Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Lecsó
  2015-08-05 20:09:53, szerda
 
  Forrás: Fűszerkeverék_nlcaffe
......


A klasszikus és leggyakrabban készített változat szerint:
1 rész hagyma
1 vagy 2 rész paradicsom
4 rész paprika
Én ezzel nem is vitatkoznék, az mondjuk más kérdés, hogy személy szerint úgy szeretem, ha nagyon paradicsomos, de ezzel sajnos egyedül maradtam a családban. Vannak itt komolyabb problémák is, és akkor még csak ennél a három alapanyagnál tartunk.
A hagyma ugyanis lehet karika, félkarika, sőt kockára vágott is.
Egyik iskola szerint üvegesre illik dinsztelni, a másik szerint épp csak addig kell kevergetni, amíg még roppanósan édes nem lesz. Én ez utóbbiban hiszek, de anyukám csak a paradicsom után teszi az edénybe, így valóban jól kivehető ízben is, és látványban is a hagyma.
A paradicsomnál talán könnyebb konszenzusra jutni, abban ugyanis mindenki egyetért, hogy legyen valóban napon érett, édes, friss. Én leforrázom, és lehúzom a héját, de ezt titkolom például édesapám előtt aki szerint ez a lecsó lábbal tiprása (régebben nem is tettem). Lecsószezonon kívül is rendszeresen főzök lecsót, ugyanis ez a férjem kedvence. Hetente többször is megenné, az év ötvenkét hetében. Ilyenkor nem bolti kőkemény vacak paradicsomból főzőm, hanem valamelyik jobbféle olasz hámozott paradicsomkonzervet választom. Csak az igazi napon érlelt paradicsom tudja felvenni vele a versenyt. Eltenni is szoktam, szigorúan bográcsban főttet.
A paprikában mindig legyen legalább egy bogyiszlói. Bogyiszlóit szerezni mostanában sajnos nem egyszerű. Legutoljára én a Bosnyák téri piacon találtam. Míg húsz éve minden zöldséges kínálta, mostanra szinte kuriózum lett, pedig igazán ízes, finom paprika. Kár lenne ha teljesen eltűnne. Figyelem, jó kis hungarikum! 😉
A paprikával más baj szokott lenni. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan vágjuk. Komoly családi viták vannak ám a különböző iskolák képviselői között, láttam én már sértődött anyóst felállni az asztaltól, amiért a meny nem a hosszúkás, hanem a karikára vágott változatot tette a férje elé az asztalra.
Nálunk a hosszúkás féltéglalap a nyerő, és mindig puhára főzzük, bár máshol határozottan szeretem ha roppan.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy van, aki egy egész napig főz egy lecsóalapot, majd friss zöldségekkel fejezi be az utolsó pár percben. Én ezt is kedvelem ám!
Na de mivel indítjuk? Szalonnával? Zsírral? És ha zsírral, akkor milyennel? Állítom, hogy a kacsazsíros lecsó elképesztően finom! Esetleg étolajjal, vagy olívaolajjal?
Ha szalonnával, akkor zsírszalonnával, vagy kolozsvárival? Ne adj isten, baconnel?
Kell-e bele piros paprika? Ha igen, akkor mikor? A hagyma előtt, vagy után? Esetleg a legvégén, a tetejére szórva, hogy a zsírban kicsit kijöjjön a színe?
Én ritkán teszek bele paprikát, ha mégis, akkor a végén.
Aztán a fűszerek is kellemes vita tárgyát képezhetik a paprikán kívül is.
Bors szükséges? Köménymag? Esetleg fokhagyma?
Én sok köménymaggal szeretem, és mindig kerül bele egy pici gerezd fokhagyma is. Éppen csak érezni az illatát, de benne kell, hogy legyen.
Mi legyen benne? Tojás? Tök? Kapor és tejföl? Debreceni? Lecsókolbász? Szárazkolbász? Semmi?
Részemről a kapor és a tejföl gyakran játszik, a férjem pedig imádja osztrák debrecenivel, de a barátunk csípős libakolbásza is zseniális. Azért ha jót akartok érdemes elmenni a Séf utcájába lecsózni, garanciát vállalok rá, hogy a város legjobb lecsója ott kapható, de sajnos csak csütörtökönként.
Amiben talán nincs vita, az a friss, vastag héjú fehér kenyér. Tunkolni muszáj.
Bíró Lajos egyébként rétegekben rakja egymásra a hozzávalókat. Olívaolajra apró kockára vágott füstölt kolbászt pirít, majd erre jön a hosszában vágott, majd felezett paprika, a cikk alakban vágott hagyma, a vékonyra szeletelt fokhagyma, némi pirospaprika, só és bors. Ennek a tetejére kerül a cikkekre vágott hámozott paradicsom. Kicsit más arányt alkalmaz, mint mi, vagyis 1 rész paradicsom, 2 rész hagyma, 4 rész paprika.
......


