Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
forralt bor
  2015-11-28 20:33:23, szombat
 
  FORRALT BOR

Forralt bor receptek
A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sültkolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.
A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát.
A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs. Nézzünk egy-két receptet, hogy otthon saját kezűleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát.
 
A klasszikus forralt bor alaprecept
Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

A pikáns és gyógyító forralt bor
Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is
Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Aszalt gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum
Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

Az igazán alkoholos (rumos) forralt bor
Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum
Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).




Forralt bor kisokos - tippek, receptek
A hideg és a sötét elleni védekezés atavisztikus ösztönünk. Mikortól gondolták úgy eleink, hogy a test s lélek melegítésének egyik csodaszere a forralt bor, nem tudjuk, de igencsak ajánljuk.

Olyan egyszerű és kézenfekvő: a forralt bor alkoholos téli ital, amelyet leggyakrabban forrón szolgálnak fel. Édes, fűszerekkel ízesített, legtöbbször vörösborból készülő lélekmelegítő. Számtalan változata létezik, a fűszerezések garmadájával találkozhatunk. A világ legtöbb pontján ismerik, még olyan helyeken is, ahol az időjárás nem feltétlenül kívánja meg, hogy a helyiek ilyesmivel tartsák magukban a lelket. Tipikusan olyan ital, amely komoly ízlésbeli nézeteltéréseket okoz.

Milyen a jó forralt bor? Mennyire erős? Mennyire édes? Milyen fűszerek kerülnek bele? A kérdésekre az igazi választ a saját tapasztalásunk adhatja meg. De érdemes megszívlelni néhány jó tanácsot. Volt idő, amikor a bor minősége közel sem volt olyan jó, mint napjainkban, a palackozás és egyéb körülmények sem voltak túl megbízhatóak, így a borok sokszor megromlottak, ám méz és fűszerek hozzáadásával ismét élvezhetővé lehetett őket tenni. A forralt bor hagyományos téli itallá vált, amelyet különösképpen karácsony környékén fogyasztunk szívesen.

Legnagyobb hagyománya az észak-európai országokban van. Német nyelvterületen Glühweinnak nevezik, amely kifejezést hazánkban valószínűleg többen ismerik, mint a magyar politikai élet prominenseinek neveit. Kevésbé ismert svéd testvére a glögg. A skandináv országok mindegyikében hasonló néven fut, és rendkívül népszerű. Moldvában izvar, és vörösborból, fekete borssal, mézzel készül. A franciák elegánsan vin chaud-nak, meleg bornak nevezik.

Vörös- vagy fehérborból készül, citrusfélékkel és fűszerekkel ízesítik, cukorral, mézzel édesítik. Gyakran adnak hozzá erősebb alkoholt, hogy hatékonyabb legyen, például brandy-t vagy vodkát. A forralt bor készítésének néhány egyszerű szabálya van, amelyek betartása mellett szabadjára engedhetjük fantáziánkat.

A fűszereket a borral együtt hevítjük fel, nem túl nagy lángon. Alternatív módszer, hogy a fűszereket vízben főzzük meg, esszenciát létrehozva, s ezt keverjük a melegített borral. A legfontosabb szabály, hogy nevével ellentétben a bort nem szabad felforralni, mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, így mire az ital felforr, búcsút inthetünk az alkoholtartalomnak. A határérték 78,4 fok, tehát 60-70 fokra kell felmelegíteni. A forralt bort tradicionálisan, főleg praktikusan, bögréből ajánlatos, fogyasztani.

A forralt bor készítéséhez jó borra van szükség, ha nem is sok ezer forintba kerülő prémiumborokra. De tévhit, hogy épp erre való az olcsó lőre. Akárhogyan fűszerezzük, kántálunk rá varázsigéket, nem lesz jobb alapanyag, s így a végeredmény sem fog sok örömet okozni. Ritkán, de készül fehérborból, sokkal jellemzőbb a vörösbor használata. Ezen belül is a testesebb, akár robosztus, karcos vörösborokat tartják a legalkalmasabbnak e célra. Kiválóan illenek hozzá a hagyományosan használt fűszerek. Testesebb fehérborhoz használhatunk kísérletképpen kicsit kalandosabb kombinációt is.

