Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
szép virág
  2018-04-27 14:30:50, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  virág  
virág
  2018-04-26 17:17:28, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  virág  
tavasz
  2018-04-22 22:31:34, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
zeolit
  2018-04-17 22:42:02, kedd
 
  ZEOLIT - EGY SOKOLDALÚ MEGOLDÁS AZ ÉLET SZINTE MINDEN TERÜLETÉN

Gondoltad volna, hogy ugyanazzal az ásvánnyal fogat moshatsz, javíthatod a talaj minőségét, megtisztíthatod a használt étolajat, csúszásmentesítheted télen az utakat és enyhítheted az emésztőrendszeri panaszaidat? A sornak pedig még nincs vége! Olvass tovább, ha kíváncsi vagy mire képes még ez a teljesen természetes és környezetbarát, hazai alapanyag!
Mi ez a titokzatos ásvány? A zeolit az alumínium-szilikátok legfontosabb ásványcsoportja, ami méltán népszerű a gyűjtők körében és ipari illetve mezőgazdasági célokra is. Az ásványcsoport elnevezése Alex Cronstedt svéd származású minerológustól ered. Vizsgálatai közben azt tapasztalta, hogy az ásvány hevítésre úgy viselkedik, mintha forrna. A név a görög zein (=forrni) és litosz (=kő) szavak összetételből származik. Ma már tudjuk, hogy ez a jelenség a zeolitok víztartalmának távozásával magyarázható. Ezek a ritka, gyönyörű és összetett ásványok vulkanikus kiömlési kőzetek hólyagos üregeiben keletkeznek.

A zeolitok az agyagásványokhoz hasonlóan főleg nátrium-kalcium-aluminoszilikátok, melyek térszerkezete tágas, üreges, porózusos. Egyszerűen úgy is jellemezhetnénk őket, mintha egy megszilárdult szivacsot vizsgálnánk. Az üregei, csatornái biztosítják azt a lehetőséget, hogy azokban különböző molekulák, vegyületek raktározódjanak. Természetes körülmények között ezen üregekben leginkább víz található, mely főleg adszorpciósan, kisebb mennyiségben kémiailag van kötve. Ez a víz melegítés hatására a csatornákból, üregekből eltávozik. Az ilyen vizet veszített zeolit képes a levegőből újra vizet felvenni, miközben a hőmérséklete néhány Celsius fokot megemelkedik. Ezen zeolitok a pórusméretük, csatornájuk mérete alapján nemcsak vizet, hanem más molekulákat, kationokat is képesek megkötni. A rácsban helyet foglaló alumínium mint az anionos helyek centruma biztosítja azt, hogy a kationok pl. létfontosságú elemek a cink, a réz, a vas, a mangán stb. megkötődhessenek, melyek a későbbiekben a takarmányokban az állatok, a talajokban a növények számára hozzáférhetővé válnak, így a mikroelem-nyomelem pótlásban fontos szerepet játszanak.





Magyarország világviszonylatban is jelentős zeolitvagyonnal rendelkezik. Fő zeolitbányáink a Tokaj-hegységben: Mád, Bodrogkeresztúr és Rátka környékén találhatók. Itt vannak a Zöldboltban kapható zeolit tartalmú termékek lelőhelyei is, amelyeket a Geoproduct Kft. forgalmaz. Tokaj-Hegyalja nem véletlenül csodálatos táptalaja a szőlőnek: vizsgálatok alapján a vulkanizmus ásványai és azok közül különösen a zeolitok és a devitrifikált kőzetüveg, valamint az agyagásványok különösen értékesek a növényzet számára. Porózusos szerkezetük folytán javítják az erősen kötött talajok levegő- és víz-átjárhatóságát is. Mivel súlyuk 55%-ának megfelelő vízmennyiséget képesek felszívni, és a nedvességet lassan engedik ki, így megakadályozzák a gyökerek rothadását és az aszályok idején is képesek nedvességet biztosítani a növényeknek. A hazánkban egyre szélsőségesebben megjelenő esőzések és aszályok idején ez a tulajdonság felértékelődik a biotermesztésben. Az őrölt zeolitok ioncserélő kapacitásuk révén alkalmasak arra, hogy a talajba juttatva biztosítsák a növény számára a szükséges esszenciális elemeket, melynek eredményeként hiánybetegségeket is megszüntetnek, miközben a termény minősége is javul. Ha szeretnéd megtapasztalni a zeolit növényekre gyakorolt hatását, akkor próbáld ki a Meliorit ásványi trágyákat a kertedben, vagy a Hajtika ásványi locsolóvíz adalékot, ami használható szobanövényekhez, palántázáshoz és fólia alatti termesztésben is.

