Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A legtöbbet s a leggyorsabban ők adták, a lengyelek
  2015-11-12 15:46:51, csütörtök
 
  3.,befejező rész az Akik a legtöbbet adták és a leggyorsabban c. írásból

Három tonna élelmiszer

Az első lengyel repülőgép október 26-án érkezett Budapestre, ez még az éppen raktáron lévő - részben a Lengyel Hadsereg tulajdonát képező - készleteket szállította. Ezután viszont november 3-ig tizenöt lengyel küldemény landolt a magyar fővárosban: összesen 795 liter vérrel, 415 liter vérplazmával, 16 és fél tonna vérhelyettesítő szerrel, szérummal, gyógyszerrel és kötözőszerekkel, valamint 3 tonna élelmiszerrel. 1957. január végéig az önkéntes pénzadományokból 31 millió zloty gyűlt össze és 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke, mindezek alapján szintén 1957. január végéig a Lengyel Vöröskereszt - a lengyel emberek segítségeként - 42 teherautóval és 104 vasúti kocsival 25,5 tonna vérhelyettesítő szert, gyógyszert, kötszert és orvosi műszert, valamint 331 tonna élelmiszert, 32 tonna ruhaneműt és 10 tonna szappant és építési anyagot juttatott el Magyarországra. A legtöbbet s a leggyorsabban ők adták. Mindezt tizenegy évvel a Lengyelországra szörnyű pusztításokat hozó második világháború után...
A lengyelekben - az évezredes barátság tudata mellett - élénken élt annak emléke, hogy 1939 őszén Magyarország közel 100 ezer lengyel menekültet fogadott be, mások arra emlékeztek, hogy a világháború idején Lengyelország különböző pontjain - így Varsó környékén - állomásozó magyar csapatok mennyire segítőkészek voltak, s egyáltalán nem viselkedtek megszálló hadseregként.

Apage, Satanas

A magyar október eseményeivel, annak következményeivel még huszonöt évvel később, 1981 októberében is hiába riogatta a Szolidaritás mozgalmának lázában égő lengyel társadalmat a kommunista vezetés. De ez már egy másik történet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Több mint négyezer lengyel ember adott vért
  2015-11-12 10:37:56, csütörtök
 
  Folytatom az Új Magyarország napilap 1996-ban megjelent '56-os különszámában olvasott, Akik a legtöbbet adták és a leggyorsabban c. cikk közlését (2.rész) / írta Tischler János.

Varsó vére

Az 1956-os magyar forradalom rendkívül élénk visszhangot váltott ki a lengyel társadalom körében. A lengyelek magyarok iránti segítőkészsége leginkább a véradásban és az egész országra kiterjedő pénz,- élelmiszer - és gyógyszergyűjtésben mutatkozott meg. A segélyakciók szervezését megkönnyítette a LEMP KB október 28-i üzenete a magyar nemzethez, amelyben támogatásukról biztosították a Nagy Imre-kormányt és annak programját, s amellyel egyúttal ,, felhatalmazták " a lengyeleket erre a tevékenységre, arra is számítva, hogy ez levezető csatornaként is szolgálhat a ,,lengyel október" kiváltotta érzelmek lecsillapításához.

A véradásra jelentkezők hulláma az ország vöröskeresztes szolgálatát teljesen váratlanul érte. Nagyon meglepődtek a véradóállomásokon, amikor október 26-tól fogva mind többen és többen kínálták fel segítségüket, s 28-a után, amikor a Lenygel Rádió reggeli hírműsorában közzétette a Magyar Vöröskereszt segélykérését, már tömegessé vált a véradómozgalom az ország minden pontját. A véradási felhívást a rádió és az újságok is többször megismételték, egészen november 4-ig. A leggyorsabban Varsó, Krakkó, Katowice ( éppen akkortájt keresztelték vissza Sztálinvárosról), Wroclaw, Poznan, Jelenia Góra, Lódz és Szczecin lakosai reagáltak. Lengyel orvosok és ápolónők százai jelentkeztek, hogy készek Magyarországra utazni és a helyszínen segíteni magyar kollégáik munkáját.
A véradásban nem lehet határt vonni a párttagok és a pártonkívüliek között, mert ez akkoriban nem számított. A magyar forradalom ideje alatt 795 liter vér érkezett Lengyelországból Budapestre - kizárólag légi úton -, és ehhez tudni kell, hogy egy embertől átlagosan 200 milliliter vért vettek, ami azt jelenti, hogy több mint négyezer lengyel ember adott vért.

A véradási akcióval párhuzamosan bontakozott ki a szintén az egész országot átfogó pénz,-élelmiszer- és gyógyszergyűjtési akció, amely hosszú hetekig zajlott és november 4-e után újabb lendületet vett. A Glos Pracy, a Lengyel Szakszervezetek Szövetsége Központi Tanácsának orgánuma felhívására jó néhány napon keresztül körülbelül napi egymillió zlotyt utaltak át a Lengyel Vöröskereszthez, amely az összegből gyógyszereket, kötszereket, élelmiszert vett, s elküldte a Magyar Vöröskeresztnek. Viszonyítás végett nem árt, ha felidézzük: az átlagfizetés akkoriban 800-1000 zloty körül volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akik a legtöbbet adták és a leggyorsabban 1. rész
  2015-11-12 07:22:36, csütörtök
 
  Ötvenhatos gyűjteményem 1996-os dobozában találtam az Új Magyarország c. polgári napilap 1996. október 22-i különszámát, benne Tischler János írását, melyet több részletben közlök itt a blogomban. Már a cikk címe is utal a lengyel segítségnyújtás kiemelkedőségére.

Következzék az első rész

,,Minden magyar együtt halad, kövessük a lengyel utat!"

Akik a legtöbbet adták és a leggyorsabban

Közismert, hogy az október 23-i budapesti felvonulás a lengyelországi reformok támogatására szánt szolidaritási tüntetésként indult, ezt jelképezte - mint helyszín - a Petőfi és a Bem szobor, illetve a sajátos jelszó, amely tömören kifejezte a magyar emberek követelését: ,, Minden magyar együtt halad, kövessük a lengyel utat!"
Varsóban már ezen a napon egy rövid hír tudatta a Sztandar Mlodych című ifjúsági napilapban, hogy a lengyel változások melletti rokonszenvtüntetés lesz Budapesten. A két országban zajló események közötti tényleges - és mindjárt többszörös - összekapcsolódására ,,csak" másnap, 24-én került sor, mégpedig azon a többszázezres nagygyűlésen a varsói Tudomány és Kultúra palotája előtti téren, amely az 1956. októberi lengyelországi változások igazi csúcspontját jelentette. Egyrészt néhány egyetemista csoport, az előző napi budapesti tüntetésekről értesülvén, magyar zászlókkal vonult fel, másrészt a gyűlés végeztével több mint kétezer ember- akikhez útközben még néhány ezren csatlakoztak - a LEMP KB épülete, majd a tüntetés résztvevői a magyar nagykövetség épülete elé vonultak, hogy kifejezzék szolidaritásukat a magyar nemzettel. Végül a tüntető csoportok egyike Varsó belvárosában rövid gyűlést tartott ,, Varsó-Budapest-Belgrád" jelszóval.

A második rész címe Varsó vére,
a harmadik részé Három tonna élelmiszer lesz.







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 344
  • e Hét: 5436
  • e Hónap: 10317
  • e Év: 32370
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.