Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
paneuropaipiknik.hu
  2014-08-17 06:11:09, vasárnap
 
  Ünnepi programsorozat a Páneurópai Piknik és határáttörés 25. évfordulója alkalmából

Az esemény része a ,,Közös siker" elnevezésű országos rendezvénysorozatnak, melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Augusztus 17. - szeptember 14.

,,Az első szakadás a vasfüggönyön"
Nemzetközi utazó kiállítás a Páneurópai Piknikről és a rendszerváltásról.
Kiállítás megnyitó: augusztus 17., vasárnap 17 óra
Helyszín: Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Liszt Ferenc u. 1.

Augusztus 18., hétfő

10:00-18:00 ,,Sopron: kapu a szabad Európa felé"

Konferencia az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Stiftung szervezésében. Német-magyar szinkrontolmácsolás biztosított.
Fővédnök: Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke.
Helyszín: Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Liszt Ferenc u. 1.

Augusztus 19., kedd

10:00-12:00 ,,Kapu Európába"
Konferencia a Konrad Adenauer Stiftung és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében. Német-magyar szinkrontolmácsolás biztosított.
Helyszín: Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Liszt Ferenc u. 1.

Augusztus 19., kedd 10:00-19:00

Családi nap az emlékparkban
Helyszín: Sopronpuszta, Páneurópai Piknik Emlékpark
Egész napos családi- és kulturális programok
Büfé- és közösségi sátor, hungarikumok bemutatása; vásárosok; helyi borászok portékái; hagyományos ételek szabadtéri főzése bográcsban.
Koncertek, könnyűzenei programok
Gyermekváros játékokkal, gyerekprogramokkal
,,A szélkakas játékmasinái" - képességfejlesztő játékok animátorok segítségével, kosaras fa körhinta stb.
Sport- és szabadidős programok
Foci, röplabda, frizbi, lengőteke stb.

15:00-15:45 ,,A Páneurópai Piknik és határáttörés testközelből"
Kötetlen beszélgetés a 25 évvel ezelőtti Páneurópai Piknikről, annak elő- és utóéletéről. Szinkrontolmácsolás biztosított.
Helyszín: konferenciasátor

16:00-17:30 ,,1989 - a csodák éve"
Beszélgetés Orbán Viktorral, Magyarország Miniszterelnökével
A rendszerváltásról Rákay Philip beszélget Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szinkrontolmácsolás biztosított.
Helyszín: konferenciasátor

Az egész napos családi programokra félóránként ingyenes buszjáratokat indítunk a soproni buszpályaudvarról. Személygépkocsiknak parkolási lehetőséget korlátozott számban Sopronkőhidán tudunk biztosítani, onnan ingyen igénybe vehető buszok szállítják az érdeklődőket a Páneurópai Piknik Emlékparkba.

20:00-22:00 ,,Végtelen Európa" - táncfantázia
Ünnepi ősbemutató táncelőadás a Sopron Balett előadásában. Az esemény a helyek korlátozott száma miatt zártkörű, ezért csak előzetes meghívó alapján tekinthető meg.
Helyszín: Sopron, Petőfi Színház, Petőfi tér 1.


Megj. A facebook oldalamról, (Simon Zsuzsanna) egy korábbi sopronpusztai látogatásomon készített képeim szabadon letölthetők. ( Melocco Miklós: Áttörés c. alkotása ill. a Páneurópai Piknik Emlékhely fotói)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956 sajtója
  2014-08-16 19:34:39, szombat
 
  Napról napra
1956 sajtója
Október 23.-November 4.
Válogatás

Gyurkó László (Szerkesztő)
Szalay Hanna (Szerkesztő)

A kiadás helye: Debrecen
A kiadás éve: 1989

Sorozatcím: Magyar Krónika
101 darab fekete-fehér fotóval illusztrálva

A Magyar Távirati Iroda 19 megyei szerkesztősége október 23-tól 26-án estig adott helyzetjelentést az eseményekről. Az október 26-án, délelőtt eldördült mosonmagyaróvári sortűzről az alábbiakat közölték:

" Mosonmagyaróvár
A helyi lakosság szinte minden fegyver nélkül, súlyos harcban állott az államvédelmi alakulatokkal. Itt az összetűzés során 50 polgári személy halt meg. A helybeli rendőrség a felkelőkhöz csatlakozott. Lefegyverezték az államvédelmi szerveket és megalakult a nemzeti bizottság."

