Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
Szepes Mária idézet
  2013-04-29 22:30:19, hétfő
 
  "Tapasztaltad-e már, hogy ami könnyű, erőfeszítés nélkül véghezvihető számodra, az nem igazi értéke sorsodnak, mert már tudod. Átélted. Nem tanulsz újat belőle. Hajlandó vagy már elfogadni azt, hogy ami nehéz, fájdalmas erőfeszítéseket kíván, egyedül attól nőnek lelki izmaid?"
/ Szepes Mária /
 
 
0 komment , kategória:  Szepes Mária  
csakrák
  2013-04-29 22:26:07, hétfő
 
 



Az íge a görög logosz szó magyarra fordítva, nem véletlen, hogy mindenhol hosszú í-vel szerepel a szentírásban. A mindenütt jelen lévő teremtő életenergiáról van szó, amelynek mi emberek is a részesei vagyunk. Magunkba fogadjuk és továbbítjuk a csakrákon keresztül. Mint tudjuk, az energia nem vész el, csak átalakul. Érzékelhető is a kisugárzása, van akinek jó a közelében lenni, van akinek kevésbé, attól függően, hogy milyen minőségben tudjuk továbbítani. Az ölelés valójában egy intenzív energiacsere.

Az emberi testen hét fő csakra található, amelyek belső elválasztású mirigyekbe torkollnak és így közvetlenül hatnak a hormonális rendszerre. A hormonális rendszer a sejtek közötti kommunikációt működteti, amelynek zavara a betegségek 85%-ának okozója. Így lesz a megfoghatatlan finom energiából érzékelhető valóság. Ha a csakrák energiaáramlása optimális, akkor a test is egészséges.

Azt, hogy melyik csakra nem működik harmonikusan, tehát a neki megfelelő frekvencián, a legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy hogyan reagál a testünk a stresszhelyzetekre. Van, akire a hasmenés jön rá, másnak olyan érzése lesz, mintha gombóc lenne a torkában. Az alábbiakban a fő tüneteket olvashatod, így koncentráltan kezelheted a megfelelő csakrát.

GYÖKÉRCSAKRA

Hozzárendelt mirigy: a mellékvese, hormonjai: adrenalin, noradrenalin, mellékvesekéreg hormonok. Stresszhelyzetben csökkent működése esetén olyan érzés, mintha kicsúszott volna a talaj a lábunk alól, hasmenés, túlzott működés esetén: agresszivitás, düh.

A végbélnyílás és a nemi szervek között található. A farcsonttal áll összeköttetésben és lefelé nyílik. Illatai: cédrus, szegfű. Színe: piros. Frekvenciája: 194,18 Hz

SZEXCSAKRA

Hozzárendelt mirigy: Ivarmirigyek: petefészek, prosztata, here, hormonjai: nemi hormonok Stresszhelyzetben csökkent működés esetén nem tudjuk az érzéseinket kifejezni, túlzott működés esetén: nem tudjuk kontrollálni az érzéseinket, könnyen sírva fakadunk.

A nemi szervek és a köldök között található. A keresztcsonttal áll kapcsolatban és előre nyílik. Illatai: ylang-ylang, szantál. Színe: narancssárga. Frekvenciája: 210,42 Hz

NAPFONATCSAKRA

Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy, hormonja: inzulin,glukakon. Stresszhelyzetben csökkent működés esetén jellemző a gyomorgörcs, könnyen ájulás kerülget bennünket, tehetetlennek érezzük magunkat, túlzott működés esetén: cselekvési kényszer, idegesség.

A köldök felett kétujjnyira található, előrefelé nyílik. Illatai: levendula, rozmaring, bergamott. Színe: sárga. Frekvenciája: 126,22 Hz

SZÍVCSAKRA

Hozzárendelt mirigy: csecsemőmirigy, hormonjai: promin, retin. Stresszhelyzetben csökkent működés esetén szívmegállás érzése, diszharmónikus működés esetén: erős szívdobogás.

A mellkas közepén a szív magasságában található. Előrefelé nyílik. Illata: rózsaolaj. Színe: zöld, rózsaszín, arany. Frekvenciája: 136,10 Hz

TOROKCSAKRA

Hozzárendelt mirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy. Hormonjai: tireoglobulin, parathormon. Stresszhelyzetben csökkent működés esetén: gombócérzés a torokban, dadogás, túlzott működés esetén: fecsegés,mellébeszélés, értelmetlen szavakkal beszédkényszer.

A gégefő alatt a pajzsmirigynél található. A 7. nyaki csigolyából indul ki, előre és hátra is nyílik. Illatai: zsálya, eukaliptusz. Színe: világoskék. Frekvenciája: 141,27 Hz

HARMADIK SZEM CSAKRA

Hozzárendelt mirigy: a hipofízis, az egész hormonrendszer irányító mirigye. Hormonjai: a többi mirigyet serkentő hormonok, növekedési, zsíranyagcserét szabályzó, vízháztartást szabályzó, oxitocin stb. Stresszhelyzetben diszharmónikus működés esetén: fejfájás, nem tudjuk a gondolatainkat érthetően megfogalmazni.

