Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
anti Candida capsula
  2017-01-13 08:30:10, péntek
 
  Hatékony megoldás Candida fertőzés ellen: Zane Hellas Candida Stop kapszula

Különlegessége abban rejlik, hogy teljesen természetes összetevőkből áll. Ezek közül kiemelkedő a görög vad oregánó olaj, mely az éghajlati viszonyoknak köszönhetően igen magas (86-92%) karvakrol tartalommal rendelkezik. Ez utóbbi összetevő természetes, erős antimikrobás (gomba ellenes) hatású anyag. A Candida Stop kapszula természetes pre- és probiotikumokat is tartalmaz, melyre nagy szükség van a Candida fertőzés leküzdéséhez, az egészséges bélflóra visszaállításához.

A Candida Stop kapszula öt természetes összetevőből áll:

- oregánó olaj,
- fokhagyma olaj,
- masztik olaj,
- gumiarábikum,
- extra szűz olívaolaj.





5 legjobb természetes Candida gombaölő szer

Oregánó olaj

Az oregánót a természet antibiotikumának tartják. Számos betegséget megakadályozhat, mint például a krónikus gyulladásokat, de kiváló a bakteriális és parazita fertőzésekre, gombásodásra, candida fertőzésre. Nyugtatja a gyomrot és a belek izmait, segíti az emésztést. A legjobb minőségű olajok akár 80% felett is tartalmazhatnak karvakrolt, ami kiváló antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.

Fokhagyma olaj

A fokhagyma egy igen összetett hatóanyaggal rendelkezik, az allicinnel, mely rendkívül hatékony antibakteriális, antivirális, antifungális és antioxidáns tulajdonságú olaj.

Masztik olaj

Jótékony hatással bír az emésztőrendszeri problémákra. Hozzájárul a szájhigiéniához, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, természetes antioxidáns. A masztik olaj segítséget adhat számos patogén baktérium lebontásában. Természetes prebiotikum és probiotikum enzimeket tartalmaz.

Gumiarábikum

Szintén jótékony hatással lehet az emésztési problémákra. Antibakteriális, vírusellenes tulajdonsággal rendelkezik. Természetes prebiotikum és probiotikum enzimeket tartalmaz.

Extra szűz olívaolaj

Természetes antioxidáns, gazdag E-vitaminban. Segíti az emésztést és gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
anti Candida recept
  2017-01-13 08:25:00, péntek
 
  Ha szervezetünkben túlságosan elszaporodott a Candida albicans gomba, diétával segíthetjük az egyensúly helyreállítását. Itt van három tökéletes és finom recept, ami nem annyira speciális, hogy ne lehessen akár az egész család kedvence.

A Candida diéta 3-6 hónapig tart, de szerencsére nem feltételül igényel külön főzőcskézést, az ételek többségét ugyanis nyugodt szívvel tálalhatjuk a családnak. Először a szénhidrátokat hagyjuk el, aminek során mindenfajta édességet száműznünk kell, ennek sajnos áldozatul esik a méz is, sőt az első 2-3 hétben a gyümölcsök is. Kerüljük az élesztő alapú ételeket, a penészes sajtokat, a fehér kenyeret, a fehér rizst, a nem teljes kiőrlésű tésztákat. Használjunk bátran fűszereket, a Candida különösen nem kedveli az oregánót, a rozmaringot, a tárkonyt, a kurkumát, a korinadert, a római köményt. Az olajok közül kiemelkedően jó az oregánó-, a fokhagyma- és az extra szűz olívaolaj.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db kb 2 kg-os sütőtök
- 4 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 4 szál zöldhagyma
- 2 zöldségleveskocka
- 2 evőkanál olívaolaj
- frissen őrölt bors, só
ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőtököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, és 2 szál felszeletelt zöldhagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a leveskockákat. Lassú tűzön, fedő alatt 3 percig főzzük. Turmixgéppel összetörjük, átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, utána még 2 percig főzzük. Tálaláskor felszeletelt zöldhagymával díszítjük.

