Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Elméleti alapok a légzésről – a tudatos légzés a...
  2016-03-11 23:58:39, péntek
 
  Elméleti alapok a légzésről - a tudatos légzés a pánikbetegséget is gyógyítja





Az egészséges életmód három oszlopa közül a legkevésbé ismerttel foglalkozunk most: a légzéssel. A helyes légzés és a légzőgyakorlatok végzése legalább olyan fontos, mint az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Miért nem tudunk akkor semmit a légzésről?

Amikor életmódról beszélsz egy edzővel, ő a mozgást, táplálkozást és pihenést fogja említeni. Ezek mind fontosak, de lélegzés nélkül mindössze kb. öt percig maradhatsz életben, míg evés nélkül akár hatvan napot is kibírsz. A fenti számok alapján kiszámolhatod, hogy a légzés az életben maradásod szempontjából 12.000-szer fontosabb, mint az étkezés.

Ehhez képest kultúránkban az étkezés kapja a főszerepet: Michelin-csillag, sztár chéf-ek, éttermek, szakácskönyvek és főzőtanfolyamok stb. Itt az ideje, hogy a légzésedről is többet tudj meg!

Az egészséges életmód három alapon nyugszik, melyből kettő jól ismert, harmadik - a tudatos lélegzés - viszont a sportolók körében is ismeretlen. E három tudatos alkalmazása együtt a fizikai vasegészséged alapja.

Váradi Tibor egészségháromszöge a következőképpen néz ki:






Miért nem tudunk a légzésről?

1, a légzés önkéntelenül zajlik, nem szükséges tudatos erőfeszítést tenned érte. Ugyanolyan önállóan dolgozik, tudtod nélkül, mint a szívverésed, vagy a legtöbb belső szerved. Tudomást csak akkor szerezhetsz róla, ha valami gond van vele.

2, folyamatosan zajlik, és vágy nem kapcsolódik hozzá. Az étvággyal ellentétben nem érezzük szükségét egy jó lélegzetvételnek. A légzéshez nem kapcsolódik egy iparág, mint az étkezéshez a vendéglátó szakma. A lélegzés folyamatossága miatt nem kerülünk hiányba, nincs légéhség - hacsak nem buksz le, hogy a víz alatt ússzál.

3, nem látványos, hanem finom és rejtett. A sporttal ellentétben nem eredményez látványos izmokat, feszes feneket, kockahasat. A légzés ereje belső világukban hat, kívülről nézve láthatatlan.

4, ingyen van, ezért nem értékeljük.

Ennek ellenére fontosságát egy középkori jógakönyv, a Hatha jóga pradípiká következőképpen hangsúlyozza:
,,Helyes gyakorlásával minden betegség megszűnik, helytelen gyakorlással minden betegség előjön."


A légzés szerepe testi, energetikai, lelki és szellemi szinten

A légzés testi szinten biztosítja az oxigént a sejtjeidnek, és szállítja el a széndioxidot. E nélkül se gondolkodni, se mozogni, emészteni sem volnál képes.

Energetikai szinten életerővel tölti föl étertestedet (élettest, finomtest, pránamaja kósa). Ez úgy lehetséges, hogy az életerőt (prána, qi, kí, mana stb.) a levegő hordozza, és légzéssel ezt is magadhoz veszed, bár nem tudunk róla. A légzésnek azt a hatását használják fel pl. a kung fu gyakorlói, amikor légzőgyakorlatok segítségével besűrítve az étertestet torkukkal lándzsának támaszkodnak, vagy követ törnek fejükön.
A tudatos légzés mesterei, némely indiai jógik képesek szívverésüket szabályozni, akár le is állítani.

Lelki szinten a légzés hat a lelkiállapotra, illetve a légzésre kihat a lelkiállapot. A mély, nyugodt légzés a békés, nyugodt ember sajátja, a kapkodó a dühösé stb.

Mivel a légzés a jelenben történik, rá figyelve az itt és mostban tudsz maradni, mely elősegíti a magasabb Éneddel a kapcsolatot, ez a szellemi szint.
A meditációdat is emiatt érdemes néhány perc tudatos légzéssel kezdeni. Léteznek légzéssel kapcsolatos meditációs gyakorlatok is.






A tudatos lélegzés a gyógyításban - a magas vérnyomás, pánikbetegség és a stressz hatékony ellenszere

A modern kutatások is igazolják a légzés gyógyító hatását. Már bizonyított tény, hogy ha légzésedet napi legalább 15 percen keresztül lelassítod annyira, hogy a belégzés és kilégzés legalább 3-3 másodperc legyen, csökkenti a vérnyomást. Mindezt természetes úton, káros mellékhatástól mentesen, ingyen.

A tudatos lélegzés másik legjobb felhasználhatósága a modern ember számára a lazító, nyugtató, stresszoldó hatás. Néhány perc tudatos légzőgyakorlat után oldód az izmok feszültsége, görcse, és korunk népbetegsége, a stressz is.

Ez a hatás megmutatkozik a szapora szívverés lelassításában is, éppen ezért a tudatos légzés elsajátítása rendkívül fontos a pánikbetegségben szenvedőknek!


Mi a légzőgyakorlat?

A légzőgyakorlat azt jelenti, hogy tudatosan egy bizonyos módon megváltoztatod a légzésed mintáját. A légzőgyakorlat tudatosan irányított légzés. A légzőgyakorlatok végzésének legnagyobb előnye, hogy mindig kéznél van, és ingyenes.


Miért érdemes légzőgyakorlatokat végezned?

Az átlagos légzés felületes, öntudatlan, túl gyors, kevés oxigént juttat be a szervezetedbe. A mély, egyenletes, nyugodt, irányított légzés több oxigént juttat be, miáltal jobb lesz az emésztésed, agyad oxigénellátottsága. Az emésztés egy bonyolult égési folyamat, melyhez oxigénre van szükség. Az agyad a jó ötletekhez, figyelni tudáshoz szintén oxigénre éhes.

Bizonyos légzőgyakorlatok feltöltenek fáradtság esetén, míg mások lenyugtatnak, ha dühös vagy. A légzés szerepe a méregtelenítésben is fontos, például a hosszú kilégzés lúgosít, azaz segít megszabadulni a savaktól, ami által az egész szervezeted sokkal erősebb lesz, közérzeted pedig jobb.


Mikor és hogyan végezd a légzőgyakorlatokat?

Legjobb reggel, üres gyomorral végezni. Napi tíz perc gyakorlással már eredményeket érhetsz el. Ha természetben vagy, és tudatosan mélyen lélegzel, már sokat tettél az egészségedért és lelki békédért!

Írta: Vadász Ákos Tullió

Forrás: http://vadaszakos.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A magas vérnyomás légzőgyakorlatokkal gyógyítható!
  2016-03-11 23:48:18, péntek
 
  A magas vérnyomás légzőgyakorlatokkal gyógyítható!





A magas vérnyomás bizonyíthatóan gyógyítható rendszeresen és célirányosan végzett légzőgyakorlatokkal. Napi 15 perc gyakorlással már látványosan csökken a magas vérnyomás! Itt olvashatod, hogy mit kell tenned hozzá. Segíts magas vérnyomásban szenvedő ismerőseidnek, és küldd nekik tovább a cikket!

Ha még új dolognak számít a légzés az életedben, érdemes az alapokkal megismerkedned ebben a cikkben.

