Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
grafén
  2014-06-22 21:34:41, vasárnap
 
  Egy anyag, ami megváltoztat mindent

Érdemes már ma megismerkedni az anyagok szupermenjével, mert az elkövetkező 20-30 évben gyakran fogunk találkozni vele. Egy szót mondok: grafén

De mi is az a grafén?

Próbáltad gyerekkorodban a nápolyinak óvatosan leapplikálni egy-egy rétegét? Ha ugyanezt a grafittal teszed meg, újabb és újabb rétegeket szedsz le róla, míg végül csak egyetlen atomnyi vastag réteg marad, már el is jutottál a grafénhez.

Az egy atomnyi vastagságú grafit annyira vékony, hogy a gyakorlatban nem is látható, ezért kétdimenziós anyagnak is nevezhetjük. Hogy el tudjuk képzelni, mennyire vékony: ha hárommillió ív ilyen grafénréteget teszünk egymásra, még mindig csak 1 milliméter vastag lesz.

De miért akkora felfedezés ez, hogy két tudós (Andre Geim és Konsztantyin Novoszjolov) 2010-ben emiatt kapott fizikai Nobel-díjat?

Hát azért, mert a grafénnek egyedülálló tulajdonságai vannak. Lássuk:

200-szor erősebb az acélnál, ezzel a legerősebb ismert anyag. Hogy ezt is egy példával illusztráljam, ha egy folpack vékonyságú grafén fóliára ráállítunk hegyével lefelé egy ceruzát, arra pedig ráállítunk egy elefántot, nem fogja tudni átszúrni.
A keménysége ellenére olyan rugalmas, mint a gumi, jól hajlítható
Az elektronok gyorsabban mozognak benne, mint más anyagban. 10-szer jobb vezető, mint a réz.
Átlátszó
Öntisztító, ellenáll a víznek, olajnak, zsírnak
Jól keverhető. Csupán egy százaléknyi grafént keverve a műanyaghoz, kiváló elektromos vezetőt kapunk.
De sokkal érdekesebb, hogy mit lehet csinálni belőle. Néhány példa a felhasználási lehetőségeiről:

Karkötővé hajtogatható tablet
Olyan átlátszó, hajlítható, érintőképernyős eszközt lehet vele készíteni, ami teljes szélességében tabletként, összehajtva mobiltelefonként, a csuklón meghajlítva okosóraként/okoskarkötőként is használható. Tud átlátszó is lenni, de át tud változni bármilyen színűvé, vagy mintájúvá. Ráadásul a grafénnel kevert műanyag erősebb és könnyebb lesz. A zsírtaszító tulajdonsága miatt pedig nem lesz tele ujjlenyomattal.

Sőt, grafén réteggel bevonva az asztalokat, falakat, mindenből kijelzőt varázsolhatunk. Nem kellenek többet fizikai kapcsolók és szabályozók a tűzhelyekre, a házfalakon távolról irányítva változtathatják a reklámokat, a buszmegállók tábláin az érkezési időpontokat, de kiválthatja a hagyományos televíziót, vetítőt is.




Ablaküvegből napelemek
A jelenleginél 20-szor hatékonyabb napelemek építhetőek belőle, a felhasználásával a napenergia megtérülési mutatói jóval meggyőzőbbé válhatnak. A lakás ablakai akár teljes méretükben bevonhatók grafénnel, így napelemként és képernyőként is használhatók. Mivel bármilyen színt meg tud jeleníteni, megszűnhet a függöny fényszűrő feladata. Vagy képzeljünk el egy kirakatüveget, amelyen reklámok futnak. És ha a járókelők már megőrülnek a sok reklámtól, semmi baj, mert a grafén törhetetlenné is teszi a kirakatüveget.

