Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2015-02-02 23:57:43, hétfő
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gazdaságosan, finomat, krumpliból
  2015-02-02 23:56:51, hétfő
 
  Gazdaságosan, finomat, krumpliból

Emlékszem, gyerekkoromban minden ősszel felhangzott az utcánkban a ,,Kruuuuuuumpliiiiit vegyeneeeeeeeek", s ilyenkor a házban lakó asszonyok lesiettek az úttesten lassan araszoló platós autóhoz, hogy megvegyék télire a 50 kg krumplit.

Manapság már nem minden háztartás kamrájában áll a krumplis zsák, de azt hiszem, jól gondolom, hogy egy rendszeresen főző háziasszony konyhájának elmaradhatatlan tartozéka nagyjából 3 kg krumpli.

A világ főterményei között a krumpli a - dobogó utáni - negyedik helyet foglalja el a rizs, a kukorica és a búza mögött.

A krumpli amerikai és európai történelmében ugyanaz a rege megjelenik. Ezek szerint az ehetetlennek ítélt levelű, szárú és virágzatú növényt a dühödt gazdák kirángatták a földből, s máglyára vetették. Aztán a sülő gumó illata nyitotta fel a szemüket. Az édeskés, csábító illat győzte meg őket arról, hogy a burgonya igenis ehető.





A klasszikus sült krumplin túl is vannak receptek!

Peruban, ahol az inkák már termesztették a burgonyát, közel 1000 kecsua szó létezik a krumplira és annak fajtáira.




Rengeteg fajta krumpliból választhatunk

Az Amerikában már közel 7000 éve fogyasztott krumpli a XVI. században került át Európába. A spanyol hódítók által is lassan elfogadott élelmiszer jóvoltából a matrózokat addig tizedelő skorbut már nem jelentett veszélyt, sőt a jól tárolható burgonya tökéletes energiaforrást jelentett az Újvilágból hazatérő tengerészek számára.

A burgonya Spanyolországot követően meghódította Angliát, Belgiumot, Németországot, Ausztriát, majd 1600 környékén Franciaországban is fellelhető volt már. Ám ez még nem azt jelentette, hogy a lakosság számára elérhető lett volna. 1770 körül XVI. Lajos gyógyszerésze, Antoine-Augustin Parmentier, aki mellesleg botanikával is foglalkozott, a hétéves háborút követő hadifogsága alatt meglátta a lehetőséget a burgonyában. A korábbi alaptalan ellenszenvet legyőzendő - miszerint a rossz kinézetű növény leprát okoz -, megkérte a királyt, hogy népszerűsítse ezt a remek élelmiszert. Állítólag Maria Antoinette gyakorta tűzött a parókájába burgonyavirágot, ezzel is népszerűsítendő a növényt. A vonakodó franciák az 1785-ös éhínséget követően kapituláltak.

Parmentier annyira szívén viselte a burgonya és az ország sorsát, hogy recepteket is fabrikált. Többek között az ő nevét viseli a franciák klasszikusa, a burgonypüré alatt sült darált húsos ragu, a Hachis Parmentier (ejtsd: ási pármantyié).

Egyes mendemondák azt állítják, hogy a nép meggyőzése érdekében Lajos nem csak a gomblyukába tűzött burgonyavirágot, hanem felásatott néhány hektárt, burgonyát ültettetett oda, majd éjjel-nappal őriztette. Majd egy éjjel felügyelet nélkül maradtak a földek. A kíváncsiak meg szépen kifosztották a területet, hazavitték a gumókat, és a saját földjükön kezdtek burgonyát termeszteni. Akár így is történhetett...





A krumpli az egyik legnépszerűbb és leggazdaságosabb táplálékunk

Angliában az ipari forradalom egyik sarokkövévé vált ez az élelmiszer, ami lehetővé tette a városba költözött munkás lakosság számára a kis kertekben való növénytermesztést, és biztosította a megfelelő kalóriát a munkához.

Írországban először az XVI. században jelent meg a burgonya. Itt viszonylag hamar értő szívekre talált, hiszen jól termeszthető volt az ír éghajlaton és bőséges termésével remekül ellátta a lakosságot. Egészen 1845-ig, amikor a várt jó termés helyett, egy fertőzésnek köszönhetően a burgonyaállomány nagy része tönkrement. A következő 2 évben sem volt jó termés. Ebben az időszakban közel egymillió ír halt éhen.

