Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
medvehagyma
  2012-04-30 10:19:21, hétfő
 
 


MEDVEHAGYMA A TAVASZ ELSŐ HÍRNÖKE

MEDVEHAGYMA ALLIUM URSINUM

A medvehagyma friss kicsit csípős íze felújítja szokványos, a tél folyamán egyre unalmasabbá váló salátáinkat, és teljesen új hangzást ad az ételeknek.
A lombos erdők legkorábban előbújó évelő zöldség és gyógynövénye. Levélkéi már március végén szedhetőek, amikor még nem tudunk hozzájutni szinte semmilyen más zöldféléhez. Az egész növény felhasználható, hagymája, szára levele, virága. Ízre a fokhagymához hasonló viszont nincs kellemetlen utóíze.


Termesztése

Lehet magról és a kis hagymákról szaporítani, ez utóbbi biztonságosabb, csak nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a felszedett hagyma. Tehát kiássuk, szétosztjuk, elültetjük, jól megöntözzük. Először 25-30 cm-es sortávolságra, és 10-15 cm-es tőtávolságra ültessük, az évelőágyásba, lehetőleg árnyékos, félárnyékos, nyirkos helyre. Aztán magától szaporodik és benövi az egész területet. Első években türelmesnek kell lennünk hozzá, mert minden hagymácskából két levél nő ki. Csak a harmadik évben vágható le tövenként egy-egy levél, ha mindkét levelet leszedjük a hagyma elpusztul, és eltűnik a medvehagymásunk a kertből megint mehetünk az erdőbe szedni. A harmadik, negyedik évben virágzik. A mag beérése után levelei elsárgulnak, és egyszer csak eltűnnek, nem kell megijedni, él és tovább fejlődik a földben. Nagyon száraz nyarakon öntözhetjük is a területet, ezt szereti, és meghálálja, a növény. A vásárolt magokat ősszel vessük el, mert a kikeléshez feltétlenül kell a fagyhatás. Eltelik néhány év, és annyi medvehagymánk terem, hogy felmerül a sűrű vetemény esete. Ilyenkor már a hagymákat is kiszedhetjük fogyasztásra, illetve szétültethetjük fejlődésének bármelyik szakaszában, a fontos ne hagyjuk kiszáradni.



Összetéveszthető

Levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra és az őszi kikericsre, ez utóbbi később bontja ki leveleit. Igazából erdőben még nem találkoztam együtt velük a kerti termesztésnél, pedig egymástól távol jól elhatároltan ültessük, hogy a gyerekek össze ne téveszthessék. Könnyen megállapítható kiléte, ha megdörzsöljük, vagy megtörjük a levelét és fokhagymaillatot áraszt, az biztosan medvehagyma.

Beltartalmi értékei

A medvehagymában található vitaminok és ásványi anyagok: A, B, B, C, niacin, magnézium, vas, cink, mangán, kalcium, szelén.

Hatóanyagai ugyanazok, mint a fokhagymáé, csak más mennyiségi összetételben (allináz, allicin, ajoen, metil-alil-triszulfid, adenozin, flavonoidok, cisztein, foszfolopidek, béta-sziszoszterin, szteroidok, vitaminok) ennek köszönhetően nincs utó- illathatása, csak addig érezzük szagát, amíg esszük.

Gyógyhatása

A gyógynövények közt is kiemelkedő, a medvehagyma nagyon hasznos egészségvédő növény, gyorsan megszabadít bennünket a tavaszi fáradtságtól.

A népi gyógyításban megfázás elleni, antibakteriális, féregűző, és a gyomor működés aktivizálására, érelmeszesedésre használják.

Jó vértisztító, enyhe vízhajtó, és általános erősítő. Segíti az emésztést, gyulladásgátló, gombaellenes hatású (Candida).

Nem véletlenül adta a természet ilyenkor tavasszal a medvehagymát, mert segít a májnak megújulni a téli nehéz táplálkozás után. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ennek következtében az érelmeszesedést, gátolja a vérrögképződést, emlékezetjavító.

Bőrbetegségeknél és reumás fájdalmakra pakolásként alkalmazható. A leveleket összetörjük, gézlapok közé csomagoljuk és a fájó izületre tesszük egy-másfél órára.

Negatív tulajdonságai

A medvehagyma gátolja a trombociták összecsapódását, ezért véralvadásgátló szereket szedőknek nem ajánlom. Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, napi adagja 6-8 levél, de még ez is súlyosbíthatja a gyomorfekélyesek állapotát, álmatlanságot, fejfájást, és hasmenést okozhat.

