Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Göncz Árpád köztársasági elnök temetése
  2017-05-03 19:36:46, szerda
 
  Göncz Árpád köztársasági elnök temetése az Óbudai temetőben 2015.November 7.
Videó Link
Koncz Zsuzsa könnyeit visszatartva énekelte "Ha én rózsa volnék" c. Dalt. - Göncz Árpád végakarata volt.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Placid atya temetése 2017 február 8
  2017-05-03 19:32:25, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Paskai László bíboros temetése
  2017-05-03 19:27:32, szerda
 
  PASKAI LÁSZLÓ BÍBOROS TEMETÉSE 2015.08.22.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Ez nincsen rendben, Imi!' - Eltemették Bajor Imrét
  2017-05-03 19:23:52, szerda
 
  Bajor Imre színművészt több százan kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben 2014 augusztus 22-én.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Újra-temetés liturgiája, Tihanyi Bencés Apátság
  2017-05-03 19:19:48, szerda
 
  2015. november 21
Az 1962-ben a tihanyi temetőben kihantolt bencés szerzetesek földi maradványainak újratemetése.
Csaknem két évtizedes kutatás után sikerült megtalálni a tihanyi templom kriptájának egy lépcső alatti fülkéjében a megrendítő állapotban egymásra dobált csontokat. Ötvenegy rendtársról van szó, akik nevét, sírját több mint ötven éven keresztül nem tartották számon.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Pecznyík Pál: Ott a Via Dolorózán!
  2017-05-03 18:56:07, szerda
 
  Ott a Via Dolorózán,
nagy Hősről regél a múlt,
lármás néptől körülvéve,
elítélt ember vonult.

Ott a Via Dolorózán,
kereszttel városon át,
kísérik a vesztőhelyre,
Isten egyszülött Fiát!

Ott a Via Dolorózán,
vére pereg földre le,
Őt kísérő asszonyoknak
szeme könnyel van tele

Ott a Via Dolorózán,
a tűző napnak hevén,
Jézus viszi keresztünket,
hogy el ne vessz te meg én.

Ott a Via Dolorózán,
mely a várost szeli át,
sokan követik még ma is,
Jézus Krisztus lábnyomát.

Ott a Via Dolorózán,
Jézusról regél a múlt,
hogy a bűnös el ne vesszen,
drága vére érte hullt!

Csizsér László: Ott a Via Dolorosán videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Feltámadás liturgiája - Jézus legyőzte a halált
  2017-05-03 17:54:18, szerda
 
  Tihanyi Bencés Apátság Videó Link
A gyertyán látható tömjén szögek a Krisztus keresztre szegezését jelképezi
...... ...........


Erről a nagy gyertyáról lett a hívők gyertyája meg gyújtva
...... ..........Nagyszombat. Feltámadás liturgiája Tihanyi 2016. márc. 28.
Videó Link

Jézus halálának emlékezete 2015. ápr. 3.
Tihanyi Bencés Apátság Videó Link

Nagyszombat. A Feltámadás liturgiája 2017. ápr. 20.
Prédikál: Dr. Korzenszky Richárd OSB. perjel
Operatőr: Bölcs Áron, Czégai László, Szabó Zsolt(Tihany TV)
Tihanyi Bencés Apátság Videó Link
Krisztus világosságának tüzeHúsvéti gyertya, mely Krisztus világosságát jelképezi.Oltári szentség megáldása


 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Szent Fülöp és Jakab himnusza
  2017-05-03 17:40:01, szerda
 
  Örvendezzél, ó, Szent Fülöp,
hogy Jézus téged meghívott,
s mint Pétert, legfőbb társadat,
őhozzá buzgó szív csatolt.

Mert Jézus bensőségesen
osztotta Lelke zálogát,
közölte Atyja titkait,
s önmagáét bízta rád.

És szívedben is, Szent Jakab,
Krisztus szerelme lángra kap,
rokon, mintegy testvére vagy,
és Egyházának oszlopa.

Első lettél Sion hegyén,
ki nyáját híven őrized,
s az üdvösségnek útjait
számunkra meghirdeted.