A magas vérnyomás mai orvosi szempontból a 140 Hgmm szisztolés, és a 90 Hgmm diasztolés érték fölött van. Ne várj azonban idáig, mert 120-139 már prehipertenzió, azaz a magas vérnyomás előszobája! Az egészséges érték 90-119!

Az, hogy a magas vérnyomás légzőgyakorlatokkal és tudatos táplálkozással gyógyítható, már régóta ismert. Nekem is van olyan vendégem, akinek már sikerült a szisztolés értékén 20-30 Hgmm-rel csökkentenie. Pár éve azonban hivatalosan is bizonyították ezt.

A tudományos vizsgálat annak kapcsán merült fel, hogy kifejlesztettek egy visszajelzésen alapuló vérnyomáscsökkentő eszközt, a Resperate-et. A kis gép lényege, hogy érzékeli a légzésedet, és felveszi annak ütemét. Ezután szép lassan elkezdi az ütemet lassítani, elnyújtva a légzésedet.






Ahhoz, hogy a gépet forgalomba lehessen hozni, bizonyítani is kellett, hogy a lelassított mély légzés csökkenti a magas vérnyomást. A kísérletek sikerrel jártak, és az alábbi megállapítást tették a kutatás kapcsán:

A magas vérnyomás légzőgyakorlatokkal csökkenthető, amennyiben:

a légzőgyakorlatokat rendszeresen végzed,
napi legalább 15 percen keresztül tartson egy alkalom,
a percenkénti légzésszámnak legalább 10-nek, vagy kevesebbnek kell lennie, azaz egy lélegzetvétel legalább 6 másodpercig tartson (3 mp belégzés, 3 mp kilégzés)


Azaz nem kell mást tenned, mint ellazult állapotban mélyen, lassan lélegezned, és rövid időn belül csökken a magas vérnyomásod! Akinek magas a vérnyomása, nem kell aggódnia, mert nem viszi az egészségesnél lejjebb.

Lássuk, hogyan csináld!


Testtartás

Ha nem szoktál légzőgyakorlatokat végezni, jobb, ha kényelmesen hanyatt fekve csinálod. Ha a fejed hátra hajolna hanyatt fekvés közben, tégy a fejed alá egy összehajtogatott takarót. A szemeket is betakarhatod, és ha a derekad fáj, tehetsz egy hengert a térdhajlatod alá, ha szükséges. Mindezt jól láthatod az alábbi képen. Ebben a tartásban teljesen el tudsz lazulni, ami alapfeltétele a légzőgyakorlatoknak.






Ha már haladó vagy, végezd a légzőgyakorlatokat ülve (széken vagy földön) vagy állva. A gerinced legyen függőleges, és maradj laza, fesztelen. Ezt az állapotot idő elérned.


Időzítés

Légzőgyakorlatokat végezned reggel, éhgyomorral a legjobb. Mivel azonban ez a mélyített légzés egyszerű gyakorlat, szinte bármikor végezheted.


Ruházat

A ruhád legyen kényelmes és laza.


Lazíts!

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy lazíts. Izomból nem lehet érdemben légzőgyakorlatozni. Menj végig a testeden, és lazítsd el az összes izmodat. Ülve ez nagyobb kihívás, ezért ez haladóknak való.


Fokozatosan mélyítsd a légzésedet!

Kezdetben figyeld meg a légzésedet. Ismerd meg, tudj meg róla mindent. Aztán kezd el mélyíteni azt. Fokozatosan mélyítsd a légzésedet, amíg még laza és fesztelen nem maradsz. Szándékosan nem írok időt, mert nem az órának kell megfelelni. Amint eléred a 3-3 mp-es belégzést/kilégzést, már célegyenesben vagy, hogy csökkentsd a magas vérnyomást.

Rendszeresen gyakorolj napi legalább 15 percet egyfolytában!


Táplálkozás

Magas vérnyomást okoz a só, függetlenül attól, hogy tengeri, himalájai, gyógyszertári stb. Ha magas vérnyomásod van, kerüld az utánsózást! Nagyapám annyi sót fogyasztott, hogy már a veséi nem tudták kiválasztani, és a bőrén keresztül izzadta ki nyáron. A só a fürdővízbe való kiváló bőrápoló szer. Egy mai nyugati ember utánsózás nélkül is sokszor annyi sót eszik táplálékával, mint amennyit veséi ki tudnak választani. Dr. Bieler részletesen kifejti, hogy teszi tönkre a só a veséket, ami magas vérnyomást idéz elő. A szerves ásványi só nem egyenlő a kősóval, előbbire szükség van.

Ami viszont csökkenti a vérnyomást, az a fokhagyma és az erdőkben tavasszal termő medvehagyma. Alacsony vérnyomásúak ezért ne tevékenység előtt fogyasszák, mert ők elálmosodhatnak tőle.










A böjt szintén csökkenti a magas vérnyomást.


Lelki, szellemi okok

Ezek szintén fennállhatnak, kiegészítve az életmódbeli tényezőket. Egy jó kineziológus, pszichológus, önismeret sokat segíthet. Valódi gyógyulást a testi-lelki-szellemi munka ad!

A magas vérnyomás természetes módszerekkel való gyógyításáról Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai 2. című könyvében olvashatsz bővebben.

Írta: Vadász Ákos Tullió

Forrás: http://vadaszakos.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Lúgosítás: megoldás a gerinc meszesedés (spondylosis) ellen
  2016-03-11 23:24:12, péntek
 
  Lúgosítás: megoldás a gerinc meszesedés (spondylosis) ellen





A lúgosítás megelőző megoldás a gerinc meszesedése (spondylosis) ellen. A lúgosítás főleg a lúgos étrend és a lúgosító kúrák alkalmazását jelenti. A lúgosítás egyik legjobb kúrája a szódabikarbóna kúra, amivel megelőzheted csigolyáid meszesedését.

A meszesedés (spondylosis) meszes lerakódást jelent a testedben, főleg az alábbi területeken

meszesedés a gerinc területén (nyaki meszesedés, hát, derék szakaszán lévő csigolya meszesedés)
meszesedés egyéb ízületekben (váll stb.)
meszesedés az erekben (szívkoszorúér-meszesedés, agyi erek meszesedése, hasi aorta meszesedése stb.)
meszesedés a szervekben (prosztata meszesedés, vese meszesedés, szívbillentyű meszesedés stb.)

Amint látod, a meszesedés (spondylosis) a testedet belülről támadja, és a legkülönfélébb helyekre rakódik. Az orvosok jól ismerik a meszesedés (spondylosis) jelentését, viszont nem tekintenek rá átfogóan, mint a szervezet egészére ható degeneratív folyamatot.

A meszesedés (spondylosis) életveszélyes, ha az ereknél jelenik meg, az elzáródott erekben nem tud a vér áramlani, és ez halált okoz. Agyi ereknél elbutulást, agylágyulást, szellemi leépülést.





Meszesedés (spondylosis) az érfalon belül


A meszesedés (spondylosis) merevvé, rugalmatlanná teszi az érfalakat, szerveket, emiatt sokkal sérülékenyebbekké válnak, és emelkedik a vérnyomás. Minden második magyar a szív és keringés betegségeiben hal meg!
A gerincen megfigyelhető meszesedés (spondylosis) szerencsére nem életveszélyes, viszont nagyon fájdalmas tud lenni. Szerencsére megfelelő tisztító kúrákkal a gerinc meszesedése megelőzhető, és vissza is fordítható.

