Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Albert Flóriánra emlékezés
  2011-11-02 23:48:13, szerda
 
  Videók
Komár László - Jöjj vissza Albert Flórián
Link

Albert Flórián Születésnapi Gálája 1.
Link

Albert Flórián Születésnapi Gálája 2.
Link

HUNGARY - BRAZIL 3-1 * 1966 July 15th * Magyarország - Brazília VB Anglia*Fifa World Cup England
Link
Link

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Bárcsak szolgálhatnám még a ..
  2011-11-02 23:33:07, szerda
 
  Bárcsak szolgálhatnám még a Császárt...
2011.10.31. 14:09 Hír 24

Az életének 71. évében elhunyt Albert Flóriánra pályatársai, Rákosi Gyula, Kű Lajos és dr. Fenyvesi Máté emlékezik. A sporttársadalom, a hazai és a nemzetközi közélet is megrendüléssel értesült a hétfői tragikus hírről. A hatvanas évek legendás Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi Fradi-csatársorából ketten már nincsenek közöttünk. Albert Flórián másfél évvel követte Varga Zoltánt, az egykori nagy riválist - mindkettejüknek a szíve lett a végzete.
- A feledhetetlen ötös fogat korelnöke dr. Fenyvesi Máté, a ma már 78 éves, 76-szoros válogatott balszélső, aki 1958-tól 1970-ig, visszavonulásáig futballozott együtt Alberttel a Ferencvárosban és 1960-tól 1966-ig a magyar válogatottban. "Novák Dezső telefonált reggel, éppen jöttem lefelé az emeletről, nem is emlékszem a továbbiakra, annyira megrázott a hír. Hiszen szinte tegnap volt, hogy a születésnapját együtt ünnepeltük..." - mondta érdeklődésünkre az egykori játékostárs. Fenyvesi doktor felidézte Albert káprázatos pályafutásának egy-egy emlékezetes mozzanatát
1958. november 2-án mutatkozott be NB I-es meccsen, mindjárt két góllal a Diósgyőr ellen,alig tizenhét évesen. Ma már egy ilyen bemutatkozás elképzelhetetlen - tőle teljesen természetesnek tűnt. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy akkor ismertük meg mi, idősebb játékosok, Flórit megelőzte a híre, szóbeszéd tárgya volt, hogy játszik a Fradi ifiben egy káprázatos tehetség - hát ez volt ő. A klub és a magyar futball egyik legszebb évtizedét töltöttük együtt a pályán, de Flóri a játéktéren kívül is remek ember volt. Barátkozó természet, jó kedély jellemezte, egyszerűen jó volt vele lenni. Nem is a születésnapján találkoztunk utoljára, hanem még később, amikor Tarlós főpolgármester úr adott egy fogadást a tiszteletére, végtére is Flóri Budapest díszpolgára volt tavaly óta. Semmi jele nem volt, hogy betegeskedne, nem panaszkodott, s bár tudtam a szívkoszorúér-operációjáról, arról volt szó, hogy a műtét sikerült, hamarosan kijön a kórházból. Ezért is olyan letaglózó a halálhíre..." Rákosi Gyula, a hűséges ,,fegyverhordozó", a 41-szeres válogatott balösszekötő hangja többször is elcsuklott telefonbeszélgetésünk közben
,,Még most sem hiszem el, nem lehet igaz. Tegnapelőtt voltam bent nála a Városmajor utcai Kardiológiai Központban, úgy tűnt, remekül sikerült az operáció, biztos volt a felépülésében, mint ahogy természetesen én is. Csaknem hatvanéves barátság kötött össze bennünket, 1952-ben ismerkedtünk meg a Fradi-kölyökben" - emlékezett. Rákosi Szűcs Lajossal és Alberttel hármasban a mai napig segítette a mai utódok munkáját tanácsaival Nem is tudom, hogyan folytatjuk Szűcs Lajossal ketten azt, amit Flórival hármasban csináltunk, rossz lesz, amikor először belépünk a kis szobánkba a Flóriról elnevezett stadion klubházában, és éppen ő, a névadó nem lesz ott... Hat évtizeden át voltunk barátok, 1958-tól 1974-ig a Ferencvárosban, 1960-tól 1968-ig a válogatottban játszottunk együtt, két világbajnokságon, két Európa-bajnokságon, egy olimpián, megannyi győzelmen és néhány vereségen át. De mindközül ez a legsúlyosabb vereség, amit már nem lehet jóvátenni... Egyszerűen nem tudom megemészteni Flóri halálát. Csak azt tudom mondani, hogy büszke vagyok rá, hogy a barátja és a játékostársa lehettem. Nem is tudom, hogyan lesz ezután a Fradi. Bárcsak szolgálhatnám még a Császárt!"