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
31 arany a speciális olimpián. 2015 Los Angeles
  2015-08-05 20:01:49, szerda
 
  8 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel zártak a Los Angeles-i Speciális Olimpia Nyári Világjátékainak zárónapján a magyarok. Összesen 31 aranyat, 30 ezüstöt és 20 bronzérmet szerezteka hét nap alatt.
Szombaton az asztalitenisz vegyes páros győzött, később Árva Attila Vizsnyai Dáviddal együtt szerzett aranyérmet a férfi párosok között. Tollaslabdában mindkét vegyes páros megnyerte divíziójának döntőjét. Az atlétikai stadionban Kuti Gyöngyi 800 méteres gyaloglásban, Czimbalek Zoltán pedig távolugrásban győzött.
A tornász Illés Dávid korláton és összetettben is aranyérmes lett, emellett nyújtón, gyűrűn és talajon a második, lólengésben pedig a harmadik helyen végzett. Begovics Éva és Kelemen Zsombor is ezüstérmet szerzett teniszben. Vegyes párosban aranyérmet szereztek. A Varga Ágnes-Pál András-kettős bronzéremig jutott bocsában.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
9. lett a Női pólós csapat 2015 Kazany
  2015-08-05 19:31:56, szerda
 
  ......


Női vízilabda vb 2015 kazany /Merész András
A Magyar válogatott kerete:
Kapusok: Bolonyai Flóra (USC, amerikai), Gangl Edina (Eger), Kasó Orsolya (DFVE)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Keszthelyi Rita (mindkettő Eger), Miskolczi Ibolya Kitti, Gémes Alexandra (mindkettő Szentes), Csabai Dóra, Illés Anna Krisztina (mindkettő BVSC), Menczinger Kata, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta (mindhárom DFVE), Garda Krisztina (Honvéd POLO), Bujka Barbara (Messina, olasz), Takács Orsolya (Bologna, olasz), Tóth Ildikó (Firenze, olasz), Szücs Gabriella (Sabadell, spanyol), Kisteleki Dóra (Rapallo, olasz)
Július 26 Magyarország - Kína 8:9
Július 28 Magyarország - Oroszország 11:13
Július 30 Magyarország - Franciaország 18:3 /3. hely a tabellán
Augusztus 01 Magyarország - USA 7:12
9 -12. helyért Augusztus 03. Magyarország - Kanada 10:7
9. helyért Augusztus 05. Magyarország - Brazilia 22:7
...... ......