TIPPEK:
Ha a nagyobb darabokra vágott tököt pár percig sütőben sütjük, könnyebb lesz meghámozni.

EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
A Candida dieta bármelyik szakaszában fogyaszthatjuk. A sütőtök magas béta-karotin-tartalmú zöldség, mely erőteljesen serkenti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Könnyű kenyér
Hozzávalók:
- 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1/2 csésze rozsliszt
- 2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. só
- 2 tojás
- 1/4 csésze víz
- 2 ek. kukoricaolaj
- 1 tk. mák

ELKÉSZÍTÉSE:
Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a sütőport és a sót. Verjük fel a tojásokat egy tányérban, és egy keveset tegyünk félre a kenyér megkenéséhez. Adjuk hozzá a tojáshoz a vizet és az olajat, majd öntsük hozzá a liszthez. Alaposan dolgozzuk össze, és lisztezett deszkán formázzunk belőle kenyeret. Tegyük kivajazott tepsibe, adjunk a maradék tojáshoz egy kevés vizet, kenjük meg a kenyér tetejét. Szórjuk meg mákkal, vágjuk be 2-3 helyen a tetejét. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 35-40 percig.

EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
A candidával fertőzöttek nem fogyaszthatnak olyan kenyeret, ami élesztővel készült, a fehér lisztből készült kenyér pedig semmiképp sem ajánlott. A diéta első két hetében jobb, ha saját kezűleg készítünk kenyeret. Az alábbi kenyeret könnyű elkészíteni, de gyorsan kiszárad. Tegyük felszeletelve mélyhűtőbe, így kenyérpirítóban kiolvasztva és kissé megsütve friss, illatos kenyeret ehetünk.

Oregánós csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkemellfilé
- 2 ek. teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek. margarin vagy vaj
- 2 ek. napraforgóolaj
- 4 ek. főzőtejszín
- 3,5 dl tyúkhúsalaplé
- 3-4 db mogyoróhagyma
- néhány oregánó levél
- 2 db babérlevél
- só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:
Szórjuk meg liszttel, sóval és borssal a csirkemellfiléket. Mérsékelt hőfokon forrósítsuk fel a 2 evőkanál margarint és az egyik evőkanál olajat egy serpenyőben, és a csirkemelleket süssük 6-8 percig mindkét oldalunkon; majd vegyük ki, és tegyük félre. Közben és vágjuk apróra a mogyoróhagymát és az oregánó levelek egy részét (1-2 levélkét hagyjunk meg a díszítéshez). Tegyük a serpenyőbe a többi olajat, és pároljuk a mogyoróhagymát 1-2 percig. Öntsük rá a húsalaplét, tegyük hozzá a babérlevelet és az összevágott oregánó leveleket, majd addig főzzük, amíg a lé kicsit besűrűsödik. Vegyük ki a babérlevelet, öntsük bele a tejszínt. A hússzeleteket tegyük ismét a serpenyőbe, és mindkét oldalukon forrósítsuk át. Ha szükséges, ízesítsünk utána sóval és borssal. Szedjük ki a húsokat, öntsük le a mártással, és díszítsük a félretett oregánó levelekkel.

EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
Fogyaszthatják candidások, akár a candida-diéta kezdő szakaszában is. Az oregánót különösen nem kedvelik a gombák. Alacsony szénhidrát- és zsírtartalma, magas fehérjetartalma miatt kiváló étel fogyókúrázóknak is. Tálaljuk friss salátával, így tökéletesen egészséges és finom ebédet kínálunk akár az egész családnak.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
zabpelyhes almás süti candidásoknak
  2016-10-24 13:43:16, hétfő
 
  Zabelyhes, almás csoda candidásoknak

A diétám 3. hetében már igencsak elfogott az édesség iránti vágy. Ez volt a második hullám. Az első egy bioboltban vásárolt anti-candida süteménnyel lett csillapítva, de ma úgy gondoltam: "A nagy francokat, nem fogok 650 Ft-ot fizetni egy maréknyi süteményért!" Így hát készítettem én magam ennyi pénzből, kb. 3 percnyi előkészülettel egy tepsinyi egészséges sütit, és jól átvertem a palánkon a szervezetemet : édeset ettem és közben írtottam a gombát is. :)