Mitől alakul ki a meszesedés (spondylosis)?

A természetgyógyászat szerint a meszesedés (spondylosis) nem a véletlen műve, hanem a szervezet hozza létre. Az oka pedig az elsavasodás. Az elsavasodás azt jelenti, hogy a szervezet pH egyensúlya az ember számára kedvező 7,4 -es enyhén lúgos állapotból elkezd a savas kémhatás felé mozdulni. A szervezeted nem engedi az meg, hogy a véred savassá váljon, mindenáron 7,2-7,4 között akarja tartani, hogy életben maradj.

Ezt pedig úgy éri el, hogy a savakat semlegesíteni kezdni, és ásványi anyagok segítségével salakanyagokat (pl. kalcium-oxalát) hoz létre. Ezek az salakanyagokat a szervezeted számára olyanok, mint a veszélyes hulladék, igyekszik tőle megszabadulni. Azonban túl sok van, és azt, amit nem tud kiválasztani, elkezdni olyan helyen elraktározni, ahol zavarokat ugyan okoz, de nem életveszélyes.

Ilyen hely például a gerincoszlopod.

A gerinc meszesedés e (spondylosis)

A csigolyákon előszeretettel rakódik le a savközömbösítésből származó mész. A csigolyák peremén csőrszerű kinövések képződnek, mint a cseppkövek. Ezek a kinövések a porckorongot alulról és felülről határoló csigolyákon akár össze is nőhetnek, így a két csigolya már nem tud elmozdulni egymáson.

A meszesedés (spondylosis) nem válogat, a lerakódások miatt képes a gerinccsatornát szűkíteni, illetve azokat a nyílásokat szűkíteni, ahol a gerincvelői idegek kilépnek. Ez a főleg idős korban állandó fájdalmat okozhat, mert a meszes lerakódás hozzáér az ideghez.





A lúgosítás megelőzi a meszesedést


A 40-50 év körüli magyarok fele szenved a gerinc háti, nyaki vagy deréktájéki meszesedés (spondylosis) hatásától

A meszesedés (spondylosis) népbetegség, negyven fölött minden második magyarnak van kimutatható mészlerakódása a gerincén. A meszesedés (spondylosis) egyre korábban jelentkezik, harmincasoknál is egyre gyakoribb. Ennek fő oka az egyre több savasító táplálék fogyasztása. A savasodásnak egyéb okai is vannak, beszélhetünk belső savképződésről idegesség, szorongás, fárasztó edzés hatására, de fő ok a túl sok savas étel fogyasztása.

Amikor a gerincen a meszesedés (spondylosis) és a csontritkulás egyszerre van jelen

Meszes gerincnél, főleg 60 körül/felett előfordul, hogy a gerinc nemcsak meszes, hanem csontritkult is. Vagyis egy belül törékeny, anyaghiányos gerincről beszélünk, melynek felszínén kívül lerakódások vannak.

Ezt a két jelenséget általában nem szokták összekapcsolni, pedig a két tünet egy tőről fakad.

Az általunk 80-90%-ban fogyasztott ipari élelmiszer nem tartalmaz elég nyomelemet, ami a savközömbösítéshez kulcsfontosságú alapanyag. Ezért a tested raktáraihoz kénytelen nyúlni a szervezeted, hogy a megfelelő nyomelemeket kivonva belőle legyen mivel közömbösíteni a savakat. A csontok, fogak pedig elsőrendű kalciumraktárok.

Ez az oka annak, hogy a miközben ,,csontosodik" a gerinc, belül egyre ritkábbá válik.

Kíváncsi vagy, hogyan lehet ezt megelőzni és helyrehozni?

A meszesedés (spondylosis) megoldása a lúgosítás

A lúgosítás azt jelenti, hogy

a többségében savas táplálkozást elkezded a lúgos irányba tolni, azaz több lúgos kémhatású ételt-italt fogyasztasz, mint jelenleg
erőteljes lúgosító kúrákba, megoldásokba fogsz - egy egyszerű lúgosító kúráról később lesz szó

A lúgosítás egy többlépcsős folyamat, melynek egyik eleme a sok közül a lúgosító kúrák bevetése. A lúgos szervezet - pH 7 fölött - egészséges, életerős, betegségekkel szemben ellenálló, a kórokozók nem tudnak rajta fogást találni. Az erős immunrendszer és a lúgos szervezet az igazi védelem a betegségek ellen.

A szervezeted a lúgosítás hatására egyre lúgosabbá válik a korábbi savasodott állapotból. Ételed háromnegyede legyen lúgos, és tombolhat körülötted az influenza, mégis egészséges maradsz.

A lúgosítás a szervezeted alapvető, eredeti beállítását kapcsolja vissza.

Amikor lúgosítást végzel, nem kell a savakat közömbösíteni. Ha nincs savközömbösítés, nincs ásványi anyagok elvonása a csontokból sem. Így lúgosítás mellett nem alakul ki sem a meszesedés, sem a csontritkulás.

A meszesedés (spondylosis) elleni harc egyik fontos fegyvere tehát a lúgosítás azonnali bevetése.

Lúgosítás lúgosító ételek segítségével

A lúgosítás legjobb módszere, ha már az étrended is lúgosító. A legjobb lúgosító ételek a nyers zöldségek, ezeket jó, ha mindennap fogyasztod. Legyen a lúgosítás jelen már a napi étkezéseidnél is, ahelyett, hogy tízezreket költenél lúgosító kiegészítőkre. Jó választás a lúgosító víz és kiegészítők, de a lúgosítás legjobb módszere a háromnegyed részben lúgos étrend.

Érdekes, hogy a gyümölcsök savasak, mégis a legjobb mésztelenítők. Ne tarts attól, hogy a lúgosítás és mésztelenítés miatt nem szabad gyümölcsöt enned, a gyümölcsfogyasztás nem savasít el. Jó példa erre egy hosszabb - akár több hetes - gyümölcskúra, ami után csak még egészségesebb leszel. Rengeteg gyümölcsevő állat van, akik csak gyümölcsön élnek, és lúgosak maradnak. Fontos, hogy egyszerre egyféle gyümölcsöt egyél, hogy a magas cukortartalma miatt ne erjedjen, mert az alkohol viszont savasít.

Már sokat teszel a lúgosítás és ezzel a mészlerakódások megelőzése miatt, ha étkezéseidhez elfogyasztasz egy-egy nyers zöldséget. A zöldségköret nem dísz a tányéron, hanem a lúgosítás része!

Lúgosítás léböjt segítségével

A lúgosítás és egyben a meglévő mészlerakódások eltávolításának legjobb módszere a léböjtkúra. A léböjtkúra során alkalmazott citrusfélék feloldják a csontokra, érfalra, ízületekre, szervekre lerakódott meszet. A zöldséglevek pedig csodálatosan lúgosítva adják vissza fiatalságodat.

Minden évben tavasszal és ősszel lúgosító léböjtkúrákat tartunk.
Szerezd meg a mésztelen gerincet, és jelentkezz az őszi fiatalító léböjtkúrára itt.

A lúgosítás egyik kiváló eszköze a szódabikarbóna kúra

A lúgosítás egyik eszköze legyen maga az étkezésednél fogyasztott lúgosító ételek, a zöldségek, a másik pedig a lúgosító kúrák alkalmazása. Az egyik legegyszerűbb és egyben legolcsóbb lúgosító kúra a szódabikarbóna kúra. A szódabikarbóna kúra annyira jó lúgosító módszer, hogy nem csodálkoznék, ha a gyógyszergyárak nyomására betiltanák!