- Kű Lajos hét évvel fiatalabb Albertnél, ő már az aranylabdás sztár pályafutásának kései szakaszában játszott együtt Flórival. A nyolcszoros válogatott egykori csatár tőlünk értesült a Császár halálhíréről. Micsoda, meghalt a Flóri?! Katasztrófa! Nem akarom elhinni. Te jó Isten! Hiszen azt mondták, hogy sikerült a műtét!" - hitetlenkedett a mai napig utolsó magyar Eb-gól (1972. június 17., 2-1-es vereség Belgiumtól az Eb bronzmeccsén - a szerk.) szerzője. Kű nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor Albertet, a játékost méltatta.
,,Fantasztikus tehetség volt: ahogy látott a pályán, ahogy vezette a labdát, ahogy fejelt, mindkét irányban. Szabályos eszközökkel lehetetlen volt leszerelni, ahogy mondani szoktuk, folyton alatta volt a labda, csodálatosan fedezte, az ellenfél egyszerűen nem tudott hozzáférni. Én már nagyrészt a térdszalag-szakadását követően futballoztam vele egy csapatban, azok után, hogy Knud Engedahl, a dánok kapusa 1969. május 15-én a végzetes vb-selejtezőn szétrúgta a térdét, már nem volt a régi. De még romjaiban is hatalmas futballista volt. A térd már nem engedelmeskedett az agy parancsainak, de ahogy a labdához nyúlt, az élmény volt, a bőrgolyó szinte muzsikált."
Amikor Rancaguában az 1962-es világbajnokságon 2-1-re legyőztük az angolokat, ő rúgta a győztes gólt. Mindenkit kicselezett, Springett kapust is elfektette, és végül Bobby Moore mellett pöccintette be a hálóba a labdát. Vagy amikor két évvel korábban, ugyancsak az ő két góljával vertük Angliát. És az 1959-es belgrádi 4-2-győzelmünket, amelyen mesterhármast szerzett, 18 évesen, őrület. Három gólpasszt adott Farkas Jancsinak az 1966-os, franciák elleni válogatott mérkőzésen, amelyet 4-2-re nyertünk meg. Flóri mindenhogyan világklasszis volt, akár befejező csatárként, akár előkészítőként. 1967-ben a brazilok meghívták Dél-Amerikába, hogy közelről lássák, ki az a csodalény, aki megverte őket az 1966-os világbajnokságon!"
De ahogy a játékostárs említi, Albert emberként is óriás volt, nemcsak a pályán. ,,Élmény volt vele játszani, de egy társaságban lenni is. Intelligens, sziporkázóan szellemes ember volt, nyelveket beszélt, ha akarta volna, a Fradi klubelnöke, de akár az MLSZ elnöke is lehetett volna, vagy éppen Beckenbauer-kaliberű sportdiplomata. A humora utolérhetetlen volt, talán csak Puskás Öcsiéhez tudnám hasonlítani. Minden tekintetben ugyanaz a klasszis volt."

1962-ben, az angolok elleni meccsen: videó link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Utolsó interjú a Császárral
  2011-11-02 23:21:43, szerda
 
  Utolsó interjú a Császárral - Albert Flóriánal
: 2011.11.02. 17:35 Hír 24

Videó link
Link
Egy, a Ferencvárosnak készülő film részlete került a birtokunkba. A film alább látható részletét alig egy hete, október 25-én az Albert Stadionban forgatták a stadion névadójával, Albert Flóriánnal. A filmrészlet tanúsága szerint a Császár kedden még érzékelhetően jókedvűen nyilatkozott, majd szerdán bevonult a szívműtétre, amelyet sikeresnek ítéltek meg az orvosok.
Az FTC pénteki közleménye szerint Magyarország egyetlen aranylabdás játékosa - aki csütörtökön esett át a beavatkozáson - köszönetet mondott mindazoknak, akik érdeklődtek állapota felől és jobbulást kívántak neki. Az Ferencváros vezetése a közleményben újfent tolmácsolta a család kérését, amely szerint a hozzátartozók azt szeretnék, ha senki sem zavarná a 75-szörös válogatott futballistát a felépülésében. 2011.10.28. 14:55 Hír 24


Az egész világ gyászolja a Császárt
2011.11.01. 09:34 Hyr 24
Életének 71. évében szívinfarktus következtében elhunyt Albert Flórián, az FTC legendás labdarúgója, az egyetlen magyar aranylabdás.
...... .......