Forrás: Sport24
- Vizes-vb: lemondott Merész András.
A kazanyi világbajnoki kudarc után - 9. lett a válogatott a tornán - felajánlotta lemondását a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Merész András 2011 óta vezette a női válogatottat, Sanghajban a kilencedik helyet szerezte meg a csapattal, de maradt a válogatott élén. Megérte, hiszen két évvel később világbajnoki bronzérmes lett a csapat Barcelonában.
2012-ben és 2014-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a csapat (Eindhovenben és Budapesten), a londoni olimpián viszont elvesztette a bronzmeccset, ott a negyedik helyen zárt.
Információnk szerint a szerződésében szerepelt egy tétel, miszerint a legjobb négy között kell végeznie a világversenyeken. Ez most nem sikerült,.
- A waterpolo.hu arról számolt be, nem sokkal a brazilok elleni 22-7-es győzelem után a kapitány jelezte Kemény Dénes szövetségi elnöknek, hogy a folytatásban átadná a helyét másnak. A női válogatott kapitányi tisztségéről a személyes egyeztetések és a vízilabda-szövetség elnökségi ülésének során születik majd döntés.
- A női vízilabda-válogatott bár küzdött becsülettel, a csoportmérkőzéseken mégis kikapott Kínától (8-9) és Oroszországtól (11-13) is, majd a vízilabdázni nem tudó franciákat legyőzve (18-3) csupán a harmadik helyen zárt a csoportkörben. A nyolc közé jutásért simán kikaptunk az olimpiai bajnok Egyesül Államoktól (7-12)... Így hétfőn Merész András a 9. hely megszerzéséért küldhette együttesét a vízbe Kanada (10-7), majd ma Brazília ellen (22-7).

16 ország csapatai vettek rész a VB.-én.
Tabella:
1.) USA lett a 2015 világbajnok
2.) Hollandia
3.) Olaszország
4.) Ausztrália
5.) Kína
6.) Görögország
7.) Spanyolország
8.) Oroszország
9.) Magyarország
10.) Brazília
11.) Kanada
12.) Kazahsztán.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Cseh László ARANYÉREM 2015 úszó VB.-én
  2015-08-05 19:25:56, szerda
 
  200 m pillangó ARANYÉREM 1 perc 53:48 idővel.egészen elképesztő versenyen.
Nagyobb kép Link

.......


- Így értékelt a 200 méter pillangón aratott győzelem után. A tíz év után világbajnokságon újra aranyat szerző úszó a szövetség Facebook oldalának nyilatkozott:
Hát, nem gondoltam volna januárban, arccal a harminc felé, hogy kétszáz pillangón leszek a világ legjobbja. Az azért bennem volt, hogy még egyszer meg akarom mutatni, ezért váltottam, ezért kezdtünk új módszerekkel edzeni. Meglett az eredménye. A mai úszásom nem volt a legjobb, az utolsó húsz méteren már nagyon nem éreztem a karjaimat, ennek ellenére tudtam, akkor is végigcsinálom. Hogy sírtam-e utána? Majdnem. De csak majdnem. Mert erős vagyok.
- A tíz év után világbajnokságon újra aranyat szerző úszó a szövetség Facebook oldalának nyilatkozott: A magyar úszó a négyes pályáról indulhatott, második helyen fordult ötven méternél. Chad Le Clos mögött nyolc századdal volt lemaradva. A második forduló után már sikerült lehagyni a dél afrikait, aki megdöbbenve tekingetett oldalra. Cseh már fél másodperc előnnyel fordult az utolsó 50 méterre, hiába szorongatta a megújuló Le Clos, előznie már nem sikerült. A magyar úszó első aranyérmét szerezte a Kazanyban, és tíz év után lett újra aranyérmes világbajnokságon, hatalmas tanár vagy, Laci. Leborulunk előtted!
.........


Eredmények:
1. Cseh László (magyar) 1:53.48
2. Chad Le Clos (dél-afrikai) 1:53.68
3. Jan Switkowski (lengyel) 1:54.10
...... ........



- Cseh Laci hatalmas sportember, sportága királya és mi leborulunk előtte!
Cikk olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Egy idős hölgy babakocsit tologat a parkban
  2015-08-05 00:01:53, szerda
 
  Egy idős hölgy babakocsit tologat a parkban, és kedvesen beszél a benne üldögélő kicsihez:
- Diploma, nem vagy szomjas? Adok egy kis teát.
- Diploma, meleged van? Nem baj, levesszük a pulóvert.
És így tovább.
Egy nő nem bír a kíváncsiságával és megkérdezi tőle:
- Bocsánat asszonyom, de miért adtak ilyen furcsa nevet a babának?
- Tudja hölgyem, a lányom elment az egyetemre és 9 hónap múlva ezt hozta haza.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 183 db bejegyzés
e év: 3156 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1083
  • e Hét: 36069
  • e Hónap: 69223
  • e Év: 302970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.