Alapvető összetevők tehát a bor, cukor vagy méz, citrusfélék, valamint a fűszerek. Emellett hígítható vízzel, erősíthető más italokkal, jellemzően brandyvel. A gyümölcsök közül legfontosabb a narancshéj. Emellett sok recept használ citromhéjat, és az említett két gyümölcs levét. A hagyományos receptekben azonban nincs gyümölcslé, így a narancslével ízesített forralt bor már inkább puncsnak nevezendő. Bizonyos receptek felvert tojásokat vagy tojás sárgákat kevernek a kész italba, amitől testes, likőrszerű lesz. A skandináv verzióhoz gyakran adnak mandulát és mazsolát is.

Az alapvető, gyakorlatilag minden receptben felhasznált fűszerek a fahéjrúd és a szegfűszeg. Jöhet még a vaníliarúd, a kardamom, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió, sőt, akár a babérlevél is.

Tippek, receptek
(A fűszerezési arányokat ízlés szerint változtathatjuk.)

Klasszikus
1 üveg (750 ml) testes, száraz vörösbor, 6 ek cukor, 1 rúd fahéj, 6 szem szegfűszeg, 1 narancs héja.

Vörösborból, szerecsendióval, babérlevéllel és borssal
1 üveg (750 ml) testes, száraz vörösbor, 2 dl brandy, 2 dl víz, 10 ek barnacukor, 2 rúd fahéj, 8 szem szegfűszeg, 1 tk őrölt szerecsendió, 1 babérlevél, 3 szem bors, 1 narancs héja, 1 narancs leve.

Vörös- vagy fehérborból, vaníliával, kardamommal, mazsolával és mandulával (Glögg)
1 üveg (750 ml) testes, száraz vörös- vagy fehérbor, 7 ek méz, 1 rúd fahéj, 4 szem szegfűszeg, 1 vaníliarúd, 4 kardamom tok, 1 narancs héja, 1/2 bögre mazsola, 1/2 bögre héjatlan mandula.

Fehérborból, gyömbérrel és citrommal
1 üveg (750 ml) testes, száraz fehérbor, 7 ek méz, 1 rúd fahéj, 5 szem szegfűszeg, 1 ek reszelt gyömbér, 1 citrom héja, 1 ek citromlé.
Elkészítés: a citrusfélék héját lehámozzuk, ügyelve arra, hogy a keserű fehér rész ne kerüljön a héjhoz. A hozzávalókat egy lábosba téve melegítjük, közepes lángon 60-70 fokig melegítjük, majd leszűrve, bögrékbe töltve fogyasztjuk.

(Rövidítések - tk: teáskanál, ek: evőkanál)

Forralt bor receptek:
1. Hozzávalók:
7,5 dl száraz, nem túl savas vörösbor
7 dkg cukor
2 rúd fahéj
8 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
4 szelet citrom
2 szem zöld kardamom (ha nincs, elhagyható)
Elkészítés:
Forrásig melegítjük a fűszereket a borban. Ne forraljuk fel, mert a bor elveszti az aromáját. Ezután beletesszük a citromot, édesítjük, ha még szükséges. Forrón kínáljuk.

2. Hozzávalók:
3 dl vörösbor
3 dl fehérbor
3 dl víz
10 dkg cukor
fahéj
szegfűszeg
1/2 citrom
Elkészítés:
A borokat, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget összekeverjük. Hozzákeverjük a fél citrom reszelt héját, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a citromlét, és poharakba szűrve, forrón tálaljuk.

3. Hozzávalók:
Elkészítés:
1 liter hideg vízbe szórok fél maroknyi fahéj+szegfűszeg+őröletlen bors keveréket, valamint (talán) 5 evőkanál cukrot. Hagyom egy ideig forrni, hogy a víz fele elpárologjon, és kijöjjön a fűszerek íze. Ezután beleöntöm a bort (1 litert), hagyom még egyet rottyanni, és kész. Lehet citromlevet is hozzáadni.
Megjegyzés:
A forralt bor - a teához hasonlóan - hidegen is nagyon finom, de mielőtt eltesszük (pl. reggelire), vegyük ki belőle a fűszereket.
A fahéj+szegfűszeg+bors triót tarthatjuk három helyett egy közös dobozkában is.