Részleteket egyelőre nem tudok elárulni, a csütörtöki koszorúér-műtét eredményes volt, de vasárnap délután Albert Flórián rosszul lett" - mondta Sipos Jenő, a család szóvivője. "Az orvosok mindent megtettek, de éjszaka infarktust kapott, és elhunyt. A temetésével kapcsolatban még zajlik az egyeztetés a Ferencváros vezetőségével, természetesen a család mondja ki a végső szót."
Albert Flórián 17 évesen mutatkozott be az NB I-ben, a Ferencvárosban. Ez volt az egyetlen klub, amelyben játszott és amelyhez aktív pályafutását befejezve is hű maradt. Összesen 537 mérkőzést játszott az FTC-ben és 383 gólt szerzett, négyszer nyert magyar bajnokságot és egyszer kupát, amellett tagja volt a VVK-t 1965-ben elhódító együttesnek.
1959. június 18-án volt először válogatott, a nemzeti együttes mezét összesen 75 alkalommal húzhatta magára. A nemzeti csapattal az 1962-es chilei, valamint az 1966-os angliai világbajnokságon is szerepelt. Összesen háromszor volt magyar gólkirály, 1966-ban és 1967-ben választották itthon az év labdarúgójának.
A korszakos Varga Zoltán-Albert Flórián-Rákosi Gyula-Fenyvesi Máté csatársor a futballtörténelem egyik legveszélyesebb éksora volt
Puskás Ferenc azt mondta róla, az Aranycsapatba is befért volna - A képre kattintva galéria nyílik a megemlékezésről
.........


Még több kép az alábbi linken:
Link

"Rendkívül szerény volt, rokonszenves a csapattársak számára is. Tisztelettudó, jó magatartású, jó modorú, intelligens fiatalember volt a magánéletben éppúgy, mint a pályán. Nem rúgott meg ellenfelet. Amellett hihetetlen, bámulatos cselezőkészsége volt, ami kivételes adottság, olyan, amit nem lehet megmagyarázni. Baróti így könnyen és gyorsan megtalálhatta a nagy hármast, Göröcs, Albert, Tichy személyében. A külföld is fölfigyelt erre a csodálatos mozgástechnikára és gólérzékenységre. 67-ben megérdemelten ítélték neki oda az Aranylabdát" - nyiltakozta róla egy alkalommal Szepesi György, a legendás rádiós riporter.
Albert Flórián tagja volt az 1960-as olimpián bronzérmet szerzett magyar válogatottnak és az 1964-es madridi Eb-n szintén harmadik helyezést elért nemzeti együttesnek.
Pályafutásának legnagyobb elismeréseként 1967-ben - eddig egyetlen magyarként - elnyerte a France Football Aranylabdáját. Az 1974-ben történt visszavonulása óta is a Fradiban dolgozott, a klub örökös bajnoka, 2001 óta az FTC tiszteletbeli elnöke.
Egy legendás gól a sok közül videó link
Link

Két gól a BEK-ben a Galatasaray ellen 1963-ból:
Link

Albert Flórián énekel a Ferencvárosról és a régmúltról:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Őszi csendélet
  2011-11-02 21:13:34, szerda
 
  ...

 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Kacsa Zsóka: Lélek harang
  2011-11-02 14:16:38, szerda
 
  Kacsa Zsóka: Lélek harang

Idén is bekövetkezett...
Szívünk pőrére vetkezett.
Eljött a HALOTTAK NAPJA,
megkondult lelkünk harangja.

Szorongat a néma jajszó,
hangulatunk télbe hajló.
Felsikolt a sok-sok: MIÉRT ?
Lelkünk zokog valakiért.

Mindent újra elszenvedünk,
annyi sok választ keresünk,
de nem felel soha senki,
hideg csend maradt...Csak ennyi.

Most is kínoz a hiányuk,
csak hűlt helyüket találjuk.
Könnyünk pereg koszorúnkra...
Így emlékezünk a múltra.

Fellobban mécsesek lángja,
mint csillagok milliárdja,
egy titokzatos világba
repít a képzelet szárnya.

Hinni akarjuk, hogy láttok,
odafentről ránk vigyáztok.
Vissza sohasem jöhettek,
de lélekben még szerettek.

Néha-néha visszajártok,
megidéznek kusza álmok,
szívünk jajdul felébredve...
Sosem lesztek elfeledve !

Nyugodjatok békességben
a mennybéli fényességben !
Majd ha úgy hozza a sorsunk,
odafenn még találkozunk.

Addig is szívünkben éltek .
EMLÉKEZZÜNK !-ennyit kértek.
Az égen csillagként ragyogtok,
lelkünk legmélyén lakoztok...
 
