Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
idézet
  2015-10-29 08:05:22, csütörtök
 
  " Ha elfogadja az ember a saját életét, akkor el tud fogadni majd másokat is. Sokan önmagukban nem boldogok, és azt gondolják, hogy majd egy másik ember boldoggá teszi őket, csakhogy ez teljesen reménytelen vállalkozás, mert a világ és a környezetünk arra felel, amit magunkból kifelé sugárzunk. Külső megváltás nem fog jönni."  
 
0 komment , kategória:  idézetek  
praktikus
  2015-10-28 22:48:53, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
idézet
  2015-10-28 22:45:26, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
ősz
  2015-10-28 22:37:11, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
ősz
  2015-10-28 22:35:54, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ősz
  2015-10-28 22:34:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
meggyes-mákos kevert süti
  2015-10-28 10:00:30, szerda
 
 



Hozzávalók közepes tepsihez

3 tojás
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
20 dkg darált mák
1 megmosott (bio)citrom reszelt héja
15 dkg liszt
fél cs. sütőpor

kb. 40 dkg magozott meggy 2-3 tk porcukros fahéjjal elkeverve
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
szecsuáni csirke
  2015-10-27 21:00:03, kedd
 
 



Szecsuáni csirke

Hozzávalók

500 gramm csirkecombfilé

150 ml szójaszósz

1 dl sherry/fehérborecet (vagy Shao Hsing bor)

1 kávéskanál szecsuáni bors

1 hagyma

1 csilipaprika

3 szál újhagyma

1 gerezd fokhagyma

1 csipet őrölt gyömbér

2 evőkanál mogyoróolaj

1 kanál kukoricakeményítő

Elkészítés

1. A csirkecombfilét kockákra szeljük, majd a szójaszósz, a sherry (vagy bor/borecet), szecsuáni bors és gyömbér keverékébe áztatjuk fél órára.

2. Egy wokban füstölésig hevítünk 1 evőkanálnyi mogyoróolajat, és közben a csirkét leszűrjük, majd a forró olajba dobjuk, és 2-3 perc alatt magas hőmérsékleten körbe pirítjuk a húst.

3. Vegyük ki a húst a wokból, majd a visszamaradt zsiradékot hevítsük megint fel egy kanál mogyoróolajjal, és adjuk hozzá a négyzetekre szelt hagymát és csilipaprikát, és a centi vastagságú karikákra szelt újhagymát és pirítsuk 1-2 percig.

4. Adjuk a zöldségekhez a csirkét, és pirítsuk össze, majd öntsük fel a csirkéről leszűrt szójaszósz-sherry keverékkel.

5. Főzzük készre a csirkét (nagyjából 2-3 perc forralással).

6. Egy evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk ki simára hideg vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük a csirkéhez, forraljuk át egyszer, és már tálalhatjuk is.

Tippek

Érdemes a csirkét, és a zöldségeket azonos nagyságú négyzetekre, szelni esztétikai okokból, de aki nem szeretne nagy hagyma falatokra ráharapni, ők nyugodtan szeljék kisebbre: ízbéli különbség alig akad.

A kukoricakeményítőt mindig hideg vízben keverjük ki, mielőtt hozzáadnánk az ételhez. A legkönnyebb ha ezt kézzel végezzük el, mivel a kézhő segít feloldani a kukoricakeményítőt a vízben.

Tökéletes köret a szecsuáni csirkéhez egy tojásos rizs, vagy egy rizstészta.

A receptben nem szerepel só, mivel a szójaszósz magában már elég sósságot ad az ételnek.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
csokis diós kocka
  2015-10-27 20:56:07, kedd
 
 



Hozzávalók

8 tojás
18 dkg porcukor
18 dkg darált dió
10 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 evőkanál holland kakaópor

A mázhoz

12 dkg vaj (vagy margarin)
15 dkg cukor
3 ek holland kakaópor

Elkészítés

A tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, egy csipet sót is tegyünk bele!
A sárgáját és a porcukrot is fehéredésig verjük, majd mehet bele a sütőporral és a kakaóporral elkevert darált dió.
A tojásfehérje habot 3 adagban adom hozzá: az első két adagot simán még a robotgéppel keverem hozzá (legkisebb fokozaton), az utolsó harmadot már csak egy spatulával kézzel forgatom hozzá, nehogy összetörjön a hab.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óra alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Még melegen kiborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik deszka segítségével visszafordítjuk.

Amíg hűl egy picit, elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, ha beleolvadt, akkor már nem melegítjük tovább, kézi habverővel csomómentesre keverjük a kakaóporral, majd a süti tetejére öntjük, szépen elterül, vagy egy spatula segítségével szétkenjük. Egy óra alatt megszilárdul és akkor gyönyörűen szeletelhető.

A máz díszíthető dekorgyönggyel, vagy durvára vágott dióval (vagy mással).
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
moszkauer
  2015-10-27 20:52:09, kedd
 
 



A moszkvai sütemény, azaz a moskauer különösen nagy sláger volt 20-30 éve, minden valamit magára adó cukrászdában lehetett kapni. Aztán kis időre feledésbe merült, újabban viszont egyre több cukrászdában beszerezhető. Érdemes otthon elkészíteni, egyszerűen kivitelezhető édesség.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

10 ek tejszín

10 dkg vaj

3 ek cukor

2 ek liszt

1 cukrozott narancshéj apróra vágva

1 marék dió

10 dkg étcsokoládé

Cukrozott narancshéj házilag

Hámozzuk meg nagyon vékonyan a narancsot, a fehér részére nincs szükség. Tegyük egy tál hideg vízbe a héjakat és áztassuk egy órát. Cseréljük le a vizet, forraljuk fel, majd ezt is cseréljük le, s újra forraljuk, de ekkor már tegyünk a vízhez cukrot és így főzzük, legalább fél óráig. Végül szűrjük le a héjat és szárítsuk meg. A moscauerhez aprítsuk pár milliméteres darabokra.

Elkészítés

Moskauer csokis diós narancsosA moskauerhez a diót mozsárban aprítsuk durvára. Ne daráljuk, akkor jó, ha maradnak apró darabok benne. A tejszínt, vajat és a cukrot lábasba tesszük és forrásig melegítjük. Amikor forr, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a lisztet, a diót és az apróra vágott narancshéjat.

A massza akkor jó, ha lassan szétterül. Nyomózsákból is adagolhatjuk, diónyi darabokat nyomva a sütőpapírra, de evőkanállal is a sütőlapra halmozhatjuk - villával lapítsuk le a masszát. A masszahalmokat kerekre formáljuk, de nem baj, ha a sütemény nem lesz szabályos kör alakú.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 12 perc alatt megsül. Akkor jó, amikor a szélei barnulni kezd. Melegen puha, de kihűlve finom ropogós.

A csokoládét olvasszuk fel, és a kihűlt sütik egyik oldalát mártsuk bele (szilikonlapáttal is bekenhetjük).

Tegyük vissza a sütőpapírra a moskauereket, és hagyjuk teljesen megdermedni a csokoládét.

Dobozban napokig eltartható. Gasztroajándéknak is kiváló.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 190
  • e Hónap: 1402
  • e Év: 29625
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.