A homlok közepén, az orrgyöktöl egyujjnyira található. Előrefelé nyílik. Illatai: menta, jázmin. Színe: indigókék, ibolyakék. Frekvenciája: 221,23 Hz

KORONACSAKRA

Hozzárendelt mirigy: tobozmirigy. Mivel ez hipofízist is szabályozó mirigy, tehát valójában az egész emberi test működését vezérli. Az agyalapon helyezkedik el, mindössze borsó nagyságú. Hormonjai: melatonin, szerotonin stb. A fejtetőn található és felfelé nyílik. Illatai: tömjén, lótusz. Színe: ibolya, arany, fehér. Frekvenciája: 172,06 Hz

A koronacsakra az isteni teremtő energiát közvetíti. A szentkép ábrázolásokon glóriaként látható. Nyitott koronacsakrával részesülhetünk a mindenütt jelenlévő Isteni szeretetenergia csodálatos gyógyító erejéből, amely a testünket és lelkünket is feltölti.

A csakrákat a nekik megfelelő színekkel, illatokkal és frekvenciákkal harmonizálhatjuk, ezzel a betegségek nagy része kezelhető, a csakrákhoz tartozó szervek regenerálódnak. A napfény tartalmazza az összes szín rezgését, mindegyik csakrának jót tesz.

A gyógyító frekvenciák a www.frekvenciakezeles.hu oldalon találhatók.

A betegség nem más, mint út az egészséghez, csak akkor következik be, ha a testi és lelki energiák harmóniája felborul. Mindig először a lélekben, a tudatban jelentkezik, és csak utána a test szintjén. A gyógyuláshoz vezető út része a csakrák kezelése, segítségével a kiváltó lelki okot, a stresszt tudjuk semlegesíteni.

Amikor úgy érezzük, hogy egy rajtunk kívülálló és megoldhatatlannak tűnő stresszhelyzet okozza a betegséget ( haláleset, munka elvesztése, anyagi gondok), akkor ez a módszer sokat segíthet abban, hogy kikerüljünk a betegség- szegénység ördögi köréből, végre észrevegyük a fényt az alagút végén, és a helyes irányba induljunk el.
 
 
0 komment , kategória:  ezotéria  
fogkrém házilag
  2013-04-29 21:15:38, hétfő
 
  TERMÉSZETES FOGPASZTA

EZ A PASZTA TERMÉSZETES, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETBARÁT. ILLATOS, BÁZIKUS!

HOZZÁVALÓK:
-Növényi glicerin (webáruházak), vagy növényi olaj/zsír Szerepe: konzisztencia javító
-Szódabikarbóna (webáruházak, gyógyszertár) Szerepe: mechanikai dörzsanyag, lúgosító- és fertőtlenítőanyag, fogkőoldó
-Só (gyógyszertári Na Cl), nem káliumozott, Szerepe: mechanikai dörzsanyag, fertőtlenítő, antimikrobiális,összehúzó anyag
-Kaolin avagy fehéragyag (gyógyszertár, web) Szerepe: mechanikai finom dörzsanyag
-Választott illóolajak Szerepe: Fertőtlenítő, keringésserkentő, illatosító,
-Propolisz * Szerepe: gyulladáscsökkentő, antibaktericid, sebgyógyító


AZ ELKÉSZÍTÉS MENETE, MENNYISÉGEK

Összekeverünk:
3 kiskanál szódabikarbonátot
3 kiskanál kaolinnal
1 kk előzőleg kávéőrlőn finomra porított tengeri sóval

Hozzáadunk:
3-4 kk glicerint,
30 csepp alkoholban oldott propoliszt
Ezekkel az anyagokkal alaposan pasztává dolgozzuk a porokat. Cseppentünk még hozzá:
9 csepp illóolajat kedved szerint

Az összetevőket alaposan dolgozzuk egybe. Alkohollal fertőtlenített üveg, vagy műanyag tégelyben tároljuk. Tetszés szerint őrölt szárított herbákkal is kiegészíthetjük a pasztát. Zsálya, rozmaring, borsosmenta, kakukkfű...
Ebben a pasztában bors, grapefruit és fahéj illóolajat használtam. A mirrha illóolajat kifejezetten szájproblémákra ajánlják. Jó segítség lehet az eukaliptusz, a zsálya és a bazsalikom illóolaj.
Aromaterápiás illóolajak alkalmazása felettébb hasznos, mivel javítják a fogíny, a fogágy mikrokeringését, fertőtlenítik a fogüreget, csillapítják az esetleges gyulladásokat. Kissé sós íze lesz, de ennyi áldozatot érdemes meghozni az egészségünk érdekében. Ha ez az alternatíva nem kínál számodra megoldást, a DABUR márkájú fogkrémeket ajánlom. Méreganyagok terén érdemes az antalvali.com honlapon nézelődni, addig, amíg “szimatra" fel nem ismered, melyik termék használható, s melyiktől érdemes távol maradni.
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
vegetarianizmus
  2013-04-28 22:41:35, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
rózsa
  2013-04-28 22:05:49, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szerelem
  2013-04-28 21:58:50, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  szerelem  
környezetbarát mosószer
  2013-04-28 21:38:55, vasárnap
 