Magyarországon Mária Terézia fia, II. Lajos 1770-ben nyitott utat a krumplinak, azzal, hogy ingyenes vetőgumókat osztott szét a gazdák között, és adókedvezményben részesítette a krumplit termelő gazdákat.





Héjában sült krumpli, egy kis fűszeres tejföl... remek vacsora!

Lássuk, mit is készíthetünk a kamránkban, pincénkben, konyhánkban lévő krumpliból:

Leves

A hagyományos krumplilevesek mellett a fantázia, a hűtő és a kamra határain belül mozogva sokféle leves készíthető, aminek alapja a krumpli.

Pórés krumplileves

Hozzávalók:
2 póréhagyma
1 kg krumpli
2 dl tej
jó adag kakukkfű
1 bő fakanálnyi vaj

frissen őrölt bors

Elkészítés: A póréhagymát nem túl vékony karikákra vágom, majd vajon néhány percig hagyom, hogy megfonnyadjon. Hozzáadom a kakukkfüvet, majd a krumplikockákat, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Közepes lángon főzöm. Mikor a krumpli már majdnem jónak nyilvánítható, akkor tejjel felöntöm, kicsit hagyom, hogy elfőjön a levéből. Sózom, borsozom és tálalom.

Krémes krumplileves

Hozzávalók:
5-6 közepes krumpli
15 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés kakukkfű
frissen őrölt bors


Elkészítés: A hagymát felkockázom, a fokhagymát összenyomom, és kis olajon megpirítom. Liszttel beszórom, felöntöm, a megpucolt krumplikat felkockázom, és belepakolom a levesbe. Sózom, fűszerezem és hagyom főni. Mikor megfőtt a krumpli, nyomóval összetöröm, tejszínnel sűrítem, és az előre lepirított szalonnát belezúdítom. Keverek még rajta egyet, és tálalom.

Főétel

Ez a krumpli igazi nagy erőssége. Hiszen készülhet belőle grenadírmars, más néven krumplis tészta, de alakulhat egy jó tál paprikás krumpli is, krumplifőzelék, ami gazdagítható szinte bármilyen zöldséggel, cukkinivel, póréhagymával vagy esetleg egy rózsányi brokkolival. A tócsni vagy például a spanyol tortilla is nagyon jó főétel gyanánt.

Rakott krumpli

Hozzávalók:
1 bő kg krumpli
1 jó szál lángolt parasztkolbász
6 tojás
3 dl főzőtejszín
15 dkg füstölt sajt (scamorza)

Elkészítés: A krumplit héjastul hideg sós vízben felteszem főni. A tojást szintén megfőzöm. Lobogó vízbe eresztem óvatosan, és 9 percig hagyom benne. Utána rögvest hideg vízzel öntöm fel a tojásos fazekat, így a héja egyben lejön.
Egy közepes jénait vékonyan kikenek mangalicazsírral, majd a megfőtt, meghámozott krumpli karikáival kirakom a tálat. Óvatosan sózom. A tojásokat is szelem, és egy réteget ráhalmozok a krumplira, most jön a kolbász, majd újra indítok a krumplival.... A végén a tejszínnel meglocsolom a tálat, rászóróm a reszelt sajtot, és 180 fokos előmelegített sütőbe dugom. Ha barnulni kezd a sajt, akkor kész.

Amerikai nevenincs

Hozzávalók:
1 kg krumpli
4 közepes paradicsom
1 nagy kígyóuborka
25 dkg trappista
25 dkg tejföl (bő 1/2 pohár)
6 közepes vöröshagyma
25 dkg húsos szalonna
Ízlés szerint: só, fűszerek

Elkészítés: A krumplit héjastul felteszem főzni. A hagymát karikára vágom, a szalonnát kockákram és egy kis zsíron felteszem őket egy serpenyőbe. Az uborkát meghámozom, kockákra vágom, a paradicsomot is felkockázom, és külön-külön tálakba teszem, Lereszelem a sajtot, kikészítem a tejfölt. A megfőtt krumplit megpucolom és tálra készítem. Ezek után jön a self service.

