Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Parlament elé várat épitettek
  2015-05-16 23:49:29, szombat
 
  Forrás: HVG
Nagyjából 30-40 tüntető ment el csütörtök délután a fővárosi Kossuth térre, hogy az egyetemek autonómiájáért szervezett tüntetésen kartondobozokból felépítsék az "Oktatási Autonómia Várát". A felsőoktatás újabb tervezett átalakítása ellen akartak így tiltakozni.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Cukorbetegek - inzulinról - diéta helyes megválasztása
  2015-05-16 23:40:02, szombat
 
  Forrás: webbeteg
A cukorbetegség meghatározó vonása, hogy az étkezéseket követő inzulinelválasztás elégtelen vagy hiányzik: a táplálékból felszívódó szénhidrát jelentős vércukorszint-emelkedést okoz(hat).
Ennek elkerülését szolgálja többek között a megfelelő, a napszakos inzulinérzékenységet is figyelembe vevő étrend. Ahhoz, hogy ez utóbbi pontos szerepét megérthessük, ismernünk kell az inzulinszekréció folyamatát és az inzulinérzékenységet befolyásoló tényezőket.

Inzulinelválasztás a szervezetben folyamatosan zajlik, egészséges emberben naponta átlagosan 40 egység (E) termelődik, és egy része alacsony koncentrációban, egyenletesen jut a véráramba - ez a 0,35- 0,80 E/testsúly_kg mennyiségű ún. bazális vagy nyugalmi szekréció -, másik része az étkezésekhez igazodóan periodikusan kerül a vérkeringésbe. Ez utóbbit étkezési többletinzulinnak nevezzük, amely a napi inzulinszükséglet mintegy felét képezi.
- Hatásának korai vagy gyors fázisa az étkezés kezdetétől 67 számított 3-5 percen belül jelentkezik és 30 percig tart, az ezt követő második vagy késői szakasz időtartama további 30-120 perc. A termelődő mennyiség arányos a felszívódó szénhidrát mennyiségével (emellett egyes fehérje összetevők, aminosavak is befolyásolják)
- A szénhidrát-anyagcsere szabályozásában az inzulin mellett két másik, elsődlegesen ilyen feladatot betöltő hormon, a glukagon és a mai ismereteink szerint kisebb jelentőségű amilin is részt vesz. Ismert továbbá néhány olyan hormon is, amelyek más elsődleges hatásaik mellett a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszanak. Ezek - a növekedési hormon, a mellékvesekéreg (az ún. glukokortikoidok) és a mellékvesevelő hormonjai (az adrenalin és a noradrenalin) - a vércukorszintet emelik. Szerepük az ún. ellenreguláció, a kívánatosnál nagyobb vércukoreséssel szembeni védelem biztosítása.
- Támadáspontjuk összetett mechanizmusú. Gátolják az inzulin elválasztását, a zsír- és izomszövet cukorfelvételét, valamint fokozzák a máj cukorkibocsátását. Stresszhelyzetekben e hormonok termelődése fokozódik, és említett hatásuk megelőző vércukoreséstől függetlenül is érvényesül, emelkedett vércukorszintet okozva.
- Az étkezési többletinzulin elválasztása hármas élettani feladatot tölt be: segíti a ,,perifériás" szövetek, elsősorban a zsír és izomszövet cukorhasznosítását (azaz cukorfelvételét), a máj- és izomszövet keményítőraktárainak feltöltését, valamint gátolja a glukagon termelését. 1-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés hiányzik, így hiányzik az étkezési többletinzulin elválasztása is. Az utóbbi károsodása (késői, elhúzódóan lezajló és az egészségesekéhez képest kisebb csúcsmennyiséget eredményező inzulinkibocsátás) a 2-es típusú cukorbetegségnek is egyik legkorábbi jellemzője.