Ó, boldogok, ti Jézusért
ontjátok tiszta véretek;
ha minket ily nagy példa vonz,
bizton nyerünk el mennyeket.

Ha megtaláljuk otthonunk,
nyugszunk Atyánknak szent ölén,
és együtt zengjük boldogan
a Hármas-Egy dicséretét. ÁmenSZENT FÜLÖP ÉS SZENT ANDRÁS APOSTOL - főünnep
SZENT FÜLÖP APOSTOL
született: Betszaida, Palesztina
elhunyt: Hierapolisz, Frígia, 1. század vége
Keresztelő Szent János tanítványa volt. Krisztus az elsők között hívta meg. A Jn 1,43-ban ő vezette az Úrhoz Natanaelt. Az apostolnévsorokban az 5. helyen szerepel. A pünkösd előtti időből Szent János jegyzett föl néhány részletet. Jn 6,5: Jézus neki szól a csodálatos kenyérszaporítás előtt; 12,21: a pogányok őhozzá fordulnak, amikor látni akarják Jézust; 14,7: az utolsó vacsorán ő kérte: ,,mutasd meg nekünk az Atyát". A pünkösd utáni működéséről a hagyomány azt mondja, hogy Hierapoliszban fejezte be életét: Domitianus császár idejében fejjel lefelé feszítették keresztre. Neki tulajdonítanak egy apokrif gnosztikus evangéliumot és egy apokrif Apostolok Cselekedeteit a 4. századból. Tisztelete a 6. századtól bizonyítható a liturgikus könyvekből. Az apostolok között a 13. század elején még szakálltalan ifjúnak, később hosszú szakállal is ábrázolták. Élete jelenetei közül az etióp udvarnok megkeresztelését (Rembrandt, 1636), a Mars templomában történt esetet (Filippino Lippi, Firenze, S. Maria Novella, 1500 k.) és a megfeszítését ábrázolták. Attribútumai: a kereszt (Köln, Dóm, Háromkirályok-oltár, 1181-1230), mely a késő gótikában T formájú vagy kettős kereszt is lehet, ritkábban kő vagy tál, melyen kígyó tekereg.


SZENT JAKAB APOSTOL
elhunyt: Kr. u. 62
Alfeus fia (Mt 10,4; Mk 3,18; ApCsel 1,13), az ifjabb névvel János bátyjától különböztették meg. Az apostolnévsorokban a 9. helyen szerepel (Lk 6,14). Mt 13,55; Mk 6,3; Gal 1,19-ben az Úr testvére (unokaöccse), valószínűleg Júdás Tádé testvére (Júd 1; vö. Lk 6,16; ApCsel 1,13). Jeruzsálemben Jánossal és Péterrel az Egyház oszlopa (Gal 2,9; vö. ApCsel 15,13; 21,18). Miután Péter apostol elhagyta Jeruzsálemet (ApCsel 12,17), Jakab állt a jeruzsálemi egyház élén (vö. Gal 1,19; 2,9.12), és az apostoli zsinaton vezető szerepet töltött be, ő fogalmazta meg az apostoli határozatokban foglalt fenntartásokat. Tőle származik Szent Jakab levele. Utoljára az Apostolok Cselekedetei 21,18 említi. Jóllehet a zsidókeresztényektől elvárta a mózesi törvények megtartását, elvileg elismerte a keresztények szabadságát a törvényt illetően (Gal 2,1-10). A pogányok iránt türelmes magatartást tanúsított, amit kiaknázhattak ellene (2,12; 5,10), de a hagyományban mint igaz élt tovább, és a zsidók körében, akik közül sokakat megtérített, nagy tekintélye volt. II. Ananosz főpap fölbujtására Kr. u. 62-ben megkövezték és letaszították a jeruzsálemi templom párkányáról.A közelben temették el a Kidron völgyében.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szent Fülöp és Jakab
  2017-05-03 17:19:27, szerda
 
  ...... ...........


Május 3.
Mint a többi apostol esetében, az evangéliumok és az Apostolok Cselekedetei csak szűkösen beszélnek Fülöpről és Jakabról is. Mind a négy apostolnévsor (Mk 3,18; Mt 10,3; Lk 6,14; ApCsel 1,13) megnevezi mindkettőjüket, Fülöpöt az ötödik, Jakabot, Alfeus fiát a kilencedik helyen.