Szedése

A medvehagyma annyira népszerű lett az utóbbi időben, hogy a kipusztulás veszélye fenyegeti, ezért védetté nyilvánították, így természetvédelmi területen ne szedjük. Mindig egy levelet tépjünk le tövenként, hogy a másik megmaradt tudja táplálni a növényt.

Tárolása

A medvehagymát inkább frissen fogyasszuk, tároló dobozban hideg helyen tartva 3-4 napig eltartható, ha megsárgult a levele már fogyasztásra gyakorlatilag alkalmatlan.

Ahol a medvehagymát ősidők óta fontos táplálék, ott savanyítják a szárakat csomókba összekötve, lerakják egy hordóban, tetejére nehezéket téve, ahogyan nálunk a káposztát szokták készíteni. Ezen kívül, megszáríthatjuk ugyanúgy, mint a csalánt, és télen 1-1 kanállal felhasználva gazdagíthatjuk vele ételeinket.

A fagyasztás, és olajban eltevés igencsak ront élvezeti értékein, és akár tönkre is teheti ételünket.

Mit főzhetünk belőle?

Jól megmossuk a sötétzöld leveleket, leszárítjuk, csíkokra vágjuk és hozzáadjuk, bármelyik megszokott salátánkhoz, meglátjuk mennyire újszerű lesz tőle. Lehet önálló saláta alapanyag, összekeverjük kevés olíva olajjal, citrommal, és megszórjuk pirított dióval, vagy napraforgó maggal. Lehet egyszerűen csak tejföllel összekeverni. Belekerülhet a levesekbe, párolhatjuk, töltött táskákat készíthetünk vele, rizses ételekben kiváló, és a pesto-nak is lehet alapanyaga, ugyan keverni szoktam petrezselyem zöldjével, vagy mángolddal hogy ne legyen annyira csípős és aktív.
Vajon futtatott medvehagyma

Nem kell megijedni, előlünk nem fut el sehová. Tehát a medvehagymát sós vízben blansírozzuk, és rádobjuk a felolvasztott vajra, ahol megforgatjuk amíg éppen elkezdene barnulni. Kukorica lepénnyel nagyon finom, de bármihez adhatjuk köretként.

Medvehagymás táskák

A tésztához: 160g kukoricaliszt, 160g teljes kiőrlésű liszt, víz, só

A töltelékhez: 100g medvehagyma blansírozva, 100g feta, vagy friss sajt, 100g apróra vágott hagyma megpárolva

Meleg olvasztott vaj.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 20-30 percig lefedve állni hagyjuk. Ha egy tállal fedjük le nem szárad ki a tészta. Ha ruhával takarjuk be nehezebb lesz kisodorni. Nagyon megkönnyíti munkánkat a tésztakészítő gép, hiszen talán a legnagyobb kitartást és erőpróbát a sodrás igényli a házi tészta készítésénél. Korongokat, vágunk a kisodort tésztából 1teáskanál tölteléket teszünk rá, félbehajtjuk, a széleket összenyomkodjuk, és lisztezett deszkára rakjuk sorba a táskákat, ne ijedjünk meg ha először amorf formákra sikerednek, ettől különleges, hiszen nem egy gép, hanem mi a saját kezünkkel készítettük. Közben vizet forralunk. A forró vízbe egyszerre 10-12 táskát tehetünk, amikor feljöttek a víz felszínére, még nem azt jelenti, hogy megfőttek, az újraforráskor beleöntünk egy pohár hideg vizet, amikor megint felforr ,azt jelenti megfőttek a táskák, és egy szűrőkanállal kiszedhetjük őket. Soha ne arra a tányérra szedjük, amelyiken tálaljuk, mert akkor vízben fog tocsogni, és felhígul az öntet. Meleg tányéron tálaljuk, a meleg olvasztott vajat, külön tálkában mellétéve, hogy mindenki annyit tehessen rá, amennyit szükségesnek tart.

Medvehagymás pesto




100g medvehagyma levél, 100g mangold levél vagy petrezselyemzöldje, 120ml jó minőségű olíva olaj, 80g dió, vagy mandula, 80g feta sajt vagy 80g parmezán sajt (a friss sajtok, mint a feta mindig könnyebben emészthetőek, mint az érlelt sajtok.)

