Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
cukkini rceptek
  2015-07-29 13:28:39, szerda
 
  CUKKINI CSŐBEN SÜTVE





Hozzávalók:

tíz szelet bacon
egy cukkini héjastól ( kb. 30-35 dkg)
két közepes nagyságú csiperke gomba
egy fél csirkemell filé
5 dkg füstölt karaván sajt
két db tojás
kapor
3-4 csipetnyi szárított vargánya
só,bors
két evőkanál zabpehely
olaj a tepsi kikenéséhez
egy teáskanálnyi zsemlemorzsa

Elkészítés:
A megmosott cukkinit héjastól lereszeljük, úgyszintén a gombát is. Két csipetnyi sóval megszórjuk, néhány percig hagyjuk, majd kinyomjuk a folyadékot belőle. Ízesítjük borssal, kaporral, vargányával. Belereszeljük a sajtot, a zabpelyhet,majd hozzáadjuk a tojásokat és jól elkeverjük.
Egy tepsit kiolajazunk, majd meghintjük zsemlemorzsával,utána kibélelünk baconnel, úgy hogy fedjék egymást a szeletek, majd beleborítjuk a cukkinis masszát. Sorban a tetejére kis csirkemell kockákat rakunk, az ujjunkkal belenyomjuk a masszába. Ráhajtjuk a bacon szeleteket úgy hogy fedje a masszát.

Lefóliázva 180 fokon sütjük 40 percig ,utána még tetejét megpirítjuk.



FÜSTÖLTSAJTOS CUKKINI GOLYÓ





Hozzávalók:

1 közepes cukkini (reszelve mérve kb. 35-40 dkg)
1 kk só
1 nagy csipet bors
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
5 dkg dkg reszelt füstölt Trappista sajt + 1 teáskanál reszelt parmezán
3-4 ek zsemlemorzsa
Sütéshez:
3 evőkanál olaj

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk és héjastól megreszeljük( nem volt mag benne). Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, az apróra reszelt fokhagymát és 1 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.
Alaposan összedolgozzuk. Golyókat formázunk nedves kézzel,majd zsemlemorzsába hempergetjük
Olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat és közepes lángon világos barnára pirítjuk.
Nagyon finom paradicsomsalátával.

ZABPELYHES CUKKINIFASÍRT




Hozzávalók két személyre:

1 közepes cukkini (reszelve mérve kb. 35-40 dkg)
3 ek. zabpehely
só ízlés szerint (egy mokkáskanálnyit használtam)
1 db. tojás
3 ek. reszelt trappista sajt
3 ek. zabkorpa
egy csokor friss zöld kapor
Sütéshez:
3 ek. olaj

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk és héjastól megreszeljük( nem volt mag benne). Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, az apróra vágott kaprot, a 3 evőkanálnyi zabpelyhet.
Alaposan összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk nedves kézzel,majd zabkorpába forgatjuk.
Olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a pogácsákat és közepes lángon világos barnára pirítjuk. Nagyon finom paradicsomsalátával.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
vicc
  2015-07-29 13:05:15, szerda
 
  Egy anya meg a lánya jelentkezik a cirkuszigazgatónál. Az igazgató előbb a lány produkcióját tekinti meg, mely abból áll, hogy a csinos nő meztelenül hanyatt fekve pingponglabdákkal zsonglőrködik, majd a slusszpoén, hogy a labdák mindegyike eltűnik a leány lába között. A direktor lelkesedik:
- Nagyszerű produkció, megveszem az új műsorhoz. És mit tud a kedves mama?
- Ugyanezt, görögdinnyékkel.





 
 
0 komment , kategória:  viccek  
tepsis cukkini krumpival
  2015-07-29 13:02:11, szerda
 
 



