a motívumok feltetetése, hanem azok eltávolítása is problémás lehet, hiszen ez veszélyes, fájdalmas, és akár több százezer forintba is kerülhet. A tetkók leszedetése során rákkeltő anyagok is felszabadulhatnak a szervezetben, amelynek halálos kimenetele lehet.

A lézeres kezelés ráadásul megsemmisítheti ugyan a már nem kívánatos festékanyagot, de gyakran marad vissza hegesedés. Emellett egyáltalán nem könnyű minden színt eltávolítani a bőrből: a vörös, a sárga és a zöld csak nagyon macerásan vonható ki belőle.

Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy aki tetováltatásra adja a fejét, válasszon ideiglenes megoldást, amellyel szintén kiélheti a kreativitását, de adott esetben gyorsan és veszélytelenül változtathat az adott motívumon, vagy pillanatok alatt meg is szabadulhat tőle.

Írta: Kármán Nikola


Forrás:http://www.almapatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A legegészségesebb nemzetek titkai
  2014-06-28 22:38:45, szombat
 
  A legegészségesebb nemzetek titkai

Számos kutatás készült arra vonatkozóan, hogy a különböző népekhez tartozók milyen átlagéletkort élnek meg, és mindezt mely tényezőknek köszönhetik. Az eredmények rendszerint meglepőek.






Mi a trükkje a leghosszabb életet élő népeknek?

Sok olyan nép létezik szerte a világban, amelyek kizárólag növényi, vagy minimális állati eredetű ételt vesznek magukhoz, mégis, vagy épp emiatt egészségesebb és hosszabb életet élnek, mint a modern nyugati kultúrákban élők. A kutatók szerint az étrend, az életmód és a betegségek megjelenése vagy éppen hiánya szervesen összefügg egymással.

A japán Okinawa szigetén lakók például csak növényi étrendet követnek. Megfigyelhető náluk, hogy a hosszú élettartam mellett azzal is büszkélkedhetnek, hogy a degeneratív betegségek és a rák szinte ismeretlen fogalmak náluk. A II. világháború alatt egy katonai orvosi csoport vizsgálta ezt a különös jelenséget, és kiderült, hogy nemcsak a fiatal és életerős embereket, hanem még az idősebbeket is elkerülték ezek a betegségek. Mindezt annak tudták be, hogy szinte kizárólag gabonát, zöldséget és gyümölcsöt ettek a szigetlakók egész életükben.

A közép-ázsiai hunzák Pakisztán északi részén élnek, és rendkívül magas életkort élnek meg. Hegyeken termelik a gabona- és gyümölcsféléket, ezek között is legfőképpen a sárgabarackot. A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy hosszú élettartamuk genetikai tényezőknek köszönhető, de vizsgálatok után rájöttek, hogy a környezeti és életmódbeli tényezők is sokkal fontosabb szerepet játszanak, mint gondolták: a növényi táplálkozás, a napos, száraz klíma, és a testmozgás az alapvető ok. Amerikai kardiológusok a helyszínen vizsgálták e népcsoportot, és megállapították, hogy a hunzák friss és szárított gyümölcsből, diófélékből, zöldségekből és gabonából álló étrenden élnek. Állati eredetű élelmiszert csak nagyon ritkán vesznek magukhoz, kecsketej formájában, húst pedig évente csak pár alkalommal, ünnepeken esznek, és akkor is csak bárányt. A hunzák átlagéletkora 90 és 110 év között volt a vizsgálatok időszakában, 1964-ben, és mind a vérnyomásuk, mind a koleszterinszintjük teljesen normális volt. A rákot, a szívbetegséget, és a cukorbetegséget egyáltalán nem is ismerték. Érdekesség, hogy amióta a civilizáció betört e népcsoporthoz, és ,,modern" táplálékokat is fogyasztanak, náluk is megjelentek a ,,nyugati" betegségek.

A nepáli serpák a Himalája lejtőin élnek, és arról nevezetesek, hogy hatalmas állóképességgel rendelkeznek. Ők azok, akik a Mount Everest-et meghódító expedíciók teherhordói. Étrendjük alapját a burgonyafélék jelentik, valamint az árpa és a búza. A birka- és kecskenyájakat pedig nem a húsfogyasztás miatt, hanem a tej és a sajt miatt tartják. E táplálékok miatt gondolják úgy, hogy számukra nincs lehetetlen fizikai igénybevétel, még idősebb korban sem.

Az otomini indiánok Közép-Mexikó fennsíkján élnek, és növényeket fogyasztanak, legfőképpen kukoricát és zöldbabot. Kutatások szerint ennek köszönhetik, hogy egyáltalán nem találkoztak még az elhízással, a magas vérnyomással és a rákkal.

Japánban él a világ legtöbb száz éven felüli embere, és itt a legalacsonyabb a szívbetegség és az agyérgörcs előfordulása. A rák is sokkal kevésbé találja meg a japánokat, mint más népeket, fele annyi daganatos betegséget diagnosztizálnak náluk, mint az egyéb országokban. Szakemberek szerint azért, mert étrendjükkel mindezt megakadályozzák, hiszen édesburgonyán, leveles zöldségeken, teljes kiőrlésű gabonaféléken, halakon, rizsen, és szóján élnek, amelyek rákellenes és öregedés gátló antioxidánsokat tartalmaznak.

Hasonló a helyzet Hongkongban is, ahol a sűrű szmog ellenére az emberek meglepő módon a világ leghosszabb életű emberei közé tartoznak. Titkuk az antioxidánsokban gazdag tea rendszeres fogyasztásában rejlik, valamint a nagy mennyiségű halevésben.

A görög Szimi-szigeten lakók általában 90 évig élnek. Hosszú életük titka szintén az étrendjükben keresendő: az olívaolajban, a halakban, és a zöldségekben.

Az andorra-i lakók körében mérték a világ legmagasabb élettartamát. Ennek okát abban látják, hogy a rengeteg szabadban töltött idő, az aktív életmód, és a sovány húsokat, zöldségeket és olívaolajat tartalmazó étrend hozzásegíti őket a minőségi, hosszú élethez. Érdemes tehát átgondolni, mit teszünk mindennapi étlapunkra, ha hosszú és egészséges életet kívánunk élni.

Írta: Kármán Nikola

Forrás:http://www.almapatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 10460
  • e Hónap: 24365
  • e Év: 154072
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.