Útban a kvantumszámítógép felé
Az utóbbi években egyre inkább vért izzadnak a chipfejlesztők, hogy megfeleljenek Moore törvényének, és 18-24 havonta duplázni tudják a processzorok teljesítményét. Ez a megfelelés azonban egyre komplexebb és drágább gyártási technológiákat követel. Sokan gondolják, hogy a fejlődés eddigi üteme nem tartható a jövőben. Az ultragyors, de nem melegedő graféntartalmú csipek fejlesztése ugyan még viszonylag korai stádiumban van, de várhatóan nagyságrendekkel jobb teljesítményt produkál majd, mint a szilícium. Az IBM kutatóinak eredményei alapján úgy tűnik, a grafén megmentheti Moore törvényét.

A torrentezés jövője
Wifi-n vagy 3G-n nagy fájlokat feltölteni máig idegőrlő tevékenység. Mivel az elektronok szinte ellenállás nélkül hasítanak végig a kétdimenziós felületen, ezért grafén antennával lehetséges akár másodpercenként egy terabites sebesség elérése is. Ez kb. 50-80 darab közepes minőségű mozifilmnek felel meg.

Telefontöltés 5 másodperc alatt
Ha voltál már olyan helyzetben, hogy egy kávézó pincérének kellett könyörögnöd 5 perc telefontöltésért, mert egy fontos hívást vársz, akkor örülsz majd annak az információnak, hogy a grafén alapú elemek 5 másodperc alatt 100 százalékra tölthetők.

Ráadásul több energiát, hosszabb ideig lesznek képesek tárolni. Épp ideje lenne, hiszen az elektronika hihetetlen fejlődéséből az elemek eddig teljesen kimaradtak. Az első iPhone is kb. egy napig bírta, és a mai készülékek is. Lítium-ion elemek kapacitását a tízszeresére tudták növelni grafén hozzáadásával.

A mobil eszközökön kívül ez forradalmi hatású lehet az elektromos autóiparra is, amelynek legnagyobb problémája, hogy hatalmas súlyú elemeket cipelnek az autók (egy Teslában 450 kiló elem van), mégis 80-100 kilométerenként lemerülnek. És ha egyszer lemerültek, órákig tart a töltésük. Nos, a grafénnal dúsított elemek ezen problémák mindegyikét megoldják, mert súlyra könnyebbek, sokkal nagyobb kapacitásúak, és nagyságrendekkel gyorsabban töltődnek. Sőt, grafén tartalmú kaszni esetén maga az autó is tudja tölteni energiával.





Törhetetlen járművek
A grafén könnyűsége, hajlékonysága és törhetetlensége az autó, és repülőgyártásban is óriási fejlődést jelent. Egy koreai egyetemen réz, illetve nikkel rétegeket grafén rétegekkel keverve olyan kompozit anyagot állítottak elő, amely a rezet 500-szor, a nikkelt 180-szor erősebbé tette, ugyanakkor ellenállóvá az erózióval szemben. Járműveknél is előnyös lehet az ablakoknál a vízlepergető hatás. A grafénnal vége lesz az ablaktörlő-iparnak.
 
 
0 komment , kategória:  technika  
3D toll
  2014-06-19 13:12:06, csütörtök
 
  Link

Ahogy azt a varsói CES-en megtudtuk, a 3D-s nyomtatók az év slágerei. Ez főként az olyan crowdsourcing oldalaknak köszönhető, mint az Indiegogo és a Kickstarter, ahol megannyi típusú és kivitelezésű nyomtató létrehozására gyűjtenek pénzt a fejlesztők és projektgazdák.
A Creopop az egyik legfrisseb nyomtató-kütyű, a Lix-hez hasonlóan ez is egy toll. A fő különnbség, hogy míg a többi toll meleg műanyaggal dolgozik, a Creopop olyan anyagot használ, amit nem kell megolvasztani, így garantáltan nem égeti meg a felhasználó kezét alkotás közben. A startup mindeféle típusú és színű alapanyagot fejleszt, van például olyan, ami fémes színű, de olyat is gyártottak, ami világít a sötétben. A többi tollhoz képest olcsónak számít, 20 ezer forintért előrendelhető az Indiegogon.