De a zeolitok felhasználása nem áll meg a mezőgazdaságnál! Az ásványból fogpor is készül: a Dentomin-N fogpor adalékok és fluorid hozzáadása nélkül, természetesen segít megelőzni a fog- és ínybetegségeket, miközben megbirkózik a lepedékekkel és dohányzás okozta sárga foltokkal is. Amennyiben jobban szereted az ízesített fogápoló termékeket, akkor a Dentomin-Z fogport ajánljuk, ami borsmentalevelek hozzáadásával éri el ugyanazt a hatást.

Beszámolók alapján egyes esetekben a zeolitos kezelés még az ekcémát és más bőrbetegségeket is képes enyhíteni. Érdemes kipróbálni, hogy shea vajba vagy más természetes növényi olajba keverve javítja-e bőrünk állapotát. A kínálatunkban megtalálható Zeodry-84 Testhintőpor kellemes, száraz érzést kölcsönöz a bőrnek, hatékony nedvszívó és szagtalanító hatású, valamint megelőzi a bőrirritációt. Frissít, nyugat és véd. Íme, egy egyszerű recept zeolitos bőrpakolás készítéséhez: keverj össze 1-2 teáskanál zeolit port vízzel, amíg homogén pasztát nem kapsz. Akár egy kis mézzel is dúsíthatod az extra ápolás érdekében. Hagyd megszáradni a bőrödön, majd finom masszírozó mozdulatokkal távolítsd el. Öblítsd le a bőröd vízzel és hidratáld a bőröd természetes növényi olajokkal.





Zeolitokkal az emésztőrendszeri panaszaidat is csillapíthatod! A Neurosan entero por egy gyógyszernek nem minősülő, orvosilag igazoltan gyógyhatású készítmény. Alkalmas az olyan gyakori problémák enyhítésére, mint a hasmenés, puffadás, ideges eredetű emésztőrendszeri panaszok és a gyomorégés. Nyomelemei és adszorpciós tulajdonsága révén segíti egészségünket.

Már láttuk milyen hatása van a mezőgazdaságban és az emberi szervezetben, térjünk rá a háztartásban való hasznosításra! A legtöbb súrolószer egészségre és környezetre káros anyagokat tartalmaz, és még a tisztítandó felület zománcát vagy mázát is felmarhatja. A Suromin súrolópor azonban nem alkalmaz maró anyagokat, és inox felületek tisztítására is alkalmas. Csupán zeolitot, biológiailag lebomló tenzidet és citromsavat tartalmaz.

Szeretnéd újrahasználni az étolajat? A Derolin étolajderítő segít ebben: szagtalanítja és eltávolítja belőle az égett részecskéket. Használt étolajba keverve eloszlik és megköti a lebegő szemcséket, valamint a telített zsírsavakat. A szilárd részecskék ezután lassan leülepednek, és felette ott marad a tiszta étolaj, a derítő ezzel szinte regenerálja az olajat. A tiszta rész ezután újra felhasználható. Kertes házzal rendelkezők a keletkezett olajsarat komposztálhatják is, mert a talajnak kiváló tápanyagot jelent.

Közelednek a téli napok, amikor a fagypont alatti hőmérséklet miatt veszélyessé válik a csúszós utakon való közlekedés, de a hagyományosan használt kősó sajnos károsítja a növényzetet. Erre a problémára is van zeolitos megoldás: a csúszásgátló granulátumok. Mint korábban említettük, a zeolit kifejezetten előnyös a növényzet számára, ráadásul a kálcium-kloridos Jégolvasztó csúszásgátló egészen -30°C fokig hatásos, ellenben az útszóró sóval ami csak -7°C-ig.