Köret

A klasszikusok itt teret nyernek. Jön a hagymás tört krumpli, a krumplipüré, a burgonyafánk, a dödölle, a szalmakrumpli és még sok-sok társuk. A téli időjárásban jól is esnek ezek a viszonylag tartalmas köretek. Aki valami másra, ropogósra, omlósra vágyik kis energiabefektetéssel, annak javaslom az alábbi köret kipróbálását.

Jamie tökéletes sült krumplija

Hozzávalók:
8-9 szem közepes krumpli
3-4 sárgarépa
3-4 fehérrépa
2 fakanálnyi libazsír
1 mandarin reszelt héja
1 narancs reszelt héja

bors
3 kávéskanál rozmaring
1 fej fokhagyma

Elkészítés: A zöldségeket megpucolom, feldarabolom (krumpli félbe, répák félbe és keresztbe), majd 10 perc alatt félig megfőzöm. Eközben egy tűzálló tepsiben a platnin libazsírt melegítek, ebben megfuttatom a rozmaringot és a gerezdekre szedett fokhagymát. A zöldségeket alaposan lecsöpögtetem, majd a zsírra dobom. Sózom, borsozom, ráreszelem a citrusaimat, megforgatom, és a tálat a 200 fokra előmelegített sütőbe dugom. Úgy 40-45 perc múlva tökéletes, ropogós, belül omlós zöldségeket kapok.

Desszert

Azért desszert fronton nehéz alapanyagnak tekinteni a krumplit, de nem lehetetlen. Gondoljunk csak a szilvás gombócra, a sárgabarackos gombócra... Álljon itt példának az alaprecept, ami az év bármelyik szakában jól tud jönni, egy kis házi lekvár kíséretében.

Krumplinudli

Hozzávalók:
1 kg krumpli
20 dkg finomliszt
1 egész tojás
csipet só
1 diónyi zsír

Elkészítés: A krumplit megfőzöm, krumplinyomóval összetöröm. Amikor már majdnem kihűlt, hozzáadom a többi alkotóelemet, és lágy, de rugalmas tésztává gyúrom. Hosszú kígyóvá sodrom, majd késsel felmetélem 2-3 centis darabokra.
Közben kis olajon zsemlemorzsát pirítok, vizet forralok (kis sót hintek bele). Ha forr a víz, beleeresztem a nudlikat. Amikor feljönnek a felszínre, leszűröm, és morzsába forgatom őket. Porcukorral és szilvalekvárral tálalom.

Sós süti

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg krumpli (1 méretesebb példány)
40 dkg liszt
2 dkg sikér
2 tisztes csipet só
3 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl

Elkészítés: A krumplit meghámozom, formás kis kockákra aprítom, megfőzöm. Eközben a kenyérsütő üstjébe kimérem a hozzávalókat, hozzáadom a krumplit, beindítom a masinát, és hagyom, hogy 1 bő óráig dolgozzon.
A tésztát deszkára borítom, nyújtom, félbehajtom. Pihentetem negyed órát, kinyújtom, majd újra hajtom, megint nyújtom, újra hagyom, nyújtom. A tetejét éles késsel bevágom, kiszaggatom, sütőpapíros tepsire teszem, és 1 elhabart tojással megkenem. 180 fokra előmelegített sütőbe csúsztatom a tepsitm és a pogácsáimat szép színesre sütöm.

Töltött krumplis pogácsa

Ha unjuk a klasszikus pogácsákat, szeretnénk valami extrával előállni, akkor érdemes kipróbálni ezt a pogácsát.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 csipet só
2 dl tej (kicsit lehet több )
2 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
50 dkg krumpli
2 csipet só
20 dkg vaj
2 tojás

Elkészítés: A lisztet a kenyérsütő üstjébe szórom, majd rámorzsolom az élesztőt, sózom, és hozzáöntöm a tejet. A dagaszt/keleszt programra bízom a tésztát. A krumplit megpucolom, sós vízben megfőzöm. Mikor kész, tálba öntöm, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a vajat, sózom, és krumplinyomóval alaposan megtöröm.
A sütőt előmelegítem 190 fokra, a gáztepsimet kibélelem sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztes deszkára borítom, ujjnyira nyújtom, majd a felét megkenem a krumplival. Ráhajtom a tészta másik felét. A tetejét bevágom, és kockákra vágom a tésztát (12 darab jött ki nekem ). A kockákat a tepsire fektetem, habart tojással megkenem, és aranyszínűre sütöm.

