Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Buddha
  2016-05-30 22:06:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Buddha  
bodza
  2016-05-30 12:44:20, hétfő
 
 




Egész Európában elterjedt, 3-10 m magasra megnövő terebélyes növény, fűszer- és gyógynövényként egyaránt felhasználható.
Gyakorisága annak köszönhető, hogy kitűnően alkalmazkodott az emberi beavatkozások peremein kialakuló másodlagos élőhelyek feltételeihez. Ma már csak találgathatjuk, mi is lehetett az eredeti élőhelye: a Kárpát-medencében nyirkos erdők, parlagok, útszélek, cserjések növénye. Kedveli a tápanyagban gazdag, főleg a nitrogénben dús talajokat, de gyengébb talajokon is megél a nyirkostól a mérsékelten száraz, a napfényestől a félárnyékosig változó viszonyok közt. Rendszeresen megtalálhatjuk az árokpartokon, útszéleken, az akácosokban, a bolygatott “romtalajokon", az erdőszéleken és - mivel a szennyezett levegőt jól tűri — a városokban is.
Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsítja a szukcessziót: gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.

A növény leírása:

Bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Szárnyasan összetett, általában 5-7 páratlan számú levélkéből állnak elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztető bogernyő. A virágok sugarasan szimmetrikusak, ötszirmúak, illatuk jellemzően édes. Május végétől júliusig virágzik. Termése 5-8 mm átmérőjű csonthéjas bogyó. Éretten feketeibolya színű, húsos, vörös levű. Szeptemberben érik, íze savanykás.

Tápértéke:

A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát, C-vitamint stb.
Termése tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt.

Gyógyhatása:

Egész évben használatos, mint tea keveréknek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a légutakra, vértisztító és vesetisztító.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják
Virágját frissen szintén szörpként fogyasztjuk, kellemes ízéért, gyógyhatásáért. A bodzavirág a borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.

A bodza hasznosságát egyrészt a virága, másrészt a gyümölcse nyújtja. Virágát május vagy június hónap elején gyűjtik. A gyűjtésre legalkalmasabb az a szakasz, amikor a virág még nem teljesen nyílt ki, de bimbói már megpattantak. A bodzavirág gyűjtésére legalkalmasabb a reggeli vagy az esti időszak, amikor a virág nem teljesen száraz, de már nem is nyirkos. A virágokat szármentesen, ollóval vágjuk, és úgy rakjuk, hogy azok egymást ne nyomják össze, mert a megsérült virág szárítás következtében nem lesz teljes értékű. A levágott virágokat vékonyan leterítve, árnyékos helyen szárítjuk, de a napon történő szárítás sem sokat ront a szárított virág értékén. A virágot akkor minősíthetjük kellően száraznak, ha tapintásra összetörik, szétmorzsolódik. A megszáradt virágot vászonzacskóba csomagoljuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk. A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó hatású. Már a múlt században felfedezték a bodzavirág köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják. A bodza bogyóiból tartósító eljárással értékes készítményeket állíthatunk elő.

Bodzavirágot, vagy bogyót lehetőleg a közlekedesi utaktól távol eső helyen gyűjtsünk. Ha ilyen lelőhelyet nem találunk, inkább ne kisérletezzünk a befőzéssel!

Bodzalé

4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.






Bodzaüdítő

Hozzávalók: 6-7 szép bodzavirág, 4 citrom, 50 dkg cukor, 80-100 szem citrompótló, 5 liter víz

A hozzávalókat beletesszük egy nagy fazékba és 24 órát állni hagyjuk. Néhányszor megkeverjük, hogy a cukor is elolvadjon. Másnap leszűrjük és hűtőbe tesszük. Kb egy hétig eláll, de ha egy kis szalicilt is teszünk bele és hűvös, sötét helyre tesszük, akkor 1-2 hónapig is. Hidegen fogyasszuk.

Bodzavirágszörp

8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.





Mézes bodzaszörp

2 liter vizet felforralunk cserépedényünkben, majd mikor langyosra hűlt elkeverünk benne 500 g mézet. Hozzáadunk kb. 15-20 fej virágot, és 2 db citromot felkarikázva. Befedjük és hűvös helyre - kamrába, pincébe - állítjuk. Már 1 nap után is fogyasztható, "rájárhatunk", de a 3. nap után szűrjük le és helyezzük a hűtőszekrénybe. Így hőkezelés, vagy tartósítószer nélkül 1-2 hétig fogyasztható higítva.
Ha télire is akarunk elrakni, akkor a szűrés után fel kell forralni a szörpöt, majd forrón jól kimosott üvegekbe tölteni, lezárni, fejtetőre állítani 2-3 percre az üvegeket (célszerű befőttesüvegeket használni), majd dunsztolni. Dunsztolni nemcsak párnák és paplanok közt tudunk, hanem 100 fokra felmelegített sütőben. 15 perc után lekapcsoljuk a sütő fűtését és ott hagyjuk kihűlni.





Bodzabogyószörp.

3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.

Bodzadzsem

Hozzávalók: 2 kg érett bodzabogyó, 0,5 kg cukor, 3 db citrom, 2 dl fehérbor, 1 késhegynyi szalicil
A megmosott bogyókat 20 percig főzzük a 2 dl borban majd szitán átpasszírozzuk. A citromokat kicsavarjuk, a citromlével a cukorból szirupot főzünk, és hozzáadjuk az átpasszírozott gyümölcsöt. Az egészet még 5 percig forraljuk, forró üvegekbe töltjük, 2 db celofánnal szorosan lekötjük, a késhegynyi szalicilt a két celofánréteg közé szórjuk. A forró üvegeket szárazgőzbe tesszük.