  Környezetbarát mosószer

Környezetünk és bőrünk érdekében fontos az, hogy háztartásunkban jelentősen redukáljuk a vegyszerek használatát. Évszázadokon keresztül vegyszermentesen mostuk a ruháinkat, voltaképpen szintetikus mosószerekre semmi szükségünk nincsen. Egyre több boltban lehet környezetbarát mosószereket vásárolni -- sajnos ezek ára még mindig túl magas ahhoz, hogy a legtöbb ember áttérjen a természetes mosásra. Azonban környezetbarát és egészséges mosószereket magunk is tudunk házilag készíteni, a szükséges alapanyagok valójában olcsón beszerezhetők. Íme néhány bevált, házilag könnyen elkészíthető egészséges és környezetbarát mosószer:

ÁLTALÁNOS MOSÓSZER

Hozzávalók: 4-8 db mosódió héja, egy kis vászonzacskó vagy régi zokni
Használat: a mosódiókat tegyük a zacskóba, ezt helyezzük a mosnivalók közé (ne a mosógép adagolóba!)
Tippek: legalább 3-szor újrahasználható, csakis 40 fokos vízben használjuk, erősen szennyezett ruhák mosására nem alkalmas (előbb használjunk az alábbi áztatóvizet, fehérítőt, folttisztítót stb). Többet a mosódió előnyeiről>>

ÖBLÍTŐ
Hozzávalók: 1 csésze mosószóda, 1 csésze háztartási ecet, 1 csésze víz, 5-10 csepp illóolaj.
Felhasználás: a mosószódát keverjük el az ecettel és vízzel, majd néhány csepp illóolajjal. Öntsük a mosógép öblítős adagolójába.
Tipp: ideális illóolaj a levendula, amely fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik. Citromolaj frissítő hatású. Az öblítőt tároljuk üvegben.

ÁZTATÓ VÍZ
Általános: mosás előtt sós vízben áztassuk be a szennyezett ruhákat (ideálisan előző éjszaka).

Fehérítő áztató: 5 l langyos vízhez adjuk 2 ek nátrium perkabonátot. Ebben legalább 2-3 órán át áztassunk.

Pelenka áztató: a leöblített pelenkákat tegyük egy vödörbe, adjunk hozzá vizet és 5 csepp teafa olajat, majd szórjuk meg szódabikarbónával. A kimosott pelenkákat napon szárítsuk meg (a napsugár tovább fehéríti).

ÁLTALÁNOS FOLTTISZTÍTÓ
Hozzávalók: 1 dl ecet, 2 ek ammónia, 4 ek szódabikarbóna, 2 ek folyékony szappan.
Felhasználás: keverjük el a hozzávalókat, tároljuk jól zárható üvegben. Mosás előtt rázzuk fel, és vattával töröljük át a szennyezett ruhákat.

Bórax folttisztító
Hozzávalók: fél liter víz, 1 ek só, 3 dkg borax
Tippek: ideális fehérje alapú foltok tisztításához ( pl tojás, vér) és tea, kávé foltok eltávolításához

Szódabikarbóna tisztító
Hozzávalók: 4 ek víz, 4 ek szódabikarbóna
Felhasználás: keverjük el, használjuk zsíros, olajos foltokon
Tipp: szagtalanít is