4. Hozzávalók:
Elkészítés:
Tűzálló tálba öntünk 2 üveg vörös- vagy fehérbort, belereszeljük fél citrom és fél narancs héját, hozzáadunk 10 dkg cukrot, egy darabka fahéjat, 3-4 szem szegfűszeget, és felhevítjük, de nem forraljuk. Amint bugyogni kezd, rögtön vegyük le a tűzről. Poharakba töltve azonnal tálaljuk. Ha vörösborból készül, Admiral néven, ha fehérborból, Seehund (Fóka) néven kínálhatjuk. Csak forrón az igazi!

5. Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntsünk egy fazékba 1 liter fehér- vagy vörösbort, adjunk hozzá 10-12 kockacukrot, 8-10 szem szegfűszeget, 6-8 kis darabka fahéjat, 4 keskeny gerezd citromhéjat, és melegítsük legfeljebb 50-60 fokosra, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk állni, hogy a fűszerek kioldódjanak. Azután szűrjük le, és fehérbor esetén 1 narancs, vörösbor esetén 1 citrom kifacsart levét adjuk hozzá, és azon forrón (45-50 C) kínáljuk. Forralni semmi esetre sem szabad, mert az alkohol elillan!

6. Hozzávalók:
1,5 l vörösbor
negyed citrom leve
1 szegfűszeg
1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés:
A vörösbort a fűszerekkel hevítsd fel, majd húzd le a tűzről. Előre kikészített poharak (2dl) aljára tégy egy kiskanál akácmézet, majd öntsd rá a bort.

7. Hozzávalók:
1/4 csésze cukor
1 liter almabor
1/2 kiskanál reszelt narancshéj
1/4 csésze narancslé
5 szegfűszeg
2 szegfűbors
1 fahéj
1 kanál citromlé
1 csipetnyi szerecsendió
Elkészítés:
Az összes hozzávalót együtt 20 percig forraljuk, és csészében azon melegében kínáljuk.