Hozzávalók:
2 db nagy krumpli( 30-40 dkg)
1 közepes cukkini fele (ugyanannyi , mint krumpli)
1-2 paradicsom
2 ek.mascarpone (maradék,de jó a tömlős krémsajt)
1 szelet ( kb.6-8 dkg) fetasajt
1 evőkanál reszelt parmezán
1,5 dl zsírszegény tejszín
kakukkfű,bazsalikom ízlés szerint
só,bors
vaj a tepsi kikenéséhez+zsemlemorzsa a szórásához
Elkészítés:
Megpucoljuk és felkarikázzuk a krumplit 2-2.5 és a cukkinit, 3 mm vastagra(fent a képen látható mennyire vastag :-)). Kicsit megsózzuk a krumplit és a cukkinit ( figyeljünk arra,hogy a feta sós), majd belerakjuk a a kivajazott és zsemlemorzsázott tepsibe , egy krumpli,egy cukkini szelet. Teszünk közé egy-egy összemorzsolt kakukkfű levelet (aki nem szereti az ízét,hagyja ki),csipetnyi borsot, a tepsi tetejére középre behelyezünk egy bazsalikom levelet. A tetejére tesszük a paradicsom karikákat, ráhalmozzuk a mascarponet, a feta sajtot( én a mascarponet a paradicsomra, a fetát a krumpli és cukkinire morzsoltam).
Ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt. Betesszük 180 fokos sütőbe a sütő középső rácsára, kb. 10 percnyi sütés után alufóliával befedtem ( ha mélyebb tepsiben sütjük korábban is lehet,de nekem elérte volna az alufóliát a mascarpone),további 30-35 percig sütjük. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljon.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
vicc
  2015-07-28 21:02:40, kedd
 
  Egy fiatalembernek, aki a nagymamájával él, problémája akadt a fütykösével. Elmegy orvoshoz, aki azt ajánlja hogy mártogassa meleg tejbe. Oké, haza megy, kéri a nagymamáját, hogy hozzon fel neki egy pohár langyos tejet.
Viszi is a mami, bár egy kicsit értetlenkedik, hisz ő úgy tudja, nem szereti a tejet. Na mindegy, odaadja neki, becsukja az ajtót, a srác meg elkezdi mártogatni.
De a nagymami nem bírja ki, hogy ne lesse meg, ugyan mit csinál a pohár tejjel, hisz nem szereti. Bekukucskál a kulcslyukon. Nézi...
- 3x váltam, 3 férjemet temettem, kb 6 párkapcsolatom volt, de én ezt még sosem tudtam, hogy így töltik.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
dinnye
  2015-07-28 12:25:14, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
gyümölcs
  2015-07-28 12:22:26, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
sárgadinnye
  2015-07-23 16:30:07, csütörtök
 
 



A sárgadinnye élettani hatásai
A sárgadinnye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gyógynövényként is ismert. Finom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et.


A sokoldalú sárgadinnye
Meg is süthetjük vagy grillezhetjük, és vanília fagyival is szervírozhatjuk desszertként. Fogyasszunk is minél többet belőle, hiszen amellett, hogy frissít, oltja a szomjat és persze finom is, rengeteg haszna is van. Kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják ezt a vélhetően Ázsiából származó csemegét. Termesztése azokon a vidékeken ajánlott, ahol hosszú és meleg a nyár, így elegendő ideje van a termésnek a beéréshez, s cukortartalmát is befolyásolja az éghajlati hőmérséklet.
Mit tartalmaz a sárgadinnye
Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Vitaminbomba és természetes gyógyszer: az egyik legjobb A- és C-vitamin forrás ez a zöldségféle, s a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- (niacin) vitaminban. Káliumot, folátokat és rostot is tartalmaz.
Magas béta-karotin tartalmának köszönhető gyönyörű színe, amely miatt nyilván elnevezése is megszületett. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely zsírban oldódik, s ezért nagyon kell ügyelni helyes adagolására, nehogy felhalmozódjon a szervezetünkben. Karotin tartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is.
Jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti. Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt fájdalmas időszakokat élnek át. Szintén béta-karotin tartalmának köszönhetően a hasi rész bármely gyulladásos megbetegedésének gyógyításában, illetve vékony- és vastagbélgyulladás esetén is eredményesen alkalmazható.
Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem egészségéhez. A szem időskori megbetegedésének (szürkehályog) ellenszere az A-vitaminban gazdag táplálkozás, amelyből nagy részt lefedhetünk a sárgadinnye fogyasztásával. Az A-vitamin kúraszerű szervezetbe vitelével 39%-kal csökkenthető a hályog kialakulásának rizikója.
A sárgadinnye C-vitamin forrás is, ami a szervezetbe juttatás után antioxidánsként működik. A szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen is fegyver lehet a sárgadinnye, mivel zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. A C-vitamin ezen kívül a fertőzések ellen is véd, "leszámol" számos baktériummal és vírussal. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, az agyi katasztrófákat, illetve a rákos sejtek megjelenését a szervezetben.
A zöldségben előforduló B-vitamin összeállítás és étkezési rosttartalma együtt a sárgadinnyét kiváló energiaforrássá teszi, amely biztosítja a jó szénhidrát-anyagcserét. Stabilizálja a vércukorszintet, a speciális B-vitamin-tartalom pedig segíti a sejteket a szénhidrátok hasznosításában. A rostok biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint könnyebben stabilizálódik.
Sárgadinnye élettani hatásai
Ásványi anyagok
A sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.
Vitaminok
Vitaminok közül a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. Ilyen az A-, a B1-, a B2- és a C-vitamin. Ezeknek köszönheti a dinnye az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét.
Rosttartalom
A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.
Bélgyulladás
Az emésztőrendszer rendbetételén belül olyan problémákra is hatékony lehet, mint például a vékony- vagy a vastagbélben kialakuló gyulladások. Mindezt anélkül teszi, hogy különösen megterhelné a bélrendszert, vagyis nem csak tisztít és gyógyít, de mindezt kíméletesen is teszi!
Immunrendszer
A sárgadinnye kiváló immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik. Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás!
Hidratálás
A sárgadinnye nagy százalékban tartalmaz vizet, így ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor azzal biztosítjuk a szervezet folyadékszükségletét is. Az ilyen belső hidratálással egész testünknek jót teszünk, ráadásul látványos eredményt érünk el arcbőrünk feszességében is.
Kiütések az arcon
Ha arcunk bőrén apróbb kiütéseket tapasztalunk, amely akár a meleg számlájára is írható, akkor szintén jó szolgálatot tehet egy kis sárgadinnye. Mindegy, hogy belsőleg vagy külsőleg alkalmazzuk, a kiütések eltűnnek, arcunk bőre fiatal és üde lesz.
Fogyókúra
A sárgadinnye ideális segítségünk lehet a nyári fogyókúrában is. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását. A benne lévő folyadék pedig teltségérzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek, helyette inkább aktívak és energikusak leszünk!