Még mindig nincs vége a zeolitok felhasználási lehetőségeinek: Alkalmazzák őket víztisztításban, építkezéseknél, mosószerekben, alternatív gyógyászatban, napkollektorokban és adszorpciós hűtőkben is. Még kisállat alomnak is használható, így a házikedvenceinknek sem kell káros vegyszerekkel érintkeznie. Akváriumokban a zeolit felszívja az ammóniát és más nitrogénvegyületeket, így tisztítva a vizet.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
érdekes alakú növények
  2018-04-17 21:35:12, kedd
 
 

























 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
tavasz
  2018-04-16 12:26:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
jácint
  2018-04-14 23:58:47, szombat
 
 



Így gondozd a cserepes jácintot, hogy egész évben élvezhesd a szépségét!

Ha kaptál nők napjára cserepes jácintot, akkor most eláruljuk, hogy mit kell tenned vele, hogy egész évben élvezhesd a szépségét.
A legelső dolog, hogy ezt tavaszi virágot a lakásban minél távolabb kell helyezned a fűtőtestektől, kályhától, friss levegőt kell biztosítanod számára, mert így akár több hétig is kitarthat. A legjobb hely tehát, ha egy ablakpárkányra teszed a növényt, ami alatt nincs fűtőtest, és ahonnan sok fényt kap, mert ezt szereti.
A cserepes jácintoknak kevés vízre van szükségük, a talajnak könnyű szerkezetűnek, jó vízáteresztő képességűnek kell lennie.

Amikor elvirágzik és a levelei is hervadni kezdenek, akkor óvatosan szedd ki a földből a gumókat, pár réteg újságpapírba tekerd bele, és pihentesd száraz, hűvös helyen.

Októberben ültesd el cserébe, így már újévre kinyílhat, azonban ha szabad földbe, a virágos kertedbe ülteted, akkor jövő év márciusára, tehát tavaszra fog kihajtani a csodásan illatos jácint.
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
Buddha
  2018-04-14 23:36:10, szombat
 
 



1. A boldogság csak akkor teljesedhet ki igazán, ha megosztjuk másokkal
,,Egy gyertyáról akár több ezer másik gyertyát is meggyújthatunk, mégsem fog annak élettartama lerövidülni. A boldogság mértéke sem csökken soha, ha osztozunk másokkal rajta."

2. Egyedül kell végigjárd a neked szánt utat
,,Senki sem menthet fel bennünket, csak mi önmagunk. Erre senki sem képes, és nem is teheti. Magunk kell járnunk az utunkat."

3. Sose higgy el mindent, amit másoktól hallasz
,,Ne higgy el semmit csak azért, mert egy bölcs mondta, ne higgy el semmit csak azért, mert mások hisznek benne, ne higgy el semmit csak azért, mert papírra van vetve, ne higgy el semmit, csak mert Istentől eredeztetik, ne higgy el semmit, csak mert valaki más elhiszi. Csak azt szabad elhinned, amiről te magad meggyőződtél, hogy igaz!"

4. Az irigységedet inkább váltsd le csodálatra
,,Mások jó tulajdonságaira ne tekints irigységgel, hanem inkább csodálattal szemléld őket."

5. Ne ragaszkodj túlságosan
,,Valójában semmit sem birtokolsz, csupán egy kis ideig megőrzöd. S ha az idő múltával képtelen vagy ezeket tovább adni, akkor te vagy azok birtokában."

6. Szüntesd meg az előítéleteidet
,,A felsőbb világban nincs különbség kelet és nyugat közt, az emberek csak a saját elméjükben találják ki a különbségeket, és azt hiszik róluk, hogy ezek valósak."

7. Barátaidat körültekintően válogasd meg
,,Egy rosszindulatú és kétszínű barát sokkal veszélyesebb egy vadállatnál, egy vadállat a tested sebesíti meg, míg egy rossz barát az elmédet teszi tönkre."

8. A kétség csak eltaszít másoktól, míg a bizalom közel hoz
,,Nincs is félelmetesebb dolog a kétségnél. A kétség, az emberek közé állva, szétválasztja őket, akár egy méreg, mely barátságokat és kapcsolatokat semmisít meg. Ez egy olyan tüske, mely bánt és fájdalmat okoz. Egy olyan kard mely képes ölni."