Beletesszük az aprítógépbe a zöldeket, és ráöntjük az olíva olajat, pépesítjük, hozzáadjuk a mandulát, majd sajtot ezt lereszelhetjük, akkor könnyebben összeáll a pesto, kis borsot tehetünk még bele.



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Hofi piál a Föld
  2012-04-29 23:00:12, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Hofi Géza  
öregedés
  2012-04-29 22:13:35, vasárnap
 
  Dr.Mercola:
A öregedés elleni csodálatos felfedezés, ami a szakértők szerint Nobel díjat érdemelne

Az életet meg lehet hosszabbítani, és időskorban is egészségesnek maradni egy egyszerű étrendi változtatással, ami bekapcsolja a "fiatalság" gént. Cynthia Kenyon professzor asszony - akinek sok szakértő szerint Nobel díjat kéne kapnia az öregedéssel kapcsolatos kutatásaiért - felfedezte, hogy a szénhidrátok közvetlenül befolyásolják a fiatalosságért és a hosszú életért felelős géneket.

A fonálférgek génjeinek manipulációjával Kenyon asszony képes volt hatszorosára meghosszabbítani élettartamukat. A férgek élethosszát kontrolláló gének ugyanúgy megtalálhatók az egereknél és patkányoknál, s valószínűleg a majmoknál és az embernél is. Kenyon professzor felfedezte, hogy ha lekapcsoljuk az inzulint kontrolláló gént, az automatikusan bekapcsol egy másik gént, ami életelixírként viselkedik.

A Daily Mail beszámolója:

"A gén, amit a professzor felfedezett, arra késztette, hogy drasztikusan megváltoztassa a saját étrendjét, jelentősen csökkentve a szénhidrátok fogyasztását. Ezt azért tette, mert a szénhidrátok több inzulin termelésére serkentik a szervezetet, (az extra vércukor semlegesítésére) és így a második gén, az "elixír", nem tud aktiválódni."

Dr. Mercola kommentárja:

Érdekes, hogy a konvencionális média hogy képes valami ennyire alapvető dolgot úgy beállítani, mintha valami merőben új lenne. Több, mint tíz éve figyelmeztetem olvasóimat a cukor és gabonaszénhidrátok kerülésére, hogy egészségesebb és hosszabb életűek legyenek. Ezzel együtt nagyon jó hír, hogy ez a téma végre jól megérdemelt figyelmet kap. Ahogy a tudomány egyre jobban felzárkózik, egyre több embernek esik le a tantusz.

Amint a Daily Mail cikkében olvashatjuk, a kutatások megerősítik, hogy "az inzulinszerű növekedési faktor számos rákfélével szorosan összefügg, és hogy a sok szénhidrát fogyasztása miatti emelkedett inzulinszint az okozója a legtöbb civilizációs betegségnek". Sokan még mindig nem értik ezt. Ahogy a Daily Mail megállapítja, ez a feltevés "30 év egészségügyi ajánlásával megy szembe, amely szerint a zsírbevitelt kellene csökkentenünk, és sok komplex szénhidrátot fogyasztani a szervezet energia ellátása érdekében".

Pontosan ez a hivatalos közegészségügyi ajánlás a legfőbb oka, hogy az elhízottság, a cukorbetegség és a rák gyakorisága ilyen méreteket öltött az USA-ban és más fejlett országokban.

Az inzulin az öregedés egyik fő gyorsítója, és számos egyéb testi funkciót befolyásol, amelyek mind befolyásolják az élettartamot.
Az inzulin például:

Számos hormon működését megváltoztatja
Stimulálja a szimpatikus idegrendszert
Érösszehúzódást eredményez

A modern kutatások megmutatják, hogyan rövidítik meg a szénhidrátok az élettartamot

"Ez a kutatás forradalmasította az öregedéssel kapcsolatos nézeteinket - mondta Jeff Holly, a Bristol Egyetem klinikai tudományok professzora. Tíz évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy az öregedés valószínűleg egy lassú hanyatlás eredménye, de Kenyon professzor megmutatta, hogy itt inkább egy gének által kontrollált mechanizmusról van szó."