Hozzávalók:

50 dkg apró szemű, teljes kiörlésű zabpehely (fontos, hogy apró szemű legyen, hogy könnyen "átázzon")
1 kg alma
20 dkg dió apróra vágva
1-2 tk. fahéj ízlés szerint
10 dkg xilit
10 dkg szűrt kókuszzsír

Elkészítése:

Az almát alaposan megmostam, és héjával együtt lereszeltem nagylyukú reszelőn, majd hozzáadtam a zabpelyhet, a diót, a fahéjat és a felolvasztott kókuszzsírt.
Az egészet kézzel jól összegyúrtam, és egy viszonylag kisebb tepsit kikentem kókuszzsírral, és beliszteztem teljes kiőrlésű liszttel, majd elegyengettem benne a tésztát.
Kb. fél órát volt bent a sütőben 200 fokon. Nem kell megijedni tőle, ilyenkor még igencsak folyós a belseje. Hagytam kihűlni (így megszilárdult) és úgy szeleteltem fel.

 
 
0 komment , kategória:  Candida  
kókuszos zabpehely keksz
  2016-10-03 20:25:58, hétfő
 
 



Kókuszos zabpehelykeksz
Ez a recept életet ment a candida-diéta során. Férjemnek minden héten csinálok belőle egy dupla adagot, mert éhséget csillapít. Mindemellett felettébb egészséges a rozsliszt, a kókusz és a zabpehely miatt.

Hozzávalók:

10 dkg rozsliszt
6 dkg zabpehely
4 dkg kókuszreszelék
7 dkg cukor
1 kk. szódabikarbóna
10 dkg olvasztott
1 egész tojás
csipet só


1. A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük ki.
2. az olvadt vajba belekeverjük a cukrot, csipet sót, majd a tojással habosra keverjük
3. lisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát összekeverjük
4. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük
7. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
anti-candida kenyér
  2016-10-01 07:41:31, szombat
 
 



Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 evőkanál só
2 evőkanál nyírfacukor avagy xillit
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál olajos mag (pl. szezámmag, lenmag)
7 evőkanál oliva
3 dl kézmeleg víz



1. A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, magvakkal és a citrommal megpezsegtetett szódabikarbónával.
2. A keverékhez adjuk az olajat, majd a vizet.
3. Az egészet összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt királyformába helyezzük.
4. Légkeveréses sütőben 180 C°-on, kb. 30 percig készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
csirkemelles cukkini saslik
  2016-10-01 07:28:34, szombat
 
 



Hozzávalók:

1 csirkemellfilé
2 salátacukkini
1/2 póréhagyma
1 nagyobb hagyma
koriander
kakukkfű
bors
olívaolaj
rozmaring
majoranna
szerecsendió
fokhagyma

1. A csirkét és a zöldségeket (ezt kedvünkre variálhatjuk; nekem ez volt otthon) nagyobb darabkákra szeljük, majd a fűszereket az olívaolajjal és a zúzott fokhagymával elkeverjük.
2. Az öntetet a csirkés-zöldséges elegyhez adjuk, és egy éjszakára lefedve hűtőbe tesszük.
3. Másnap bemelegítjük a sütőt, és a csirkét, meg a zöldségeket nyársakra húzzuk, majd betoljuk a sütőbe.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
grillezett csirkemell pirított zöldségekkel
  2016-10-01 07:25:05, szombat
 
 



Fűszeres csirkemell grillezett zöldségekkel
Ez talán férjem egyik kedvenc étele, amit képes lenne a hét minden napján fogyasztani. Ezt persze cseppet sem bánom, mert nagyon egyszerű elkészíteni, és hamar megvan.
Hozzávalók:

- a csirkemellhez:

70 dkg csirkemell
tengeri só
fokhagyma
pirospaprika
szurokfű (oregano)
rozmaring (ez kifejezetten ajánlott a gombára)

- a grillezett zöldségekhez:

1 fej brokkoli
1 szál sárgarépa
1 cukkini
1 fej hagyma
fél szál póréhagyma
só, bors
bazsalikom
paprika
nyírfacukor

1. A csirkemellet megmossuk, felszeleteljük másfél centi vastag szeletekre, megsózzuk, bedörzsöljük fokhagymával, és befűszerezzük.
2. A fűszerezett húst olívaolajon sütjük ki egy serpenyőben.
3. A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, felszeleteljük, és először a kockára vágott hagymát kezdjük el párolni fedő nélkül.
4. Fontos, hogy erős lángon készüljenek a zöldségek, mert különben csak párolódni fognak. A hagymához ezután tesszük hozzá a többi felszeletelt zöldséget, és kevergetés mellett pirítjuk-pároljuk tovább.
5. Amikor már a répa is roppanósra sült, hozzátesszük az előzőleg egy kis tálkában összekevert fűszereket, és még pár percig kevergetjük.

Ez a fogás vacsorára és ebédre is fogyasztható, és alkalmazhatjuk a szigorú diéta alatt is. Én főztem hozzá rizst is, és természetesen a zöldségeket kedvünkre variálhatjuk. Különösen finom hozzá a kaliforniai paprika!

Jó étvágyat!
forrás.candidareceptek.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
Candida diéta
  2016-09-30 12:00:20, péntek
 
  3-6 hónapos diéta - Betartandó szabályok

A Candida albicans nevű sarjadzógomba hozzátartozik az ember szervezetében lévő természetes és egészséges baktériumflórához. Legnagyobb számban a bélflórában található, és az emésztés segítésében van szerepe. A gomba túlszaporodása azonban komoly egészségügyi következményekkel jár; sokan küzdenek Candida okozta megbetegedésekkel. Normális szintre való visszaszorításának egyik módja a diéta. Ha a gombák nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, számuk csökkenni fog.
A Candida elszaporodását általában mi magunk idézzük elő. A normális bélflóra egyensúlya leggyakrabban az alábbi okok miatt borul fel: túlzott édesség- és állatifehérje-fogyasztás; természetellenes táplálékok (állományjavítók, színezők, egyéb adalékanyagok), ezzel szemben kevés zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása. A normális bélflóra egyik legnagyobb ellensége az antibiotikum, ami nem csak a káros baktériumokat, de a hasznosakat is elpusztítja. Ez azonban senkit ne tartson vissza indokolt esetben antibiotikum szedésétől, hiszen az egészséges bélflóra idővel magától is regenerálódik; továbbá léteznek olyan készítmények, melyek siettetik ezt a folyamatot, segítve a hasznos baktériumoknak, hogy minél nagyobb számban ismét részt vehessenek a szervezet védelmében.
3-6 hónapos diéta

Miután általában mi magunk idézzük elő a bajt, így szerencsére sokat tehetünk azért, hogy egészségünk ismét helyreálljon. Rendelkezésre állnak különböző gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők, sőt hüvelyöblítő folyadékok is. A hüvely baktériumflórájának helyreállításában jótékony hatású, ha vízzel kissé felhígított, élőflórás natúr joghurttal végzünk hüvelyöblítést.
Ugyanilyen fontos a speciális diéta betartása is. A Candida-diéta szerencsére nem különbözik nagy mértékben a már megszokott ételektől, így nyugodtan és jóízűen fogyaszthatja az egész család. A diéta 3-6 hónapig tart, az első két-három hétben szigorúbb étrendet kell követni, az ezt követő időszakban viszont már kevesebb a tilalom.

Betartandó szabályok

A Candida albicans elsősorban szénhidrátokkal táplálkozik. Először tehát az édességeket kell száműznünk az étrendünkből, beleértve a mézet is, sőt, az első 2-3 hétben a gyümölcsöket is. Még a savanyú gyümölcsök is tartalmaznak gyümölcscukrot, és az édesítőszerekben is van fruktóz.