A könyvről feltöltöttem egy fotót a képtáramba is.
Sajnos a könyvbe beválogatott 101 kép között nem találtam egyet sem a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatairól.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
“FLESCH 30″ – JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSOK
  2014-08-15 11:57:45, péntek
 
  A Flesch Károly Kulturális Központ idén ünnepli fennállása 30. évfordulóját, ebből az alkalomból két kiállítás is nyílik az intézmény sokszínű tevékenységéhez kapcsolódóan.

Időpont: 2014.08.16. szombat - 16:00

Helyszín: Flesch Károly Kulturális Központ
Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.

A " Flesch 30" - jubileumi képzőművészeti kiállítás elnevezésű tárlatunkra azon alkotókat kértük fel, akik a 30 év alatt akár egyéni, akár csoportos kiállításon jelen voltak intézményünk életében. Egy darab, önmaguk által kiválasztott művel jelentkezhettek Mosonmagyaróváron és a kistérségben élő, valamint városunkból elszármazott alkotóművészek. Festmények, grafikák, kisplasztikák teszik sokszínűvé a kiállítás anyagát.
A több mint negyven alkotást Borbély Károly festőművész, főiskolai docens (NYME Apáczai Csere János Kar) ajánlja az érdeklődő közönség figyelmébe.

Az ,,Egy vendégkönyv lapjai" és egyéb dokumentumok címmel bepillantást nyerhet a látogató Venesz Jánosné, Brigi vendégkönyvébe, ahol elolvashatja az elmúlt 30 évben fellépő művészek, ismert személyiségek bejegyzéseit. A kulturális központ sokszínű tevékenységét plakátokon, szórólapokon, fotókon, Flesch-es kiadványokon, videofelvételeken keresztül mutatjuk be. A dokumentált ,,emlékekről" Vitéz Vilmos művelődésszervező beszél.

A kiállításokat szeptember 25-ig láthatják a kulturális központ nyitvatartási idejében.

Megj.: Az " Egy vendégkönyv lapjai" című kiállításon láthatók lesznek a művelődési ház 1956-tal kapcsolatos kiállításainak, tárlatainak meghívói, plakátjai, képzőművészeti kiadványai is.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os megemlékezés Kapuváron
  2014-08-14 08:09:46, csütörtök
 
  A 2014.augusztus 12-ei kapuvári Szigethy Attila megemlékezés fotóit feltöltöttem a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület facebook oldalára.
Az alábbi linken elérhetők:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.892560750757306.1073741890.784870424859 673&type=1#!/media/set/?set=a.892560750757306.1073741890.784870424859673& type=1

A képeket Beregszászi Balázs készítette.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma, Kapuvár
  2014-08-12 05:24:58, kedd
 
  Augusztus 12. Szigethy Attilának, (1912-1957) az 1956-os Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke halálának évfordulója.
Ma délután hatkor egykori szülőházánál. fél hétkor pedig a síremlékénél emlékezünk rá.

2011-ben Kapuvár alpolgármestere, Budai Imre mondott megemlékező beszédet:

,,Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek? Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, amelyet védtél, jó volt, s ezért jó volt az is, amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az ügy igazával, melyet meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek, vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak, elvehetik életed, de nem vehetik el az igazságod. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Emlékezők!
Szigethy Attila nem félt. A Márai Sándor által kimondott mércével mérve sem. Az igaz ügyért vállalta a meghurcoltak és kiközösítettek magányát. Tudta, hogy akit a sors szerepre jelölt ki, az magányos. Mert nem lehet küldetést vállalni és megharcolni azt, egy családi fotel puha melegében. A vállalt küldetés mindig teljes magányt, erős szívet és megalkuvás nélküli tartást követel. Minden ember, aki vállalja az emberek ügyét, kénytelen vállalni ezt a magányt és embertelenséget is.
Városunk szülötte, Szigethy Attila, az 1956-os forradalom nyugat-magyarországi vezetője, a Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke, ilyen sorsot vállalt magára. Közel a néphez, a vidéki szegénység, a falusi ember nélkülözéseinek jó ismerőjeként, a népi-nemzeti eszme hű elkötelezettjeként mindvégig megőrizte emberi arcát a mindennapokban és politikai szerepvállalásaiban is. Ez tette népszerűvé a megye értelmisége és egyszerű népe előtt. Így, amikor megyénket is elérte a forradalom, természetes módon választották őt vezetőjükké. Előbb a Győri Ideiglenes Tanács, majd a Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke lett. Józan, okos döntéseivel, bölcs magatartásával a forradalom legismertebb alakjai közé emelkedett. Borbély József történész meglátása szerint Deák Ferenc-i megfontoltsággal és józansággal irányította területén a forradalmi eseményeket.
A forradalom leverése után börtön, megaláztatás és megtorlás várt rá. Az ellene indított koholt vádak és a hajtóvadászat megviselték idegrendszerét. Halála körülményei még ma is tisztázatlanok. Szétzúzott teste jeltelen sírban pihent évtizedekig. Hallgatás, néma csend maradt utána, a remény tébolyító bizonytalanságával keveredve. Húsz esztendeje helyezték örök nyugalomra, itt szülővárosában. Ma már csak a halál bizonyos, meg az elv, amelyet képviselt.
Minden sejtjében érezte és tudta, hogy a haza, nemcsak a föld, a hegyek és a folyók, ahol élünk. Nemcsak őseink sírja a temetőkben, a kenyér és a bor az asztalunkon, a táj, amit látunk nap, mint nap. A haza - mi vagyunk. Egyek vagyunk vele, gondolatainkkal, elveinkkel, érzéseinkkel. Ő szült, és ő is temet el. Egyek vagyunk vele a felemelő és szürke pillanatokban, amelyek összessége életünk alkotója. Életünk, a haza életének egy pillanata is. Ezért: "Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek, vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak, elvehetik életed, de nem vehetik el az igazságod." - ez az íratlan parancs!
Tisztelt Emlékezők!
Városunk szülötte vállalni tudta a terhet és a hitet. Nekünk, utódoknak az emlékezés jutott. Őrizzük meg hát emlékezetünkben, oltalmazzuk lelkünkben Szigethy Attila alakját, életének és halálának példázatát fiaink és lányaink okulására.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hétköznapi szocializmus
  2014-08-11 06:22:47, hétfő
 
  Viszlát, elvtársak!

színes, magyarul beszélő, cseh-francia-lengyel-magyar-német dokumentumfilm-sorozat

A Viszlát, elvtársak! című filmsorozat a XX. század egy bizonyos időszakával foglalkozik, nevezetesen az 1975-től a szovjet csapatok teljes kivonásáig (1991) eltelt 16 évvel. Néha alaposabban, néha rövidebben, de a sorozat azokra a folyamatokra koncentrál, amelyek az úgynevezett “szocialista blokk" országaiban mentek végbe a teljes szétesés idején, illetve azt röviddel megelőzően. A sorozat készítőinek az a céljuk, hogy belülről mondják el a történetet, érzékeltetve a közönséggel, hogy milyen volt azokban az időkben élni. A sorozat eredetisége - és legnagyobb ereje - abban rejlik, hogy a rendszert mélységében mutatja meg, egyszerű emberek történeteinek segítségével. Széles földrajzi, generációs és gazdaságpolitikai merítésből választották tanúikat, akik segítenek megérteni, hogy milyen hatással voltak a történelmi változások az egyén életére. Tanúik között szerepelnek a volt szocialista tábor politikai, filozófiai és kulturális kulcsfigurái is. A kor főszereplői, mint Gorbacsov, Jaruzelski, Krenz, Kádár vagy Havel, az archív anyagokban jelennek meg.