FEHÉRÍTŐ
Hozzávalók: nátrium-perkarbonát
Felhasználás: 1-2 kanállal töltsünk az adagolóba (mindkettőbe lehet tenni 1-1 kanállal)
Jellegzetes foltok tisztítása
Csokoládé -- a fenti bórax tisztítóoldat vagy glicerin eltünteti a csoki foltokat
Száradt fehérje -- hideg vízben feloldott ammónia
Vér -- sós hideg víz
Tojás -- sós langyos víz, vagy bórax folttisztító oldat
Bor -- szódavíz, nátrium-perkarbonát
Zsírfolt -- szódabikarbóna pasztával dörzsöljük be, majd langyos vízben mossuk ki. A mosóporhoz is adjunk 2 ek� szódabikarbónát. Ha nem hatásos, etanollal vagy vodkával próbálkozzunk!
Rozsda - 1 citrom levét keverjük el 1 ek sóval, ezt dörzsöljük� a foltba, hagyjuk kb félórán át
Izzadság szag -- ecetből és szódabikarbónából készítsünk pasztát, ezzel kenjük be a megfelelő helyen
Izzadság folt -� mosás előtt áztassuk be a ruhát vízbe, ehhez adjunk 1 maréknyi szódabikarbónát és1 -2 ek ecetet.
Rúzs - eltávolítható ecucalyptus olajjal
Fűfolt -- próbálkozzunk ecettel, ecucalyptus olajjal vagy glicerinnel, majd áztassuk be a ruhákat mosószódás vízben ( 5 liter víz-10 dkg mosószóda)
Festék -- olajos festék terpentinnel kioldódik, de csakis akkor ha frissen tisztítjuk a foltot. Néha forró ecetes oldat is hatásos.
Penész -- a foltra tegyünk ecetet, majd napon szárítsuk ki. Ha adunk fél teáskanál teafa olajat a mosáshoz, ez megakadályozza a penész kialakulását.
Tippek
Fehér pamut anyagokat hagyományos módon egy fazékban ki lehet fehéríteni. Tegyünk a vízbe 1-2 kanál reszelt mosószappant és citromot. 10 percig főzzük!
Szennyezett ruhákat ne forró vízben áztassunk be, hanem langyos vízben -- a forró víz a foltot úgymond a textilbe főzi.
Foltokat soha ne dörzsöljünk, csakis a tisztítóoldatba mártott vattával vagy muszlinnal nyomogassuk, törölgessük.
Klóralapú mosószert soha ne kombináljunk ammónia vagy savas alapanyagokkal (még ecettel sem), mert mérgező gázt képeznek, amely légzőszervi betegségeket okoznak.
Molylepkét elriaszthatunk a szekrényünkből, ha 1-2 teafa olajat adunk a mosáshoz. (Ha ennek az illata nem tetszik -- a levendula, szegfűszeg, rozmaring, kakukkfű is távol tartja őket. Illatzsák készítése>>
Cigarettaszagot eltávolíthatunk a fürdőkád felett -- forró vízhez adjunk 1-2 csésze ecetet, majd a büdös ruhákat akasszuk fel a gőz fölé.
A fenti szükséges alapanyagok megvásárolhatók bio, háztartási és vegyi áru boltokban, többségük beszerezhető illatszerboltokban, gyógyszertárakban. További természetes mosás tippek>>
A házilag készített környezetbarát mosószer nem csupán a természetet, de a bőrünket és a pénztárcánkat is kíméli!
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
barackos csoki házilag
  2013-04-28 02:17:49, vasárnap
 
 


A Boci kedvelt sárgabarackos-kekszes csokiját otthon is könnyen elkészíthetitek. Nem kell hozzá különösebb szakértelem, csak egy csokitábla forma. Ráadásul az otthoni változat csak természetes alapanyagokat tartalmaz. Kiváló ajándék lehet Valentin napra is.

Hozzávalók:

10 dkg tejcsoki
4-5 db aszalt sárgabarack
3-4 db háztartási keksz


Az aszalt sárgabarackot aprítógépben felaprítjuk, a kekszet késsel apróra vágjuk. Darálni nem érdemes, darabosnak kell maradnia. Az a jó, ha picit ropog majd a csokiban. A tejcsoki kétharmadát kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és beletördeljük a maradék csokit. Addig kevergetjük, míg az is teljesen megolvad.

Gyorsan hozzákeverjük a csokihoz a felaprított aszalt sárgabarackot, a kekszet és formába öntjük. Hűtőben megdermesztjük, majd kipattintjuk a formából, és kész is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
okos órák
  2013-04-28 02:13:17, vasárnap
 
 


Az elmúlt két-három évben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a különböző hordozható eszközök, különösen pedig a táblák és az okostelefonok, átvették a vezető szerepet mind a híradásokban, mind pedig a piacon, a jelek szerint azonban a gyártók egy harmadik kategóriát vezetnének be, amely hasonló magasságokat érhet el.
Az úgynevezett smartwatch, vagyis okosóra lehet a következő slágertermék, már amennyiben a felhasználók valóban igényt tartanak majd rá - eddig úgy tűnik, hogy keveseket sikerült meggyőzni ennek értelméről.

A sort - természetesen - az Apple nyitotta meg, amely március eleji hírügynökségi jelentések szerint már készül az iWatch piacra dobására. Az új termék a megszokott funkciók mellett segítséget nyújthat a különböző fontos egészségügyi és egyéb adatok továbbításában és megjelenítésében, ezen a területen is alapvető módon megnöveli a kijelző méretét (ahogy azt az okostelefonoknál láttuk), a gyártók és szolgáltatók számára pedig lehetővé tenné, hogy a mobiltelefon-forradalom kezdeti időszakához hasonló aranykorszakon menjenek ismét keresztül.