Lúgosítás szódabikarbóna kúra segítségével - így csináld!

A kúra során 21 napig napi háromszor fogyassz egy-egy deci meleg vízben oldott szódabikarbónát. Éhgyomorra egy csapott mokkáskanálnyit, ebéd és vacsora előtt 15 perccel egy-két csipetnyit használj! A reggeli szódabikarbóna után negyed órával egy pohár vizet kell inni, 10-12 csepp citromlével.
A szódabikarbóna kúra tavasszal és ősszel a leghatásosabb.

A kúra mellett még ajánlott a sok zöldségben gazdag lúgos étrend. Kiegészítésként érdemes a fürdővízbe is szódabikarbónát önteni, nincs felső határ, hogy a bőrön keresztül is megtörténjen a lúgosítás.

Összefoglalás

1, Ha túl sok savasító ételt-italt fogyasztunk
2, A túl sok savat a szervezet ásványi anyagokkal közömbösíti
3, A túl sok közömbösített sav túl sok salakanyagként lerakódik és meszesít
4, Lúgosítással kevesebb savat kell közömbösíteni
5, A kevesebb sav kevesebb salakanyagot eredményez, és a szervezet kiválasztja, így nem rakódik le
6, A lúgosítás eszközei: lúgosító étrend, lúgosító kúrák, lúgosító léböjt

Jó lúgosítást!

Felhasznált irodalom:

Váradi Tibor: Az egészséges életmód alapjai

Peter Jentschura - Josef Lohkämper: Teljes megtisztulás

Írta: Vadász Ákos Tullió
Forrás: http://vadaszakos.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagyma – irtsd ki a vírusokat, és idén ne tölts e
  2016-03-11 22:40:36, péntek
 
  Medvehagyma - irtsd ki a vírusokat, és idén ne tölts egy napot se betegen





A medvehagyma fogyasztásával fejlessz olyan erős immunrendszert, mely lehetővé teszi, hogy egy napot se kelljen az ágyban, cselekvéstől megfosztva töltened.
Egyél most annyi medvehagymát, amennyi beléd fér, és ne költs egész évben egy fillért se gyógyszerekre!

Mitől fosztott meg idén a vírusok támadása?

Az elmúlt fél évben nem volt olyan hét, hogy valamelyik ismerősömet, barátomat ne száműzte volna az ágyba, tétlenségre a vírusok támadása. Számold össze, Te mennyit voltál beteg ebben az évben?

Miről maradtál le, milyen programokat mondtál el, hány értékes nap, hét, hónap ment kárba, mennyi pénzt költöttél gyógyszerre és mellékhatásaikra?

Egy átlag magyar életének 10%-át betegséggel töltött időként dobja ki az ablakon - 36,5 napot!

Vállalkozóként egyik legértékesebb kincsem az idő. Ezért különösen figyelek egészségem és erőm megőrzésére, így egy napot sem voltam beteg. Az egész évet alkotásra, tanulásra, a családomra fordíthattam.

Mit szólnál, ha most tavasszal úgy fölerősítenénk immunrendszeredet, hogy egész évre visszaverje az agresszíven támadó vírusokat?


Bernardnak volt igaza, ezért erősítsd az immunrendszered!

Pasteur szerint a kórokozók megtámadják testünket és megbetegítik szervezetünket. Az, hogy ki lesz beteg, és ki marad egészséges, az teljesen véletlen.

Pasteur kortársa, Claude Bernard azonban egyértelműen azt állította, hogy a betegségek elsődleges oka nem a kórokozók támadása. Szerinte is vannak kórokozók, viszont a szervezeted ellenálló képessége, az immunrendszer az, amit múlik, hogy a kórokozók bejutnak-e, elszaporodnak-e, és így betegséget okoznak.

Ezért a kórokozók elpusztítása helyett - amit nem is tudunk, mert gyorsan mutálódnak -, az immunrendszeredet kell erősítened.

Mivel Pasteur kényelmes elméletével szemben Bernard elmélete felelősségre hív, nem is lett túl népszerű.





A fölerősített immunrendszered megálljt mond a vírusoknak


A medvehagyma fogyasztásától olyan erős immunrendszered lesz,

hogy a vírusok imádkozni fognak, nehogy a közeledbe kerüljenek.

Az egészséges életmód egyik alapköve, a helyes táplálkozás kell, hogy tartalmazzon immunerősítő ételeket!
Legyen a táplálékod a gyógyszered, és keményen csapj oda a kórokozóknak: egyél tavasszal mindennap medvehagymát!
Fogyasztása nem jár egészségkárosító mellékhatásokkal. Ezzel szemben a gyógyszerek okozta mellékhatások a negyedik vezető halálok. Válaszd a medvehagyma erejét, és megmenekülsz az antibiotikumoktól.





A medvehagyma megvéd a vírusoktól


A medvehagyma hatóanyagai 10-12-szer erősebbek a fokhagymáénál

Artturi Ilmari Virtanen, a Nobel-díjas finn biokémikus növényeket kutatott. Azt vizsgálta, miért van az, hogy egyik növény ellenállóbb a kártevőkkel szemben, mint a másik. Kutatása érdekes fordulatot vett, és felfedezte, hogy néhány növénynek annyira erős vírusölő hatása van, hogy nyugodtan hívhatjuk őket növényi antibiotikumoknak.

A növényi antibiotikum organikus, és semmilyen káros mellékhatással nem rendelkezik.

Ezek egyike a fokhagyma, a magyar konyha egyik alappillére, melyet orosz penicilinként is hívnak. Ennél az évezredeken át nagy becsben tartott növénynél 10-12-szer erősebb a medvehagyma (allium ursinum). Ezért az egyik legjobb immunerősítő, baktérium- és vírusölő táplálék és fűszer.

A fokhagyma mint természetes antibiotikum 1945-ben meghozta dr. Virtanennek a Nobel-díjat. Az ennél is erősebb medvehagyma Neked pedig megadja a 36 nap egészségben töltött időt, amit a betegség elvesz!


A medvehagyma márciusban már elérhető

Igazán szerencsés vagy, ha Magyarországon élsz. Az erdők talaján tavasszal bőséggel tenyészik a medvehagyma. Erdőben kaszálják, boltokban, piacokon árulják. Csokra mérettől függően 200-450 Ft.
Akár magad gyűjtöd be a medvehagymát egy erdei kirándulás kapcsán, akár piacon, bioboltokban veszed meg, ez most a legjobb befektetés az egészségedbe.
Ha van kerted, érdemes ültetni is, jövőre magjából újra kihajt.

Csak májusig juthatsz hozzá, úgyhogy egyél, amennyi beléd fér.
A fokhagyméval ellentétben a medvehagymának a levele fogyasztandó.
Küllemre hasonlít a gyöngyvirághoz, annak levele azonban mérgező.

A gyöngyvirág íze keserű, ne keverd össze őket!

Nevét onnan kapta, hogy téli álmából felébredve a medve előszeretettel fogyasztja, hogy megalapozza egész éves vasegészségét.





A medvehagyma tavasszal az erdőkben terem


Mire jó még a medvehagyma?