Az jól látszik, hogy sokan a lehetőséggel, a toll készítői tegnap kezdték a kampányt, ma reggelre pedig már elérték az általuk elérni kívánt 40 ezer dollárt. Még 32 napjuk van kampány végéig, ami sejtetei, hogy a készítők a következő hónap végére több százezer dollárral lesznek gazdagabbak, a tolluk pedig egyre ismertebb lesz.
 
 
0 komment , kategória:  technika  
technika
  2014-05-08 21:50:58, csütörtök
 
  A kerék, ami kiválthatja a felfüggesztést





Egy izraeli ember lebénulását követően kezdte el fejleszteni azt a kereket, ami megkönnyíti a kerekesszékének használatát, és biciklihez is alkalmazható.
A földművesként dolgozó Gilad Wolf 2008-ban bénult le, de ennek ellenére folytatni akarta munkáját. A hagyományos kerekesszékekkel azonban nagyon nehéz az egyenetlen terepen való közlekedés, ezért elkezdett gondolkodni a megoldáson, amely a több éves fejlesztőmunka eredményeként létrejött SoftWheel lett.




Ennek lényege, hogy a kerékagy három teleszkóp segítségével csatlakozik a külső peremhez. Ütés esetén a kerékagy képes elmozdulni a központból, jelentősen csökkentve ezzel az erőhatást. A hagyományos felfüggesztésnél sokkal jobb hatásfokkal dolgozik a rendszer, amelynek alkalmazásával megspórolható például a kerekesszék vagy kerékpár rugózása, ami nem csak egyszerűbb, de könnyebb szerkezetet eredményez.

Mik ezek?
Megosztás az iWiW-en!
A földművesként dolgozó Gilad Wolf 2008-ban bénult le, de ennek ellenére folytatni akarta munkáját. A hagyományos kerekesszékekkel azonban nagyon nehéz az egyenetlen terepen való közlekedés, ezért elkezdett gondolkodni a megoldáson, amely a több éves fejlesztőmunka eredményeként létrejött SoftWheel lett.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Ennek lényege, hogy a kerékagy három teleszkóp segítségével csatlakozik a külső peremhez. Ütés esetén a kerékagy képes elmozdulni a központból, jelentősen csökkentve ezzel az erőhatást. A hagyományos felfüggesztésnél sokkal jobb hatásfokkal dolgozik a rendszer, amelynek alkalmazásával megspórolható például a kerekesszék vagy kerékpár rugózása, ami nem csak egyszerűbb, de könnyebb szerkezetet eredményez.

A SoftWheel cég már a nyáron piacra akarja dobni az Acrobat elnevezésű kerekesszék-kerekét, és jövőre szeretné elkezdeni a kerékpároknál használatos Fluent kerekének forgalmazását. Mindkettőt gond nélkül lehet majd meglévő eszközökre alkalmazni. Különösen a manapság egyre népszerűbb elektromos kerékpároknál számítanak jelentős piaci részesedésre az alkotók, ezeknél ugyanis csökkenteni tudják az egyébként magas vételárat a gyártók azzal, hogy megspórolják az első teleszkópot és a hátsó rugózott kereket a SoftWheel alkalmazásával.

Arról egyelőre nincs szó, hogy belső égésű motorral hajtott szerkezetek - célszerűen robogók - esetén bevethető kereket is fejlesztenek, de várhatóan előbb-utóbb erre is sor kerül majd. Más dolguk ugyanis nincs, mint a jármű tömegéhez illő teleszkópokat beépíteni a kerékbe.
 
