Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Gránátalma
  2015-02-26 23:06:41, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Francia hagymatorta mindenkorra!
  2015-02-26 22:42:48, csütörtök
 
  Francia hagymatorta mindenkorra!

Hagyma - jó esetben többféle is - mindig akad itthon. Olcsó, egészséges, és a jó fogások többségéhez feltétlenül szükséges.

Ritkán lesz belőle főszereplő, bár egy jó hagymaleves nemcsak télen, ilyen jó időben is jólesik. A fűszerekkel puhára párolt hagyma azonban mesés töltelék is - akár egy könnyű, ropogós leveles tésztába foglalva, kis rafinériával elegyítve.

A szokásos heti piacozás után gyors és kiadós harapnivalót szerettem volna tálalni. Vöröshagymából nagyobb készlet halmozódott fel, remek füstölt gomolyát is kaptam, így hát arra gondoltam, alapvetően a kettő kombinációjából könnyedén varázsolnék valami finomat.





A hagymatortához mindenekelőtt jóféle hagyma szükségeltetik

Vajas tészta mindig lapul a hűtőszekrényben, így aztán kombinálni kezdtem a készletet, az ízeket, és tavaszi hangulatot is becsempészve a készülő finomságba egy csokor újhagymát, friss petrezselyemzöldet is csoportosítottam az alapokhoz.





A friss, tavaszi újhagymát elegendő lesz felkarikázni

Hagymás lepényt, hagymatortát sokfélét lehet készíteni - akkor lesz igazán zamatos, ha az egyenletesen vékonyra szeletelt hagyma, sőt ezúttal kétféle hagyma szinte krémesen puhán kerül a töltelékbe. Megőrizve karakteres ízét kissé karamellizálódik, de só és bors is társul hozzá, hogy az ízek egyensúlyba kerüljenek.





A hagymatöltelék elkészült

A zöldfűszerek, valamint a sajt és tojás adnak franciás karaktert a kész tortának. Egykor a sós pitéket, tortákat saját tésztájukból formált rácsokkal, mintákkal szépen díszítették, ezzel különböztetve meg édes tölteléket rejtő társaiktól. A dekorálás ezen formája csupán néhány perc pluszmunkát, ám annál több szórakozást jelent, érdemes rászánni azt a kis időt. Így hát a lelógó tésztarészekből kis levélformával csinos darabokat szúrtam ki, éles kés segítségével megmintáztam, amelynek köszönhetően a tészta nem púposodott fel, és az aranysárgára sült tortát szegélyező kis levelek igazán csábítóvá tették az egyszerű, de rendkívül ízletes hagymatortát.

Francia hagymatorta





Ropogós és omlós - mesés hagymatorta

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
50 dkg vöröshagyma
1 csokor újhagyma
3 db közepes méretű tojás
10 dkg füstölt gomolyasajt (bármilyen jól reszelhető sajttal helyettesíthető)
1,5 dl tejföl
1 csokor friss petrezselyemzöld
1,5 - 2 dl zöldségleves
1 teáskanál cukor
2 dkg vaj
1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 teáskanál szárított rozmaring,
só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A vöröshagymát tisztítás után félbevágtam, 3-4 mm-esre szeleteltem. Az újhagymát ½ cm vastagra karikáztam. Egy nagyobb serpenyőben felhevítettem a vajat és az olajat, megszórtam a cukorral, kissé karamellizáltam, majd rádobtam a hagymákat. Állandó kevergetés mellett pirítani kezdtem, mikor kissé összeesett, felöntöttem a leves felével, enyhén sóztam, teáskanál szárított kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, borssal fűszereztem. Lassú tűzön pároltam, a levessel folyamatosan felöntöttem. Kb. 12-15 perc elteltével krémesen puhára párolódott. Hűlni hagytam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A leveles tésztát kissé kinyújtottam, egy nagy kerek kerámiaforma aljára sütőpapírt tettem, kibéleltem a tésztával, a lelógó széleket körben levágtam. Egy újabb réteg sütőpapírt borítottam a tésztára, majd sütőbabot szórtam rá - így meg lehet akadályozni, hogy a tészta sütés közben felemelkedjen. 10-12 percre betettem a sütőbe.
Közben a tojásokat a tejföllel elkevertem, sóztam, borsoztam. A petrezselyemzöldet finomra aprítottam, a sajtot lereszeltem, a tojásos keverékhez adtam.
A levágott tésztarészekből kis levélformákat szúrtam ki, késsel erezetet rajzoltam rájuk.