A medvehagyma vírusirtó hatása mellett kiváló a magyar lakosságot nem tizedelő, hanem felező szív- és keringési betegségek ellen is. A medvehagyma csökkenti a vérnyomást, ezért a magas vérnyomás ellen kiváló természetes gyógyító szer!
Emellett gyulladásgátló, gombaölő, és segíti az emésztést.

A medvehagyma hatóanyagai csak akkor érnek valamit, ha nyersen fogyasztod.
Csak nyersen gyógyszer, sütve-főzve élvezetes étel.

Legyen a táplálékod a gyógyszered is!





A medvehagyma így néz ki a piacon, bioboltokban.


Medvehagyma pesztó (pesto) - és egész évben rendelkezésedre áll a medvehagyma által nyújtott vírusvédelem!

Íme egy kizárólag magyar, növényi alapanyagokból álló, medvehagymán alapuló ételkülönlegesség, aminek a vegán étrenden élőknek is örömet szerez: ez a vegán medvehagyma pesztó/ pesto.

A medvehagyma pesztó/ pesto egy krémes állagú, olajos, tésztára és kenyérre egyaránt tehető, általában zöld színű ínyencség.

A magyar vegán medvehagyma pesztó alapja a zeller és a medvehagyma. Először óvatos voltam a medvehagyma használatával, mert elég csípős, de lehet vele nagyvonalúan bánni, és indokolt volt a másik nagy vírusölő, a fokhagyma használata is.

A hozzá használatos olaj magyar hidegen sajtolt napraforgóolaj volt.

Kedves barátom, Farbod tanácsára diót is tettem bele, de helyette használhatsz mandulát is.


Vegán magyar medvehagyma pesztó/ medvehagyma pesto

A magyar vegán medvehagyma pesztó elkészítése igen egyszerű.
Arányokat nem írok, mert ez egyéni ízlés dolga. Kísérletezz vele!

Hozzávalók: petrezselyem, medvehagyma, fokhagyma, dió vagy mandula, hidegen sajtol olaj (pl. napraforgóolaj), én ugyan kerültem, de ízlés szerint só és bors.
Ezek aztán egy turmixgépbe kerülnek, és megszakítottan daráld össze - hogy védd a turmixgépedet.

Pesztóként a medvehagyma egész évben eláll, bármikor feldobhatod az étkezéseidet. Arról nem is beszélve, hogy az influenzajárványok idején is egy kis medvehagyma pesztót fogyasztva talpon maradhatsz.





Vegán magyar medvehagyma pesto


Vegán medvehagyma pesztó/pesto, ahogy Lotfi Farbod szereti

Itt a tavasz, ne feledkezzünk a medvehagyma szezonról!!! Tegnap elkészítettem idei medvehagyma pesztó adagomat.





Vegán medvehagyma pesztó (medvehagyma pesto) a la Lotfi Farbod


Hozzávalók - a mennyiség ízlés szerinti

- olívaolaj
- fenyőmag
- egy kevés chili
- medvehagyma
- só és bors

Ugyan géppel daráltam, de ügyeljünk arra, hogy ne péppé zúzzuk, mert keserű lehet az íze.

Aki nem szereti a fenyőmagot, használjon magyar hámozott mandulát! Chili helyett Erős Pistát, olívaolaj helyett bármely hazai mag olaját, amely nem túl nehéz .
Legjobb ha nagy mozsárban kevés olajjal zúzod az egészet, majd üvegben rátöltesz olajat!

Írta: Vadász Ákos Tullió

Forrás: http://vadaszakos.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
9 funkcionális jógagyakorlat hátfájásra videón, ami a...
  2016-03-11 22:25:15, péntek
 
  9 funkcionális jógagyakorlat hátfájásra videón, ami a fájdalom OKÁT is megszünteti, és a gerinced újra fiatal lesz





Csak napi 8 perc, és megint úgy fogsz mozogni, mint fiatal korodban.
Ráadásul megelőzheted a kisízületeid kopását.
Ezzel a kilenc kimozgató gyakorlattal kiszabadíthatod a ,,beállt" hátadat, még akkor is, ha időd nagy részt a monitor előtt töltöd.

A hátfájásod okait megszüntető megoldást már rég ismerjük, és könnyebb, gyorsabb, mint gondolnád.

Nem kell órákat tornáznod naponta, elég, ha naponta egyszer elvégzed ezt a 8 perces gyakorlatsort.
Még a cipődet sem kell levenni hozzá.

A fájdalomcsillapítók csak a fájdalmat nyomják el, oki megoldást nem adnak

Szedhetsz fájdalomcsillapítót a hátfájásodra, de ezzel csak a vészcsengőt kapcsolod ki.
Tudod jól, hogy ez csak tűzoltás, miközben tovább terheled a gerincedet.
Ráadásul a gyógyszereknek jól ismert a mellékhatásuk: Amerikában ez a harmadik vezető halálok.

A valódi megoldás nem a tünetekre, hanem az okokra hat, azokat szünteti meg.
Végleg.
Pontosan erre lesz szükséged, hogy soha ne kelljen egy tüsszentéstől, és a hirtelen padlóra küldő fájdalomtól tartanod.


Az okokat célirányos gerinctorna gyakorlatokkal tudod megszüntetni

Kezdd el átmozgatni a gerinced kisízületeit és a mély hátizmaidat, ezzel megszüntetve a hátfájásod okait is.
Megszűnik az ízületeid mozgáskorlátozottsága, és még ki is nyújtóznak a görcsös izmaid.

Az oki megoldású gerincgyakorlatoknak nincs káros mellékhatása, sőt, föl is frissülsz tőle.
A gerincgyakorlatok végzése megszépíti és magabiztossá teszi a megjelenésedet.
Legyünk őszinték: ugyan ki tud tisztelni egy görnyedt alakot?

Ne elégedj meg félmegoldással, szánd rá azt a napi 10 percet a mozgásra (ennél többet is eltöltünk a Fb előtt), és szüntesd meg a hátfájásod okait.


9 teljesen biztonságos funkcionális jóga / gerinctorna gyakorlat videón, amit akár az irodában is elvégezhetsz

Videó:
Link

A teljes videó magyarázatokkal 15:43.
Ahogy belejössz, 8 perc alatt elvégezheted a teljes funkcionális jóga gyakorlatsort.

Ha nem jársz az óráimra, a gyakorlatokat nem könnyű elsőre lemásolnod.
Kezdetben érdemes elolvasnod a gyakorlatok leírását, mert miután megérted, szabályosabban tudod végezni őket.
A szabályosabb végzéssel ezért hamarabb szabadulhatsz meg a hátfájásodtól.


1. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat: dinamikus nyújtózkodás
1, Állj zárt állásba

Nyomd le a sarkaidat a talajra.
A megszokottnál kissé jobban dőlj hátra, hogy meglegyen a súlyvonalad.
A farokcsontodat told előre, hogy a medencéd semleges helyzetbe kerüljön.
A vállaidat és a lapockákat húzd a derekad felé.


2, Nyújtsd a gerincedet fölfelé

Emeld a mellkasodat egyenletesen: elöl, oldalt és hátul.
A vállövedet és a lapockákat húzd a derekad felé.
A sarkaidtól az ujjaid hegyéig nyújtsd meg az egész testedet.


3, Belégzéssel emeld a karjaid nyújtva a fejed fölé

Jól nyújtsd ki a könyökeidet, és a karok segítségével nyújtsd a gerincedet fölfelé, és emeld a mellkasodat.
Kilégzéssel engedd le a karjaid, és tartsd a mellkasodat megemelve, és a gerincedet nyújtva.