Szent János evangéliuma szerint (1,44; 12,21) Fülöp a két apostoltestvérhez, Andráshoz és Péterhez hasonlóan a Galileai-tó mellől, Betszaidából származott. A meghívás elbeszélésén kívül Szent János még három alkalommal emlékezik meg róla: a kenyérszaporításnál (6,5 sk.), Jeruzsálemben, amikor a pogányok látni akarták Jézust (12,21), és az utolsó vacsora történetében (14,8).
Későbbi hagyomány szerint Fülöp három, prófétai tehetséggel megáldott lányával együtt a kisázsiai Hierapoliszban élt, ott is halt meg. Az Apostolok Cselekedeteinek elbeszélése szerint Pál Cézáreában vendége volt Fülöp evangelizáló diákonusnak, akinek volt négy prófétáló leánya. Ha ez a hír megbízható, akkor Fülöp apostolt korán összetévesztették a hasonló nevű diákonussal. Az apostol egyébként a posztó és kalapkészítők védőszentje. Ereklyéi Konstantinápolyon át Rómába kerültek. A Tizenkét apostol bazilikájában tisztelik.
Jakabot, Alfeus fiát az apostolok névsorán kívül sehol sem említi meg az Újszövetség. Kérdéses, hogy azonosítható-e a ,,kisebb Jakabbal'', akinek anyját Márk Jézus kereszthalálának tanúi között megnevezi (15,40). Az újabb katolikus szentírástudomány nincs meggyőződve arról, hogy azonos az Újszövetségben többször (Mk 6,3; ApCsel 1,14 stb.) említett Jakabbal, az ,,Úr testvérével''.
Ünnepnapjuk a római Tizenkét Apostol-templom fölszenteléséhez kapcsolódik. Ezt a templomot 570-ben, május 1-én szentelték föl, s ekkor ünnepelték a két apostolt, akinek ereklyéi ide kerültek. Mivel 1955-ben május elseje Szent József ünnepnapja lett, a legközelebbi szabad napra, május 11-re helyezték ünnepüket. 1969-ben ugyanilyen meggondolásból május 3-ra kerültek.

...... .........


Életük
Fülöp Betszaidában született. Eredetileg Keresztelő Szent János tanítványa volt. Az elsők között hívta meg őt Jézus apostollá. Az apostolok felsorolásában mindig az ötödik helyen említi őt a Szentírás. Vértanúhalált szenvedett: Hieropoliszban keresztre feszítették.

Jakab az Úr unokatestvére, Alfeus fia. Ő az egyik szentírási úgynevezett ,,katolikus levél" szerzője. Jeruzsálem első püspöke, aki az apostoli zsinaton a pogányságból megtért keresztények érdekeit képviselte. Kemény életet élt, és sok zsidót térített a hitre. 62-ben szenvedett vértanúságot.
Forrás: Virtuális Plébánia