 
1 komment , kategória:  Halottak napjára  
Czeglédyné. Halottak napján
  2011-11-02 14:12:38, szerda
 
  Czeglédyné B. Mária: Halottak napján

Mintha a tél közeledne felénk,
minden sírhantot hófehér virág borít.
Az emlékezés virága, mi a sírokra került,
s megannyi mécses fénye világít.

Emlékezni jöttünk a sírok közé,
mert emlékezünk rájuk mindörökké.
Este a sírkertbe menve az ég
csillaga a földre került le,
ezernyi mécses lángja lobog,
mint mikor csillagos égbolton
a Hold ragyog.

Így emlékezünk rájuk,
hogy nem feledjük Őket,
mert szívünkben az
Ő fényük ragyog.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Bojtor Zs. Halottak napjára
  2011-11-02 13:53:23, szerda
 
  Bojtor Zsuzsanna: Halottak napjára...

Emlékezz ma mindenkire, kiket szerettél, s már nincsenek,
De azokra is gondolj, kik itt vannak még veled.
Gyújts gyertyát az elhunytnak, s az élőnek egyaránt,
Hadd lobogjon mindenkiért egy aprócska gyertya láng.

Lobogjon a gyertya, a harcban elhunyt lelkekért,
Kik meghaltak az én s te létedért,
Kik családjukat vesztették el, kik egyedül maradtak,
Kik értem, érted s értünk mindent feladtak.

Végül emlékezz azokra, kik nem lehetnek már veled,
S egy perc erejéig, csendben hajtsd le a fejed,
Majd gyújts gyertyát az elhunytnak, s az élőnek egyaránt,
Hadd lobogjon mindenkiért egy aprócska gyertya láng.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Mindenszentek ünnepén
  2011-11-02 13:49:46, szerda
 
  Pisch Ferenc: Mindenszentek ünnepén

Mindenszentek ünnepén,
Ragyogjon a gyertyafény.
Fényárban úszik a temető,
A szemekből szomorúság tör elő.

Jertek vértanúk, s szentek,
A mécsesek értetek égettetnek.
A fény beragyogja a földet,
Megtalál minden eltávozott lelket.

A világban fény árasztja el temetőket,
A sötét éjszakában már messziről látni őket.
A fényáradat egy közös képet alkot,
Szépsége rabul ejtő, és egységet alkot.

Örvendjünk, s imádkozzunk alázatos hittel,
És értünk is ég majd a fény szeretettel.
Mert ez a lélek fénye, ebben van remény,
A szeretet és lélek! Értük égjen a gyertyafény
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Tengernyi gyertya és mécses
  2011-11-02 13:18:49, szerda
 
  Marosvölgyi Gergely:Tengernyi gyertya és mécses

Mennyi szép csillag tündököl
az éji csendben odafenn!...
S megannyi puszta sír hallgat
a temetőben idelenn.

Komor kőtömbök és fejfák -
némelyik szép, drága márvány:
Mind csupa megkövült könnycsepp
gyászosan, mereven állván.

Akik egykor köztünk éltek,
most vésett nevek és számok:
Elporladt emlékek, testek;
kialudt szívek és lángok.

Isten keze által ők is
e földi porból születtek,
S mi magunk is azzá leszünk,
ha majd egyszer eltemetnek...

Sokan csak most eszmélnek rá:
tisztelni kellett volna Őt!
S csak most érzik elveszettnek
a nem Vele töltött időt!

"Istenem! Mit nem adnék, ha
most ideülhetne mellém!
Ha újra csak vele lennék,
s gyöngéden átölelhetném..."

Mereven és szavak nélkül
Szólunk néma emlékéhez;
Ezüst könny gyűlik szemünkben,
S mind lehull majd sírkövéhez...

Verőfényes már az égbolt:
fentről néznek a csillagok,
De az Értük felgyúlt lángok
fénye mégis szebben ragyog!

A rideg sírok kövein
áthat a gyertyák melege,
S feléleszti hamvaikat
a családok szeretete!...

Ki fontos neked, öleld át -
hadd érezze szereteted!
S ha már nem lesz rá alkalmad,
bánhatod, hogy nem tetted meg!

Most tegyél jót másokkal, hogy
mindig szeretetben élhess:
S egyszer Érted is lobogjon
tengernyi gyertya és mécses!
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Cica halloweni kalapban
  2011-11-02 12:49:42, szerda
 
  ...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 250 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6284
  • e Hét: 29344
  • e Hónap: 62498
  • e Év: 296245
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.