Forralt bor
A forralt bort általában a karácsonyi szezonnal asszociáljuk, mivel a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen itala. Azonban egy bögre finom, fűszeres, forró bor jól esik a többi hideg, téli napon is, vagy téli sportolás (korcsolyázás, síelés) alatt is remekül felmelegít. Természetesen sokkal olcsóbb úgy, ha magunk készítjük el az italt, amit egy termoszban könnyen magunkkal vihetünk szabadtéri, sport programokra. Mivel az egyik legnépszerűbb téli ital, így rengeteg verzió és forralt bor recept létezik -, íme néhány tuti finom:
Tippek
A forralt bor név meglehetősen félrevezető - ugyanis pont az a lényege az italnak, hogy nem szabad felforralni! Csupán felmelegítjük, miközben folyamatosan kevergetjük is!
Létezik fehér és vörösboros forralt bor is - bár a vörösborból készült verzió a klasszikus. Hagyományosan a megsavanyodott, vagy kissé romlott borból készítettek forralt bort (fűszerekkel és mézzel újra iható lett), manapság minőségi borból készítjük. Valóban fontos, hogy aránylag jó minőségű, gyümölcsös ízű vörösbort alkalmazzunk - de azért nem szükséges szuper finom, díjnyertes bor sem! Tökéletes fajta pl a Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Chianti stb...
Egyszerű változat az, ha egy készen vásárolt fűszerkeverékkel felfőzzük a bort - ezt már csak cukorral kell édesíteni, és feldobható néhány szelet naranccsal és citromkarikával. A fűszerkeverék lehet a bolti filteres vagy a vásárokban árult muszlinbatyus.
A forralt bor ideális téli parti ital, ha narancslével vagy áfonyalével kombináljuk, akkor sokkal gyengébb is. Készítsünk azonban sokat, mert nagyon hamar és gyorsan elfogy!
A forralt bor legalább 20 percig hagyjuk a meleg tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.
A forralt bor előre elkészíthető, és tálalás előtt könnyen felmelegíthető.
A maradék forralt bort ne öntsük ki, hasznosíthatjuk édességek készítéshez: pl kompót, sorbet, forralt bor zselé, forralt boros morzsa. Vagy pedig kombináljuk forró csokival - nagyon finom! Csokis forralt bor
Forralt bor receptek
A forralt bor világszerte népszerű, szinte minden nemzetnek létezik saját verziója - ilyen a német Glühwein, a francia Vin Chaud, a skadináv Glögg, az olasz Vin brulé, a Chilei Navegado, az angol Mulled wine. Íme néhány forralt bor recept - egyszerű, klasszikus, autentikus és különleges verziók...
Egyszerű forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 5 dkg barnacukor, 1 fahéjrúd, 1 narancs félbevágva, 1 babérlevél, reszelt szerecsendió
Elkészítés: egy nehéz aljzatú lábasban összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
Tipp: feldobhatjuk 5cl ginnel!
Gyömbéres forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)
Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
Narancsos forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr
Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük.
Jamie Oliver forralt bora
Hozzávalók: 2 klementin,1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 25 dkg cukor, 6 szegfűszeg, 3 db babérlevél, 1 fahéjrúd, 1 szerecsendió, 1 vaníliarúd (felezve), 2 db ánizs, 2 üveg vörösbor
Elkészítés: a gyümölcsöket meghámozzuk majd a héjakat a mandarinok kicsavart levével és a cukorral közepes lángon felfőzzük. Közben hozzáadjuk a szegfűszeget, fahéjrudat, babérleveleket, és kb 10-szer reszelünk a szerecsendióval. Hozzáadjuk a félbevágott vanília rudat, majd felöntjük annyi borral, hogy a cukrot ellepje. Forráspontig melegítjük. Amikor a cukor elolvadt és egy sűrű szirupot kapunk ( kb 5-10 perc), lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzátöltjük a többi bort. Kb 5 percig pihentetjük, majd alacsony lángon felmelegítjük.
Vodkás forralt bor
Hozzávalók: 2 üveg vörösbor, 1 citrom leve, fél liter narancslé, 1 dl vodka, 6db szegfűszeg, 15dkg barnacukor, narancsszeletek
Elkészítés: a bort, citromlevet és szegfűszeget felmelegítjük, hozzáadjuk a cukor felét és a narancslevet, néhány percig kevergetjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáöntjük a vodkát, és annyi cukrot, hogy megfelelően édes legyen. 5 percig állni hagyjuk, ha szükséges felmelegítjük.
Konyakos forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 fahéjrúd, 5 cl konyak, 10 db szegfűszeg, 1 csipetnyi szerecsendió, 1 citrom, 1 narancs, 2 ek cukor
Elkészítés: a gyümölcsöket karikákra szeleteljük. A bort felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszereket és a konyakot, 20 percig nagyon alacsony lángon főzzük.
Glühwine
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 db fahéjrúd, 16 db szegfűszeg, 2 ek méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék,1 narancs
Elkészítés: a narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A vizet, mézet és fűszereket felmelegítjük, hozzáadjuk a narancs szeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb 1 órán át pihentetjük, tálalás előtt felmelegítjük.
Tipp: brandy-vel lehet gazdagítani
Glögg
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, O.5 L brandy vagy vodka, 10 kardamom mag, 1 fahéjrúd, fél narancs héja, 15 dkg cukor
Opcionális: 5 db szegfűszeg, fél csésze mazsola, fél csésze mandula, 5 db aszalt füge
Elkészítés: a hozzávalókat nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk - nem szabad forrni!
Tipp: még alkoholosabb lesz, ha adunk hozzá fél liter portóit is - de ne feledjük, a glögg erősebb, mint a normál forralt bor!
Chilis-csokis forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 1 db fahéj, 1 db szárított chili, 1 tk örőlt allspice fűszerkeverék, 5 db szegfűszeg, 10 dkg puha barnacukor, 5dkg étcsokoládé (90-100% kakaótartalmú)
Elkészítés: a bort a fűszerekkel lassan felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot majd belereszeljük a csokit. Vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel.
Tippek: minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál intenzívebb az ital íze. Bár 100%-os kakaóbabot nem könnyű találni!
Dupla csokis forralt bor
Hozzávalók: 2.5 víz, fél üveg vörösbor, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg kakaó, 1 nagy fahéjrúd, 3 ánizs, 4 szegfűszeg, 20 dkg étcsokoládé (70%-os), 1 mandarin felezve, 1 kis szál rozmaring
Elkészítés: A vizet, cukrot, kakaót és a fűszereket forráspontig felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A csokit darabokra törjük, hozzáadjuk a lábasba, és egy habverővel sima szósszá keverjük. Hozzáadjuk a mandarint és rozmaringszálat, 10 percig állni hagyjuk. Beleöntjük a bort , felmelegítjük - nem szabad forrni!
Tipp: ez egy sűrű verzió, adhatunk hozzá több bort is, ha hígabban szeretjük.
Tippek
Természetesen a bor ne legyen szuper drága, díjakat elnyert vörösbor, de csakis jó minőségű és száraz vörösbort alkalmazzunk -  ideális a merlot, amelynek kissé gyümölcsös az íze.
A dupla csokis verzió elég édes,  a cukrot redukálhatjuk (akár felére is!) vagy adjunk hozzá több bort.
A csokoládés forralt bor ideális bulikra, de akár hétvégi, esti melegítő italként is.