Mozdulj együtt a légzéseddel.

A légzésed pontosan addig tartson, amíg a mozdulatod.
Akkor kezdj belélegezni, amikor a karokat kezded emelni.
Akkor kezdj kilélegezni, amikor föntről, a karok függőleges helyzetéből elkezded leengedni őket.



Végig emeld a mellkasodat, főleg a kilégzésnél.

Végezz 20 ismétlést.


2. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat a háti és ágyéki gerincszakasz oldalirányú kimozgatásához
1, Állj egy kis terpeszbe

A sarkaidat nyomd erősen a talajra, mert a sarkad hajlamos fölemelkedni.
A megszokottnál kissé jobban dőlj hátra, hogy meglegyen a súlyvonalad.
A farokcsontodat told előre, hozd hátra a combjaidat, és húzd be a hasad, hogy a medencéd semleges helyzetbe kerüljön.
A vállaidat és a lapockákat húzd a derekad felé.


2, Nyújtsd a gerincedet fölfelé, és nyújtsd a karjaidat vízszintesen

Emeld a mellkasodat egyenletesen: elöl, oldalt és hátul.
A vállaidat és a lapockákat húzd a derekad felé.
A sarkaidtól a fejed tetejéig, illetve a mellkas közepétől az ujjaid hegyéig nyújtsd meg az egész testedet.


3, Kilégzéssel nyújtózz oldalra, belégzéssel térj vissza középre

Megtartva a könyökeidet nyújtva, kilégzéssel lassan hajolj oldalra, amennyire csak tudsz.
Belégzéssel lassan térj vissza középre, és ezután kilégzéssel hajolj oldalra a másik oldalra is.
A légzésed hangold össze a mozgásoddal.
Akkor kezdj kilélegezni, amikor elkezded a törzsedet oldalra hajlítani.
Akkor kezdj belélegezni, amikor elkezded a törzsedet oldalról középre hozni.

Rögzítsd a csípődet, hogy csak a felsőtested mozogjon.

Könnyedén, nagy mozgástartományban végezd a gyakorlatot.

Végezz oldalanként 15 ismétlést (először el fog fáradni a válladon a deltaizom, de majd megerősödik).


3. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat a hátizmaid átmozgatásához, hátfájás ellen
1, Állj egy kis terpeszbe, behajlított térdekkel

Tartsd párhuzamosan a talpéleidet.
Erősen nyomd le a sarkad a talajra, és húzd hátra a sípcsontjaidat.

Hajlítsd be a térdeidet, és döntsd meg a törzsedet 45 fokos szögben előre.
(Ez a testtartás úgy kíméli a porckorongjaidat, hogy közben erősíti a gerincfeszítő izmaidat.)
A farokcsontodat told előre, és a hasadat húzd befelé (így tudod a megfelelő helyzetben tartani a csípődet).
A gerinced pontosan olyan egyenes legyen, mint állva, ha kell, ellenőrizd egy tükörben.
2, Tartsd a karjaidat a gerinceddel egy vonalban

Belégzéssel emeld a karjaidat, és nyújtsd ki a könyökeidet.
A könyökhajlítások/nyújtások során törekedj arra, hogy a karok végig egy vonalban maradjanak a gerinceddel.
Ehhez hátra kell húznod a felkarjaidat.
(Ha ez nem sikerül, a vállízületed mozgékonyságán kell dolgoznod.)


3, Kilégzéssel hajlítsd a könyökeidet, belégzéssel nyújtsd őket

Kilégzéssel hajlítsd a könyökeidet.
Húzd le a vállövedet a derekad felé, és húzd össze a lapockáidat.
Belégzéssel nyújtsd a könyökeidet.
Könnyedén, lassan, mély légzéssel végezd a gyakorlatot, összehangolva a mozgással.

Akkor kezdj kilélegezni, amikor elkezded behajlítani a könyökeidet.
Akkor kezdj belélegezni, amikor elkezded kinyújtani a könyökeidet.

Végezz 15 ismétlést.


4. Funkcionális jóga/gerinctorna csavaró gyakorlat a háti és nyaki gerincszakaszod kimozgatásához, hátfájás ellen
1, Állj egy kis terpeszbe, behajlított térdekkel

Erősen nyomd le a sarkaidat erősen a földre.
A belső talpéleidet tartsd párhuzamosan egymással.
Hajlítsd be a térdeidet, és döntsd meg a törzsedet 45 fokos szögben előre (ellenőrizd egy tükörben).

Húzd hátra a lábszáraid felső részét.

A farokcsontodat told előre, és a hasadat húzd befelé (így tudod a megfelelő helyzetben tartani a csípődet).

A gyakorlat alatt a térdeket és a csípődet végig tartsd egy vonalban, ahogy most állnak.


2, Emeld a felkarjaidat vízszintes helyzetbe

Tartsd a két könyöködet és a vállízületeidet egy vonalban.
Az alkarjaid a felkarjaidra merőlegesen álljanak.
Nyisd a mellkasodat, a lapockáidat húzd szét egymástól.
(Ha gondot okoz a könyökeid hátra húzása, a nagy mellizmaidat kell nyújtanod.)


3, Kilégzéssel csavard el a törzsedet jobbra, belégzéssel hozd vissza középre

Összehangolva a légzésedet a csavarodással, minden kilégzéssel csavard el a törzsedet jobbra, és fordítsd el a fejedet is.
Belégzéssel fordulj vissza, majd kilégzéssel csavarodj el a másik oldalra.

Képzeld el, hogy a farokcsontod és a fejtetődet összeköti egy tengely, és a körül forogsz, elhajlás nélkül.

Könnyedén, lassan, mély légzéssel végezd a gyakorlatot.

Mozdulj együtt a légzéseddel:
Akkor kezdj kilélegezni, amikor elkezdesz elfordulni.
Akkor kezdj belélegezni, amikor elkezdesz visszafordulni.

Végezz legalább 20 ismétlést mindkét oldalra.


5. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat az ágyéki, háti és nyaki gerincszakaszod kimozgatásához, hátfájás ellen
1, Állj egy kis terpeszbe

Nyomd le a sarkaidat a földre.
A belső talpéleidet tartsd párhuzamosan egymással.
Enyhén hajlítsd be a térdeket.


2, Húzd hátra a vállövedet, és hajlítsd be a könyökeidet

Húzd a vállövedet hátra, és zárd a két lapockádat.
Hajlítsd a könyökeidet, és az alkarjaidat tartsd vízszintesen.
Az ujjaid előre nézzenek.


3, Kilégzéssel domboríts, belégzéssel homoríts

Kilégzéssel billentsd meg a medencédet, domborítsd ki a hátadat, hajtsd előre a nyakadat, és nyújtsd előre a karjaidat.
Belégzéssel homoríts az egész gerinceddel, és húzd hátra a vállaidat és a könyökeidet.
Ezt a mozdulatsort egyszerre végezd.

A légzésed hangold össze a mozgásoddal.
Akkor kezdj kilélegezni, amikor elkezdesz domborítani.
Akkor kezdj belélegezni, amikor elkezdesz homorítani.

A csípő- és a vállízületet végig tartsd egy függőleges vonalban, állandó helyben.

Könnyedén, fokozatosan minél jobban domboríts és homoríts, mintha egy karikát akarnál alakítani a gerincedből.
Könnyedén, lassan, mély légzéssel végezd a gyakorlatot.