Augusztus 12. kedd 21:25 Duna World

2.rész: A fenyegetés (1980-1984)

Egy nyugatra menekült orosz, Vladimir Bukovski találta ki, hogy bojkottálják a moszkvai olimpiát. Az ötletet Carter amerikai elnök is támogatta. Az olimpiára készülve Moszkva a koldusokat és prostituáltakat egy kellőképpen elszigetelt helyre száműzte. Így akartak tökéletes szocialista városnak látszani. Végül 65 nemzet bojkottálta a moszkvai olimpiát. Brezsnyev halála megingatta a stabilitást, de a rendszer erre látszólag megfelelő megoldást talált Jurij Andropov vezetővé választásával. Andropov elhatárolódott a nyugattól. Vezetése alatt a leszerelésről szóló tárgyalások teljesen megszakadtak az Egyesült Államokkal.

1.rész: A győzelem 1975-1979
2.rész: A fenyegetés 1980-1985 (2014.08.12. 21:25 Duna World)
3.rész: A remény 1985-1987 (2014.08.19. 21:55 Duna World)
4.rész: Az ébredés 1988 (2014.08.26. 21:25 Duna World)
5.rész: A lázadás 1989
6.rész: Az összeomlás 1990-1991


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kedden Szigethy Attilára emlékezünk Kapuváron
  2014-08-10 05:58:27, vasárnap
 
  Kapuváron minden év augusztus 12-én megemlékeznek Szigethy Attila halálának évfordulójáról. A 2011-ei eseményről az alábbi írásom jelent meg a Mosonvármegye c. közéleti lap 2011.08.19-ei számában.


Szigethy Attilára emlékeztek Kapuváron

2011. augusztus 12-én Kapuvár Város Önkormányzata és a Szigethy Attila Társaság megemlékezést tartott Szigethy Attila, az 1956-os Dunántúli Nemzeti Tanács Elnöke kapuvári lakóházának emléktáblájánál és a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánított síremlékénél, halálának ötvennegyedik évfordulója alkalmából.

Szigethy Attilát 1956. október 26-án választották a Győri Nemzeti Tanács elnökévé. Az október 30-án megalakult Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke is ő lett, amiként beválasztották az újjászervezett Petőfi Párt (Nemzeti Parasztpárt) vezetőségébe is. Határozottan és félreérthetetlenül Nagy Imre oldalán állt, a szenvedélyek csillapítására és a szélsőségek megfékezésére törekedett. Eredményesen akadályozta meg a fegyveres harcot, az esetleges ellenkormány megalakítását. Szorgalmazta az ÁVH felszámolását és a forradalmi szervek kiépülését, elismerését, igyekezett ezek tevékenységét a megyében, majd október 30-ától az egész Dunántúlon koordinálni. Október 31-én a Dunántúli Nemzeti Tanács küldöttségének élén a parlamentben tárgyalt Nagy Imrével és Tildy Zoltánnal.
1956. november 4-e után a szovjet hadsereg segítségével szerveződő hatalom “védőőrizetbe" vette, de az ekkor még küzdőképes néptömegek nyomására visszakapta szabadságát. A forradalom alatt megindított Hazánk című lap felelős kiadója volt, és 1956 decemberében kezdeményezte a Soproni Napló nevű időszaki lap megindítását. A Kádár-rezsim megpróbálta megnyerni, így tagja lett a Hazafias Népfront 1957 tavaszán Bulgáriába utazott delegációjának. 1957 elején a Győr-Sopron megyei képviselői csoport munkájában is részt vett, de az 1957. május 9-én összeült országgyűlésben már azt állították róla, hogy ,,mandátumáról lemondott".
1957. május 3-án munkahelyéről, a Kistölgyfai Állami Gazdaságból vitték el a karhatalmisták. Miután Szigethy Attila elutasította a kollaborálást Kádár ellenforradalmi kormányával és a rendszernek nem sikerült maga mellé állítani az erkölcsi tartását mindvégig megőrző politikust, megindultak az ellene intézett támadások. Kádár János azonosult a hamis vádakkal: "Volt olyan speciális nehézség is, mint Szigethy Attila megítélése. Még nálunk sincs ez a dolog lezárva ... Azt hiszem, hogy ebből az egész kásából végül is az fog kijönni, hogy Szigethy Attila az ellenforradalom zászlaja volt és politikailag az ellenforradalom oldala mellett állt."
Halálának pontos körülményei mindmáig tisztázatlanok, bizonytalanok. Halála előtt kétszer kísérelt meg öngyilkosságot. Először a fogdában vágta föl az ütőerét a szemüvege darabjával: megmentették. Majd a kórházban leugrott az udvarra: összetörte magát, ám ezt még túlélte. Végül harmadszorra 1957.augusztus 12-én kivetette magát (vagy kilökték?) egy második emeleti folyosóablakból és szörnyethalt.
Összetört csontjaira 1990 nyarán leltek rá hosszas és reménytelennek tűnő keresés után, az 56-os forradalom nyugat-magyarországi mártírjainak exhumálásával megbízott győri régészek, az elhagyott, elvadult sopronkőhidai rabtemetőben, ahová - nyolc kivégzett mártírtársával együtt - a megtorló hatalom 1957 augusztusában elrejtette. A mosonmagyaróvári mártírok újratemetéséhez hasonlóan Szigethy Attilát is 1991-ben helyezték végső nyugalomba, a Kapuvár Város által adományozott díszsírhelyen.
A hagyományos megemlékezésen a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület idén is elhelyezte emlékező koszorúját.