 
0 komment , kategória:  technika  
okos órák
  2013-04-28 02:13:17, vasárnap
 
 


Az elmúlt két-három évben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a különböző hordozható eszközök, különösen pedig a táblák és az okostelefonok, átvették a vezető szerepet mind a híradásokban, mind pedig a piacon, a jelek szerint azonban a gyártók egy harmadik kategóriát vezetnének be, amely hasonló magasságokat érhet el.
Az úgynevezett smartwatch, vagyis okosóra lehet a következő slágertermék, már amennyiben a felhasználók valóban igényt tartanak majd rá - eddig úgy tűnik, hogy keveseket sikerült meggyőzni ennek értelméről.

A sort - természetesen - az Apple nyitotta meg, amely március eleji hírügynökségi jelentések szerint már készül az iWatch piacra dobására. Az új termék a megszokott funkciók mellett segítséget nyújthat a különböző fontos egészségügyi és egyéb adatok továbbításában és megjelenítésében, ezen a területen is alapvető módon megnöveli a kijelző méretét (ahogy azt az okostelefonoknál láttuk), a gyártók és szolgáltatók számára pedig lehetővé tenné, hogy a mobiltelefon-forradalom kezdeti időszakához hasonló aranykorszakon menjenek ismét keresztül.

Nem is kellett sokáig várnunk a válaszra, a Samsung néhány hétre rá jelezte, hogy hasonló projekten dolgozik, eszközük pedig szintén átvenné az okostelefonok bizonyos funkcióit, hajlékony kijelzővel érve el a kompromisszumot a nagyobb kijelző és a kényelem között. Ők is a jövő termékét látják a megoldásban, amely meghódíthatja a piacot, bár azt még nem tudni, hogy pontosan mikor és milyen áron jelenne meg a készülék. Egyes elemzők szerint itt mindössze arról van szó, hogy az okostelefon-piac telítődése után a nevesebb gyártók új külsővel szeretnék meghódítani a vásárlók még szélesebb rétegét, ezért is zajlik gőzerővel a felhajtás - a többiek pedig nyilván nem szeretnének erről lemaradni.
Az érintettek előnyként említik a még gyorsabb, még egyszerűbb információcserét, hiszen az új, hajlékony kijelzővel ellátott órákon figyelemmel kísérhetjük az azonnali üzeneteket és elektronikus leveleket, beszélgetéseket is folytathatunk rajtuk keresztül, de az internetes barangolás sem jelent majd problémát. Fontosabb egészségügyi mutatóink és a különböző állapotjelzők monitorozása is hasznos lehet, az egyes fejlesztések várhatóan a víz alatt is működnek majd, de az utazások során, az eligazodásban is könnyíthetnek gondjainkon.

Érdemes megemlíteni, hogy már létezik ilyen termék, hiszen a Pebble idejekorán elkészítette saját megoldását, amelyet működés közben is szemügyre vehetünk. Ők a Kickstarter portálra támaszkodva indították útnak a projektet, az érdeklődés szintjét pedig jól jelzi, hogy az eredetileg tervezett 100 ezer dollár helyett több mint tízmillió jött össze, a mintegy 68 ezer támogató jóvoltából. Némi problémát jelent azonban, hogy az Android és az iOS szerepel csak a támogatott mobil platformok listáján, és bár a készülék több mindenben is segítséget nyújthat, a különböző értesítők és a kommunikáció közvetítéséhez szükségünk van egy meglévő táblára vagy okostelefonra, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja az információt. Ez nyilván nem hat jótékonyan az akkumulátor üzemidejére, bár a készítők szerint az okosóra egy hétig bírja, ami azért nem annyira rossz. Időközben a Plastic Logic is elkészítette saját e-ink kijelzővel ellátott prototípusát, amelyről rövid videó is a rendelkezésünkre áll, ezt érdemes megtekinteni.