Minden összetevő megtalálta a helyét, indulhat a második sütés

Az elősütött tésztára halmoztam a párolt, fűszeres hagymát, majd a tojásos-sajtos keveréket. 1 tojást kissé felvertem, a levélformákat vékonyan megkentem, a torta tetejére rakosgattam.
35-40 percre visszatettem a 175 fokra mérsékelt sütőbe, és aranyszínűre sütöttem.





A sütőből kikerült hagymatortát érdemes néhány percet pihentetni

Kissé hűlni hagytam, melegen tálaltam, de hidegen is nagyon finom. Egy pohár fehérborral pedig egyszerűen pompás!

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tavasz a télben: gömbcukkini töltve
  2015-02-26 22:26:43, csütörtök
 
  Tavasz a télben: gömbcukkini töltve

Nem röpködnek a mínuszok, ami önmagában is jó hír mindazoknak, akik nem szeretnek dideregni, és talán ennek is köszönhetően a piacon izgalmas dolgok tűnnek fel időről időre: a konyhában is helye van a tavaszi ízeknek.

Ha csak lehet, igyekszem általában az évszaknak megfelelő fogásokat készíteni. Télen melegítő leveseket, gyökérzöldségekből, káposztafélékből és más ilyenkor szezonális alapanyagokból tálalt finomságokat főzni-sütni. Kétségtelen, hogy most a legkevésbé sincs cukkiniszezon, a közértekben ráadásul méregdrága importzöldségek kelletik magukat, a piacon azonban ezen a héten hihetetlenül jó áron jutottam az idehaza amúgy ritka tölteni való, gömb alakú cukkinikhez. Nincsenek illúzióim, nyilvánvalóan importzöldség, mégsem tudtam ellenállni! Már csak azért sem, mert nagyon frissek voltak, és egy-egy darab alig nyomott többet 20 dkg-nál, tehát kifejezetten filigránnak tűntek. Mivel rég került már sorra bármilyen töltött zöldség, egyértelmű volt, hogy nem egyszerűen ebből lesz most ebéd, de meg is töltöm őket!





Zsenge, tölteni való cukkinik - minden részük felhasználható

A gömb alakú cukkini pontosan olyan zsenge, mint élénkzöld, hosszúkás rokonai, a felhasználását tekintve sincsenek különbségek, talán azt az egyetlen látványos apróságot nem számítva, hogy ezt bizony a legjobb tölteni, mintha valósággal erre termett volna! Lehet persze úgy is, hogy kis kalapot kanyarít belőle az ember, és egészben hagyja, de szempont volt, hogy viszonylag gyorsan elkészüljön a fogás, így minden egész gömbből két fél lett a végén.





Mindenből egy keveset a töltelékbe

A mediterrán konyha nagy klasszikusai a mindenféle finomsággal megpakolt, sütőben tökéletesre sült zöldségfélék. Annyiféle lehet a töltelék, hogy akár minden napra lehetne más összeállítást tálalni - a fűszerezésről nem is szólva!

Igyekeztem minden részét felhasználni a véletlenül jött kincsnek, így nem egyszerűen kikanalaztam a zsenge belső részeket, de minden falatja helyet talált a kész fogásban.

Zöldségeket lehet persze mindenfélével tölteni, a párolt rizs azért szinte mindig szerepel a hozzávalók között. Most nem jutott domináns szerephez, viszonylag kis mennyiséget használtam, és kiegészítettem friss sárgarépával, leheletvékonyra gyalult gombával is, no meg a nyarat idéző nagy kedvenccel, a mediterrán konyha egyik nagy találmányával, a napon szárított paradicsommal.