9. Minden igazságra fény derül
,,Három olyan dolog van, melyet nem lehet sokáig rejtegetni: a Nap, a Hold és az igazság!"

10. Ahogyan gondolkozol, olyanná válsz te is
,,Mindaz, amik vagyunk, a gondolataink következményei: azokon alapul és azok alkotják. Ha valaki gonosz módon gondolkozik, beszél, vagy cselekszik, azt szenvedés követi (...) Viszont ha valaki jót cselekszik, jó gondolattal szól, azt boldogság követi úgy, akárcsak egy árnyék mely sosem hagyja el gazdáját."

11. A szeretet mindenre gyógyír
,,A harag nem oldja fel a haragot, a szeretet viszont mindent felold."

12. Az élet titka a MOST-ban rejlik, ezért kell megélni a jelen pillanatát
,,A szellemi és testi egészség titka egyaránt abban rejlik, hogy ne búslakodjunk a múlt miatt, ne aggódjunk a jövőért, hanem inkább teljes mértékben és bölcsen éljük meg a jelen pillanatot."

13. Szabadulj meg a félelmeidtől
,,A létezés titka, hogy sosem lenne szabad félni. Sose félj attól, hogy mi fog történni veled, és ne számíts mások segítségére sem, hiszen abban a pillanatban, hogy elutasítasz minden fajta segítséget, szabaddá válsz."

14. Kedvességgel és odaadással fordulj mindenkihez
,,Határozd el, hogy gondoskodó leszel a fiatallal szemben, könyörületes az időssel szemben, együtt érző leszel a törekvésekkel szemben és tolerálod a gyengéket és a rosszakat, hiszen valamikor az életed folyamán mindez te is leszel."

15. A szavak hatalmas erővel bírnak: fájdalmat és gyógyulást is egyaránt okozhatnak
,,A szavaknak megvan az erejük ahhoz, hogy pusztítsanak vagy gyógyítsanak. Amikor a szavak igaz és kedves forrásból erednek képesek megváltoztatni a világot!"
 
 
0 komment , kategória:  Buddha  
mazsola
  2018-04-13 17:04:35, péntek
 
 



Miért nem reklámozzák a mazsolát?

A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.
A mazsola szuper energiabomba, magas a szénhidrát tartalma, de tele van rosttal, káliummal, vassal, de zsír és keményítőmentes. A jótékony polifenolokról, antioxidánsokról ne feledkezzünk meg, ezek gyógyhatásúak.



50 g mazsola tartalma:

129 kcal

34 g szénhidrát

1,3 g fehérje

1,6 g rost

0,2 zsír

25,4 g cukor

322 mg kálium

0,8 mg vas

0,08 g B6-vitamin

14 mg magnézium

22 mg kalcium

1,5 mikrogramm K-vitamin

A mazsola jótékony hatásai


Megelőzi a fogszuvasodást

Az édes mazsola nem árt a fogaknak. Szakértők szerint a mazsolában olyan festékanyagok vannak, amelyek elpusztítják a szájüregben a baktériumokat.


Szorulás ellen

Együnk mazsolát, ha baj van az emésztésünkkel, hiszen a rostok csodát művelnek. A székrekedést és a hasmenést is megakadályozza.


Csökkenti a magas vérnyomást, és az agyvérzés kockázatát

Akiknek ingadozik a vérnyomásuk, érdemes naponta háromszor pár szemet elfogyasztaniuk. A káliumtartalma is jót tesz a keringési betegségekben szenvedőknek.


GyulladáscsökkentőAntioxidáns tartalmánál fogva az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat is csökkenti.


Csökkenti a savasodást

A mazsola sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.


Segít a vérszegénység kezelésében

A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a vérszegénység kezeléséhez. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.


Az egészséges szemekért

A mazsola fogyasztása élesíti a látást, a benne található antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabadgyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat.


Az egészséges csontokért

A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
virág
  2018-04-13 16:45:50, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  virág  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 237 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 26
  • e Hét: 121
  • e Hónap: 1333
  • e Év: 29556
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.