Kenyér

Burgonyás kenyeret nem csak pehelyből lehet sütni. Sőt!

Krumplis zsemlécskék

Hozzávalók:
25 dkg főtt krumpli
10 dkg tönköly fehérliszt
40 dkg rétesliszt
1 dkg élesztő
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1 bő csipetnyi só

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, megfőzöm, és krumplinyomóval pépessé töröm. Belezúdítom a sütő üstjébe, hozzámérem a többieket, és a gép kegyeire bízom a tésztámat. A lágy tésztát alaposan lisztes deszkára borítom, finoman kinyújtom, és egy kisebb pogácsaszaggatóval óvatos köröket gyártok belőle. Sütőpapíros tepsire teszem a zsemlécskéimet, és 200 fokon szép színesre sütöm őket. Melegen vajjal ellenállhatatlan.

Krumplis parasztkenyér

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
4 dl víz
1 közepes krumpli
3 teáskanál só

Elkészítés: A krumplit megfőzöm, hámozom. A kenyérsütő üstjét előkapom, belemerem a vizet, hozzáadom a sót, erre rászórom a lisztet, ebben megágyazok a krumplinyomóval szétpasszírozott krumplinak. Rámorzsolom az élesztőt, majd útjára engedem a dagaszt/keleszt programot. Ha kész, kiszedem, átgyúrom, hagyom újra megkelni, gyúrom, majd sütőpapíros jénaiba teszem, és 200 fokon aranybarnára sütöm.





Kiadós egytálétel készülhet a krumpliból fűszerekkel és más zöldségekkel gazdagítva

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Húsmentes rakott zöldség curryvel
  2015-02-02 23:41:14, hétfő
 
  Húsmentes rakott zöldség curryvel

Hozzávalók:

1 fej karfiol
2 db karalábé
1/2 zellergumó
5 db sárgarépa
4 db fehérrépa
8 dkg reszelt sajt
4,5 dl tejföl
1 kanál keményítő
5 levél friss bazsalikom
5 ágacska kakukkfű

bors
currypor
ételízesítő
1 tojás
1 db hagyma
2 dkg margarin
1 db sárga kicsi chilipaprika
szezámmag

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedem, a zöldségeket megpucolom és falatnyi darabokra vágom. Sós vízben 15 percet forralom, majd leszűröm. Nem kell puhára főzni.

Egy hőálló tálat kikenek margarinnal. A sütőt előmelegítem 200 C fokra.

A hagymát megpucolom, vékonyan felszeletelem, és a hőálló tál aljára helyezem. Erre kerülnek a leszűrt zöldségek, a feldarabolt friss bazsalikomlevél, a kis chilipaprika, a kakukkfű lemorzsolt levelei. Sózom és ráreszelem a sajtot.

A tejfölt egy tálba öntöm, itt keverem össze a curryvel, a borssal, az ételízesítővel és a tojással. Ráöntöm az egészet a zöldségekre, én kézzel ilyenkor jól lenyomkodom, tömörítem, hogy sütés után könnyen és egyben tudjam tányérra rakni. A tetejét meghintem szezámmaggal, és betolom a sütőbe kb. 45 percre.





Ha szépen megsült a teteje, kiveszem, hagyom kihűlni, és éles késsel feldarabolom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Répatorta narancsos-vaníliás mascarponekrémmel
  2015-02-02 23:38:16, hétfő
 
  Répatorta narancsos-vaníliás mascarponekrémmel

Hozzávalók:

A tésztához:
6 db tojás
4 db sárgarépa durvára reszelve
20 dkg dió durvára darálva
6 evőkanál barna cukor
5 evőkanál liszt
1,5 dl olaj
őrölt fahéj ízlés szerint
őrölt gyömbér ízlés szerint
őrölt zöld kardamom ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg aszalt vörös áfonya
1 evőkanál holland kakaópor
kevés só
A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 db narancs reszelt héja
rumaroma
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
5 dl tej
3 evőkanál cukor

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba ütöm az egész tojásokat, hozzáadom a cukrot és a sót, géppel jól kikeverem, ez legalább 10 perc keverést jelent. Ezután hozzáadom a többi hozzávalót, és keverőlapáttal vegyítem, a végén sűrű masszát fogok kapni.