Nem is kellett sokáig várnunk a válaszra, a Samsung néhány hétre rá jelezte, hogy hasonló projekten dolgozik, eszközük pedig szintén átvenné az okostelefonok bizonyos funkcióit, hajlékony kijelzővel érve el a kompromisszumot a nagyobb kijelző és a kényelem között. Ők is a jövő termékét látják a megoldásban, amely meghódíthatja a piacot, bár azt még nem tudni, hogy pontosan mikor és milyen áron jelenne meg a készülék. Egyes elemzők szerint itt mindössze arról van szó, hogy az okostelefon-piac telítődése után a nevesebb gyártók új külsővel szeretnék meghódítani a vásárlók még szélesebb rétegét, ezért is zajlik gőzerővel a felhajtás - a többiek pedig nyilván nem szeretnének erről lemaradni.
Az érintettek előnyként említik a még gyorsabb, még egyszerűbb információcserét, hiszen az új, hajlékony kijelzővel ellátott órákon figyelemmel kísérhetjük az azonnali üzeneteket és elektronikus leveleket, beszélgetéseket is folytathatunk rajtuk keresztül, de az internetes barangolás sem jelent majd problémát. Fontosabb egészségügyi mutatóink és a különböző állapotjelzők monitorozása is hasznos lehet, az egyes fejlesztések várhatóan a víz alatt is működnek majd, de az utazások során, az eligazodásban is könnyíthetnek gondjainkon.

Érdemes megemlíteni, hogy már létezik ilyen termék, hiszen a Pebble idejekorán elkészítette saját megoldását, amelyet működés közben is szemügyre vehetünk. Ők a Kickstarter portálra támaszkodva indították útnak a projektet, az érdeklődés szintjét pedig jól jelzi, hogy az eredetileg tervezett 100 ezer dollár helyett több mint tízmillió jött össze, a mintegy 68 ezer támogató jóvoltából. Némi problémát jelent azonban, hogy az Android és az iOS szerepel csak a támogatott mobil platformok listáján, és bár a készülék több mindenben is segítséget nyújthat, a különböző értesítők és a kommunikáció közvetítéséhez szükségünk van egy meglévő táblára vagy okostelefonra, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja az információt. Ez nyilván nem hat jótékonyan az akkumulátor üzemidejére, bár a készítők szerint az okosóra egy hétig bírja, ami azért nem annyira rossz. Időközben a Plastic Logic is elkészítette saját e-ink kijelzővel ellátott prototípusát, amelyről rövid videó is a rendelkezésünkre áll, ezt érdemes megtekinteni.




Érthető módon a Google sem maradhatott ki az új hisztériából, Android részlegük már szintén dolgozik a saját fejlesztésen. Mi több, a jelek szerint ők már 2011-ben benyújtották szabadalmi kérelmüket, ebben dupla kijelző és interaktív kezelőfelület szerepel, ám a cég egyelőre nem nyilatkozik - megvan az esély azonban arra, hogy a május közepi I/O konferencián bejelentenek valamit. Időközben további gyártók is feliratkoztak a listára, hiszen többek között a Sony Mobile, valamint az LG Electronics is készül valami hasonlóra - az LG a Project Glass-ra hajazó termékkel is előállna. Kérdés, hogy mikor készülnének el ezek a termékek, úgy tűnik, hogy az Apple sem idén, hanem valamikor jövőre mutatná be megoldását, bár előtte nem ártana egy hivatalos megerősítés és maga a bejelentés.

Az biztos, hogy az internetre csatlakozó, úgynevezett "okos" eszközökből nem lesz hiány, tavaly az IDC adatai szerint már több mint egymilliárd ilyen terméket szállítottak le a különböző gyártók, ez egyetlen év alatt csaknem 30 százalékos bővülést eredményezett. A piac kétségtelenül óriási, teljes értéke már majdnem eléri a 600 milliárd dollárt, ezért is igyekeznek annyira a különböző szereplők, hogy minél előbb beígérjék, majd pedig bemutassák fejlesztéseiket. Nyilván arra számítanak, hogy a meglévő eszközök népszerűségére támaszkodva, azokat némileg helyettesítve, egy hasonlóan sikeres szegmenst hozhatnak létre, ám az még nem dőlt el, hogy mennyiben van való igény erre.
A kétkedők elsősorban amiatt fanyalognak, mert nem látják sok értelmét egy újabb hordozható kütyünek, amely ráadásul bizonyos funkciók igénybe vételéhez egy meglévő eszközre támaszkodik. Kétségtelen, hogy bizonyos helyzetekben egy okosóra hasznos útitárs lehet, itt gondolhatunk a túrázásra, utazásra, egyéb szabadidős és sporttevékenységekre, ám ezen területeken már léteznek jól ismert és jól bevált termékek, amelyek ezen speciális funkciók terén ráadásul többet is nyújtanak az eddig ígérteknél. A gyártók által hangoztatott szlogenek és ajánlások nem tűnnek túlságosan hitelesnek, a Sony szerint például koncerteken jöhet jól fejlesztésük, amely rezgéssel adja tudtunkra egy-egy új üzenet és értesítő beérkezését - mintha ezt már a mobiltelefonok esetében is megoldották volna.