Így már mehet is az előkészített cukkinikbe - bőségesen

Egyszerű, gyors és látványos, mindemellett hihetetlenül ízletes fogás lett a végeredmény. Belátom, nagyobb étvággyal rendelkezők számára ez a porció inkább előételszámba megy, de nálunk most ez volt a főfogás. Rafinált, mégsem tolakodó ízeivel, valamint a mártással együtt tökéletes lett!





Még egy kis füstölt gomolya, aztán indulhatnak a sütőbe

Bevallom, nagy barátja vagyok az épp csak roppanós zöldségeknek, így a cukkiniket se nem főztem, se nem sütöttem előzetesen. Annyira zsengéknek bizonyultak, hogy bőségesen elegendő volt számukra az a 15-18 perc a sütőben, amíg a sajt is megpirult a tetejükön.

Nem csupán azért, hogy a kis cukkinik minden része megtalálja a helyét a fogásban, hanem azért is, mert úgy éreztem, úgy lesz teljes a kompozíció, a cukkini zsenge belső részeit némi sárgarépával, hagymával és kevés tejszínnel, mustárral mártássá alakítottam - ez aztán igencsak jó ötletnek bizonyult! Egy pohár bor, és teljes a nyárélmény a téli napsütésben!

Töltött cukkini füstölt gomolyával - saját magából készült mártással





A töltött cukkinihez ízletes mártás is jár - a tetejére most szárított petrezselyem került

Hozzávalók (2 személyre főfogásként, 4 személyre előételként):
4 db kisebb gömbcukkini (kb. 25 dkg/db)
1 db közepes méretű sárgarépa
15 dkg friss csiperkegomba
5 dkg hosszúszemű rizs
2-3 db napon szárított paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
mediterrán fűszerek (rozmaring, zsálya, kakukkfű) - ízlés szerint

frissen őrölt bors
5 dkg füstölt gomolya finomra reszelve
A mártáshoz:
a cukkini kikanalazott zsenge húsa
1 db közepes sárgarépa
1 db közepes mogyoróhagyma (vagy ½ vöröshagyma)
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál dijoni mustár
1 dl tejszín
só, bors, mediterrán fűszerek - ízlés szerint

Elkészítés: A cukkiniket alaposan megmostam, majd mindkét végüket egyenesre vágtam, keresztben félbevágtam, és karalábévájóval annyira kivájtam, hogy körben alig vastagabb, mint ½ cm-es peremet hagytam. A kikanalazott zöldségrészeket félretettem.
A töltelékhez a rizst kevés sóval megpároltam.
A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeltem, a gombát leheletvékonyra gyalultam, a napon szárított paradicsomot finomra szeleteltem. A sajtot lereszeltem.
Kevés olajon sóval, borssal és mediterrán fűszerekkel átpirítottam a gombát, a paradicsomot, valamint a sárgarépát - mivel minden nagyon apró és vékony, néhány perc alatt el is készült. A rizzsel alaposan elkevertem.

Egy sütőtálat vékonyan kiolajoztam, a sütőt 180 fokra előmelegítettem.





Gyorsan elkészül - amint a sajt megpirult, máris tálalható

A félbevágott cukkiniket bőségesen megtöltöttem a rizses keverékkel, majd sajttal megkoronáztam. Betettem a sütőbe.
Közben a másik sárgarépát is lereszeltem. A hagymát finomra kockáztam.
Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, rádobtam a sárgarépát, belekanalaztam a paradicsompürét, alaposan elkevertem, fűszereztem, majd hozzáadtam a félretett cukkinimaradványokat. Annyi levet engedett, hogy nem volt szükség több folyadékra. Mikor megpuhultak, a tejszínnel elkevert mustárral még egyet forraltam rajta. Botmixerrel pürésítettem.





A mártás persze a töltött cukkinikre is kanalazható

Nagyjából 15-18 perc alatt tökéletesre sültek a cukkinik - a sajt megpirult, a cukkini roppanós maradt. A mártással tálaltam.