Simon Zsuzsanna

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felavatjuk az emlékoszlopot
  2014-08-09 07:31:43, szombat
 
  Szeptember 24-én, szerdán,17 órakor a mosonmagyaróvári '56-os emlékparkban, a Gyásztéren felavatjuk a Nemzeti Örökség Intézete által állított emlékoszlopot, mely a sortűz helyszínét, mint történelmi emlékhelyet jelöli. Az ünnepségen részt vesz és köszöntőt mond Radnainé dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézete elnöke is.

A Képtáram Történelmi Emlékhely 2014 c. mappában találni képeket az emlékoszlopról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghívó augusztus 12-ére
  2014-08-08 07:01:37, péntek
 
  Kapuvár Város Önkormányzata és a Szigethy Attila Társaság tisztelettel meghívja Önt
Szigethy Attilának, az 1956-os Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke halálának évfordulóján
rendezendő megemlékezésre.

Időpont: 2014. augusztus 12. kedd

Program:

18:00 Koszorúzás Szigethy Attila egykori
lakóházánál (Kapuvár, Kossuth u. 39.)

18:30 Megemlékező ünnepség és koszorúzás
Szigethy Attila sírjánál
(Kapuvár, temetői díszsírhely)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szélrózsa minden irányába
  2014-08-07 05:00:17, csütörtök
 
  Az utóbbi napokban írt bejegyzéseim az 1956 eseményei 56 térképen és képeken című történelmi atlasszal foglalkoztak. Most is így lesz. Az 56 darab térkép közül olyat választottam, mely az 1956-os emigráció szétáramlásának területi elhelyezkedését mutatja be egy világtérképen.
Az egyes országok mellett grafikonok mutatják az emigránsok számát, a legkisebb létszámtól(1-9), a legnagyobb létszámig ( 20000-39999).
Kigyűjtöttem az összes állam nevét, ahova 1956-ban menekültek a magyarok.
A szélrózsa minden irányába elindultak.
Harminckét országot számoltam.

Kanada
Amerikai Egyesült Államok

Brazília,
Argentína
Venezuela
Kolumbia
Chile
Uruguay
Dominikai Köztársaság
Costa Rica

Izland
Írország
Nagy -Britannia
Franciaország
Belgium
Spanyolország
Hollandia
Luxemburg
Svájc
Norvégia
Svédország
Dánia
Nyugat-Németország
Ausztria
Olaszország
Jugoszlávia

Törökország
Izrael

Dél-Afrikai Köztársaság
Közép- Afrikai Szövetség

Ausztrália
Új-Zéland
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 478
  • e Hét: 3646
  • e Hónap: 8527
  • e Év: 30580
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.