A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Kibélelek egy normál kerek tortaformát alufóliával vagy sütőpapírral (én az előbbivel), és ebbe öntöm a masszát, majd betolom a sütőbe, és kb. 60 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e. Ha igen, akkor rácsra borítom, és hagyom kihűlni.





A krémhez a vaníliás pudingot a leírás szerint megfőzöm. Amikor elkészült, belereszelem a 2 megmosott narancs héját, és adok hozzá egy kevés rumaromát. Hagyom kihűlni, majd amikor lehűlt, belekeverem géppel a mascarponekrémet.

A kihűlt tésztát 3 felé vágom,





a krémmel megtöltöm, majd a maradékkal bevonom az egész tortát.

Színezett kókuszreszelékkel díszítem, mert a mascarpone krémet nehéz díszíteni, mivel a nedvessége oldja, bármit rakok rá.





Megjegyzés:

Az őrölt kardamommagtól mézeskalács ízű lesz a tészta, ha ezt valaki nem kedveli, hagyja ki belőle.
A krém 3 evőkanál cukortól nem túl édes, aki édesebben szereti, tehet bele többet is.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Karaj brokkolival, gombával, sajtokkal, almával és...
  2015-02-02 23:33:20, hétfő
 
  Karaj brokkolival, gombával, sajtokkal, almával és tejszínnel sütve

Hozzávalók:

6 szelet vékony karaj
50 dkg (12 db) brokkolirózsa
1 db lila hagyma
50 dkg gomba
1 db szép nagy illatos alma
8 dkg reszelt sajt
5 dkg reszelt parmezán
2 db tojás
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl (20%)

őrölt bors
kurkuma
gyömbér
étolaj
A kuszkuszhoz:
3 dl kuszkusz
1 db kisebb cukkini
1 db nagyobb paradicsom

Elkészítés:

A vékony karajszeleteket meghintem sóval és liszttel, majd kevés olajon, serpenyőben hirtelen kisütöm. Mindjárt beleteszem egy hőálló tepsibe.





A visszamaradt olajban megdinsztelem az apróra vágott lilahagymát, a gombát, sózom, borsozom, majd ha a levét elfőtte, hozzáadom a brokkolirózsákat és az almakockákat, kurkumával és gyömbérrel ízesítem, majd lefedem, és hagyom, hogy a brokkoli pár perc alatt puhára párolódjon.

Ezt a zöldségkeveréket a karajszeletekre öntöm, meghintem reszelt sajttal.





Egy tálban összekeverem a tojásokat a reszelt parmezánnal és a tejszínnel meg a tejföllel, ezt rásimítom a zöldségek tetejére. 200 C fokra előmelegített sütőbe teszem, és addig sütöm, amíg a teteje kívánatos színt kap. (45 perc)





A tálalással negyed órát várok, így könnyebb lapátra szedni, mert egyben marad.

Köretként cukkinis-paradicsomos kuszkuszt készítek: kevés olajon az apróra vágott cukkinit és paradicsomot megkapatom. A tűzről levéve hozzákeverem a 3 dl kuszkuszt, sózom, majd 4,5 dl forró vizet öntök rá, azonnal fedőt teszek rá, és hagyom, hogy a szemek az összes nedvességet magukba szívják. Tálaláskor gyűrűbe kanalazom a kuszkuszt, hogy szép formát adjak neki.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Krémes-édes sütőtökleves minden földi jóval
  2015-02-02 23:28:20, hétfő
 
  Krémes-édes sütőtökleves minden földi jóval

Hozzávalók:

3 kg sütőtök
arasznyi póréhagyma
4 evőkanál méz
2 db főtt burgonya
2 db alma
1 mokkáskanál gyömbér
fél piros chili
olívaolaj vagy tökmagolaj
őrölt fehérbors

pici őrölt fahéj
2 dl zöldségleves
1-1,5 dl tejszín
2-3 dl víz vagy tej, vagy ennek keveréke

Elkészítés:

A tököt megmosom, feldarabolom, a magját kiveszem, és mindent egy sütőpapírral bélelt tepsire teszek. A sütőt előmelegítem 190-200 C fokra, és megsütöm a tököt. A tök méretétől is függ, hogy mennyi ideig tart, ha vastagabb a húsa, akkor 2,5 óra is lehet.





Ezután késsel-villával elválasztom a tököt a héjától, és egy tálba teszem.