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Füstölthalas-majonézes tésztasaláta
  2015-02-26 21:49:23, csütörtök
 
  Füstölthalas-majonézes tésztasaláta

Hozzávalók:

25 dkg masnitészta (vagy bármilyen rövidtészta)
15 dkg füstölt vajhal (vagy lazac)
4-5 ecetes uborka
10-15 dkg füstölt sajt
2 tojásból majonéz
2 dl tejszín
1/2 citrom leve

bors

Elkészítés:

A tésztát al dente megfőzzük, leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük.

Az uborkát apró kockára vágjuk, a halat falatnyi darabokra tépjük, a sajtot a reszelő nagy lyukán lereszeljük.

Összekeverjük a majonézt a tejszínnel, a citromlével, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a többi előkészített hozzávalót.

Hidegen tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Gyömbéres csirkemellcsíkok zellersalátán
  2015-02-26 21:45:58, csütörtök
 
  Gyömbéres csirkemellcsíkok zellersalátán

Hozzávalók:

1 öklömnyi zellergumó
4-5 szál új sárgarépa
1 fej saláta
1 nem túl érett avokádó
3-4 kanál majonéz
3-4 kanál tejszín
1 lime vagy citrom leve
kruton
pirított mogyoró vagy dió
30-40 dkg csirkemellfilé
1 kanál reszelt gyömbér
1 kanál mustár

bors
olaj a hús sütéséhez

Elkészítés:

A csirkemellfiléket bekenjük a reszelt gyömbér és a mustár keverékével, sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár órát hűtőbe tesszük.

Kevés olajon, felforrósított serpenyőben megsütjük a hússzeleteket (ne szárítsuk ki), kissé pihentetjük, majd csíkokra vágjuk.

A zellergumót és a sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszál méretűre vágjuk, az avokádót meghámozzuk, kettőbe vágjuk és kockára szeljük. Rögtön megöntözzük az egészet lime-lével.

A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszártjuk, majd apró darabokra tépkedjük.

A majonézt összekeverjük a tejszínnel, pici citromlével ízesítjük, ha kell, utánasózunk, borsozunk.

Összeállítjuk a salátát: nagy tálban lazán összekeverjük a zeller- és répaszálakat, az avokádókockákat, a salátát, beterítjük a húscsíkokkal, megszórjuk durvára darabolt dióval, a krutonokkal, majd leöntjük a tejszínes majonézzel.

Ízlés szerint lehet még sózni, borsozni.





Megjegyzés:

Laktató, finom saláta.

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tökös-gombás lasagne
  2015-02-26 21:43:07, csütörtök
 
  Tökös-gombás lasagne

Hozzávalók:

1 csomag 40 dkg-os lasagne-lap
1 kg csiperkegomba
2 kisebb tök (összesen kb. 1 kg)
1 nagy fej vöröshagyma
3 kanál olaj
1 csokor zöldpetrezselyem

bors
A besamelhez:
2 kanál vaj
1,5 kanál liszt
6 dl tej

bors
csipet szerecsendió
Az összeállításhoz:
30 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lasagne-lapokat sós, lobogó vízben félpuhára főzzük (kb. 5 perc), óvatosan leszűrjük, és vékonyan olajozott tálcára szedjük, vigyázva, hogy ne ragadjanak össze.

Közben a hagymát üvegesre dinszteljük 3 kanál olajban, majd rádobjuk és tövább dinszteljük a felaprított gombával és felszeletelt tökkel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel. Amikor még roppanós a zöldség, de elfőtte már a levét, félrehúzzuk a tűzről a serpenyőt.

A besamelhez felmelegítjük a vajat, megszórjuk a liszttel, habzásig hevítjük, és apránként, folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet.
Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.

Tűzálló tál alját vékonyan kiolajozunk, beterítünk egy sor főtt tésztát, rákenjük a gombás-tökös töltelék felét, és bőven meglocsoljuk besamelmártással, majd megszórjuk a reszelt sajt 1/3-ával. Újból lap, töltelék, mártás, sajt, majd végezetül lap, mártás és bőven sajt következik.

