Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
hét vége
  2013-05-31 21:54:19, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
bodza lekvár
  2013-05-31 21:44:38, péntek
 
 



Hozzávalók

1/2 kg leszemezett bodzabogyó
1/2 kg + 1 marék érett szilva vagy ugyanennyi alma
5 gramm (1 púpozott teáskanál) Stabark
5 dkg gyümölcscukor vagy tetszőleges édesítő ízlés szerint

Elkészítés

Leszedjük a száráról és jól megmossuk a bodzabogyót. Megmossuk, kettévágjuk a szilvát, eltávolítjuk a magját. Húsdarálón áthajtjuk az előkészített gyümölcsöket: előbb a bodzát, azután a szilvát. (A hozzávalók között szereplő ráadás egy marék azért kell, mert a végén valamennyi a darálóban marad - ez a dzsembe nem való, mert túl darabos, enni viszont jó.) Ha az almás változat mellett döntöttünk, akkor a mosott, majd meghámozott almát darálás helyett tökreszelőn lereszeljük, a bodza pedig maradhat egészben.

Vastag aljú lábasba öntjük, és fakanállal időnként megkeverve felforraljuk. Összekeverjük a Stabarkot a gyümölcscukorral, majd kisebb adagokban a fövő dzsembe szórjuk, alaposan elkeverjük, és legalább 2-3 percig együtt főzzük vele. Közben kóstolással ellenőrizzük, hogy elég volt-e bele a cukor. Ha nem, akkor apránként adunk még hozzá, amíg megfelelően édesnek nem ítéljük. A kész dzsemet kiforrázott üvegekbe kanalazzuk, amelyeket lezárunk celofánnal bélelt fedővel, pár percre fejre állítunk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tipp: a Stabark speciális, kizárólag növényi alapanyagú, tartósítószer-mentes zselésítő, amelyet reformélelmiszereket árusító boltokban szerezhetünk be. Ennek hiányában 3:1-es Dzsemfixet is használhatunk. Ha nem akarunk túl édes dzsemet készíteni, akkor a cukor egy része helyett további gyümölcsöt tegyünk bele. (Fontos, hogy meglegyen az össztömeg.)

http://dulmina.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
bodzabefőtt
  2013-05-31 21:43:16, péntek
 
 



Hozzávalók

1 kg közepesen érett körte
1 kg közepesen érett szilva
1/2 kg bodzabogyó
1 citrom
1 szem szegfűszeg üvegenként
•1-2 evőkanál cukor üvegenként vagy tetszőleges édesítő ízlés szerint

Elkészítés

Leszemezzük, majd bő vízben megmossuk a bodzabogyót. A rossz, éretlen szemek feljönnek a tetejére, így azokat könnyen elválaszthatjuk a jóktól, amelyeket azután szűrőben lecsöpögtetünk. Megmossuk a szilvát, félbevágjuk, eltávolítjuk a magját. A citrom felét belefacsarjuk egy tál vízbe. Megmossuk, hámozzuk, nyolc cikkre vágjuk a körtét, és a citromos vízbe rakjuk, hogy ne barnuljon meg.

Vegyesen üvegekbe rakjuk a feldarabolt gyümölcsöket. (A bodzabogyót a szilva- és a körtedarabok közötti résekbe érdemes bekanalazni.) Édesítjük, beletesszük a szegfűszeget, majd felöntjük a körte citromos levével. (Ha netán nem elegendő, akkor elosztjuk az üvegekben, és mindegyiket kipótoljuk sima vízzel.)

A tetejére a citrom másik feléből vágott, hámozott citromkarikát teszünk, majd celofánnal bélelt fedővel lezárjuk az üveget, és kidunsztoljuk.

http://dulmina.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
ropi házilag
  2013-05-31 13:00:59, péntek
 
 


Bizony, nemcsak zacskóban lehet haza hordani, otthon is gyárthatunk ropit. Igaz, felbuzdulásunk történetesen egy ajándékba kapott új szilikonformáknak köszönhető, de előre bocsájtjuk: nélküle is megy.
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):

80 g joghurt
80 g napraforgómag olaj
130 g liszt
2 tojás
csipet só
csipet cukor
1 kiskanál sütőpor
½ kiskanál édesnemes vagy füstölt örölt paprika
köménymag és dekorsó

Elkészités:

1. A köménymag és a dekorsó kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban elektromos habverővel. Töltsük kis nejlonzacskóba vagy vékony csőrrel ellátott habzsákba. Ha az előbbit használjuk, akkor kinyomás előtt vágjuk le a sarkát, ügyelve, hogy kis lyuk keletkezzen csak, ha az utóbbit használjuk, akkor ne vágjunk le semmit, csak nyomjuk a masszát a sütőformákba vagy türelmesen rudacskáztassuk a sütőlapra. Szórjuk meg tetszés szerint köménymaggal és dekorsóval.

2. Hagyományos módszer alapján, 200 fokos sütőben süssük készre 20 perc alatt. Ha mikróban sütjük, akkor közepes erősségen (kb. 600W) 5-6 perc. Hogy kiszedéskor elkerüljük a ropik eltörését, a formára helyezzünk egy tányért, fordítsuk fel a formával együtt, a ropik engedelmesen kicsúsznak a szilikonból. Ha sütőlemezen készült a rakomány, akkor azon hagyjuk kihűlni, és csak aztán szedegessük, állítgassuk kínáló tálcára, pohárba vagy papírzacskóba.

Tipp: ha az összedolgozott tésztát folpackba tekerve fél órára a hütőbe tesszük, akkor utána könnyen dolgozhatunk vele úgyis, hogy csak félcentis vastagságúra kinyújtjuk, késsel csíkokra vágjuk és kis rudacskákat formázunk belőlük. Így a habzsákot is kiiktathatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
idézet
  2013-05-30 19:26:21, csütörtök
 
  Az emberi lény, a lélek és a test, a szellem és az anyag együttműködve dolgoznak együtt. A test olyan, mint a számítógép hardver része, és a szellemi energia, a lélek, egy parányi fény-chip, amiben minden felvételre kerül: amiben a lélek teljes programja benne van. Amikor a csendben befelé figyelünk ebben a fény-chipben, ami valójában egy fénypont, egy energiapont, emlékezni tudunk, és képesek vagyunk újra felfedezni a dolgokat.

Anthony Strano


 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
Jókai Anna idézet
  2013-05-30 19:17:57, csütörtök
 
  A szellem sohasem fölényes, minél magasabb szférából táplálkozik, annál alázatosabb.

Jókai Anna


 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
kutyus
  2013-05-30 16:34:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
smiles
  2013-05-27 16:10:55, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
hét vége
  2013-05-24 23:24:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
Dalai láma
  2013-05-24 22:41:25, péntek
 
  "Ha szeretsz valakit, adj neki szárnyakat, hogy szárnyalhasson, gyökereket, hogy visszatérjen, és okot, hogy maradjon." (Dalai Láma)



 
 
0 komment , kategória:  Dalai láma  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 1443
  • e Év: 29666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.