A megpucolt és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzöm, leszűröm, ez rögtön mehet a lábosba, ahol az olajat (tökmag vagy olíva) felmelegítem, hozzáadom a vékonyra vágott póréhagymát, pirítom egy kicsit, majd hozzáadom a megtisztított és kockára vágott almát, a mézet, fűszerezem gyömbérrel, sóval, fahéjjal, chilivel, borssal, és lefedve párolom 5-6 percet.





Ezután felöntöm zöldséglevessel (ez van a fagyasztómban mindig 2 dl-es adagokban), majd belekeverem a sült tökdarabokat is. Mivel elég nagy mennyiséget csináltam, már most látszik, hogy túl sűrű, nem elég a 2 dl zöldséglé, ezt lehet pótolni vízzel is, tejjel is, ki mit szeret. Én öntöttem hozzá 1,5 dl tejet és 1,5 dl vizet.

10 perc főzés bőven elég neki, ezután lehúzom a tűzről, és botmixerrel pépesítem az egészet. Végül visszateszem a tűzre, hozzáöntöm a tejszínt,





és újból felforralom, de most már kevergetni kell, nehogy odakapjon.

Megjegyzés:

Tálaláskor a tetejére cseppenthetünk tökmagolajat, szórhatunk a megsült tökmagból pár szemet, de karikázhatunk rá chilit, vagy tehetünk pár kocka párolt almát is. Gondolkodtam a pirított fenyőmagon vagy mandulaszeleteken, végül tettem egy citromfűbóbitát és 2 chilikarikát. :)





Nagy adag! Felezhetők a mennyiségek.

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Mackó úr
  2015-02-02 21:57:48, hétfő
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)

Mackó úr

Közismert hiedelem szerint, ha a medve gyertyaszentelőkor meglátja az árnyékát, elnyúlik a tél, de ha nem, korai tavaszra számíthatunk. Claude Gaignebet feltevése szerint ez a babona a naptárrendszer félreértéséből született. A francia tudós úgy véli, hogy a medvének nem nappal, hanem éjjel kellene megnéznie az árnyékát, kiderítendő, telihold van-e vagy sem (már a félhold is vet némi árnyékot, teliholdnál olvasni is lehet). Az időjóslásnak, legalábbis naptári vonatkozásban, csak így van értelme. Ha ugyanis gyertyaszentelőkor telihold van, messze esik — no, nem a tavasz, de a böjt végét jelző tavaszünnep: a húsvét. Ha újhold lévén, az orráig sem lát a mackó, hamarost itt van, március 22-én, a csillagászati tavasz beköszöntekor. Szép, szép, de mi köze ehhez a medvének?

Őseink a medvében a legfőbb (állat)istenséget tisztelték, a vegetációs ciklus, illetve a holdváltozások urát (a régiek e kettőt összekapcsolták). Téli álmából való február eleji ébredése, valamint az, hogy ekkor hozza világra bocsait, a természet föltámadásának, a tavasz eljövetelének jelképévé vált. A medvekultusz európai nyomai a jégkorszak elejéig követhetők a múltban.






Forrás: jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Mária és a kis Jézus
  2015-02-02 21:38:05, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Szentséges Szűz Mária…
  2015-02-02 21:30:30, hétfő
 
  Szentséges Szűz Mária...

Szentséges Szűz Mária, szép liliomszál.
Ki mindenkor szépen, úgy virágoztál,
Hogy szűz lévén meggyümölcsöztél.
Imádd Jézust értünk, akit te szültél.
Szép liliomszál, szüzek virágja.
Könyörögj érettünk, istennek anyja.
Ó mely ékes vagy Mária, bűnösöknek szószólója.

Lészped, Moldva
Énekelte: Simon Ferenc Józsefné Fazakas Ilona

Link

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Gyertya szentelö Bóldog Aszszony napjára
  2015-02-02 21:28:38, hétfő
 
  Gyertya szentelö Bóldog Aszszony napjára
(részlet)

EGeknek fényes villámja,
Bóldog Szüz Mária;
Szivünknek fényes aranya,
Christus Annya:
Könyörögj értünk Szüz Mária.
Hogy Jesust Templomba vitted,
Simeon ölébe tötted:
Kezedben világot hoztál,
Kivel meg-világositál.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2659
  • e Hét: 12162
  • e Hónap: 26067
  • e Év: 155774
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.