Forró sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.





Megjegyzés:

Laktató, vegetáriánus étel, de nem is hiányoljuk belőle a húst!

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ananászos-répás muffin
  2015-02-26 21:40:52, csütörtök
 
  Ananászos-répás muffin

Hozzávalók:

12 muffinhoz:
2 db tojás
1/2 csésze olvasztott vaj
1,5 csésze liszt
3 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál fahéj
pici só
1 csésze cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csésze apróra vágott ananász
1/2 csésze darált dió
1/2 csésze reszelt sárgarépa

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, majd a tésztát muffinformába adagoljuk úgy, hogy a mélyedések 3/4 részét kitöltse, és előmelegített sütőben túpróbáig sütjük.
Megjegyzés:

A receptet Anya22 küldte. Köszönjük!

Hozzávalók:

12 muffinhoz:
2 db tojás
1/2 csésze olvasztott vaj
1,5 csésze liszt
3 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál fahéj
pici só
1 csésze cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csésze apróra vágott ananász
1/2 csésze darált dió
1/2 csésze reszelt sárgarépa

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, majd a tésztát muffinformába adagoljuk úgy, hogy a mélyedések 3/4 részét kitöltse, és előmelegített sütőben túpróbáig sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Anya22 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gombás-húsos lasagne
  2015-02-26 21:32:26, csütörtök
 
  Gombás-húsos lasagne

Hozzávalók:

1 doboz lasagne tészta
1 kg darált sertéshús
1 doboz hámozott paradicsom -
vagy 4 friss paradicsom, a héjától megfosztva
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy doboz/üveg gomba -
ízlés szerint
1 kiskanál cukor
oregánó
bazsalikom
petrezselyem
(szárított fűszernövényekkel is isteni)
1 dl paradicsomszósz

bors
1 liter tej
10 dkg vaj
pici szerecsendió
3 kanál liszt
parmezán sajt
olaj

Elkészítés:

A vöröshagymát pici olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a darált sertéshúst, jól lepirítjuk. Hozzátesszük a gombát, majd az összekockázott paradicsomot, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a cukrot, sót, borsot, a felaprított fűszernövényeket, majd fedő alatt készre főzzük.

A vajon megpirítjuk a lisztet, felengedjük annyi tejjel, hogy mártás sűrűségű szószt kapjunk (besamel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés szerecsendiót.

Az edényben elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: alulra egy sor nyers tészta, erre egy réteg hús, majd egy réteg szósz kerül, így tovább, amíg elfogynak. Az utolsó réteg besamel lesz, amihez hozzákeverjük az ízlés szerinti parmezánt.

Légkeveréses sütőben 200 fokon nagyjából 1 óra alatt elkészül.





Megjegyzés:

Akkor az igazi, mikor a parmezános besamel aranybarnára pirul a tetején.

A receptet és a fotót P.amelie küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Krémsajtos paradicsomleves
  2015-02-26 21:30:47, csütörtök
 
  Krémsajtos paradicsomleves

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
1 evőkanál olívaolaj
1 doboz hámozott paradicsom (lével kb. 80 dkg)
15 dkg krémsajt
2 evőkanál ketchup
4 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítés:

1. Pároljuk üvegesre a hagymát 1 kanál olívaolajon. Adjuk hozzá lével együtt a paradicsomot és még 5 dl vizet. Forraljuk fel, és még 10 percig főzzük.

2. Tegyük hozzá a krémsajtot, lassú melegítés és keverés közben olvasszuk fel, közben már ne forraljuk.

3. Keverjük el benne a ketchupot, botmixerrel pürésítsük a paradicsomlevest, sózzuk és borsozzuk.

4. A kenyérszeleteket pirítsuk meg, dörzsöljük be a fokhagymával,vágjuk kockára, majd tálaláskor szórjuk a paradicsomleves tetejére.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Joci küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 470
  • e Hét: 15342
  • e Hónap: 29247
  • e Év: 158954
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.