Más tippek
A forralt borhoz szirupot (víz, cukor, fahéj, szegfűszeg) kell főzni. A leszűrt szirupba kell önteni a bort és utána már CSAK melegíteni szabad. (Bort nem forralunk!) Teljesen felesleges fűszerek: csillagánizs, bors, kömény, paprika stb. De még a citrom és annak leve is!
Bort NEM FORRALUNK! Azzal kezdjük, hogy a cukrot karamellizáljuk, és felöntjük forró teával (fekete,vagy ízlés szerinti gyümölcstea, pl. csipkebogyós). Ebben főzzük fel a fahéjat és a szegfűszeget, amikor felforrt,összemelegítjük a borral,ha nem elég édes, egy kis mézzel édesítjük. A bor-tea arány kb.50-50%.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
rák ellenes szer-édes üröm
  2015-11-27 21:03:10, péntek
 
  Édes üröm a gyógynövény neve.... olvasd végig, nem hosszú....
a gyógynövény kevesebb, mint 1 nap alatt elpusztítja a rákos sejteket!

Ez a csodás növény vassal kombinálva megöli az összes rákos sejtet.

A tudósok a közelmúltban megállapították, hogy az édes üröm önmagában alkalmazva 28 %-kal csökkenti a mellrák sejtjeit, azonban vassal szinte az összes rákos sejtet (98 százalékukat) elpusztítja. Mindezt 16 óra alatt!

- Az eredményeink szerint ez a keverék leállítja az E2F1 transzkripciós faktort és beavatkozik a tüdőrák sejtek kiiktatásába is. - állítja a Kaliforniai Egyetem ráklaboratóriumának vezetője.

Az édes ürömöt a múltban malária elleni orvosságként alkalmazták, de ma már bebizonyítoták, hoy rák kezelésére is alkalmas.

Ezt a növényt magról otthon is lehet termeszteni, kivonata pedig csepp vagy kapszula formájában kapható.








Latin neve: Artemisia absinthium
A drog latin neve: Absinthi herba
Német neve: Wermutkraut
Angol neve: Common Wormwood

Felhasználható részei:
A drogot a szár felső kb. 40 cm-es virágzó része, valamint a levelek (Absinthi folium) képezik. Vékony rétegben szellős helyen szárítják. A drog hivatalos a gyógyszerkönyvekben, minimum 0,3 % illóolaj tartalmat követel meg.