Ugyanígy nem ajánlatos élesztő alapú ételek, italok fogyasztása sem; ilyenek a sajtok különösen a penészes sajtok kerülendők, a sör, a bor. Szintén kerülendők az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek, pl. fehér kenyér, fehér rizs, tészták. Vigyázzunk az adalékanyagokkal, színezőkkel, állományjavítókkal is. Ennek betartása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: vásároljunk piacon, főzzünk friss zöldségekből, húsból, gyümölcsökből. Használjunk fűszernövényeket, melyek közül erős gombaölő hatással bír például a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a koriander és a római kömény.

Milyen kenyeret fogyasszunk? Fehér kenyeret semmiképpen ne, sőt gyakran becsapósak a teljes kiőrlésű termékek is, mivel ezeket sokszor barnábbra színezik, hogy még "natúrabbnak" látszódjék, és a fehér liszt sem hiányzik belőlük. Vegyünk tiszta rozs, korpa, vagy graham kenyeret, de mi magunk is süthetünk. A saját kézzel készített is sokáig eláll, mentes minden adalékanyagtól, és még az sem feltétel, hogy kenyérsütő géppel rendelkezzünk. (A diétához rovatunkban találhatnak ételajánlatokat.)

Az egész diéta alatt nem tanácsos fogyasztani: édességek, szárított gyümölcs, dinnye; élesztő, élesztővel készült termékek és ételek, fehér kenyér, zsemle, kifli; tejföl, a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták); ketchup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok; gomba; sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek

Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, kecskesajt; kecsketej, tej; bab, borsó, kukorica; barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit

Amit az egész kúra alatt ehetünk: bármilyen sovány hús, halak, kagyló- és rákfélék; natúr rizs, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek;
hidegen sajtolt olajak; tojás; élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró;
padlizsán, patisszon, cukkini, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejes saláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehér- és vörös káposzta, kelbimbó, cékla;
rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander; ananász;
dió, tökmag, szezámmag;
kávé, ásványvíz, teák.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
Candida buci
  2014-10-31 11:52:21, péntek
 
 



Hozzávalók: a bögre jelen esetben 2,5 dl-es

3 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt, vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál himalája só
sok medvehagyma és metélőhagyma, medvehagyma pástétom
4 kiskanál foszfátmentes sütőpor (vagy szódabikarbóna)
2 dl zabtejszín (vagy rizstejszín)
1/3 bögre kókuszolaj
növényi tej

Elkészítése:
A lisztet jól elkeverem a sütőporral, majd az összes többi hozzávalóval is.
A tejből annyit öntök hozzá, hogy kézzel jól formálható masszát kapjak.
Vizes kézzel cipócskákat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket.
Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm (alsó-felső sütéssel villanytűzhelyen.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
Anti Candida recept
  2014-10-31 11:46:12, péntek
 
 



Gesztenyével és gombával töltött sült paprika zellerraguval

Hozzávalók 4 személyre:

1-1 db nagy kápia (zöldpaprika) kaliforniai paprika (4 nagy kápiához volt elég ez a töltelék mennyiség)
1 fej vöröshagyma
1 +1/2 marék főtt gesztenye
8 db közepes csiperkegomba és 2-3 db fűszeres ízű vad gomba (itt szárított shiitake) vagy lehet vargánya, rókagomba, keserű gomba
1 marék vadrizs
2 marék quinoa
2-3 evőkanál chia mag (elhagyható)
1 hegyes erős zöldpaprika
1 marék félbevágott zöld olajbogyó
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál durvára vágott friss rozmaring levél vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
1-1 teáskanál kakukkfű és oregánó, néhány szem tarkabors frissen őrölve, leheletnyi szerecsendió
2-3 kis darab keserűfű gyökér szelet őrölt pora (poligonum multiflorum) - ez el is hagyható
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál szezámolaj (kesernyés ízéért használtam)
házi zsír vagy kókuszolaj a sütéshez, 1 dl víz vagy zöldség-alaplé (itt kacsahúsból készült, fűszeres erőlevest használtam)
himalája só ízlés szerint