Korábban többször írtam arról, hogy az étrend felülírhatja az egyes betegségekre való genetikai hajlamot, és ez a kutatás megerősíti ezt a feltevést, hiszen két fontos gén be- és kikapcsolását is befolyásolja a szénhidrátfogyasztás.
Kenyon professzor fonálférgekkel dolgozott, de kísérleteit a világ számos laboratóriumában megismételték, patkányokon, egereken, és majmokon. Az emberben ugyanúgy jelen vannak ezek a gének, tehát az eredmények az emberre is vonatkoznak. A professzor asszony felfedezésének egyik legérdekesebb aspektusa, hogy ezek a férgek nemcsak hatszor hosszabb ideig éltek, de életük végéig megőrizték egészségüket és fiatalos energiájukat.
Bizonyos kísérletek már bebizonyították, hogy a kalóriabevitel csökkentésével is meghosszabbítható az élettartam. Ezzel az a probléma, hogy a legtöbben nem értik, hogy a lényeg a szénhidrátokból származó kalóriák csökkentése!

"Az inzulint kontrolláló gént viccből Grim Reaper-nek (a Kaszás) neveztük el, mert amikor bekapcsol, akkor az élettartam megrövidül. A második, 'elixír' gén (hivatalos neve DAF 16) viszont rengeteg öregedés ellenes hasznot hoz. A kísérletek során beceneve az "édes tizenhat éves" lett, mert a férgeket tinédzserekké változtatta. "Egy csomó instrukciót küld a regeneráló géneknek"- mondja Kenyon professzor."Felerősíti a bőr- és izomépítő fehérjék optimális működéséhez szükséges elemeket, aktiválja az immunrendszer fertőzések elleni védőmechanizmusait, és kikapcsolja a rákos folyamatokban aktív géneket".

Emelkedett inzulinszint - az idő előtti öregedés és halál fő oka

A mechanizmus egyszerű:

1. Túl sok cukor/gabona és készétel kerül a szervezetbe, valamint
2. túl kevés a mozgás

Korábbi vizsgálatok is azt igazolták, hogy a magas cukor és gabonatartalmú étrendek az elhízottság fő okozói, és hogy a vékonyság a hosszú élet egyik kulcs faktora.
Sajnos számos orvos és természetgyógyász még mindig nincs tisztában az inzulin egészségre kiható alapvető szerepével.
Fontos megértenünk, hogy az inzulin szerepének alapos megértése a legtöbb, amit tehetünk egészségünk optimalizálása érdekében.

A fruktóz egészségromboló, és idő előtt eltesz láb alól

A gabonák mellett a fruktóz, különösen a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a legrosszabb étrendi elem (ezzel édesítenek manapság mindent az élelmiszeriparban):

Tönkreteszi az inzulinérzékenységet
Zsírrá alakul a szervezetben
A glikáció és a gyulladás okozója, ami felgyorsítja az öregedést

A glikáció, (amikor a cukor fehérjéhez kötődik), az oxidáció mellett az egyik legfontosabb molekuláris mechanizmus, amely károsítja a szervezetet, gyorsítja az öregedést, növeli a gyulladásszintet. Sajnos ez a folyamat számos harci sebesülést hagy maga után a szervezetben, pl. az artériákban kialakuló hegesedést, amit plakoknak nevezünk. Nem csoda tehát, hogy olyan szoros kapcsolat van a cukorbetegség és a szívbetegség között.

Tudjuk, hogy a fruktóz fontos szerepet játszik e betegségek kialakulásában:

Inzulin rezisztencia és elhízás
Emelkedett vérnyomás, vérzsír, LDL koleszterin
Szív- és érrendszeri betegségek
Májbetegség
Rák
Artritisz
Köszvény

Fruktóz ajánlás

Mindenképpen azt ajánlom, hogy a napi ÖSSZ fruktóz bevitelt tartsák 25 gramm alatt (ez 2 darab almának felel meg, de nem kell megijedni, az alma az egyik legmagasabb fruktóztartalmú gyümölcs. 25 gramm fruktóz van pl. 4 narancsban, vagy kb. 18 darab sárgabarackban, vagy 8 csészényi málnában. Mivel Mercola az össz fruktózról beszél, ebbe a zöldségek is beleszámítanak, amelyeknek azonban jóval alacsonyabb a fruktóztartalma. Elmira megj.)

Azonban a legbölcsebben az cselekszik, aki a napi fruktózbevitelt 15 grammra vagy az alá szorítja, különösen, ha magas a húgysav szintje, ami mindig a fruktóz toxicitás előrejelzőjének tekinthető. (Ez az ajánlás azokra vonatkozik, akik üdítőitalokat, gyümölcsleveket és más, rejtett fruktóztartalmú ételeket fogyasztanak. Elmira megj.)