A növény hatóanyagai:
Illóolajat (Oleum Absinthi), absintin keserűanyagot, artemitint, gyantát, cseranyagot, zsírsavakat tartalmaz.

A tea hatásai, felhasználása:
Forrázatát étvágyserkentő, enyhe hashajtó, epeműködést javító, féregűző, görcsoldó és vizelethajtó hatása miatt fogyasztják. Az ürmöt széles körben hasznosítja a likőr és boripar is. Ismert fűszernövény.





Fogyasztási javallat: Forrázatát 1 kiskanál drogot 1 csésze teához készítik.

Figyelmeztetés:
A drog -főleg tujontartalma miatt- súlyos idegrendszeri zavarokat, halucinációt, kettős látást, görcsös állapotokat, szédülést válthat ki. Ugyancsak TILOS a használata terhes vagy szoptatós anyáknak.

Előfordulási helyek:
Utak mentén, bokros száraz helyeken, napos lejtőkön terme, olykor kertekben is termesztik.

Száradási arány: 4 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru.

Virágzása: Július Augusztusban virágzik.
Népies nevei: Bárány, hegyi vagy pusztai üröm, kálvinista tapló, nesédfű.

A fehér üröm (Artemisia absinthium) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Magyarországon már a középkorban is elterjedt fűszer- és gyógynövény, magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű. Az elterjedtebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos, elterjedési területe Közép- és Dél-Európa, Kelet-Ázsia és Észak-Afrika. Bokros, száraz helyeken termő, évelő növény. Ezüstmolyhos szára másfél méternél magasabbra is megnő, alsó részében elfásodó, felső részében elágazó. Föld feletti virágzó hajtását gyűjtik.

Latin nevének eredete: Az Artemisia a görög Artemisz istennő nevére utal, merthogy az ő adományának tartották, az Absinthium pedig a fehér üröm görög nevének (αψίνθιον , apszínthion) latinosított változata. Eredete vitatott: a görögben az a- + pszinthosz ~ ,,élvezhetetlen", egy elfogadottabb elmélet szerint viszont az aspand-ból származik, mely az egyik perzsa dialektusban egy keserű növény neve volt, valószínűleg a Szíriai rutafűé (Peganum harmala).

Felhasználása: Íze, illata hasonlít a citroméra, fűszeres és keserű. Főként húsételek (például csülök) ízesítéséhez használják, de például fagylaltok fűszerezésére is alkalmas. Ürmösborok (vermut), keserű italok, likőrök egyik fűszere is.

A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. Hazánkban a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixírek készítésére használták. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.

Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak, ami a XIX-XX. század fordulóján hatalmas divatnak örvendett, míg sok országban kb. 90 évre be nem tiltották epileptikus görcsöket és általános elbutulást okozó hatása miatt, habár a modern tudomány ezen vádakat megalapozatlannak találta, és az 1988-as EU-s rehabilitációja utáni hamisítványok közt mára ismét megjelent eredeti formájában is. Az növény abszint szempontjából fontosnak tartott hatóanyaga az ürömolaj. Az ürömolajban található tujon és fellandrén idegméreg, túladagolás esetén izomrángásokat, még nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz. Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben (amennyit pl. az abszint is tartalmaz) nincs számottevő toxikus hatása. Sokan ezeknek az anyagoknak tudják be az abszint állítólagos hallucinogén hatását is, bár ennek tudományos alapja nincs.

A C- és B-vitaminon kívül tartalmaz még 0,2-0,9% illóolajat (tujon, tujol, pinén, fellandrén, kadinén), keserűanyagot (abszintin), cserzőanyagot és borostyánkősavat. Az abszintin felelős az üröm keserű ízéért: 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető.
Házi ürmösbor: A teljes virágzásban levágott, megszárított, 20-80 cm hosszú hajtásvégeket használjuk fel. 5 l borhoz 2-2 g szárított ürömfüvet, ezerjófüvet, kálmost, angelika gyökeret és kakukkfüvet adunk. A bort 1 dl tiszta szesszel felerősítjük. Másnapig állni hagyjuk, közben föl-fölrázzuk, majd tiszta vásznon átszűrjük és ízlés szerint 25-50 dkg cukorral megédesítjük. Azonnal fogyaszthatjuk. Jéggel kiváló aperitif.