Elkészítése:

A vadrizst és a quinoát külön lábosban odateszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Kb. 15-25 perc alatt mindkettő megfő.
A 3 db shiitake gombát együtt főztem a vadrizzsel kb. 10 percig, így megspórolván az áztatást, ami 1-2 órát felvesz. Erre most nem volt időm.
Ez idő alatt apróra vágom a hagymát, fokhagymát, vékonyan felkarikázom az erőspaprikát, kissé darabosabbra vágom a gombát, és félbevágom az olajbogyókat. Megmosom a kápiákat, hosszában kettévágom, rajta hagyva a csumát és szárat is. Magoktól és erezettől megtisztítom, félreteszem. A sütőt begyújtom, és legmagasabb fokozaton előmelegítem.
Az olívaolajon kissé lepirítom a fokhagymát és hagymát. Hozzáadom az erőspaprikát, a gombát és az olajbogyókat, időközönként megkeverve dinsztelem néhány percig. A rizzsel fövő, behidratálódott shiitake gombát kiveszem, apróra vágom, és a zöldségkeverékkel elegyítem.
Külön serpenyőbe teszek 1 evőkanál szezámolajat és a durvára tördelt gesztenyéket (nem pürésítem). Folytonosan kevergetve 2-3 perc alatt lepirítom, utána hozzáadom a többihez.
A megfőtt quinoát és vadrizst leszűröm, és a nyers chia maggal együtt elvegyítem a gombás eleggyel. Fűszerezem, és 2-4 evőkanál erőlevest vagy zöldséglevet hozzáöntve 4-5 percig kavargatva összepárolom.
Tűzálló tálat kikenem 3-4 evőkanál olvasztott kókuszzsírral.
Megtöltöm a kápiákat a gesztenyés gabona eleggyel.
Szorosan egymás mellé helyezem, hogy ne dőljenek el, és lefödve a sütőbe helyezem.
10 perc sütés után 1/2 dl zöldség alaplevet aláöntök és tovább sütöm, amíg a paprikák megfonnyadnak, de még kissé nyersek, hogy ne essenek szét.
Kb. 20-25 perc alatt készre sül.
Mustáros, angol-zelleres édeskömény raguval tálaltam.

Mustáros, angol zelleres édeskömény ragu

Hozzávalók:

1/2 édeskömény gumó és zöldje
5-6 szár angol zeller (halványító zeller)
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja
csipetnyi gyömbérpor, fehérbors
1/2 csokor petrezselyemzöld
1-2 teáskanál enyhén csípős mustár
1-3 evőkanál bio joghurt vagy rizstejszín (ez esetben kevés frissen facsart citromlé is kell hozzá, ízlés szerint)
3-4 dl zöldségalaplé vagy erőleves (itt kacsából főtt erőleves)
1-2 evőkanál liszt (itt csicseriborsó liszt) a sűrítéshez.
2-3 evőkanál kókuszolaj

Elkészítése:

Az édeskömény gumót hosszában csíkokra vágom, a halványító zellert pedig vékony félhold alakokra.
A zúzott fokhagymát kókuszolajon kissé pirítom, hozzáadom a zöldségeket, kevergetve pirítom 4-5 percig, annyi zöldségalap levet öntök rá, amennyi éppen ellepi, és kb. 10-15 percig lefödve párolom.
A megpárolódott zöldségek felét kiveszem, pürésítem, visszateszem a lábosba, az egészet fűszerezem, belekeverem a mustárt, a reszelt citromhéjat, az apóra vágott zöldpetrezselymet és édeskömény zöldjét (ha nincs, az sem gond), és liszttel megszórva folytonos kavarás mellett besűrítem.
Végül elkeverem benne a joghurtot vagy a rizstejszínt.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 190
  • e Hónap: 1402
  • e Év: 29625
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.