Az üzemidő viszonylagos rövidsége fontos korlátozó tényező, hiszen a hagyományos órák esetében egy néhány napos távollét során sem kell a lemerüléstől tartanunk. Amúgy is van elég eszközünk, amely szinte állandó töltést igényel, ez lassan az átlagember hobbijává válik, így valószínűleg sokaknak nem lesz kedve egy újabb példánnyal szaporítani ezek számát. Egyre többen ismerik fel, hogy valódi kikapcsolódásra, feltöltődésre van szükségük, mégpedig napi szinten, ebben pedig egyáltalán nem segítenek az online jelenlétet biztosító hordozható eszközök.

Az is előfordulhat persze, hogy bejön a gyártók számítása, és valóban új divatot teremtenek az okosórák dömpingjével, amelyek mind az eddig arató mobil fejlesztéseket, mind pedig az asztali PC-ket és a szintén hamarosan megjelenő következő generációs konzolokat háttérbe szorítják majd. Ennek megítélése még korai lenne, hiszen meg kell várnunk a pontos specifikációk és egyéb részletek, így például a kereskedelmi ár nyilvánosságra hozatalát - csak ezt követően mérhetjük majd fel, hogy mennyien és milyen gyorsan lesznek hajlandók egy-egy okosóra beszerzésére.

Link
 
 
0 komment , kategória:  technika  
Dalai láma idézet
  2013-04-28 01:27:55, vasárnap
 
 


A Dalai Láma gondolatai a boldogságról. A tibeti buddhizmus vezetője arról szól, miként érhető el a hétköznapi emberek számára a pozitív gondolkodáson át a belső béke, s a boldogság állapota.

Most vizsgáljuk meg a boldogság természetét. Először is vegyük észre, hogy a boldogság relatív. Körülményeinktől függően más- és másféleképpen éljük meg. Aminek egyikünk örül, attól másikunk esetleg szenved. A legtöbben nagyon bánnánk, ha életünk hátralévő részét börtönben kellene töltenünk. Ugyanakkor a bűnöző, akire halálbüntetés vár, bizonyára boldogan kiegyezne életfogytiglani börtönbüntetéssel...

Lehet persze úgy érvelni, hogy rendben van, tegyünk különbséget átmeneti és tartós boldogság, csalóka és igazi boldogság között, de amikor az ember majd' szomjan hal, akkor csak egyvalami boldogíthatja: a víz. Ez nem vitás. Ha életben maradásunkról van szó, szükségleteink természetszerűleg oly parancsolóak, hogy erőfeszítéseink elsősorban ezek kielégítésére irányulnak. Csakhogy a fennmaradás ösztöne fizikai szükséglet, ennélfogva a testi igények kielégítése szigorúan arra korlátozódik, amit az érzékek közvetítenek. Nem indokolt tehát, hogy minden körülmények között a pillanatnyiérzéki örömöket keressük. Sőt ha jobban meggondoljuk, az érzéki impulzusok kielégítésekor tapasztalt rövid mámor talán nem sokban különbözik a szenvedélyének hódoló kábítószeresétől.

Az átmeneti megkönnyebbülést hamarosan felváltja az újraéledő vágy. És ahogy a kábítószer-élvezet végül csak bajt okoz, ugyanúgy a legtöbb olyan dolog is, amit érzéki vágyaink kielégítése érdekében teszünk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy helytelen bizonyos tevékenységekben örömöt lelnünk. De be kell látnunk, hogy érzékeinket képtelenség egyszer s mindenkorra kielégíteni... Ha úgy próbáljuk kielégíteni pillanatnyi vágyainkat, hogy közben nem vesszük figyelembe mások érdekeit, megfosztjuk magunkat a tartós boldogság esélyétől...

Tapasztalatom szerint az igazi boldogság legfőbb jellemzője a béke: a belső béke. Ez nem valamiféle "elszállt" érzés. Nem is az érzelem hiánya. Ellenkezőleg, a béke, amiről beszélek, a másokkal való törődésben gyökerezik, és nagyfokú érzékenységet és érzelmet foglal magába. Jóllehet én személy szerint nem állíthatom, hogy ebben nagyon messzire jutottam, de már az is, hogy erre törekszem, a békesség érzésével tölt el.
28484_dalai-lama2.jpg

A boldogság legfőbb jellemzője tehát a belső béke. Ez megmagyarázza azt a paradoxont, hogy míg vannak emberek, akik minden anyagi jólét ellenére elégedetlenek, addig mások a legnehezebb körülmények között is boldogok maradnak... ha képesek vagyunk megteremteni belső békénket, akkor bármilyen nehézséget hozzon is számunkra az élet, alapvetően jól fogjuk érezni magunkat. És bár ebben a külső tényezőknek kétségkívül fontos szerepük van, tévedés lenne azt hinnünk, hogy ezek valaha is képesek bennünket tökéletesen boldoggá tenni.