Fülöp legendáiból
Fülöp, ez a betszaidai halász jóságos és vidám ember volt. Akinek dolga akadt vele, jól érezte magát a közelében. Semmi sem tudta kizökkenteni nyugalmából. A legvadabb viharban is valami nótát fütyörészett. Szívesen tréfált az asszonyokkal, amikor halat vettek tőle. És amikor gyermekek lesték, hogyan foltozza hálóját, egész tengerészhistóriákat kerekített nekik.
Amikor az Úr követői sorába hívta, Fülöp lelkesen követte őt. Már az első napon azon volt, hogy toborozzon a nagy mesternek. A vonakodó Natánaelt kézen fogva vezette Krisztushoz: ,,Jöjj és lásd!" Az Úr őhozzá fordult annak a napnak estéjén, amikor a hegyen a népnek beszélt. Valószínűleg Fülöp jóságos tekintetéből kiolvashatta csendes töprengését: hogyan lehetne jóltartani ezt a sokezres hallgatóságot? ,,Fülöp, honnan vegyünk kenyeret, hogy ehessenek?" -- kérdi az Úr. Fülöp rögtön válaszolt: ,,Kétszáz dénár árú kenyér sem elég ahhoz, hogy mindenkinek csak egy kevés is jusson!"
Jó Fülöp! Dénárral tudsz számolni, de nem Mestered mindenhatóságával és jóságával. Mélységes csodálkozás ragadta meg szívét, amikor tanúja lett a kenyérszaporításnak. Csendesen így fohászkodhatott magában: ,,Mindig másképpen kell számítanom. Úgy látszik, hogy az Úr esetében nem érvényes az egyszeregy."
A szeretetreméltó Fülöpnek adják elő a görög ünnepi zarándokok szerény kérésüket: ,,Uram, szeretnénk Jézust látni." Fülöp bizonytalan, hiszen a Jézust keresők nem zsidók. Először barátjával, Andrással együtt megfontolja a dolgot. Aztán együtt mennek Jézushoz. És ő örül a legjobban, hogy az Úr nem tagadta meg a kérést.
Nem könnyű az Urat igazán megismerni. Fülöpnek újból meg kellett ezt tapasztalnia, amikor azt kérte: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, s az elég lesz nekünk." Jézus ezt válaszolta: ,,Már oly régóta veletek vagyok, és nem ismersz, Fülöp? Aki engem lát, az Atyát is látta!"
Forrás: Diós István: Szentek Élete


Jakab legendáiból
Jakab, aki hajójával ugyanazt a tavat járta, más volt: csendes, befelé forduló ember. Már ifjú korában letette a nazireus-fogadalmat, amely megtiltotta a bor és a hús élvezetét. Alfeus fia csöndesen, hallgatagon járt Krisztus kíséretében. A komoly férfinak gyakran különösnek tetszhetett Mestere. A szigorú vezeklőnek minden bizonnyal el kellett gondolkoznia, amikor az Úr a többiekkel együtt a kánai menyegzős házba vitte, s az ünneplőket jó néhány korsó borral meg is ajándékozta. De engedte magát vezetni, és az Úr a komoly férfi akaratát nagy feladatok felé tudta irányítani.
Mindezt természetesen a liturgiában ünnepelt Jakabról mondtuk. A liturgia ugyanis a hagyomány nyomán Alfeus fiát ,,ifjabb Jakabnak" nevezte, és tévesen az Úr (unoka)testvérével azonosította. Jakab pedig, a szent a maga mennyei távlataival bizonyosan jóságosan mosolyog azon, hogy mi nem igazodunk el nevének sok viselője között, s az egyik szent cselekedeteit összetévesztjük a másikéval.
Forrás: Diós István: Szentek Élete

Imádság
Istenünk, aki minden évben megadod nekünk Szent Fülöp és Szent Jakab apostol ünnepének örömét, kérünk, segíts, hogy Egyszülötted szenvedésében és feltámadásában részesülve eljussunk szent színed látására! Ámen

Szent Jakab halála:
Mintegy 30 évig kormányozta a jeruzsálemi gyülekezetet. Halála valószínűleg 62-ben következett be. Az egyházi hagyomány szerint a zsidó vallási vezetők - elsősorban Ananiás főpap - egyszer a kereszténységről vallatták, Jakab pedig bátran kijelentette, hogy Jézus az élő Istennek Fia. Ezért a zsidók a templom sarokbástyájára vezették, várva, hogy a mélységtől félve az apostol megtagadja Jézust. Jakab azonban ott is megvallotta hitét. Erre a zsidók a mélységbe lökték. Jakab túlélte az esést, ezért ellenségei lent elkezdték megkövezni. Az apostol suttogva ezeket a szavakat mondta: Kérlek, Uram, Atya Isten, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek Ezt látva egy szigorú életet élő rekhabita pap rákiáltott a kövezőkre: ,,Hagyjátok abba, mit cselekedtek? Lássátok, az igaz imádkozik értetek!" A zsidók abbahagyták a kövek dobálását, de egy takács odasietett, és dorongjával (ványolórúdjával szétzúzta Jakab fejé