Forrás: www.exastudio.hu
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Alvás kánikulában
  2015-07-23 15:18:42, csütörtök
 
  Alvás kánikulában - nem lehetetlen!

Egyperces lehűlési trükkök kánikula idejére
Ha kánikula, akkor álmatlanság. Ilyenkor az álmatlanok örvendezhetnek: nem csak ők ásítoznak a kialvatlanságtól, hanem mindenki. Melegben ugyanis senki sem tud aludni. Hogy miért?
Az alvás második fázisában a test kissé lehűl, míg a végtagok felmelegednek. Ezért fontos, hogy télen ne fázzon a lábad elalvás előtt, mert a test és a végtagok közti hőmérséklet-különbség nem jön létre - így az elalvás folyamata a második fázisban elakad. De térjünk vissza a kánikulához.





Tehát nagy melegben a test nem tud kellőképp lehűlni - és ezzel lőttek az alvásnak. Ilyenkor szidod magad, hogy miért nem szereltettél be légkondit, szigeteltetted le a falakat, cserélted ki az ablakokat vagy költöztél Norvégiába (ott most 17 fok van).
Jó hírem van: nem kell most azonnal kihívni a klímaszerelőt és költségekbe verni magad! A levegő mesterséges hűtése amúgy is csak akkor jó megoldás, ha rá tudsz szánni elég pénzt, hogy ne a legolcsóbb klímát vedd meg, hanem olyat, amelyikben megfelelő szűrő van és gondoskodik a levegő páratartalmának kiegyenlítéséről is.
Néha a lehűléshez elegendő néhány vizes zsebkendő is...

1, Feküdj le vizes hajjal
A hajszárítót most eldobhatod. A vizes haj szép lassan párologva hűti a tested, így órákig élvezheted a hűsölést.

2, Tegyél a csuklódra hideg vizes borogatást!
Ne csak a csuklódra: minden olyan testtájra, ahol a pulzusod könnyen kitapintható, ugyanis ezeken a részeken hűthető legkönnyebben a vér (ami aztán a testedben keringve más testtájakat is lehűt). Melyek ezek a testtájak: csukló, boka, könyékhajlat, térdhajlat, nyak.

3, Tanulj az egyiptomiaktól!
Forró vidékek lakosai már évezredek óta rájöttek a lehűlés titkára (és nekik nem volt klímájuk, csak 50fokos sivatagi melegük).
A Nílus vidékén élő emberek gyakran benedvesítettek egy lepedőt (a viráglocsolásra használt spricni remekül megfelel a célnak) és avval takaróztak. Vigyázz, ha a lepedő túl vizes, még meg is fázhatsz!

4, Csinálj kereszthuzatot!
Ha nem tudsz kereszthuzatot csinálni, akkor egy ventilátor is megteszi: helyezd a ventillátort a háló ablakával szembe. Az enyhe kereszthuzat remekül hűti majd a hálószobád!