Alkatunk, neveltetésünk és életkörülményeink tagadhatatlanul befolyásolják boldogságélményünket. Az sem vitás, hogy bizonyos dolgok hiányában nehezebb elérnünk a boldogságot. Egészség, barátok, szabadság, bizonyos fokú jólét - ez mind hasznos és értékes számunkra. Az egészség önmagáért beszél. Mindannyian egészségesek akarunk lenni. Ugyanígy szükségünk van barátokra is, függetlenül attól, hogy milyen körülmények között élünk vagy éppenséggel mennyire vagyunk sikeresek... A szeretet okozta elégedettség megtapasztalásához barátokra van szükségünk, akik viszonozzák érzelmeinket. Barát persze többféle van. Akad olyan, aki igazából nem a másik emberhez, hanem annak státusához, pénzéhez, hírnevéhez ragaszkodik. De én nem az ilyen felszínes barátokról beszélek, hanem azokról, akik életünk nehéz szakaszaiban mellettünk állnak.

A szabadság - vagyis a boldogságra való törekvésnek és saját véleményünk kialakításának, illetve kifejezésének joga - ugyancsak hozzájárul belső békénk megteremtéséhez. Bizonyos társadalmakban, ahol ez nem megengedett, az emberek semmilyen közösségben, még saját családjukban sem érzik magukat biztonságban: mindenütt akadnak besúgók. De aki a gyanakvás légkörében él, kételkedik a másik jó szándékában, és alapvetően senkiben sem bízik, az hogyan lehetne boldog?

A jólét - nem is annyira az anyagi javakban megmutatkozó, mint inkább a szellemi és érzelmi gazdagság értelmében vett jólét - szintén jelentős mértékben hozzájárul belső békénk kialakulásához. Itt megint csak a tibeti menekültekre utalnék, akiknek semmijük sem volt, mégis boldogultak valahogy. A fentiek tehát mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyén jól érezze magát. De a belső béke és biztonság érzése nélkül mit sem érnek. Hogy miért? Azért, mert mint láttuk, anyagi javaink gyakran szorongást keltenek bennünk... Nem vagyunk sérthetetlenek: jöhet betegség, fájdalom. Belső béke nélkül tehát nincs esélyünk a tartós boldogságra.
28484_boldogsag3.jpg
Hol találjuk hát a belső békét? Erre nincs recept, de egyvalami bizonyos: külső tényező nem hozhatja létre. Hiába fordulnánk érte orvoshoz, ő legfeljebb valami antidepresszánst vagy altatót írhatna fel nekünk... A belső béke, amely a tartós - és így az értelmes - boldogság előfeltétele, szerintem ugyanúgy érhető el, mint bármi más az életben: először meg kell határoznunk a kiindulópontot és a szükséges feltételeket, azután hozzá kell látnunk ezek szorgalmas munkával történő megvalósításához. Ez kettős feladat: kerülnünk kell azt, ami hátráltat bennünket, és törekednünk kell arra, ami előbbre visz.

A belső békéhez szükséges feltételek közül a legfontosabb a hozzáállásunk... Az első lépés a belső béke felé tehát a hozzáállásunk - az, hogy hogyan reagálunk a külső körülményekre. Sántidéva, a szent életű indiai bölcs ezzel kapcsolatban megjegyzi: nincs annyi bőr a világon, amennyivel beboríthatnánk az egész földet, hogy soha többé ne menjen tüske a talpunkba, de nem is kell. Elég egy akkorka darab, amekkora a talpunkat beborítja. Más szóval a külső körülményeken nem mindig tudunk változtatni, de a hozzáállásunkon igen.

A belső béke és így az igazi boldogság másik fő forrását természetesen a boldogság keresése közben végrehajtott cselekedeteink jelentik. Ezek pozitív, semleges vagy negatív hatásúak lehetnek. Ha megnézzük, mi különbözteti meg a tartós boldogságot előmozdító cselekedeteket azoktól, amelyek csak átmeneti jóérzést nyújtanak, akkor azt találjuk, hogy az utóbbiak esetében magának a cselekedetnek nincs pozitív értéke. Például megkívánunk valami édességet, kinézünk magunknak egy divatos ruhadarabot, vagy kipróbálunk olyasmit, amiben még nem volt részünk. Igazából egyikre sincs szükségünk. Egyszerűen csak meg akarjuk szerezni azt a tárgyat, élvezni akarjuk azt az élményt vagy érzést - és különösebb gondolkodás nélkül meg is tesszük. Nem mondom, hogy ez szükségképpen rossz. Az ember természetéből adódóan vágyik a megfoghatóra: látni, tapintani, birtokolni akarunk...