Étvágygerjesztő gyógytea: 5-5 dkg ürömfű, tárnicsgyökér, ezerjófű, izsópfű, bengekéreg keverékéből 0,5 liter vízbe 2 evőkanállal teszünk. Pár percig forraljuk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Gyöngén cukorral vagy mézzel édesítjük. Éhgyomorra reggel és este lefekvés előtt 1-1 csészével fogyasztunk belőle.

drflora.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
idézet
  2015-11-25 13:13:26, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
gyorsaság
  2015-11-24 21:14:41, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
aranyos
  2015-11-24 21:13:39, kedd
 
  Köszönöm, hogy benéztél!



 
 
0 komment , kategória:  állatok  
nyuszi és macska
  2015-11-24 21:12:05, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
koszorú
  2015-11-24 21:04:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Párizs
  2015-11-24 21:02:07, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicc
  2015-11-23 12:59:32, hétfő
 
  Új eladót vesznek fel egy nagy áruházba. A főnök az első
betévedt vevőt hozzá irányítja, megnézvén, mit tud az újonc.
Egy idő után a vevő elmegy. A főnök kérdi az új fiút, mennyiért
vásárolt az illető.
- 22 millió forintért - mondja a srác.
A főnök majdnem hanyatt esik a csodálkozástól.
- Mit vett?
- Két horgot akart venni, de én nagyobbakat ajánlottam
neki, hátha nagy halat fog. Ehhez azonban szükség volt
erősebb zsinórokra és nagyobb botokra. A nagy hal nem
fér be egy kis haltartóba, ezért adtam neki egy vízbe
merülőt. A felszerelés természetesen nem fért
el az ő régi csónakjában, ezért bemutattam neki a legújabb
motoros kishajónkat. Ezzel csak az volt a probléma, hogy
az autója nem bírta volna el a hajót. Szerencsére eszembe
jutott az a Jeep, amit a múlt héten kaptunk.
A főnök teljesen elhűlve kérdezi:
- És mindez úgy kezdődött, hogy két horgot akart venni?
- Hát, tulajdonképpen ő csak tampont keresett a feleségének.
Mondtam neki, ha már úgyis el van b...va a hétvégéje, menjen
inkább horgászni.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
egészség ital
  2015-11-22 22:59:50, vasárnap
 
 



A petrezselyem amellett, hogy nem hiányozhat az alap konyhai zöldségek közül, két olyan hatóanyagot is tartalmaz, amelyek védik az egészségünket, főként az túlsúlyos személyek számára lenne elengedhetetlen a petrezselyem használata, mivel a zsírt is “leolvasztja" rólunk.

A gyökérzöldségben lévő olaj erős illata élénkít, a benne lévő flavonoidok pedig méregtelenítik a szervezetet.

Ha citromlével keverjük össze a petrezselymet, az ital serkenti a keringést, és csökkenti a káros koleszterint a testben. A keverék annyira gyorsan hat, hogy sok orvos meglepetten tapasztalta páciensein, hogy azoknak milyen alacsony szintre süllyedt a koleszterinjük.

Hozzávalók:

1,5 liter víz
3 közepes méretű petrezselyem
1 kg citrom
kevés szódabikarbóna

Elkészítés:

Szódabikarbónával mossuk meg alaposan a citromokat, és utána egy órára hideg vízbe áztassuk a gyümölcsöket. Tegyük oda a másfél liter vizet egy fazékba forrni, ha felfőtt, vegyük le, és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, vágjuk fel kisebb kockákra a citromot és petrezselymet, és tegyük bele a vízbe. Keverjük fel, majd egy napig tároljuk a hűtőbe. Másnap az egészet turmixoljuk össze. Mindennap 10 ml kell meginni ebből a csodaszerből.

Forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 335
  • e Hét: 430
  • e Hónap: 1642
  • e Év: 29865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.