Katolikus válasz
2017. május 1. Szent Fülöp és Jakab apostolok Itt olvasható Link

Szent Fülöp és Szent Jakab apostolok 2017. május 3., szerda Itt olvasható Link

Szentmise videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:
  2017-05-03 17:14:25, szerda
 
  EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Oly régóta veletek vagyok, és nem ismersz engem?
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.
Ha ismernétek engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok."
Fülöp megjegyezte: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és ez elég nekünk."
Jézus így válaszolt: ,,Már olyan régóta veletek vagyok, és nem ismersz engem, Fülöp? Aki engem lát, az látja az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: »Mutasd meg nekünk az Atyát?« Nem hiszed talán, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? A szavakat, amelyeket hozzátok intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki bennem van. Higgyétek el, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem! Ha másért nem, legalább a tetteimért higgyétek!
Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket fogja végbevinni, amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is tehet azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek majd nevemben az Atyától, megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha pedig tőlem kértek valamit a nevemben, azt is teljesítem."
Ezek az evangélium igéi.
Jn 14,6-14

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Az Úr feltámadása után megjelent Jakabnak, majd az összes apostolnak.
Testvéreim!
Figyelmetekbe ajánlom az evangéliumot, amelyet hirdettem nektek. Elfogadtátok, és szilárdan kitartotok benne. Általa elnyeritek az üdvösséget, ha megtartjátok úgy, ahogy hirdettem nektek. Különben hiába lettetek hívőkké.
Elsősorban azt hagytam rátok, amit magam is kaptam: Krisztus meghalt bűneinkért, az írás szerint; eltemették és harmadnap feltámadt, ismét az írás szerint. Megjelent Péternek, majd a tizenkettőnek. Később egyszerre több mint ötszáz testvérnek is megjelent. Ezek közül a legtöbben még élnek, néhányan azonban már meghaltak. Azután megjelent Jakabnak, majd az összes apostolnak. Utánuk pedig, mint egy elvetéltnek, megjelent nekem is.
Ez az Isten igéje.
1Kor 15,1-8

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Minden földre * elhat szózatuk. 2a. vers.
Előénekes: Isten dicsőségét az egek hirdetik, * a mennybolt vallja kezének művét.
Ezt harsogja át egyik nap a másiknak, * erre oktatja éj az éjszakát.
Hívek: Minden földre * elhat szózatuk.
E: Nem olyan hang ez, nem olyan beszéd, * hogy meg ne értenéd szavát.
Minden földre elhat szózatuk, * a földkerekség végéig eljut igéjük.
H: Minden földre * elhat szózatuk.
Zsolt 18,2-3.4-5

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
30. AZ APOSTOLOKRÓL
Pap: Kérjük, testvéreim, Urunkat, mennyei főpásztorunkat, hogy Szent Fülöp és Szent Jakab és a többi apostol közbenjárására hallgassa meg kéréseinket!
Lektor: 1. Áldd meg, Urunk, Egyházadat, N. pápánkat, N. főpásztorunkat, püspökeinket és papjainkat, hogy mindig az apostolok hite és buzgósága lobogjon szívükben!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Küldj, Urunk, munkásokat aratásodba, hogy az evangélium világosságát az apostolok lelkesedésével terjesszék az egész világon!
3. Áraszd, Urunk, áldásodat a népek vezetőire, hogy békesség és szeretet uralkodjék az egész világon!
4. Áldd meg, Urunk, népünk szorgalmas munkáját, tartsd távol az elemi csapásokat, hogy bőséges kenyér legyen minden család asztalán!
5. Végül engedd, Urunk, hogy (N. testvérünk és összes) elhunyt szeretteink már most, és majdan mi is az apostolok boldog társaságának örvendezhessünk!
Pap: Hallgasd meg, Urunk, hitből fakadó kéréseinket, és teljesítsd reményünket! Hisszük és reméljük, hogy ami javunkra válik, megadod nekünk. Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 16 db bejegyzés
e hónap: 296 db bejegyzés
e év: 2499 db bejegyzés
Összes: 30844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3786
  • e Hét: 15905
  • e Hónap: 95622
  • e Év: 1265273
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.