- Az a fontos, hogy pontos megfigyelés történjen, az egyes emberekben a különböző szénhidrátok hogyan befolyásolják a vércukor emelkedést. Ennek alapján lehet és szükséges változtatni a diétát és a kezelést.
- A glikémiás index (GI) egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.
A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigyben lévő Langerhans szigetek ß-sejtjeinek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsír raktározása is minimális szinten marad.
Az élelmiszereket magas GI (60-100), közepes GI (40-59) és alacsony GI (40 alatt) kategóriákba soroljuk. Az egészségünk megőrzése illetve a megfelelő testsúly elérése és megtartása érdekében mellőzzük a magas glikémiás indexű ételeket. Korlátozott mennyiségben válogassunk a közepes glikémiás indexű csoportból. Az alacsony GI-ű élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk. Így a szervezetünk egyenletes vércukor szintet képes biztosítani, amely kedvező hatásait mindennapjainkban élvezhetünk: nagy fizikai aktivitás, fokozott szellemi képesség, erős immunrendszer.
......

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Diabetes teszt - Csökkent glükóztolerancia.
  2015-05-16 23:11:54, szombat
 
  Diabetes teszt Link

Csökkent glükóztolerancia.
A csökkent glükóztolerancia olyan állapot, amelyben az éhgyomri vércukorszint normális (vagy azt nem sokkal meghaladó), azonban evés (illetve egy speciális vizsgálat során bizonyos mennyiségű glükóz elfogyasztása) után nagyobb és elhúzódóbb a vércukorszint emelkedése, mint az normális lenne. Ez az állapot a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képessége és a sejtek inzulinrezisztenciája esetén egyaránt jelen van, így az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kialakulása előtt is megfigyelhető. Mivel tüneteket nem okoz és csak a fent említett, ún. glükózterheléses próbával deríthető ki, általában csak akkor fedezik fel, ha számítanak rá. Kezeletlenül illetve életmódváltás nélkül ez az állapot diabétesz kialakulásához vezet, ezért korábban prediabétesznek is nevezték.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
3 éves kisfiú ügyesen bliárdozik
  2015-05-16 23:10:07, szombat
 
  Adam Wynne Amazing 3 Year Old Irish Snooker Kid
videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Tündéri videó a kutyus segítő készségéről
  2015-05-16 23:08:40, szombat
 
  Kutya mászni tanítja a kisbabát
Old dog teaches baby new tricks! Dog teaches baby how to crawl
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Kásás Tamás a Halhatatlanok Klubjában!
  2015-05-16 22:57:07, szombat
 
  Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó lett a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének új tagja, akinek díszvacsorával egybekötött beiktatását szerda este tartották.
Az ünnepségen Kárpáti György, az egyesület elnöke külön köszöntötte a megjelent tagok között Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt, aki külföldről utazott haza az eseményre. Ezt követően beszámolt a szervezet délutáni közgyűléséről, amelyen a 19 tagból 13 vett részt és szavazott. A voksolást abszolút többséggel Kásás Tamás nyerte meg, aki most egyszemélyi javaslata volt az elnökségnek.
- Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó laudációjában kiemelte, hogy három évtizede, kisgyerek kora óta ismeri Kásást, hiszen mindkettejük édesapja vízilabdázó volt, s ők a medence partján élték napjaikat.
,,A válogatottban csapattársak voltunk és Tamás nemcsak játéktudásával, hanem emberi tartásával is kiemelkedett, mindig számítani lehetett rá. A magyar vízilabdázás egyik legfényesebb korszakának meghatározó alakja volt. Sok kisgyerek az ő hatására kezdte el ezt a sportot, vagyis igazi példakép" - mondta Steinmetz, majd régi sztorikat elevenített fel közös múltjukból.
,,Borzasztóan zavarban vagyok - kezdte köszönőbeszédét a két Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon is győztes Kásás. - Egyrészt mert Barna nagyon szép szavakat mondott rólam, másrészt azért, mert nagyon illusztris társaságba kerültem. Itt most egyedül állok, pedig mindig nagyszerű játékosokkal és edzőkkel voltam körülvéve."
A Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) nevében Nemcsik Balázs főtitkár méltatta az ünnepelt pályafutását, tréfásan megjegyezte, országos bajnok nem volt Kásás, azaz úgy látszik, ezt nehezebb elérni, mint olimpián, vb-n, vagy Eb-n győzni.
Az egyesület - amelyet Halhatatlanok Klubja néven 1991-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége hívott életre - húsztagú.