A szénhidrátcsökkentés és a mozgás a fiatalság forrásai

A sport és a mozgás segít visszanyerni az inzulin érzékenységet. A mozgás ugyanazokkal az előnyökkel ár, mint a relatív kalóriacsökkentés:

javuló inzulinérzékenység
csökkenő zsírtömeg
csökkenő rák rizikó

Számos vizsgálat többszörösen bizonyította, hogy a rendszeres mozgás segíthet megelőzni a magas vérnyomás, az elhízás és szívbetegség kialakulását. Ugyancsak nagyon izgalmas kutatási területnek ígérkezik, hogy az intenzív intervallum tréning a humán növekedési hormon (HGH) serkentése által megnöveli az élettartamot.

Folynak sikeres kutatások az öregedési folyamat visszafordítására is, egyelőre patkányokon. Fontos tehát, hogy addig is, amíg ezek a technikák a mi számunkra is elérhetővé válnak, tartsuk magunkat jó egészségben, aminek a legfontosabb eszköze a megfelelő inzulin és leptin érzékenység megtartása, illetve helyreállítása.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
citromos piskótarolád
  2012-04-28 20:49:30, szombat
 
 



Piskótalap:

4 db tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
2 ek. olaj

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
Az egész tojásokat a cukorral addig kevertem, míg nagyon lágy, könnyű, habos masszát nem kaptam. Kanalanként beleszitáltam a lisztet, óvatosan belecsorgattam az olajat. Sütőpapírral kibélelt nagy méretű sütőlemezre kentem a masszát, majd 8 percig sütöttem. 2-3 percig hagytam pihenni.Porcukorral megszórt ruhára borítottam, lehúztam róla a papírt, ruhával együtt feltekertem. Hagytam kihülni.

Citromkrém:

10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
2 citrom leve
fél citrom reszelt héja

Minden hozzávalót beletettem egy jénaiba, majd gőz fölött addig kevertem, míg szépen besűrűsödött. Elég hosszú folyamat, jó ideig látszólag nem történik semmi, mikor már kezdek kétségbe esni, akkor el kezd sűrűsödni. Ezután már nem kell sokáig keverni, hülés közben tovább sűrűsödik. A kész krémet kihűtöm, közben csapkodom a kezeket, valahogy mindig van egy a tál fölött, ahányszor odanézek.
A kihült piskótára kenem a kihült krémet, majd trapéz alakúra szeletelem. Porcukorral megszórva tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Gombócos káposzta
  2012-04-28 20:18:22, szombat
 
 



Hozzávalók:

1 kg savanyúkáposzta
1 kg oldalas
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
só, bors
babérlevél
őrőlt pirospaprika

Knédlihez:

3 dl langyos víz
50 dkg liszt
2 tk. só
1 ek. olaj
1 tk. cukor
2 dkg élesztő

Finomra vágom a hagymát, majd kevés olajon puhára párolom. Ráteszem a kissé kimosott káposztát, zsemleszínűre pirítom. Megszórom kevés őrőlt paprikával (az eredeti recept nem írja, de nekem szebb a színe, jobb az íze tőle), a káposzta közé nyomkodom a feldarabolt, jó húsos oldalast, majd felengedem annyi vízzel, ami épp ellepi. Sózom, borsozom, beleteszem a babérlevelet és lefedve kb. egy órán át főzöm.
Ezalatt elkészítem a tésztát. A hozzávalókból bedagasztom, majd duplájára kelesztem a knédli tésztát. Ha megket 5 egyenlő darabra vágom, kis cipókat formázok belőle.
A megpuhult káposzta közé teszem a feldarabolt kolbászt, majd a tetejére ültetem a gombócokat. Egy konyharuhát bevizezek a fazékra terítem, majd a fedőt is visszateszem rá. Kb. 40 percig hagyom, ezalatt a tészta készre párolódik.
Tálaláskor tejfölt adok mellé
.

 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
idézet
  2012-04-28 12:05:11, szombat
 
  Tűzz ki célokat. Ez az elsö lépés, hogy láthatóvá tedd a láthatatlant.

Anthony Robbins



 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
szénhidrát nap
  2012-04-28 12:02:15, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
fehérje nap
  2012-04-28 11:53:07, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  fehérje napra  
keményítő nap
  2012-04-28 11:51:18, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
babos rizs
  2012-04-27 22:59:46, péntek
 
 







 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 313
  • e Hónap: 1525
  • e Év: 29748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.