Ami a békességhez és tartós boldogsághoz vezető cselekedeteket illeti, nézzük meg például, mi történik, ha valami olyat teszünk, amit fontosnak érzünk. Mondjuk kiötlünk és kemény munkával meg is valósítunk egy közösségünk számára hasznos tervet. Az ilyen típusú cselekvéshez ítélőképességre van szükség. Mérlegelnünk kell a különféle tényezőket, köztük azt, hogy tervünk megvalósítása milyen hatással lesz vagy lehet ránk és másokra. Ebben az értékelési folyamatban automatikusan felmerül az erkölcsösség kérdése, vagyis hogy szándékolt cselekedeteink erkölcsösek-e.

Tehát még ha első impulzusunk esetleg arra ösztökél is, hogy célunk elérése érdekében valamilyen hamissághoz folyamodjunk, a mérlegelés során belátjuk, hogy az ilyen viselkedés rövid távon talán eredményes, de hosszú távon csak bajt okoz. Így aztán tudatosan lemondunk erről a lehetőségről, és egy másikat választunk. Ha célunkat kitartó erőfeszítéssel és önfeláldozással érjük el, mérlegelve a számunkra várható rövid távú előnyöket, illetve a mások boldogságát érintő hosszú távú hatásokat, és lemondva az előbbiekről az utóbbiak kedvéért, akkor megtalálhatjuk azt a boldogságot, amelyet béke és igazi elégedettség jellemez...

28484_dalai-lama3.jpg
A fentiek alapján fontos, hogy különbséget tegyünk erkölcsös cselekedet és spirituális cselekedet között. Erkölcsös cselekedet az, amivel nem sértjük mások boldogságát, illetve a boldogsággal kapcsolatos várakozását. A spirituális cselekedetet pedig a korábban említett szeretet, együttérzés, türelem, elnézés, alázat, tolerancia stb. jellemzi; ezek feltételezik a mások jólétével való valamilyen szintű törődést. Azt tapasztaljuk, hogy nem szűk önérdektől vezérelt, hanem másokra tekintettel levő (spirituális) cselekedeteink tulajdonképpen nekünk is javunkra válnak. Mi több, értelmessé teszik az életünket. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Életutamra visszatekintve határozottan kijelenthetem, hogy a dalai láma tisztségének betöltése, az ezzel járó politikai hatalom és viszonylagos gazdagság mind eltörpül a mellett a boldogság mellett, amit mások megsegítése okozott számomra.

Kiállja ez a tétel az elemzés próbáját? Csakugyan a mások javát szolgáló viselkedés kínálja a legjobb utat az igazi boldogsághoz? Gondoljuk csak végig a következőket. Mi emberek társas lények vagyunk. Mások cselekedeteinek következményeként jövünk a világra. Életben maradásunk ugyancsak másoktól függ. Ha tetszik, ha nem, szinte minden pillanatban embertársainkra vagyunk utalva. Éppen ezért nem meglepő, hogy a legtöbb boldogságot kapcsolatainkban találjuk. Abban sincs semmi különös, hogy az szerzi számunkra a legnagyobb örömöt, amikor a másokkal való törődés motivál bennünket.

De ez még nem minden. Az önzetlen cselekedetek nemcsak boldogságot hoznak számunkra, hanem szenvedésünket is csökkentik. Nem arról van szó, hogy akinek cselekedeteit mások boldogságának előmozdítása vezérli, azt szükségképpen kevesebb szerencsétlenség éri, mint akit nem ez vezérel. A betegség, a halál, a különféle sorscsapások valamennyiünket egyaránt sújtanak. De a belső békénket aláásó szenvedés, szorongás, frusztráció, csalódottság - határozottan csökken. Másokkal törődve kevesebbet aggódunk magunk miatt, s így szenvedésünket nem érezzük annyira kínzónak.

Mit szűrhetünk le mindebből? Először is azt, hogy mivel minden cselekedetünknek egyetemes dimenziója van, amennyiben hatással lehet mások boldogságára, szükségünk van az erkölcsre, amely biztosítja, hogy ne okozzunk rosszat másoknak. Másodsorban pedig azt, hogy az igazi boldogságot olyan spirituális tulajdonságok és képességek teszik, mint a szeretet, együttérzés, türelem, tolerancia, megbocsátás, alázat és így tovább. Ezek biztosítják a boldogságot nekünk és másoknak egyaránt.

 
 
0 komment , kategória:  Dalai láma  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 297
  • e Hét: 392
  • e Hónap: 1604
  • e Év: 29827
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.