5, Igyál sok folyadékot!
Nem kell attól félned, hogy egész éjjel pisilni jársz majd. Az egy pohár víz lefekvés előtt tökéletesen megteszi. Ezt a 3 deci folyadékot ki is fogod izzadni az éjjel, ha viszont nem iszol elalvás előtt, a tested reggelig simán dehidratálódik - és ezáltal a hőháztartásod sem működik majd megfelelően.

6, Hordj vizes zoknit!
Ami télen a száraz gyapjúzokni, az nyáron a nedves zokni a lábra: rengeteg apró hajszálér található a lábfejedben, ezeket, ha lehűtöd, lehűl az egész tested is. Hajrá, érdemes kipróbálni!

7, Zuhanyozz langyos vagy hideg vízzel!
Itt az idő rászokni a váltott zuhanyozásra: meleggel kezded, majd egyre hidegebb vízzel zuhanyzol, míg végül elérsz az egészen hideg zuhanyig. Engedheted magadra a hideg vizet körülbelül 1 percig, majd fokozatosan melegítsd vissza a vizet, újabb 1 perces meleg zuhany következik, és ezt így váltogathatod, amíg jól esik. Ha lehűlni akarsz, a hideg vízzel fejezd be. Télen ugyanez fordítva remekül működik a tested átmelegítésére.
Ügyelj arra, hogy ezt a váltott zuhanyzást ne közvetlen lefekvés előtt gyakorold, mert remekül frissít. Legjobb, ha elalvás előtt kb. másfél órával állsz neki zuhanyozni.

8, Költözz ki az erkélyre!
Akármilyen hihetelenül hangzik, a Föld lakosságának nem kis hányada a szabad ég alatt alszik. Bizonyos nomád törzsek kifejezetten a sátruk előtt alszanak (a sátrat a cuccaik raktározására használják), kívül ugyanis nemcsak tágasabb, de hűvösebb is van.
Figyeld az időjárásjelentést: ha éjszakai lehűlést mond és a hőmérséklet éjjel drasztikusan csökken, akkor ne válaszd ezt a módszert!

9, A rizs és a tönköly nem csak evésre való...
Ha tönkönypárnán alszol, annak számos előnye közül most azt az előnyt is élvezheted, hogy nem olyan meleg, mint a pamut vagy pláne a poliészter töltésű párnák.
Egyébként pedig javaslom a következő módszert: tölts meg egy zoknit rizzsel, csomózd be a tetejét és tedd egy órára a hűtőbe. Majd vedd ki és tedd a zoknit a lábadhoz (vagy ahol jól esne lehűlni). A rizs legalább fél óráig tartani fogja a hideget - ez épp elég idő ahhoz, hogy elaludjál.

10, Végül a kedvencem: a jégkocka-trükk
Végy egy darab jégkockát és dörzsöld vele a végtagjaidat (csukló, lábfej, boka, nyak környéke, könyék- és térdhajlat). Mire a jégkocka elolvad, már le is hűltél.





Így hűtsd a hálószobád
1, Kapcsold be a ventillátort!

Ez két okból is hasznos lehet. Egyrészt áthűl tőle a szoba, másrészt úgynevezett fehér zajt kelt, azaz egyenletes, monoton zajt csinál, épp elég halkat, hogy aludni tudjál, de ahhoz elég, hogy kiszűrje a többi, utcáról beszűrődő, hirtelen zajt, ami egyébként felébresztene.
2, Tegyél egy vizes lepedőt az ablak elé!

Vagy nedvestítsd be a függönyöket és úgy akaszd őket fel és hagyd nyitva az ablakot! Az enyhe légáramlat és a vizes lepedő 20 perc alatt áthűti a szobát.
3, Nappalra zárd be az ablakokat!

Zárd be az ablakot nappalra és húzd el a sötétítőfüggönyt, így nem jön be a meleg. Éjszaka viszont gondoskodj a hálószobád szellőzéséről!


Forrás: alvasguru.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicc
  2015-07-22 13:16:13, szerda
 
 
A szöszi hazavisz egy tálat és boldogan újságolja a férjének:
- Nézd drágám, milyen törésálló tálat vettem!
Ezután ledobja a földre, hogy bebizonyítsa, milyen jó vásárt csinált. A táldarabokra törik, mire a szöszi morfondírozva: - Vagy talán hőálló?
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
hétfő reggel
  2015-07-13 11:56:05, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 1443
  • e Év: 29666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.