Érthető módon a Google sem maradhatott ki az új hisztériából, Android részlegük már szintén dolgozik a saját fejlesztésen. Mi több, a jelek szerint ők már 2011-ben benyújtották szabadalmi kérelmüket, ebben dupla kijelző és interaktív kezelőfelület szerepel, ám a cég egyelőre nem nyilatkozik - megvan az esély azonban arra, hogy a május közepi I/O konferencián bejelentenek valamit. Időközben további gyártók is feliratkoztak a listára, hiszen többek között a Sony Mobile, valamint az LG Electronics is készül valami hasonlóra - az LG a Project Glass-ra hajazó termékkel is előállna. Kérdés, hogy mikor készülnének el ezek a termékek, úgy tűnik, hogy az Apple sem idén, hanem valamikor jövőre mutatná be megoldását, bár előtte nem ártana egy hivatalos megerősítés és maga a bejelentés.

Az biztos, hogy az internetre csatlakozó, úgynevezett "okos" eszközökből nem lesz hiány, tavaly az IDC adatai szerint már több mint egymilliárd ilyen terméket szállítottak le a különböző gyártók, ez egyetlen év alatt csaknem 30 százalékos bővülést eredményezett. A piac kétségtelenül óriási, teljes értéke már majdnem eléri a 600 milliárd dollárt, ezért is igyekeznek annyira a különböző szereplők, hogy minél előbb beígérjék, majd pedig bemutassák fejlesztéseiket. Nyilván arra számítanak, hogy a meglévő eszközök népszerűségére támaszkodva, azokat némileg helyettesítve, egy hasonlóan sikeres szegmenst hozhatnak létre, ám az még nem dőlt el, hogy mennyiben van való igény erre.
A kétkedők elsősorban amiatt fanyalognak, mert nem látják sok értelmét egy újabb hordozható kütyünek, amely ráadásul bizonyos funkciók igénybe vételéhez egy meglévő eszközre támaszkodik. Kétségtelen, hogy bizonyos helyzetekben egy okosóra hasznos útitárs lehet, itt gondolhatunk a túrázásra, utazásra, egyéb szabadidős és sporttevékenységekre, ám ezen területeken már léteznek jól ismert és jól bevált termékek, amelyek ezen speciális funkciók terén ráadásul többet is nyújtanak az eddig ígérteknél. A gyártók által hangoztatott szlogenek és ajánlások nem tűnnek túlságosan hitelesnek, a Sony szerint például koncerteken jöhet jól fejlesztésük, amely rezgéssel adja tudtunkra egy-egy új üzenet és értesítő beérkezését - mintha ezt már a mobiltelefonok esetében is megoldották volna.

Az üzemidő viszonylagos rövidsége fontos korlátozó tényező, hiszen a hagyományos órák esetében egy néhány napos távollét során sem kell a lemerüléstől tartanunk. Amúgy is van elég eszközünk, amely szinte állandó töltést igényel, ez lassan az átlagember hobbijává válik, így valószínűleg sokaknak nem lesz kedve egy újabb példánnyal szaporítani ezek számát. Egyre többen ismerik fel, hogy valódi kikapcsolódásra, feltöltődésre van szükségük, mégpedig napi szinten, ebben pedig egyáltalán nem segítenek az online jelenlétet biztosító hordozható eszközök.

Az is előfordulhat persze, hogy bejön a gyártók számítása, és valóban új divatot teremtenek az okosórák dömpingjével, amelyek mind az eddig arató mobil fejlesztéseket, mind pedig az asztali PC-ket és a szintén hamarosan megjelenő következő generációs konzolokat háttérbe szorítják majd. Ennek megítélése még korai lenne, hiszen meg kell várnunk a pontos specifikációk és egyéb részletek, így például a kereskedelmi ár nyilvánosságra hozatalát - csak ezt követően mérhetjük majd fel, hogy mennyien és milyen gyorsan lesznek hajlandók egy-egy okosóra beszerzésére.

Link
 
 
0 komment , kategória:  technika  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 1443
  • e Év: 29666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.