Végezz legalább 15 ismétlést.

Mivel a mozdulat összetett, kezdd először a csípőd billentésével, és fokozatosan vedd hozzá a többi gerincszakaszt, majd a karokat.
Használd a karokat előre nyújtását domborításkor, illetve a könyökök hajlítását homorításkor, hogy a lapockáidat is át tudd mozgatni.

Ez a gerincgyakorlat azért nagyon értékes, mert egyszerre mozgatja ki előre-hátra a három valódi ízületekkel rendelkező gerincszakaszodat.


6. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat: a nyak előre-hátra hajtása
1, Állj egy kis terpeszbe

Nyomd le a sarkaidat a talajra.
A farokcsontodat told előre, hogy a medencéd semleges helyzetbe kerüljön.


2, Nyújtsd a gerincedet fölfelé

A gerinced deréktáji és háti szakaszát tartsd egyenesen, hogy csak a nyaki gerincszakaszod mozogjon.
A vállövedet és a lapockákat húzd a derekad felé.
Végig húzd az álladat hátra, hogy a súlyvonalad meglegyen.


3, Légzéssel összekötve hajtsd előre és hátra a fejed

Minden kilégzéssel lassan hajtsd előre a fejed.
(Az álladat inkább a torok, mint a szegycsont felé mozdítsd.)
Minden belégzéssel lassan hajtsd hátra a fejed.

A légzésed pontosan addig tartson, amíg a mozdulatod.
Akkor kezdj belélegezni, amikor a fejeden hátra hajtod.
Akkor kezdj kilélegezni, amikor a fejeden előre hajtod.

Könnyedén, nagy mozgástartományban végezd ezt a nyakgyakorlatot.

Csak a nyaki gerincszakaszodat mozgasd könnyedén.

Végezz legalább 20 ismétlést.


7. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat: a nyak oldalra hajtása
1, Állj egy kis terpeszbe

Nyomd le a sarkadat a talajra.
Hozd hátra a combjaidat.
A farokcsontodat told előre, és húzd be a hasad, hogy a medencéd semleges helyzetbe kerüljön.
2, Nyújtsd a gerincedet fölfelé

A gerinced deréktáji és háti szakaszát tartsd egyenesen, hogy csak a nyaki gerincszakaszod mozogjon.
A vállövedet és a lapockákat húzd a derekad felé.
A vállcsúcsodat az egész gyakorlat alatt végig húzd lefelé, eltávolítva a füledtől.


3, Légzéssel összekötve hajtsd egyik oldalról a másikra a fejed

Minden kilégzéssel lassan hajtsd oldalra a fejed - a füleddel menj a vállad felé, a válladdal pedig menj lefelé, el a füledtől.
Minden belégzéssel lassan hozd vissza középre a fejed.

A légzésed pontosan addig tartson, amíg a mozdulatod.
Akkor kezdj belélegezni, amikor a fejeden elkezded oldalra hajtani.
Akkor kezdj kilélegezni, amikor a fejedet elkezded középre hozni.

Törekedj arra, hogy végig hangold össze a mozgásod a légzéseddel.
Mivel a mozgástartomány kicsi, mozgasd lassan a fejed, hogy legyen elég idő a légzésre.

Könnyedén, lassan, nagy mozgástartományban végezd a gyakorlatot.

A gerinced deréktáji és háti szakaszát tartsd egyenesen.
Csak a nyaki gerincszakaszodat mozgasd.

Végezz legalább 20 ismétlést.


8. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat: a nyak hullámoztatása
1, Állj egy kis terpeszbe

Nyomd le a sarkadat a talajra.
Hozd hátra a combjaidat.
A farokcsontodat told előre, és húzd be a hasad, hogy a medencéd semleges helyzetbe kerüljön.
2, Nyújtsd a gerincedet fölfelé

A gerinced deréktáji és háti szakaszát tartsd egyenesen, hogy csak a nyaki gerincszakaszodat mozgasd.
Húzd a vállövedet és a karjaidat lefelé, a talaj felé.
Végig emeld a mellkast fölfelé.


3, Írj le köröket előre és hátra az állad vezetésével

Az állad vezetésével kezdjél el köröket leírni - felülről lefelé haladva.

Miután elvégezted 20-szor, csináld meg a másik irányba is:

Az állad vezetésével kezdjél el köröket leírni - lentről felfelé haladva.

Könnyedén, nagy mozgástartományban végezd a gyakorlatot - a hátsó körív fontosabb, jól húzd hátra a fejed!
Csak a nyaki gerincszakaszodat mozgasd könnyedén, olajozottan, erőltetéstől mentesen.

A légzésed hangold össze a mozgásoddal.
Akkor kezdj belélegezni, amikor a fejeddel elkezded a hátsó ívet.
Akkor kezdj kilélegezni, amikor a fejeddel elkezded az elülső ívet.

Mivel a mozgástartomány kicsi, mozgasd lassan a fejed, hogy legyen elég idő a légzésre.

A filmen a kör középpontja a külső hallójáratod.
Még jobb a gyakorlat, ha a kör középpontját hátrébb helyezed, hogy inkább a hátsó területen mozgasd a nyakad.

Ez azért fontos, mert az okostelefonoknak hála túl sokat lógatod a fejed.
Ezt a nyaki előre hajtást a hátsó íven való mozgatással tudod ellensúlyozni.

Végezz mindkét irányban 20 ismétlést.


9. Funkcionális jóga/gerinctorna gyakorlat a banyapúp ellen

A banyapúp a legalsó nyaki és a legfelső háti gerincszakasz között kialakult meredek szög, kötőszövetes felrakódással.
Ezzel ellensúlyozza a tested, ha a nyaki és háti gerincszakasz kiegyenesedett.

Ezzel a gyakorlattal számolj le a banyapúppal!
1, Állj egy kis terpeszbe

Nyomd le a sarkadat a talajra.
Hozd hátra a combjaidat.
A farokcsontodat told előre, hozd hátra a combjaidat, és húzd be a hasad, hogy a medencéd semleges helyzetbe kerüljön.

A gerinced deréktáji és háti szakaszát tartsd egyenesen, a mellkasod végig előre nézzen.


2, Emeld a karjaidat 70°-os szögbe

Nyújtsd a gerincedet fölfelé.
Emeld a karjaid a gerincedhez képest 70°-os szögbe, és jól nyújtsd meg a karjaidat (lejjebb vidd a karjaidat, mint ahogy a filmen van).
A karjaid tehát vízszintesnél lejjebb kerüljenek.
A lapockákat húzd a derekad felé, illetve egymástól húzd őket szét.


3, Kilégzéssel fordítsd a fejedet oldalra, és közben fordítsd a felkarodat kifelé

Kilégzéssel - nagyon lassan végezve a gyakorlatot - kezdd el elfordítani a fejed jobbra, és a felkarodat fordítsd ki ezzel egy időben, hogy a tenyered fölfelé nézzen.
(Fontos, hogy a felkarodat fordítsd a vállízületedből, a kezeddel végzett hanyitás/borintás helyett.)
Belégzéssel - nagyon lassan végezve a gyakorlatot - hozd vissza a fejed középre, és fordítsd vissza a felkarodat.

Ezután kilégzéssel végezd el a másik oldalra is.