Bodzalekvár

Egy kg leszemelt, alaposan megmosott, érett bodzabogyóhoz hozzáadunk 80 dkg cukrot és 2dl vizet.
Addig főzzük, míg sűrű nem lesz. Aztán üvegekbe tesszük, kevés tartósítószer alkalmazunk, majd száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni.
Egy másik variáció, mely szerint 1 kg bodzabogyó, 1 kg cukor, 1 kg alma. Ezeket főzzük sűrűre, majd üvegekbe töltjük.





Bodzalikőr

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja

A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.

forrás: nagyikonyhaja.lapunk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
virág
  2016-05-25 21:14:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  virág  
bohókás
  2016-05-25 20:56:34, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
idézet
  2016-05-24 18:19:12, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
paprika
  2016-05-24 15:12:35, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
dekoratív süti
  2016-05-23 12:05:25, hétfő
 
 



Hozzávalók:
Piskóta tekercshez:
6 db. tojás,
6 kanál cukor,
6 kanál liszt,
1 cs. sütőpor, egy pici étolaj .sütő papir.

A barna tészta hozzávalói:
6 tojás,
15 dkg kristály cukor,
2 evőkanál víz,
4 evőkanál, rétesliszt,
fél csomag sütőpor,
15 dkg. darált dió,
2 evőkanál kakaó.

Tetejére: csokimáz.

Krém:
6 dl. tej,
2 cs. vanilia puding,
20 dkg. ráma,

15 dkg. cukor

3 tojások sárgáját 3 evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadunk egy csöpp étolajat, 3 kanál lisztet, és a tojások kemény habját óvatosan belekeverjük. Sütőpapírral bélelt 25x 35 cm -es tepsiben megsütjük. Vízes konyharuhával két oldalról tekerjük fel, mint a rádió tekercset. Ezt még egyszer megismételjük, így két tekercsünk lesz, hűlni hagyjuk. Ha kihült, megkenjük barack lekvárral. Középen ketté vágjuk, így 4 tekercsünk lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tekercseket, majd elkészítjük a barna tésztát..6 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, a többi hozzávalóval együtt jól kikavarjuk. a végén a tojások kemény habja következik. A piskóta tekercsek közé egyenletesen elosztjuk úgy hogy a tetejére is maradjon egy kevés. Előmelegített sütőben sütjük tűpróbáig.

Krém: 6 dl. tejben 2 cs. vanilia pudingot felfőzünk, és hűlni tesszük. 20 dkg, margarint, 15 dkg cukorral kikeverünk, és a kihűlt krémmel jól összedolgozzuk.. Ha a tésztánk kihült, a krémet a tetejére kenjük, és egyenletesen elsimítjuk. Csoki máz kerül a tetejére. Én a Dr. Oetker étcsoki mázt használtam, csak tasakostól fórró vízbe kell tenni, és a sarkát kivágni a tasaknak, és rácsorgatni a krém tetejére, majd elkenni.

Forrás: https://www.facebook.com
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
diófa levél
  2016-05-23 12:00:40, hétfő
 
 



A magyarok szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző napsugarakkal szemben a diófa. Nem is gondolnánk, hogy a levelei mennyi értékes anyagot tartalmaznak, amelyek különböző betegségek kezelésére is alkalmas.

A levelekből teát kell főzni. De nem nyersen, hanem szárított formában. A leveleket addig kell összegyűjteni, amíg még szép sötétzöldek, így a begyűjtési periódus június és augusztus között kel megtörténjen, hiszen azután már megjelennek a rozsdafoltok.

A szárításra egy olyan helyet kell találni, ahol nincs por. A szárítás után össze kell vágni-törni a leveleket, majd ismét következhet egy kis szikkasztás.

teának élénkítő hatása van, tonizálja az arcbőrt, méregtelenít, salaktalanít, serkenti a máj tevékenységét és szabályozza a vérnyomást, de ugyanakkor tisztítja a vért is, és az emésztést is segíti.

A népi gyógyászatban pedig közismert az antibakteriális hatása. A levelekben olyan hatóanyag is van, amely összehúzza a beleket, ezért hasmenésre és gyomorhurutra is lehet alkalmazni a diólevél teát. Ebből naponta 1-3 teáscsészével ajánlatos elfogyasztani, a kúra hat hétig tart, de után 3-4 hétig szünetet kell tartani.

Azok is ihatják a teát, akiknek nőgyógyászati (fehérfolyás, méhgyulladás) problémáik vannak, vagy pedig tejallergiában, ekcémában, vagy visszérben szenvednek

Forrás: http://szupertanacsok.blog.hu/2015/09/06/a_diofalevel_csodas_gyogyito_hatasa
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
csakrák
  2016-05-21 22:51:23, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ezotéria  
szilvalekváros bukta
  2016-05-18 21:00:08, szerda
 
 



Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez


A tésztához

700 g liszt
40 g élesztő
350 ml tej
4 dkg vaj vagy margarin
50 g cukor
1 csapott kávéskanál só
1 tojás
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez

szatmári szilvalekvár
fahéj

A kenéshez

1 tojássárgája
1 evőkanál tej

Elkészítés


150 ml langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Lefedve langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, kétfelé vesszük, és mindkét részből 0,5-1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk, majd egyenként 12 egyenlő négyzetre vágjuk.
Mindegyik közepére egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt halmozunk, megszórjuk pici fahéjjal, és feltekerjük.
Olajjal vagy vajjal vékonyan kikent tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk a buktákat.
A tepsiben még 20-25 percet kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével.
180 fokra melegített sütőben addig sütjük a buktát, amíg szép aranybarna nem lesz.

Forrás: citromhab.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 422 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 151
  • e Hónap: 1363
  • e Év: 29586
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.