A jelenlegi halhatatlanok:
Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Faragó Tamás, Fenyvesi Csaba, Földi Imre, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás és Kásás Tamás.

- Kásás Tamás 2011. március 7. hétfő /utánpótlás
Vízilabdázó. 1976. július 20-án született, magassága 200 cm, súlya 96 kg. Hatévesen kezdett sportolni. Négy olimpián vett részt 1996 és 2008 között; Sydneyben, Athénban és Pekingben egyaránt az aranyérmes csapat tagja volt. Az utánpótlás-korosztályban ifjúsági világ- és Európa-bajnok, junior vb-első, a felnőttek mezőnyében világ- és Európa-bajnok, Világ Kupa-, BEK-, illetve Euroliga-, valamint KEK- és LEN Kupa-győztes. Idehaza a KSI-ben, az FTC-ben, az Újpestben és a Vasasban pólózott, Olaszországban a Posillipo Napoli, az RN Savona és a Pro Recco együttesét erősítette; utóbbinak jelenleg is tagja. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, ugyanebben az évben Budapest díszpolgárának választották. 2010-ben kiérdemelte az Évtized Vízilabdázója címet - See more at:
.


...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Virágokból csodálatos költemény
  2015-05-16 22:51:01, szombat
 
  Nyuszi pár



Halacskák



Bicaj



Struccok

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A TVN blog linjének betétele a következő módon
  2015-05-16 21:55:38, szombat
 
  1) Látogatói oldalon a blogodból kiválasztasz egy bejegyzést.
Pl: Szenzációs magyar világcsúcs
2) A címre kattintasz és megjelenik a cikk egy új oldalon, ahova a komenteket is tud írni a látogató és annak az oldalnak a linkje.
3) A linkből csak a képen látható részt kell kimásolni és azt beírni ahova szeretnéd./Pl. Facebook oldalra/

Nagyobb kép Link

........

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Pajkos kölyökmacskaként lubickol a mentett tigris
  2015-05-16 20:52:06, szombat
 
  ...... .....


Ilyen az, amikor egy silány körülmények között tengődő állat sorsa egyszer csak jóra fordul, és felfedezi az élet apró örömeit.
Videó Link
Lily és Carli két szumátrai tigris. Egy állatház kicsi koszos ketrecében tengették napjaikat, ahonnan végül állatvédőknek sikerült kimenekíteni őket. A két 12 éves nagymacskát egy nevadai menhelyre szállították, amely valóságos paradicsom a korábbi otthonukhoz képest. A tigriseknek újra kell tanulniuk tigrisként élni a hosszú fogság és elhanyagoltság után. Rehabilitációjuk során a gondozók végig arra törekedtek, hogy az egymást jól ismerő két állat együtt maradhasson.
- Szerencsére ez így is történt, a napokban pedig óriási ajándékban volt részük: kaptak egy nagy betonmedencét, ahol életükben először megtapasztalhatták a fürdés örömét. Első vizes élményükről videó is készült. Szívszorító nézni, ahogy egyikük szép lassan belemerészkedik a vízbe, majd amikor rájön, milyen klassz dologra lelt, önfeledt kiscicaként pancsolni kezd.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Légy vidám, mint a tavasz,
  2015-05-16 09:33:06, szombat
 
  Légy vidám, mint a tavasz,
Légy boldog, mint a nyár,
Szíved legyen gazdag, mint az ősz,
De lelked, mint a tél,
Maradjon hófehér
/emlék vers/
 
 
1 komment , kategória:  Verses képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 303 db bejegyzés
e év: 3156 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 34986
  • e Hónap: 68140
  • e Év: 301887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.