A légzésed hangold össze a mozgásoddal.
Akkor kezdj kilélegezni, amikor elkezded a fejedet oldalra fordítani.
Akkor kezdj belélegezni, amikor elkezded a fejedet oldalról középre fordítani.

Mivel a mozgástartomány kicsi, mozgasd lassan a fejed, hogy legyen elég idő a légzésre.

Végezd lassabban a gyakorlatot, mint a filmen, kb. 20 másodperc legyen a teljes gyakorlat.

Könnyedén, nagy mozgástartományban végezd a gyakorlatot, és minél jobban fordítsd a fejed, anélkül, hogy a törzsed is elfordulna.

Végezz 10 ismétlést mindkét oldalra.


Összefoglalás

Ahhoz, hogy a gerinced egész életedben fiatal és fájdalommentes maradjon, kimozgató gyakorlatokat kell végezned.
A kimozgató gyakorlatok segítségével mag tudod őrizni a mozgási szabadságodat, és a porcaid, porckorongjaid jobban fel tudják venni a táplálékukat az ízületi folyadékból

A kimozgató gerincgyakorlatsort használhatod napi szinten, akár az edzéseid előtt, a bemelegítés részeként is.

A pozitív eredmények már néhány alkalom után jönni fognak.
Fontos, hogy elkezd még ma, és rendszeresen végezd, mindennap - szánj napi 8 percet a gerincedre.

Jó gyakorlást!

Írta: Vadász Ákos Tullió

Forrás: http://vadaszakos.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ibolya
  2016-03-11 22:19:33, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Egyszerű csicseriborsó curry
  2016-03-11 22:00:54, péntek
 
  Egyszerű csicseriborsó curry

Hozzávalók

2 ek.ghí (vagy valamilyen zsiradék)
1 tk. kurkuma
1 tk. só
1 tk. római kömény
1 tk. pirospaprika
1 tk. chilipor
1 tk. őrölt koriander
1/ 2 tk. asafoetida (hing) - ezt hagymával helyettesíthető
2 csicseriborsó konzerv
1 darabos paradicsomkonzerv
3-4 sárgarépa
1 tk. graham masala

Elkészítés

Tisztítsuk meg a répákat, és szeleteljük fel. A csicseriborsó konzervet csepegtessük le szűrőben, és öblítsük át.
Tegyük fel olvadni a ghít egy edénybe, majd az összes fűszert dobjuk rá - vigyázzunk, hogy ne égessük meg a fűszereket, lehetőleg takaréklángon végezzük a műveletet. Ha hagymát használunk, akkor a ghín először pirítsuk meg, és csak utána tegyük rá a fűszereket. Adjuk hozzá a paradicsomot, a csicseriborsót és a répát .
Lefedve főzzük közepes lángon, kb. 25 percig, majd adjuk hozzá a graham masalát és főzzük még 15 percig.





Megjegyzés

Baszmati rizzsel vagy chapati kenyérrel tálalhatod.
Vitai Kati

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Egyszerű kukoricadara-torta
  2016-03-11 21:57:46, péntek
 
  Egyszerű kukoricadara-torta

Hozzávalók

10 dkg kukoricadara
10 dkg gyümölcs (tetszőleges)
4 dkg vaj
4 dl víz
3 ek méz
2 ek mazsola
1 csipet só

Elkészítés

1. Forraljuk fel a vizet a sóval, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Főzzük alacsony hőfokon kb. 20 percig, amíg elválik az edény falától.

2. Ezután keverjük bele a vajat, a mézet, valamint a mazsolát. Fedjük le, és hagyjuk állni 10 percig, majd töltsük folpakkal kibélelt formába.

3. Ha kihűlt, díszítsük a kedvenc gyümölcseinkkel.





Cseh János
séf

A darát még melegen töltsük a formába, mert ha kihűl, megkeményedik. A gyümölcsökből mártást is készíthetünk. Törjük össze villával, forraljuk fel egy kevés cukorral, és a tűzről levéve keverjünk bele 1 kk vajat.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Baconbe tekert marhasült spárgával
  2016-03-11 21:55:11, péntek
 
  Baconbe tekert marhasült spárgával

Hozzávalók

80 dkg marhahátszín
8 szelet bacon

őrölt színes bors
4 ek olaj
1 csomag zöld spárga
5 dkg vaj
1,5 dl tejföl
15 dkg majonéz
1 ek édes csiliszósz
1 db narancs
0,5 csokor felaprított koriander

Elkészítés

1. Tisztítsunk meg 80 dkg marhahátszínt, és vágjuk 4 vastag szeletre. Tekerjük körbe a szeleteket 2-2 szelet baconnel, majd kötözzük körbe konyhai cérnával. Szórjuk meg a szeleteket sóval és frissen őrölt színes borssal, majd pirítsuk mindkét oldalukat 4 ek felforrósított olajon 1-2 percig. Rakjuk tűzálló edénybe, és tegyük 140 fokos sütőbe kb. 75 percre. Így közepesen átsült lesz, aki így nem szereti, süsse még fél órán át.

2. Vágjuk le 1 csomag zöld spárga fás végeit. Dobjuk pár percre lobogó, sós vízbe, csepegtessük le, majd forgassuk meg 5 dkg vajon, és szórjuk meg sóval.

3. Keverjünk össze 1,5 dl tejfölt és 15 dkg majonézt, valamint 1 ek édes csiliszószt. Adjuk hozzá 1 db narancs lereszelt héját és kifacsart levét, ízesítsük sóval és 1/2 csokor felaprított korianderrel, majd kínáljuk a spárgával együtt a sült mellé.





Fazekas Kira

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Marhahúsos palócleves
  2016-03-11 21:52:42, péntek
 
  Marhahúsos palócleves

Hozzávalók

Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár vagy -lapocka
1 nagy fej vöröshagyma
0,5 dl olaj
2 evőkanál zsír
1 kiskanál pirospaprika
2 babérlevél
fél kiskanál köménymag
őrölt bors
2 csapott kiskanál só
2 gerezd zúzott fokhagyma
30 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
1 nagy pohár tejföl (lehet 3 dl tej vagy tejszín is)
2 evőkanál liszt

Elkészítés

Elkészítés: 50 dkg marhalábszárat vagy -lapockát megmosunk és kockára vágunk. 1 nagy fej vöröshagymát felaprítunk, és 0,5 dl felforrósított olaj és 2 evőkanál zsír keverékén megpirítjuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a húst és 1 kiskanál pirospaprikát. Visszatesszük, lepirítjuk és fűszerezzük ( 2 babérlevél, fél-fél kiskanál köménymag és őrölt bors, 2 csapott kiskanál só és 2 gerezd zúzott fokhagyma.)

Ezután felöntjük 2 dl vízzel, és pároljuk lassú tűzön 30-40 percig. Majd hozzáteszünk még 2,5 liter vizet, 30 dkg zöldbabot (15-15 dkg sárga- és
zöldhüvelyű is lehet, előfőzött, fagyasztott ) és 30 dkg apró kockákra vágott burgonyát.

Mikor megfőtt a zöldbab és a burgonya, elkészítjük a habarást. 1 nagy pohár tejfölt elkeverünk 2 evőkanál liszttel, felengedjük egy kevés levessel, simára keverjük, és ezt öntjük a leveshez, szűrőn keresztül. Még 3-4 percig forraljuk, majd tálaljuk.





Megjegyzés

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 237
  • e Hét: 15109
  • e Hónap: 29014
  • e Év: 158721
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.